Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2019 15:27 - БЕЗ КОНСУЛТАЦИЯ С ЦЕНТЪРА НЕ МОЖЕХ ДА СЕ СПРАВЯ С ЕДИН СЛОЖЕН КАЗУС
Автор: planinitenabulgaria Категория: Политика   
Прочетен: 3942 Коментари: 47 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
   Тези дни на два пъти една кандидаткметица говори разни неща, които не правят смисъл и са лъжовни. Намесена бе и личнотта на един наш борец, който във Фейсбук каза: Нема такова нещо, в никакви инициативни комитети на борчЕта не съм участвал. Не стана ясно след като преди години от кандидат кметицата бе сторен жест към Дялан Пеевски да го въздигнат за шеф на ДАНС, той сега ще върне ли жеста. Неразбирайки какво иска да каже тази кандидатка, изпратих питане до Центъра накратко да ми обяснят какви са тия неща, които нямат връзка помежду си, какво иска да каже тя и каква по същество е кандидаткметицата. Знам, че човекът поумнява с възрастта или ако ходи по планините, а жената от извънбрачните връзки, но явно поумняването ми май е още в начална фаза.
     Ето  какво ми изпратиха от Центъра като квинтесенция на това, що е казала по медиите  канидаткметицата:

           Случвам събития, предизвиквам процеси, 
           узрявам яйцеклетки, окончателно премахвам
           косми, пъпки брадавици!
           Конкурентите ми  и несъгластине с програмата ми
           като тахтаби ги смачквам. 
           Откакто проникнах дълбоко в политиката надминах себе си,
           трябваше да съм президент, но се изплашиха от мен.
           Аз съм лицето на промяната, която народът иска така,
           както Йончева е символ на борбата с корупцията.
         
   Понеже явно в Центъра са ме взели за тъп ми изпращат и снимков материал, как там гледат на телевизионните изяви на кандидаткметицата. Ето какво са ми изпратили:

             image





Гласувай:
9



1. apostapostoloff - Тази джофра така и не разбра, че
18.09.2019 19:10
за да успее, аз трябва лично да и направя клизма според хороскопа в югоизточна Европа.
цитирай
2. bdenkov - bdenkov
19.09.2019 22:24


Аз за това казвам,че има 2 вида русофили- тарикати и шматки. Тарикатите са русофили всъщност от рублофилство и се грижат за набиране членове на втората група, шматките, безплатните русофили, осигуряващи власт на първите, които пък се грижат за интересите на необятната държава в държавното ни образование. Та, още отпреди 44та червената чума е търсила симпатизанти предимно в прослойките на простолюдието.

цитирай
3. bdenkov - bdenkov2
19.09.2019 22:25
Русофилът сам по себе си е, или е готов да бъде московска подлога, нищо повече. То и самото название русофил го показва. Родолюбивия българин се нарича Българофил, след Борис Трети за друг такъв държавник не се сещам.

А човек, който смята, че този който не е русофил задължително е русофоб се нарича ИОМК- индивид с ограничен мисловен капацитет.
цитирай
4. bdenkov - За сайта Бивол - мнение
20.09.2019 10:38
Новините: Защо всеки, който се ‘сдуши’ с БИВОЛЪ, после го гърмят ? Петър Низамов

Сайт, който се има за проводник на чисти и неопетнени и в същото време "ИСТИНСКИ доказателства" (почти истински, но леко обработени, за да станат баш истински като се прочетат от няколко ъгъла и между редовете най-вече, но не и отзад напред) подържащ екип от "безпристрастни журналисти", набиращ скромно дарения за новите си "ИСТИНСКИ доказателства" които дарения е поставил в ниво за събираемост.
Сайт, подържан от сивият сектор в България.
Сайт излизащ на светло в медиите когато има интерес от това.
Сайт обслужващ кукловоди и хранещ бедните манипулирани душици на гледащите отстрани и цъкащи с език шоуто на България.

btv:
За биволите знам едно, видят ли червено откачат...
Поне на село като малък като ме водеха, и вечер като прибираха биволите ме съветваха не се обличай в червено, че не можем те намерим после...
Демек "Биволъ" след 30 години е точно Дръжте Селото - ДС само че, "Пременил се Илия пак в тия".
цитирай
5. bdenkov - bdenkov
20.09.2019 23:32
Имa имoтнa мaфия, кoятo търcи възрacтни и бoлни хoрa, бeз рoднини, или c дeцa в чужбинa. Прaщaт тaкивa "мaйcтoри" дa им влeзнaт пoд кoжaтa - щe им cмeнят пaтрoн бeз дa взeмaт пaри зa труд (нaтъртвaт - Бaбo, caмo пaтрoнa щe ми купиш, aз щe ти гo cмeня), щe бoядиcaт eвтинo, щe нaпaзaрувaт, щe изчиcтят мaзeтo. И тaкивa cтaвaт нaй-близкитe хoрa. Пocлe ce пoчвa c мaнипулaциитe и ... мeдикaмeнти в хрaнaтa. Дoкaтo нe пoдпишaт пълнoмoщнo зa рaзпoрeждaнe c имущecтвoтo. В cхeмaтa ca и нoтaриуcи - нямa кaк чecтeн нoтaриуc дa нe ce уceти, кoгaтo cлучaeн чoвeк му вoди пoлуумнa бaбa дa пoдпиcвa дoкумeнти зa пълнoмoщнo зa рaзпoрeждaнe c имoти. Пoнe бaнкитe ce нaучихa дa пoдaвaт cигнaл, aкo някoя пeнcиoнeр изтeгли гoлямa cумa...
цитирай
6. bdenkov - 1
24.09.2019 19:40
Тази статия се посвещава на всички Пеко Таковци, Мако Даковци, Тано Цоловци, Цоли Драгойчеви, Въли Горанови (какви имена само ... крем дьо ла крема на чернозема!), които в продължение на 45 години тъпкаха и унижаваха българския народ, живяха в КРАДЕНИ жилища, завиваха немитите си крака с КРАДЕНИ юргани и учеха недоубитата буржУазия на социалистически морал.Днес техните деца и внуци със звучни имена като Сергей, Альоша, Володя, Владлен, Бойко (едно от най-разпространените имена в шумкарските фамилии, за които боят е модус операнди) са индустриалци, банкери, дипломати, собственици и издатели на обслужващи властта медии.От Алея Първа долита приглушено познатият гърлен смях на правешкия просветител...

"Защо всички историци твърдят че е имало фашизъм в България?"

