Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2019 08:03 - Синдермьо
Автор: misteriavechna Категория: Рецепти   
Прочетен: 1953 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Синдермьо е старото родопско име на качамака. Обаче! Сервитьорът, който се оказа и собственик на заведението, в което се сблъскахме с туй чудо, обясни подробно как се прави по родопски тертип. 

Значи! Като се почне от царевичното брашно, преминават сложни процеси, традиции и магии докато се получи въпросното Синдермьо (един приятел не можа да запомни името и го кръсти Зумбурляк). 

Царевицата се бере след синьо пълнолуние,(ще пропусна ритуала с посаждането) единствено от дългокоси млади булки. Суши се на южен припек под 38 градусов наклон. Почне ли да се рони сама, кога дядото се оригне юнашки е готова за мелене. Смила се между речни камъни взети от реката преди изгрев, задължително натоварени на куцо магаре. Меленето се извършва от чорбаджията след 335 гр.средно люта ракия. После брашното отлежава шест дена на тъмно в долапа с чеиза на момата в дома. Следва печене на брашното. Пече само от бабата и преди това дядото не трябва да я е псувал поне 8 дена. После се пресява между пръстите на краката на девствената мома, след като са киснати в студена вода от кладенец най-малко 2 часа. Брашното отново се препича и се слага на тъмно в мазето при скритите тайно ракии за 6 дена и горе-долу е готово. Като му се прибае от 7 баби с нерязани нокти, се накисва за качамак и може да се готви от булка с две деца, иначе не се получава. 

Ся, за маслото и сиренето да не я захващам, че ще стане цяла книга. Естествено, процесът е силно снададен от мен, но такъв подробен сервитьор не бях срещала и заслужи интерпретацията на моето въображение. 



Тагове:   синдермьо,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tonsun - http://prikachi.com/images/492/9560492P.jpg
18.08.2019 09:35
Това е най-убийствения качамак, който е влизал в моята уста и чийто вкус все още се намира там... Ядох го в Златоград, в ресторанта на х-л Кристал преди няколко години и с чиста съвест мога да кажа, че по-вкусно нещо няма.
Така, че родопчани наистина са магЕсници... не само да ти сготвят вкусно, но и с приказки и песни да те омаят.
А ти? Да нямаш родопска жилка, че си толкоз сладкодумна?;)
ПП: Честит Рожден Ден /на патерици/
Здраве, Щастие, Късмет...
И... Всичко да ти е Наред! (hi)
цитирай
2. misteriavechna - Благодаря за поздрава Тон!
18.08.2019 09:58
По официални данни нямам родопски кръвни примеси... ама знае ли човек, тези неща никой не ги казва ;))))
Аз се натъкнах в Девин на този специалитет. Докато слушах как се прави и уж само го опитвах, той взе че свърши, даже без да се сетя да го снимам. Съвсем случайно попаднахме в това заведение, бяхме се запътили към друго, но се оказа по-добро решение.
И така, всичко да ни е наред, навред и напред на всички!
цитирай
3. lexparsy - Следрожденическият ти качамачно ...
18.08.2019 12:04
Следрожденическият ти качамачно апетитен хумор накара стомашния ми смях да осъзнае огладнялост :-)))
Фен съм Мисси на всички мистерии на Родопите, освен планинските светилища, песните и гайдите им, и на качамака, като част от трапезата в този край.
След като се посмях искрено на описателното ти въображение, което не и далеч от истината...:-) искам да допълня за най-важното при готвенето на качамака..
Начина на Бъркането му... Това е тайна, дето родопчани си я знаят и баят...
Разликата с миксеровото градско бъркане е и във вкуса.
А правенето и полагането на цвръкнати пръжчици в натурално олио, поливането със сиренце пръжнато набързо в масълце...
Уффф започнах да издавам тайни :-)))
Благодаря че подсети Мисси! Отивам да търся царевично брашно, най тривиален генномодифициран вид. Що годе вкусно ще стане :-)))
   Лекс
цитирай
4. misteriavechna - Ех, като се прибере човек от почивка, не остава време за нищо.
19.08.2019 07:32
И всичко, което е опитал там, където е бил, сякаш има друг вкус. Сигурна съм, че дори да се спазят точните рецепти, няма да се получи. Но, пък, поне трябва да се пробва.
Вкусна да ти е новата седмица, Лекс!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: misteriavechna
Категория: Поезия
Прочетен: 1161542
Постинги: 572
Коментари: 1674
Гласове: 1787
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол