Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
26.03.2020 18:35 - Коронавирус и… пак за всичко е виновен Путин
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 989 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 26.03.2020 18:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Годината започна просто невероятно – ракетни удари, бежански кризи, нефтени войни, а за капак получихме и нова зараза, която практически парализира Европа. А дори още не е започнал април…

Заразата стигна и до България, инфектираните са вече над 200 и нови заболели се появяват всеки ден. Утешителното в случая е, че все още няма рязък скок на заразените, но причината е във факта, че още не сме стигнали пика на разпространение. Кога ще го достигнем и колко време ще продължи епидемията засега здравните експерти не могат да кажат. Да се надяваме все пак, че няма да достигнем стряскащите показатели на Италия и Испания. За това естествено е необходимо и всеки от нас да положи определение усилия – да ограничим за известно време социалните си контакти, да спазваме карантината (ако сме поставени в нея) и да поддържаме достатъчна хигиена. Казано по-просто, да намалим максимално шансовете на вируса да достигне до нас или хората около нас.

Впрочем, вирусите днес са изключително улеснени. Тъй като съвременния човек има възможност да пътува често и на големи разстояния, инфекциите също могат бързо и лесно да се разпространяват по целия свят. Коронавирусът е най-новият и, уви, най-неприятният пример.

Някой може да побърза да хвърли вината за появата на коронавируса върху китайците, но това би било крайно неправилно. Първо, че все още не е ясно откъде точно възникна вируса и как точно е мутирал в опасна за човека форма. И дали наистина първоизточникът е в Китай, а не някъде другаде по света, в частност САЩ? При това обвинението не идва от руските медии или социални мрежи, а от китайските власти, които пряко обвиниха Вашингтон. Имаше разни предположения, че Щатите са изпробвали бактериологично оръжие, но при положение, че в момента коронавирусът се разпространява и в самите САЩ (и то с плашеща скорост), то спокойно можем да отхвърлим това като теория на конспирациите.

Всъщност по-скоро би трябвало да благодарим на китайците, че реагираха така отговорно и организирано и дадоха на останалия свят време за реакция. Какво щеше да се случи ако в страната с население над милиард и половина не бяха взели строги и навременни мерки и заразата бе оставена да се разпространи безконтролно, е трудно да си представим. Всъщност можем да си представим – щеше да настъпи истинска катастрофа. Глобална катастрофа.

Теоретично можеше да избегнем пандемия ако бяха предприети по-решителни мерки и, например, навреме бе ограничен международният въздушен трафик. Тъй като дори и в момента не спират международните полети и пътниците продължават да разнасят вируса от една страна в друга. Получава се и интересна ситуация, при която в Китай се регистрират нови случаи на инфекция, внасяни отвън. Съответно главният източник на заразата вече не е КНР, а Европа (скоро първото място в антикласацията може да заемат именно САЩ).

Коронавирусът оголи не само проблемите със здравеопазването в различните страни, но и на практика показа колко струват тъй наречените „европейска солидарност” и „морално превъзходство” на Запада. Казано по-просто, вирусът демонстрира, че това са празни приказки. Когато дойде време за реално проявление на солидарност се оказа, че Евросъюзът и европейските бюрократи с нищо не могат да помогнат на Италия, най-засегнатата от заразата страна. И това не го измислят руските медии и социални мрежи. Самите италиански власти се оплакват, че от Европа няма никаква реакция. Това е удивително предвид факта, че все пак има европейски механизми за помощ в такива ситуации. Уви, тези механизми не се задействаха и Италия не получи нищо. Тоест ни солидарност, ни взаимопомощ в ЕС няма, съответно всеки се спасява както може. Европейските ценности ги забравяме до настъпване на по-добри времена.

Вирусът разкри и разликата между тъй наречените западни демокрации и „тоталитарните” режими в лицето на Китай, Русия и Куба. Именно тези три страни, а не европейците, в момента оказват реална помощ на Италия и показват кой всъщност има повече съвест и морал.

Във връзка с помощта от Китай в частност се стигна и до скандал – оказа се, че чехите са си присвоили пратка със защитни маски и консумативи от Китай, предназначена за Италия. Вярно е, че в Европа в момента предпазните средства са дефицит, но това не е оправдание за подобна грозна постъпка. В същото време някои западни медии изведнъж прозряха, че Куба има здравеопазване на много високо ниво (въпреки санкциите, ембаргото и външния натиск) и има възможност да помага на други страни. Всъщност пандемията демонстрира, че държавната кубинска медицина е по-достъпна и качествена от частната медицина в доста европейски страни и САЩ.

Междувременно Китай, който съумя да пребори коронавируса у дома и постепенно връща към нормален живот засегнатите райони на страната, беше обвинен от западните медии и политикани в пропаганда и едва ли не хибридна война задето оказва помощ на италианците. Тоест ЕС и Брюксел, които не оказаха никаква помощ на Италия, са демократични и правилни, а Китай им е крив и върши нещо нередно. Защо тогава Лондон, Париж и Берлин не оказват помощ щом за тях е толкова важен имиджа? Или европейците смятат, че помощ се оказва само ако това ти носи някаква материална изгода?