Само комунистическите историци и марксистко-ленинските философи го твърдят. Днес го играят политолози, либерални икономисти, социолъжци…
Законът за защита на държавата, суспендиране на конституцията, разпускането на парламента, забраната на политически партии, депортацията на евреите (от "новите земи"), осъществен от така наречения "интелектуален елит" преди 09.09.1944 г., са тоталитарни действия при това честа практика на нашата "свободна история" (Стамболов, Александър Стамболийски с Народния съд за виновниците за националните катастрофи), но не е било фашизъм или националсоциализъм. С подмяната на историята (и ценностите) от крадците се цели да не бъдат съдени от бъдещите поколения. Ей на, сега искат 90 години секретност на "кражбите".
Новият "интелектуален елит" (най-добрите юристи-евреи, останали в България, са в включения в Народния съд), на отечествено-фронтовското правителство прави същото … като предишния. Дори ползва наследените концлагери от предишния елит.
С оглед на новите "иновации" въздига практиката си до идеология, нова идеология, без собственост и без "парично-стокови отношение". Последното, трябвало да се случи в "светлото бъдеще".
цитирай
7. bdenkov - 2
24.09.2019 19:45
"Наистина, едва ли може да се каже по-точно – комунизмът е сатанинска битка срещу човешкия дух, срещу човечността и срещу човечеството..."

СТРАХОТНО!!! По-ясно и точно не би могло да се каже. +++++

Не се излагай,не си чак толкова глупав!Няма как да вземеш властта и няма как да я задържиш и останеш на власт ,ако нямаш способности...Ако беше чел нещо за периода щеше да знаеш как бай Тошо се е оказал на върха и защо е останал толкова дълго време!За българската история той е епоха ,а ти анонимен неизвестник...

Забавен младеж си:)
И други масови убийци касапи са били епоха. Ето Хитлер, Сталин, Мао, Ким..
Предпочитам да съм 'неизвестник' пред тяхната известност.
Ти, какво предпочиташ? :)
Разбира се че са нужни много качества да останеш на върха банда главорези назначени от монголската орда :)
Само прочети за съдбата на Трайче Костов. Как бързо се е озовал от позиция на палач до позиция на жертва :) И далеч не е само той. Та, и твоя идол Тодар Живков има качества: мерзост, подлост, коварство, лицемерие, сервилност и безпощадност. Е, имал е и малко късмет да попремине касапницата и да хване властта по време на Хрушчов.

"децата не са отговорни за действията на родителите си - основна теза на правовата държава. "

И от кога "правовата държава" лишава децата от привилегированото и крадното наследство? А децата отвратени от действията на своите родители са преживяли катарзис и са се преименували от Владимир Левчев на Влад Лъвчов, от Евгени Дайнов на Женката Богдалов!? Или по комунистически ще търсите престъпно наследяване у Елена Милийончева и "законно наследство" било в Банкя (от дядо, сега представен като антикомунист), Правец или Бояна.
Същи болшевишки боклук, преди в червен, сега в синя разфасовка!

Техните деца влизаха с привилегии в университета с много по-нисък бал от останалите. Ползваха се с всички бонуси, които властта им осигуряваше., а те не бяха малко.
цитирай
8. bdenkov - 3
24.09.2019 19:46
ще напомня на модератора, че проповядването на антидемократична идеология по НК се наказва с 3 години затвор или с 5 000 лева глоба, затова редовно щраквам ! на гнусния съветофил.

""Ето такива хора опорочиха комунистическите идеи и идеали!""
=================================================================
Нищо не са опорочили,идеите са такива и идеалите също...

"«В каком смысле отрицаем мы мораль, отрицаем нравственность? В том смысле, в каком проповедовала ее буржуазия, которая выводила эту нравственность из велений бога… Всякую такую нравственность, взятую из внечеловеческого, внеклассового понятия, мы отрицаем. Мы говорим, что это обман, что это надувательство и забивание умов… Мы в вечную нравственность не верим и обман всяких сказок о нравственности разоблачаем». (Ленин В.И. Полн. собр. соч. Т.41. С.309, 311, 313)

„Защо да дразним народа, защо да си припомняме това, което вече е минало? Минало? Какво е минало? Нима може да мине това, което не само не сме се опитвали да изкореним и да лекуваме, но това, което дори се страхуваме да назовем... То и не си отива, и никога няма да си отиде, и не може да си отиде, докато не признаем, че сме болнu... А тъкмo това не пpaвuм.”
Лев Толстой
"Минало ли е комунизмът? Нима можем да поставяме този въпрос днес, когато все още много хора смятат, че той никога не е се е състоял? Когато нашите посткомунистически идеолози все още твърдят, че той предстои, вече „пречистен от грешките и деформациите”, отново като „светло бъдеще на цялото прогресивно човечество”? Какво да кажат тогава останалите, огромното мнозинство от хората, които не принадлежат към това комунистическо „прогресивно човечество”?

