Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2019 19:25 - ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА "ПРА"-БЪЛГАРСКИТЕ ИМЕНА КОРМИСОШ И ИЗБУЛ Автор: shtaparov
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 199 Коментари: 0 Гласове:
0



ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА "ПРА"-БЪЛГАРСКИТЕ ИМЕНА КОРМИСОШ И ИЗБУЛ Автор: shtaparov

   ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА "ПРА"-БЪЛГАРСКИТЕ ИМЕНА КОРМИСОШ И ИЗБУЛ


   Много "пра"-Български имена се оказаха трудни за разтълкуване,понеже казионните "учени" отказват да търсят каквито и да било техни индоевропейски,най-малко пък Български аналози. Сега обаче това ще се промени с две характерни "пра"-Български имена: КОРМИСОШ и ИЗБУЛ.

1. КОРМИСОШ. Този владетел е споменат в "Именника на Българските князе" и името му основателно се свързва с формата КОРМЕСИС,записана в надписите около Мадарския конник. "Византийски" и латински извори сочат още една форма на това име- КОРМЕСИЙ. Това владетелско име не се среща в днешна България,понеже произхожда от езическите богове и като такова е забранено след 1018 г. За неговото значение има две обяснения,едното от които със сигурност е вярно.

а) КОРМЕСИЙ= ХЕРМЕСИЙ (бог Хермес).
б) КОРМЕСИЙ= КОРМЕЩИЙ (КЪРМЕЩИЯ,ХРАНЕЩИЯ),което е епитет на бога Сатурн.

  Формата Кормесис е гръцки запис на името КОРМИСОШ,а неговото значение в такъв случай е КОРМЕС-ИЧ и КЕРМЕС-ИС (ХЕРМЕС-ИЗ,Произлязъл от Хермес) или КЪРМЕС-ИЗ (Произлязъл от Кърмещия бог,т.е. от Сатурн).
      image

  Името КОРМИСОШ показва,че именното окончание -ОШ (с варианти -УШ, -ЕШ и пр.) е типично за "пра"-Българите. Подобни на него "пра"-Български имена в такъв случай са КАРПОШ, УРОШ, ДРАГОШ, КОЛОШ, МАНУШ, ТАТУШ, НЕГУШ, БЕБРЕШ, КУТЛЕШ и пр. от което следва,че "македонското" въстание на КАРПОШ през XVII в. и "македонската" област КУТЛЕШ са неоспоримо Български.

  Името УРОШ в средновековна Сърбия носи същото окончание което говори,че властта в тази малка област на Българското царство е била завзета от "пра"-Български Марсови династии (УРОШ= ЯРОШ,ЯРОСТ и ЯР-ИЗ: Произлязъл от Марс),без значение какво било самосъзнанието на нейното население. Те я управлявали с твърда ръка и налагали в нея Българска писменост, православие, език и именна система- културни ценности,на които сърбите не посмели да изменят до 30-те години на XIX век. Името ТАТУШ сред печенегите говори същото: че властта над поне част от тях е била в ръцете на "пра"-Българи,които водели война срещу "Византия" за своите родови земи и използвали печенегите за свои лични цели.

2. ИЗБУЛ. Това лично име,носено от древен Български кавхан (капкан) твърде много насмита тюрколозите понеже няма нищо общо с тюрките и монголите,към които ни причисляват. Тяхната наивност не им позволява да прогледнат,че ИЗБУЛ (с диалектна форма ИСБУЛ) означава чисто и просто ИЗБУЯЛ (Израснал на ръст) от което следва,че хората от рода на кавханите са били с твърде висок ръст подобно на Аспарух,чието лично име ЕСПОР (с диалектни форми ИСПОР,АСПАР и пр.) означава чисто и просто НАСПОР (Наспорен на височина,Прекомерно висок)!

    image

   Подобна грешка се прави с тълкуванието на името БОЯН,чиято диалектна форма БАЯН се среща у авари,тюрки и пр. Неговото значение както вече знаем е БОЕН (ВОЕН,ВОИН) и то не е тюрко-азиатско нито аварско,понеже се е срещало сред народа БОЛГИ (БЪЛГИ) в Британия. Преселенията на части от този народ към Панония, Волга, Памир и Тарим през III в. пр. Хр. обяснява защо това име се среща на места,където изобщо не го очакваме.

  Много пъти съм казвал,че не е нужно да дирим обяснение на "пра"-Българските имена зад девет планини в десета,нито да ги търсим в Монголия или Памир- достатъчно е само да се вгледаме по-добре в Българския език и в повлияните от него езици на околните народи. В нашия роден език е ключа към точните значения на всички "пра"-Български имена и ако историците,а заедно с тях и езиковедите не разберат най-после това,значи нямат място в катедрите,академиите и университетите на нашата родина!



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19705452
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031