Естествено, не можеше да минем и без задължителната порция обвинения по адрес на Русия. Москва първо беше обвинена, че подрива доверието към европейската здравна система чрез неверни съобщения в руските медии и социални мрежи. Каква точно беше тази невярна информация не се пояснява, както не е ясно и как руските медии съумяват да влияят върху умовете на европейските граждани, повечето от които не говорят руски и не четат руските сайтове. Пък и доверието към западното здравеопазване го подриват самите европейски власти заради неуспешните си и закъснели действия. Яростна реакция предизвика и изпращането на руски вирусолози и медицински екипи в Италия, при това даже се опитваха да им създават препятствия – в частност Полша отказа да даде въздушен коридор на руските транспортни самолети, заради което се наложи удължаване на маршрута над Средиземно море. Още един пример за европейска „солидарност” в изпълнение на поляците.

Разбира се този акт на руснаците сериозно удари по самолюбието не само на ЕС, но и НАТО, тъй като именно Русия помага на страна-членка на Алианса, докато организацията бездейства (и въпреки факта, че натовските членове въвеждат санкции срещу Москва). Европейските пропагандисти по навик смятат, че Русия оказва помощ с цел да накара италианците да отменят санкциите и да извлече политическа изгода от това. Но руснаците оказаха помощта без да поставят политически или икономически условия на Рим. Освен това инициативата не изхожда от Кремъл, а от италианските власти, които се обърнаха към Путин с молба за съдействие.

Що се отнася до Русия то до момента заболелите от коронавируса в страната не надхвърля 1000 души, което силно контрастира със случващото се в Европа. Всъщност контрастира толкова силно, че западните медии не вярват, че официалната статистика е обективна и спекулират, че заболелите и умрелите са хиляди, а Кремъл ги крие някъде. И хората около псевдо-опозиционера Навални също подпяват на чуждите медии и твърдят, че едва ли не в страната вече е настъпила катастрофа, а труповете няма кой да ги събира. Както обикновено обаче те с нищо не могат да потвърдят обвиненията си.

Като цяло ситуацията в Русия в момента е в пъти по-благополучна от тази в Европа, макар и пикът на заболеваемост още да не е достигнат. Въпреки всичко руските власти демонстрират, че са по-подготвени от европейските си колеги, действат по-организирано, навременно и адекватно. Също така в руските болници няма дефицит на консумативи и хората не се бият за тоалетна хартия в супермаркетите като в Европа. Друг интересен факт е, че по статистика сред руските медици има по-малко заразени отколкото сред европейските, което сочи, че санитарните норми и хигиена в руските болници са по-високи от тези в Европа.

На общия фон се открояват САЩ, но в отрицателен смисъл. Въпреки времето, което имаха за подготовка, американците (подобно на европейците) също се оказаха изненадани от пандемията и вече се сблъскаха с рязък скок на заразените. Щатите доста бързо излязоха на трето място в света по заболеваемост и ако тенденцията се запази, те скоро ще заемат първата позиция, надминавайки антирекорда на италианците и испанците. Това също и ще оголи всички проблеми на американското здравеопазване, въпреки че някои наивно смятат, че то е едно от най-добрите в света. Всъщност то е добро за тези, които могат да си го позволят финансово. За останалите, а те са мнозинство, уви не е така. Освен това Вашингтон не помага на никой и наскоро блесна с това, че искаше да купи разработваната от германците ваксина. Както се казва, нищо лично просто бизнес. Но ако теоретично Щатите я бяха купили, то това значи, че някои държави нямаше да имат достъп до нея. САЩ просто биха им наложили санкции и лишили от лекарството. Без да им мигне окото.  

Що се отнася до България, то у нас, слава богу, ситуацията още не е критична. Броя на заразените плавно расте, но кога ще стигнем връхната точка засега не е ясно. Ясно е обаче, че вирусът скоро няма да изчезне и напрегнатата ситуация може да се запази с месеци и да продължи отвъд септември. Ще могат ли властите да удържат контрол върху разпространението на коронавируса? Възможно е дори въпреки факта, че начело на държавата стои Бойко, от когото трудно можем да очакваме много. За кризисен мениджър той не подхожда особено, тъй като при възникване на трудност първата му работа е да си намери оправдание, а не начин за решаване на проблема. Всъщност той или се оправдава или се хвали, това са двете му основни състояния. Обикновено са му виновни комунистите и БСП или някой около него, но никога той самият. Но на коронавируса му е все едно колко асфалт е сложил Бойко и колко лентички е прерязал. Заразата е над тия неща…

Другият тревожен факт е че пандемията удря не само по здравето на хората, но и по икономиката в световен мащаб, тоест ние също ще почувстваме влиянието му върху джоба си. Какви ще са мащабите на кризата още е трудно да се прецени. Но никой и не е обещавал, че ще е лесно.

На нас в тази ситуация ни остава да си пазим здравето сами и да се стараем да ограничим до минимум вероятността да се сблъскаме с коронавируса.

Здраве и късмет на всички!              




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3236101
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930