Те „реакционно човечество” ли са? Нима тези, които смятат, че комунизмът вече се е състоял и това е била най-мрачната, най-реакционната и най-мракобесната част от световната история нямат право, или най-малкото своите основания за тази своя изстрадана истина?
цитирай
9. bdenkov - 4
24.09.2019 19:48
Но, от друга страна, в какъв смисъл се разбира, че комунизмът се е (или не се) е състоял? Нима тези, които твърдят, че той не се е състоял, а предстои, не се уповават на прекрасните идеали, които той не успял да реализира на практика? Но кои са тези прекрасни идеали? Може ли да бъде идеал утопията за светлото бъдеще, за пълното социално равенство, за тоталното освобождение на човечеството от оковите на капитала?
А нима останалите, които твърдят, че реалният социализъм е осъщественото комунистическо бъдеще, че нещо принципно по-различно комунистическият идеал не може да осъществи на практика нямат право? Комунизмът се е състоял, не защото са се реализирали нереализуемите (освен на гробищата) комунистически идеали, а защото реалната комунистическа практика е пряко противоположна на обещаното светло бъдеще. С други думи осъществили са се реалните, истинските, а не утопичните комунистически идеали, които по определение никога няма да могат да се осъществят.
Като утопично „светло бъдеще” комунизмът не се състоя. Но дори и най-догматичните комунистически идеолози ще признаят, че се състоя неговата първа фаза, така наречения „реален социализъм”. Терминът реален социализъм се появи към края на 70-те години, когато се разбра, че обещаният към 1980 г. от Никита Хрушчов през 1960 г. комунизъм няма да се състои. Тогава недостатъците и вродените пороци на социализма ставаха все по-уродливи и следователно по-видими. Той все повече изоставаше от развитите цивилизовани капиталистически страни по всички показатели на икономическото развитие и особено видно по жизненото равнище и качеството на живота на своето население. Това вече не можеше да се скрие, както по времето на Сталин.
От друга страна комунистическите идеолози цинично искаха да ни кажат с този термин, че друг „реален” социализъм няма и не може да има, защото това е единствено верният път към победата на комунизма в световен мащаб. Този социализъм в края на краищата ще донесе
цитирай
10. bdenkov - 5
24.09.2019 19:48
Този социализъм в края на краищата ще донесе „всеобщото щастие”, а не социалдемократическият т.нар. „демократичен социализъм”, примерно в скандинавските страни. (Виж Восленский, Номенклатура, с. 345)
Но как реално се осъществява това ощастливяване – за това бе на практика не бе прието да се пише дори дълго след краха на т.нар. „реален социализъм”.
...Свобода Бъчварова, която постепенно осъзнава погрешността на своите младежки комунистически заблуди и илюзии, сблъсквайки се с жестоката социалистическа реалност в Съветския съюз и социалистическа България. Животът й е драматичен.Tя приема левите идеи на родителите си, става ремсистка, пребита e в полицията и интернирана. После следва журналистика в СССРпо време на сталинизма, но след завръщането си в България, като редактор в "Работническо дело" и после в киното, Свобода Бъчварова се опитва да защитава непокорните - онези имена на българската интелигенция, които не се вписват в рамките на голямата социалистическа лъжа.Тя обобщава така своя живот : „Целият период за мене беше период на гърчене, аз се гърчех между истината и лъжата, между моята вина и вината на епохата...Най-голямата вина на комунизма не е строителството, фалшивото строителство, не е материалната разруха, най-голямата вина е цялата битка срещу духа.” ( „По-особено мъчителен начин”)
Наистина, едва ли може да се каже по-точно – комунизмът е сатанинска битка срещу човешкия дух, срещу човечността и срещу човечеството...
Комунизмът е доктрина, която изсква построяването на светлото бъдеще със всички средства и преди всичко с насилие. С други думи терорът е заложен още в доктрината.
Но ако копнем по-дълбоко ще открием и неговоти е икономически мотиви. В крайна сметка нима Маркс не е можоел да осъзнае, че изградено по неговата доктрина общество няма да доведе до изследвания отн ксамия него т.нар. „азиатски начин на произвоство”? Нима ,четейки критиките на своите опоненти като Бакунин примерно, той не е видял практическите последици от проложението
цитирай
11. bdenkov - 6
24.09.2019 19:49
Нима ,четейки критиките на своите опоненти като Бакунин примерно, той не е видял практическите последици от проложението на своята доктрина?Това е твърде съмнително. Идеолог от калибъра на Маркс едва ли само поради комунистическо високомерие, водещо до идейна слепота не е забелязвал противоречията в своята теория. Как може едновременно да твърдиш, че искаш ликвидиране на частната собственост чрез одържавяване и в същото време да предлагаш средство за това да е самата държава, която на практика да стане частна (групова) собственост на една група от хора, ако ще и да са чисти като ангели небесни?
Не е възможно изчерпателно да се посочат многобройните престъпления срещу морала, човешката цивилизация и националните култури, които съпътстват комунизма в цялата му история. Навсякъде по света комунистите разрушават хиляди паметници на световната култура – Ленин и Сталин, ограбват, разрушават или превръщат в обори хиляди църкви в Русия, Чаушеску унищожава историческото сърце на Букурещ, за да издигне мегаломански сгради и булеварди; Пол Пот събаря камък по камък катедралата в Пномпен и оставя джунглата да погълне храмовете в Ангкор; по време на маоистката културна революция безценни съкровища са унищожени и изгорени, севернокорейските комунисти унищожават безценни религиозни и културни паметници на будистката цивилизация.
Но колкото и да са страшни за засегнатите нации и цялото човечество тези разрушения от гледна точка на бъдещето, нищо не може да се сравни с масовите убийства на милиони хора - мъже, жени и деца!

..Представянето на комунистическия терор като извращение на светлите идеали на Ленин и Сталин, на комунистическата правда и пр. глупости е съизмеримо с оправдаването на национал-социализма и фашизма. Все едно някой (а такива не липсват) пронацистки или неофашистки идеолог да твърди, че по времето на Хитлер е имало извращение на прекрасния национал-социалистически идеал от враговете на национал-социализма...”
цитирай
12. bdenkov - 9
24.09.2019 19:53
Съвременността обаче показва възможността за поява на подобни перевезни конструкции. Нещо повече – появи се, особено след краха на световния комунизъм и невъзможния до тогава перверзен червено-кафяв политически синтез – на базата на общите им ценности – войнстващ шовинизъм, антидемократизъм, антилиберализъм, антипазарен фундаментализъм ... (Вж. например прекрасвото изследване на Thierry Wolton,Rouge-brun. Le mal du siècle, Paris, Jean-Claude Lattès, 1999)
...Проблемът тук не е дали жертвите на комунизма по време на сталинизма са 2 или 20 милиона. Проблемът е, че се подменя проблемът! А той е за отговорността на комунистическата идеология, на комунистическата партия и комунистическата държава като източник на тези репресии, като причина за тяхната поява и епидемично разпространение.
И никакви нови соц-идеологеми като тази за „догонващото развитие” като източник и предпоставка за използването на „извъникономическа принуда” може да обяснят политическия терор над населението в СССР и останалите комунистически държави."

Внуците на овчарите и днес цапат форума с овчарски коментари. Ако изобщо някога дойде фашизъм в България, той ще е да противодейства и прочисти България от рубладжийската болест. Фашизъм е имало в Италия и до днес стандартът им на живот е по-висок, комунизмът носи само мизерия и необразованост за десетилетия напред.

А сега де
Защо всички историци твърдят че е имало фашизъм в България?
На кого да вярваме :на учените историци или на необразовани анонимници по форумите!
Всеки разумен човек вярва на историческата наука...

Ха-ха
цитирай
13. bdenkov - 10
24.09.2019 19:57
Каскета от снимката го изкара и него гений-от прост доносник като всеки от вас тук на предишната власт до едноличен диктатор цели 35 години!Значи Тодор Живков е хиляди класи над вас ,а явно е бил и доста голям късметлия за да се озове на трона...Хубаво ли ти беше като те управляваше гениалния каскет?

Виж са :)
'Гений' е за такива, като теб.
За нас, обикновенните българи, е простак.
Всеки простак може да бъде поставен на власт стига зад него да стоят танковете на 'асвабадителите', 'братушките' или както там ги наричате :)
В тази връзка замисли се. И за теб има шанс :)

Фашизъм никога не е имало в България, но доказано е имало мракобесен комунизъм и пак се обръщам към модератора да се задейства, защото става невъзможно човек да коментира заради психичноболния съветофил с 300-та профила.

Колеги, много се задълбочавате върху тролската питекантропия.
Те си светят като при взрив на ядрен двигател от руска ракета.
Какво повече за тях. По обсъжданите теми са въздух в празна електромерна кутия.

Хубава сттия..привилегиите бяха за всички простаци нарекли себе си "Борци"!!Присламчени,измислени .....да се стигне до 1072 когатао на един партиен форум някакъв дебилен другар измисли цифрата ор 48000 АБПФК!!!!Демагогията и скодоумието на простаците стигна до там "Партията" да бъде 1000 000 души и 50 ооо да са "заслужилите" ....Сетете се каква лъжа е това при положение че през 1942 БА е била 112 000 души ,отделно са били полиция и жандармерия!!

Фашетата сте били много страхливи!
Защо не се бихте срещу Червената армия?
Защо не се окопахте на Дунава и щяхте да защитите Царство България и щяхме още да сме фашистка държава!
А вие предадохте Фюрера и му забихте нож в гърба като не само не се бихте с Червената армия,а обърнахте оръжие срещу довчерашните ви съюзници нацистите!
Не мога да ви разбера...
цитирай
14. bdenkov - 11
24.09.2019 20:00
Тези 200-300 шумкари ги изкарахте супермени,щом са успели да разгромят цяло фашистко царство,каквото е било тогавашна България!

БЪЛГАРИЯ е УНИЩОЖЕНА не от тези 200-300 смешници,
а от МИЛИОННАТА ЧЕРВИВА армия,
ОКУПИРАЛА БЪЛГАРИЯ на 5.9.1944г.

Тези 200-300 са громили фашисткото ви царство няколко години преди 9.9. 1944...Азбучна истина е,че ако искаш да спечелиш стратегически трябва да имаш и силен съюзник!

Цъ :)
Тези '200-300' криминали са били натикани в кучи гъз.
Партизанско движение е нямало. Доколкото е имало безредици, то те са пряко подстрекавани от съветски интриги, нелегални терористи и диверсиите им.
Масова подкрепа - нямат.
Иначе да, прави си. Става въпрос за съветски безродници, които са си избрали правилния съюзник(СССР) за да издевателстват над българския народ. Нека да ти подшушна и още нещо: значителна част от апарата на бъдещата 'Народна милиция' са били доносници на предишната власт. Важи и за каскета от снимката над статията :)
Толкова за морала на въпросните мерзавци :)


"НИКОГА ШУМКАРИТЕ НЕ СА БИЛИ 5-6 000.""

Под 5-6000 не се има предвид само клетите шумкари обрани от алчните мандраджии, а разни разносвачи на позиви, съдържатели на нелегални квартири, явочници, ремсисти, бонсисти, мишоци като Тодар, Цола и........В повечето случаи безделници, мързеливци и завистници, клептомани и атентатори.

Тези 200-300 са громили фашисткото ви царство няколко години преди 9.9. 1944...

Азбучна истина е,че ако искаш да спечелиш стратегически трябва да имаш и силен съюзник!
Освен смели,тези 200-300 партизани са били и най-талантливите стратези и завладяват цяла държава!
Даже конкистадорите са били повече като завладяват империите на ацтеките и инките...
Само ,че съюзника на партизаните невоюва с фашистите ,а ги направил набързо истински правоверни комунисти и ги накарал ,даже и да се сражават с нацистите...
Това ,ако не е ирония на съдбата!
цитирай
15. bdenkov - 13НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
24.09.2019 20:03
"Излезлите в гората ШУМКАРИ са били не повече от 200-300 човека..."

Един от най-големите "партизански отряди" - габровско-севлиевският, получил известност пограй т.нар. Балванска битка - е наброявал по данни от Дирекция на полицията ... 42 души.

За 35-годишнината от девети септември, която се отбеляза през 1979 г., само от едно единствено тамошно село - Ловнидол, Габровско - са се записали за участие в тържествата (разбирай: банкети) ... 65 бивши "партизани и ятаци".

Истината е, че с един от първите си актове правителството на превратаджията Кимон Георгиев амнистира КРИМИНАЛНИТЕ затворници, които веднага с излизането си от затвора биват въоръжени и се вливат в "народната" милиция. Такъв е бил Георги Боков, такъв е бил Мирчо Спасов. Затова с такова настървение КРИМИНАЛНИТЕ, вече облечени във власт, са се юрнали да трепят буржоазията. Нещо подобно би се случило и днес, ако раздадат оръжие и поличейски чинове на сегашната затворна популация.

"Народната" власт е разчитала на КРИМИНАЛНИ да й свършат най-черната работа.

И тебе ли са те направи ли насила вашите и са те захвърлили в дом за отглеждане на нежелани деца ,само и само да достигнем заветните комунистически 9 милиона население?Горкото!Имаш ли нужда от нещо:храна,дрехи,дом?

Абе, поне не са ме изпускали по глава, както е правила руската ти майка :)

Още не е унищожена България!
Сега Рапона ще я довърши,само гледай...

Тези 200-300 шумкари ги изкарахте супермени,щом са успели да разгромят цяло фашистко царство,каквото е било тогавашна България!Правилно са имали привилегии с десетилетия след 9.9.1944-това не са хора,а гении!Вечна слава!

Така де, ама моонголо-съветските 'асвабадителни' орди на границата са били 1 милион, та няма чудно, че са поставили 200-300 главореза да безчинстват.
----
Точно в традициите на монголоидите на Чингиз. За 200 год. монголско робство расияните са усвоило много от монголските си гаспадари.
цитирай
16. bdenkov - 14Сенчеста фигура
24.09.2019 20:07
Алберт Швайцер, Айнщайн, Карл Бош, Енрико Ферми, Едуард Епълтън...са творили наука на Запад по време на диктатурата на овчарите в България.

Кой бил цвета нанацията бе??
Тея дето подписаха съглашение с Хитлер ли????
Тея дето пратиха в пещите евреите от окупираните територии??

Отново настъпваш мотиката!
По ред: съглашение с Хитлер е подписвал Сталин и СССР. Напада в гръб Полша. Даже БКП агитира, така че да се присъедини Царство България към Тристранния пакт.
Същите мерзавци, дето агитират България да стане съюзник на Хитлер после организират съд 'за лицата, дето вкарали България в съюз с Оста'. Гнус!
Унищожените евреи не могат да стигнат нивата на сталинския геноцид. Примерно, само в един акт на военно престъпление, сталинските главорези избиват 22 хил. полски пленници!
Та, така.. да си знаеш :)

От Алея Първа долита приглушено познатият гърлен смях на правешкия просветител...

Оправи ми настроението след четенето на тази статия !
Ругаех и псувах . . .
Много гот си го казал :
"" От Алея Първа . . ."" и се захилих с глас

За колегите от провинцията,
става въпрос за Централните Софийски гробища ,
но и там пак имаха запазени места !

я напиши как от 5-6000 шумкари са станали 162592 активни борци против фашизъмът и капитализъмът. Активни! Не какви да е.

НИКОГА ШУМКАРИТЕ НЕ СА БИЛИ 5-6 000.

5-6 000 е бил ЛИЧНИЯ СЪСТАВ НА ПОЛИЦИЯТА по онова време.

НЕ като сега - ДЕСЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ

Излезлите в гората ШУМКАРИ са били не повече от 200-300 човека

ЗА ЦЕЛИЯТ ПЕРИОД ОТ 1942 до 9.9.1944

От 9.9.1944 вече започва ВЛИЗАНЕТО В СПИСЪЦИТЕ

на всевъзможни АКТИВНИ и ПАСИВНИ БОРЦИ

срещу КАПИТАЛИЗМА и фашизма......

Г Н У С

цитирай
17. bdenkov - 15
24.09.2019 20:10
Ето такива хора опорочиха комунистическите идеи и идеали!
Но пък как са изтрепали "елита" за два дена! Хаха!
И сега ни трябва нещо такова. Няма значение дали ще ни подкрепи американската, руската или холандската армия! Американците ско са ни съюзници ще ни съдействат. Но не...

Ха-ха!
80% от т.нар. днешен 'елит' е ДС сътрудници, комсомолски секретари, милиционери или роднините им(деца, внуци) :)
Така че по-внимателно с плановете да 'изтрепваш', че може да си загубиш паничката ориз :)

"Допускам и че вече може да си на възраст ,когато започва деградация на личността и деменцията е проблем...""

Допускай каквото си искаш.
Кажи нещо за онзи печатар и словослагател на обемисти томове напомнящи за Енциклопедия Британика и Ларус.
Нещо чел ли си от богатото му творчество? Сподели мисли и идеи за социалистическото бъдеще на всемирието. Ако не си в състояние да коментираш, премини отново към плювачество срещу разните му там неблагонадеждни елементи, ботове и прочие.

Защо България е бедна?Заради този вид "социално инжинерство" , което променя ценности, променя генофонд (убитите са били цвета на нацията) и изтиква на повърхността пяната.Това е най-голямото престъпление на бивши и мимикриещи настоящи комунисти.

Доста предатели изтрепаха в опит да прескочат кльона и да избягат в чужбина!
Сега бежанците стигат до София преди да ги забележи някой...
Доста отслабена е държавата сега...

Да не забравяме, че същите тия "борци против фашизма" водеха агитацията за влизането на страната ни в Тристранния пакт, защото така искаше "бащата на народите" дядя Сталин. Условието беше България да се съгласи да я "осбоди" РККА още в 1940 година., както освободи Прибалтика.

Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.


цитирай
18. bdenkov - 16
24.09.2019 20:14
Статия за най - гнусните плужеци, безродници и неграмотни самозванци в България след Освобождението. Техните внуци за съжаление още тровят България с ушанките, ватенките и фъшкиите си.

Били са прости, лъжливи, нагли, но при тяхното управление се изгради инфраструктурата на България, а българите от 4 станаха 8 милиона.Сегашните управници са техните внуци и слуги, точно копие на предишните, но те какво са построили, българите колко останахме?

ЛЪЖЕЦ!
Статистика население България:
1900 год. - 3 744 283
1946 год. - 7 029 349 д.
1985 год. - 8 948 649 д.
----
И двата периода са за около 45 год.
Видно е че България нараства двойно по времето на Царство България, когато всеки е могъл да емигрира по Америка или където му очи видят(и са го правили). И освен това народът е изтърпял две изключително тежки войни.
След това е периода на социалистическия развъдник, когато хората бяха държани насила в съветската кочина.

Е,как да не са отговорни?
Полвината тук сте откровени фашисти и сте възпитани като такива от родители фашисти в разрез с повелите на Народната власт!
Трябва да бъдете съдени и затворени ,за да не направите и децата и внуците си същите човеконенавистни същества...

Бабичките бяха възмутени ,че преследвате със selqnin само овцете ,а не обръщате никакво внимание на козите ,защото бягали по-бързо и не можете да ги догонване вече...

Бойко Борисов беше телохранител на Първия,но президента Радев определено е одрал кожата на Тодор Живков , а и двамата като гледам дълго ще ви управляват!
Не ви е лесно да сте вече 75 години под комунистическо робство...

Ленин, Мао, Сталин, Пол Пот, Че и Кастро са живи в идиотските глави на сегашните болшевики-комунисти. Явно и медицината е безпомощна.

„Борци против фашизма" - най-обикновени козари с пистолети от Москва.

Абе другари, това да не ви е мандра!!!!
-----------------
Та прословутата реплика идва от там че кремльовци, казали на българските терористи че трябва да взривяват немски композиции!!!!


цитирай
19. bdenkov - 17
24.09.2019 20:17
Някъде 1985 г., бяха "произведени" поредните 200 "партизани" в активни борци против фашизма.
------------------
Та тогава при спора кой гори са най-големи, американските или рашенските българските победиха -> преди 40 г. влезли в горите едни партизани и още излизат!!!!

Защо България е бедна?
Заради този вид "социално инжинерство" , което променя ценности, променя генофонд (убитите са били цвета на нацията) и изтиква на повърхността пяната.
Това е най-голямото престъпление на бивши и мимикриещи настоящи комунисти.

""Бойците против фашизма" - власт и привилегии"

-- Ироничното е че днес това заглавие важи за "илитите" из цяла Северна Европа и Англосферата. И там също набедяват за "фашист" всеки неудобен, и в замяна за "лоялност към каузата" получават власт и привилегии.

Ние сме сърбали тази супа, и се опитваме да ги освестим, но те не ни вярват, защото сме ченгесаро-мафиотски клептокрации, но това е защото твърде дълго сърбахме тази супа.

Ние от съветски тоталитаризъм към нормален живот имахме един преход в който рязко се покачиха нивата убийства, грабежи, насилвания, наркомания, и самоубийства, преди да стигнем от А към Б.

Запада е в същия преход, пак със засилване на наркомания, самоубийства, и престъпност, само че прехода им не е от А към Б, а от Б към А. И там днес, за разлика от тук вчера, си има софистицирани нови технологии и корпоративни хватки, които нашиет комунисти нямаха на разположение.

"Ето такива хора опорочиха комунистическите идеи и идеали!""Ето го още един Томас Мор от 21 век.На кого му дреме за твоите измислени идеи и идеали, на кого?Нечии безумни идеи се превърнаха в диктатура, кървава и безпощадна, лъжлива, обезумяла и човеконенавистна.Идеите си ги тикни в ...... Дори и днешна Рассия гузно мълчи за тях, консервативно преобразена.

Другарят си иска Светлото бъдеще и сега търси виновници... :)

""Бойците против фашизма" - власт и привилегии"

цитирай
20. bdenkov - 18
24.09.2019 20:22
Д-р Любомир Канов: Култивираната безпаметност на младите и идиотизираното съзнание на старите склеротични носталгици вършат добра работа на неосталинизма

https://faktor/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-balgarinat-e-emigriral-ili-e-s-previt-vrat-krotko-ochakvasht-i-mechtaesht-realniyat-sotsializam-da-se-varne

Ако децата не са отговорни, това означава ли, че ще върнат гепеното

В посочените страни населението не откликна с такава радост на руската идея за разделянето на народа на каскетна аристокрация и крепостни.

Главата ти още с концлагери, национализация и Народен съд ли е пълна? Мъка. мъка...

Не съм бил привилегирован и не съм живял мизерно.
Сега съм щастлив! Качеството на живота ми, зависи от качеството на бизнесите ми. Бизнесите ми зависят единствено от мен и съдружниците ми - не от някакви тъпаци, които да ми "дават" обществени поръчки.

И на Ивет Добромирова бабата и дядото били АБПФК...На Христо Иванов майка му от комунистическата фамилия Бойкикев, каква е? Айде да не се задълбочаваме в родословието на някои хора....

Другарке, децата не са отговорни за действията на родителите си - основна теза на правовата държава. Затова страни като Русия, КНДР и т.н. нямат бъдеще...

Едно време си признаваха, че са взели властта с "решаващата рола на Червената армия".
Вероятно шумкарите са били не повече от 5000 души, повечето криминални елементи. В един период се оляха в лъжите и бройката набъбна до 100 хиляди. Още тогава се питах, "абе това значи да е имало 100 отряда с по хиляда души". Пък за такива неща се се споменаваше. Тя редовната армия сигурно е била толкова.

Да се поучим от идеите на др. Т. Живков. Да документиране героичното забогатяване на икономическия ни елит
Откраднал оттук. отмъкнал оттам. убил този, разплакал мамата на онзи така започна възхода на известната фамилия богаташи Х.
цитирай
21. bdenkov - 19
24.09.2019 20:23
След 9 септември 1944: Един комунистически главорез разказва.Откровения разказ на един от помощниците на Лев Главинчев, може би най-големия комунистически сатрап, за случващото се през първите седмици след 9 септември. Неговите думи са достатъчно красноречиви и не изискват допълнителен коментар.… В началото арестувахме само офицери, министри, бивши управници, търговци – изобщо богати хора. Министър на МВР беше Антон Югов, партизаните станаха началници, политзатворниците – също, а криминалните станахме обикновени „гвардейци“. Главният щаб на „гвардията“ бе хотел „Славянска беседа“ – бивш щаб на германските войски. Аз бях пряко подчинен на Лев Главинчев, един от най-жестоките убийци по онова време. Отделът, ръководен от него, беше от 29 души, които се разделяха на групи от двама или трима, като при акция за арестуване вземаха и войници от дадените за охрана на военното министерство. Освен със „Славянска беседа“ „гвардията“ разполагаше и с „Дома на слепите“, затвора, ареста на Съдебната палата, сградата на „Московска“ № 5, както и някои други сгради, една от които на улица „Княз Александър I“ – по-късно тя стана банка.Още на 9 септември към обяд докараха двама от регентите – принц Кирил и генерал Михов. Докараха ги лека кола, а ги откараха към затвора с жандармерийски черен автобус с дълги седалки от стена до стена. Пак в „Славянска беседа“ доведоха генерал Петър Цанков, началник на Школата за запасни офицери (ШЗО). Наши „гвардейци“ го убиха с чук в главата и хвърлиха трупа му от петия етаж – уж се е самоубил. Бяха убити и други хора, имената не им помня, а и никой не ми ги е казвал. „Гвардейците“ ходехме на различни адреси, арестувахме хора, ала имаше случаи, ако в къщата, дето извършвах¬ме ареста, нямаше други и ако беше вечер, да убиваме арестуваните още там. Убиването ставаше с чук или заколване с права лопата.Още на втория ден се отвратих от себе си. Като се върнехме в „Славянска беседа“, където спяхме, пиехме ракия, вино, коняк и се напивахме;
цитирай
22. bdenkov - 20
24.09.2019 20:24
Като се върнехме в „Славянска беседа“, където спяхме, пиехме ракия, вино, коняк и се напивахме; но страшните картини от убийствата, извършени от нас, не изчезваха. Не зная дотогава колко души съм убил – аз или общо нашата „ударна група“, ръководена от Лев Главинчев. Освен нашата имаше още десетина „ударни групи. Когато отивахме да арестуваме, правехме обиск намерехме ли ценни неща – злато, диаманти, украшения, пари, пълнехме първо джобовете; след това се правеше протокол за останалото, което не беше в нашите джобове. Арестуваният обикновено не протестираше. Но ако протестира, го убиваме. Имаше такъв случай – човекът беше много богат, живееше на площад „Славейков“ и улица „Солунска“. От касата извадихме над 20 килограма злато, диаманти, златни часовници, пръстени, пари. Жена му започна да вика: „Грабители, разбойници!“. Главинчев я застреля, а след като видя, че човекът мълчи, свалил глава над гърдите, написа протокол, в който отбеляза, че е намерил 10 милиона лева, е те бяха много повече, и не вписа нищо друго, накара човека да го подпише и го застреля. После си напълнихме джобовете – кой колкото може да вземе. Главинчев сложи останалото в едно куфарче, а пък 10-те милиона отброи и постави в пакет, който даде на Коце Испанеца да ги предаде в Дирекцията на милицията. След това заключихме апартамента и си излязохме. Едва късно вечерта са изнесли труповете. Арестувахме хора навсякъде – в София, в Банкя, в Бояна, в провинцията. Може би от всеки 10 души убивахме по 6 или 7. Някъде през ноември 1944 г. ни пратиха на фронта да арестуваме офицери …Източник: „История на БКП 1919-1989“, Никола Алтънков, издателство „Факел“.

Ето такива хора опорочиха комунистическите идеи и идеали!
Но пък как са изтрепали "елита" за два дена! Хаха!
И сега ни трябва нещо такова. Няма значение дали ще ни подкрепи америкснската, руската или холандската армия! Американците ско са ни съюзници ще ни съдействат. Но не...

Уредили си с топло местенце и добра службичка с едно скачане,бай Ганьо?

цитирай
23. bdenkov - 21бясна цензура ,както едно време! Так держать!
24.09.2019 20:30
//Цял живот съм бил превилегировани,докато вие живеехте мизерно!
Хубаво е да си от семейство на активен борец...//
------------------------------
Аз пък най-обичах да си играя с привилегировани комунистки...как го можеха ду*ха**нето, не е истина, и си плащаха де!!!

Бай Ганьо няма собствено мнение,той се прикрепя като паразит към келепиреца,бил той Партия,идеология,Червена армия,ембарго,грант,медия,амбасада,преустройство,преход,реформи...
Вирее навсякъде като плазмодий !
Не го интересува обществен строй или пазарни отношения,навсякъде се приспособява и вегетира!
Другарите се сменят с с господари,а братушките с кравари,но келепиреца остава и върви...

Мадам Шопова излиза от бана, пише няколко коментара и пак спешно "заминава" в бана) Умничко) Имаш доста време за да пийнеш ракийка/боярЫшка/стъкломойка) Само не прекалявай) Женски алкохолизмът страшна работа. Не се лекува. Но ти вече знаеш))

арестувани са 746 офицери, а офицерски чин са получили 720 партизани, повечето без военна подготовка и дори без средно образование.

Е, можеше и без тоя елемент на разсъждение за бойната подготовка, човек ще си помисли, че тия са излезли в гората да си четат на тихо и спокойно място класиците на марксизма-ленинизма-сталинизма.

Внуците на шумкарите са на власт пак,а ти бачкаш за 1500 лева на месец!Няма справедливост и това е !Защо скачахме по площадите и викахме :Кой не скача е червен!

Не се оплаквам, знам аз защо съм скачал по площадите, за теб, не знам...

И на Ивет Добромирова бабата и дядото били АБПФК...На Христо Иванов майка му от комунистическата фамилия Бойкикев, каква е? Айде да не се задълбочаваме в родословието на някои хора....

Ей тези "шумкари" на снимката са дядовците на форумните комунета. Няма човек да се чуди, че по акъл го докарват на сиамски близнаци с правешкият илитерат, преводача на говедата и кравите от Кривец.

Другари,100 коментара за сто минути!

Можем и повече!
Напъвайте...

В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време!
цитирай
24. bdenkov - 22
24.09.2019 20:31
"Бай Ганьо в главата му е само келепиреца!""

Ахаааа, значи т.нар. комунизъм/социализъм е построен по Бай Ганьовси тертип.
Диктатура на пролетариата, нали така? И кой я докара тук? Не са ли болшевиките от СССР и армията им? Кой унищожи пазарната икономика в България под прикритето, антифашистка борба? Кой убиваше, преследваше и дискриминираше интелектуалци, учени, свещеници, преподаватели, хора на изкуството, търговци и предприемачи? Бай ти Ганя комунист-болшевик.

Петър Младенов сам "коментира " първата част на поста ти за ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ на България при СОЦА !И то на официален пленум на 11 . 12 . 1989 г:
"През последните години страната навлезе в период на сериозна криза, на нарастващо социално напрежение и стагнация в своето цялостно развитие. Имаме пред вид следните явления в обществото:

– стагнация в икономическото ни развитие, застрашително изоставяне на икономиката, застрашително нарастване на външния дълг;

– увеличаване на инфлацията, тежки трудности на вътрешния пазар и в крайна сметка влошаване на жизненото равнище, наличие на широко разпространена корупция;

– сериозни поражения в духовния и интелектуалния живот на нацията и упадък на основни морални принципи и ценности.

За всички нас тук влошаването на положението в страната не бе гръм от ясно небе. Това се виждаше много преди да стигнем до сегашния кризисен етап. Бившето ръководство формираше екипи, създаваше „концепции”. В сферата на държавното и общественото устройство бе създадена обстановка, сходна с феодалното управление. Оформи се малка група начело с Тодор Живков, която узурпира властта. Около тази група, която много бързо придоби семейно-землячески характер, се наслоиха властолюбци и кариеристи от различен калибър. Те получаваха от върховния ръководител ключови постове и облаги, които им позволяваха от негово име и от името на партията и държавата да вършат произвол, да манипулират основни обществени институции. Това бе дълбоко обидно за нашия народ "
цитирай
25. bdenkov - 34
24.09.2019 20:35
Бойко Борисов: Протеже на кръговете Монтерей и Олимп и охранител на партизанина Тодор.
Май продължават да ни управляват същите партизани. Обаче, вие заблудените, твърдите, че сега внуците и лакеите ни управляват добре, а преди партизаните са ни управлявали лошо. А то е точно обратното.

А днес какво е?
Не е ли същото?
Имунитет, тотален лобизъм срещу определени облаги, апартаменти, офшорки, фирми, хотели....
Безплатни лимузини, охрана от НСО....банкети, яденье и пиенье на корем.....
Прословутите депутатски кюфтета за без пари, резиденциите на същите тия от БКП, в които днес почиват новите “партийци”
Шуробаджанащината, назначенията с оглед на верността към партията, а не на ценза и образованието......
Какво се е променило питам аз.....
И разбира се за всички тия благинки плащаме ние!

Лиляна Павлова е Внучка на партизанина и член на ЦК на БКП Георги Павлов.Май продължават да ни управляват същите шумкари.

Че тя и сега си е в БКП бе, дървена главо, какво се пениш?

Другари,за 75 минути откакто е пусната статията има само 70 коментара!Това е несериозно,по-малко от коментар на минута!Другари,дайте да дадем всичко от себе си и скоро да имаме 100 коментара!Цял свят сега нази гледа...

Не се трудите достатъчно, комсомолец, ще има наказания...

Така е, всяка власт, по всяко време, използва едни и същи методи да нареди свои хора и да направи мръсно на опонентите. Ал. Дюма е написал "Граф Монте Кристо" почти по действителен случай, а действието става по времето на Наполеон. При римляните същото. Златю се уреди със 100 кв. апартамент в блока на АБФ-та, щото уж дядо му занесъл некви позиви в София. Бай Кольо се писа ремсист, щото на 9-ти е бил ученик и се намърда до живот митничар. Също и бай Рачо. Никой от тях не прокопса със семейство, децата им се пръснаха емигранти. Майната им. След падането на бай Тошо имаше едно пряко излъчване от народното събрание есента, помня колко се караха и какви кирливи ризи си вадиха Славчо Трънски и Левчев.
цитирай
26. bdenkov - 35
24.09.2019 20:39
Лиляна Павлова е Внучка на партизанина и член на ЦК на БКП Георги Павлов.Май продължават да ни управляват същите шумкари.

Ето тук си прав. Има такава улица срещу зала Универсиада. Бивша ул Постоянство.Там е и една не без известна тераса.

Партизаните, както и педераните се деляха на

АКТИВНИ и ПАСИВНИ.....

Според широчината на привилегиите.....

Тиквите, виждате ли родителите и прародителите си горе на снимката, а вие къде се барате да се наричате човеци!!!!

Каква е разликата между антифашист номер едно - Тодор Живков и антикомунист номер едно - Иван Костов?

Уикипедия: Лиляна Павлова е Внучка на партизанина и член на ЦК на БКП Георги Павлов.
Май продължават да ни управляват същите шумкари.

Какво се правиш на бременна гугутка!
Бай Ганьо в главата му е само келепиреца!
Не може само Вуте да е бил партизанин ,докато си е пасял козите у гората,жената на Нане го ръга по цяла нощ в ребрата и му нарежда:Иди и ти в съвета,намери бележка,нали и ти ходеше в гората да крадеш дърва,кажи ,че си бил и ти шумкар и си бил против властта и ти!
Как няма да се уредят стотици хиляди байганьовци,това им е в кръвта!
Даже се учудвам ,че са толкова малко...

Показателен текст, който трябва да бъде включен в състава на учебниците по история!
Терористи завземат властта чрез кървав преврат, подпомагани от Русия. После измислят събития и заграбват капитала с цел лично облага. В България никога не е имало фашизъм и окупация.
Най-долните, неграмотни и неспособни землянкаджии навлизат в управленският живот. Резултат - унищожена България.

Като си рекъл "А" кажи и "Б", баба му(майка му, щото Пеко Таков го е осиновил, та да ползва привилегиите) е убила с чук, собствениците на апартамента та да му го гепят .....за Кристиан Таков става на въпрос, ама цялото еврейско войнство искахте аула на негово има да кръстите ...щото видите ли могъл да чете и пише, акселериран шумкар!!!!
цитирай
27. bdenkov - 36
24.09.2019 20:41
Били са прости, лъжливи, нагли, но при тяхното управление се изгради инфраструктурата на България, а българите от 4 станаха 8 милиона.Сегашните управници са техните внуци и слуги, точно копие на предишните, но те какво са построили, българите колко останахме?

Не коментирам първата част на поста ти ! Има кой да го направи ! Това , че сме били 8 милиона се дължи на ЗАБРАНАТА "обикновени " хора да пътуват или да търсят препитение и кариера в чужбина ! Чувал ли си за "открит лист " , "изходна виза "за смели ГРАНИЧАРИ които за един прострелян, убит или заловен НАРУШИТЕЛ НА ГРАНИЦИТЕ бяха "поощрявани " и НАГРАЖДАВАНИ ! Тези , които успяваха да се "измъкнат " отвъд "желязната завеса " към КАПИТАЛИСТИЧЕСКИЯ СВЯТ от СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ "ЛАГЕР " биваха осъждани подобаващо , роднините , останали в България биваха РЕПРЕСИРАНИ !

Гледам, внуците на шумкарите реват като карпатски вълци във форума. Тежко се живее без привилегии...

Бедна ти е фантазията колко хубаво се живее,в епохата на масовото незнание!

нещо май си ядосан? Няма привилегии, няма живот..., мъка, мъка...

Сега поне разбирате ли защо имаме толкова много русофили. Много повече от другите бивши соц страни.

Сега е долу-горе същото.
Легендата за златния медал, 7/8 дан по карате, генералския чин на др борисович от БанкИ (по-известен в "нелегалните среди" от времето на първоначално натрупване на капитала, чрез кражба на автомобили в Унгария, производство и пласиране на фалшиви цигари, силово "застраховане", като "Рапона", "Тиквата", "праните гащи"...)
По-късно, за същото се ползва прокуратурата и целия административен апарат за отнемане на бизнеси (споменавам само Дунарит...).
А за щастливите новодомци, закупили жилища на цени като за "Активни борци" - да не отваряме дума. Семпли хорица като аецка, все още щяха да си живеят в панелните апартаменти, някъде по тъча на големия град...
цитирай
28. bdenkov - 38В БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ПАРТИЗАНИ !!!
24.09.2019 20:45
Внуците на шумкарите са на власт пак,а ти бачкаш за 1500 лева на месец!Няма справедливост и това е !Защо скачахме по площадите и викахме :Кой не скача е червен!

Освен в кошарата между овцете, не виждам къде другаде си скачал...

Като гледам за 30 години преход колко магистрали построиха сини,зелени и морави нямаше да имаме нищо!За сведение Тодор Живков е бил на власт 35 години!Неговите пътища сегашните некадърни управляващи не могат да им запълнят дупките и да и оправят маркировките и това след години в ЕС,винетки,данъци,фондове,акцизи на горивата...Демократите се оказаха по-крадливия нагли от шумкари обиращи мандра и комунисти,пазени от Червената армия...

"Страхливи ботове,наказани да работят по празниците заради ниска активност през седмицата ,ще трябва цял ден да громят ....""

Вместо да се занимаваш със страхливи бонове, я напиши как от 5-6000 шумкари са станали 162592 активни борци против фашизъмът и капитализъмът. Активни! Не какви да е.

И аз ги ненавиждах и осмивах. Сега обаче, се нароиха борци срещу комунизма, с не по-малко привилегии и власт. Копирайте си коментарите, че скоро може да ви потрябват за "новите борци"

, помня , че беше манипулатор. Сега отново се опитваш да внушаваш - и едните и другите са маскари ! мисля , че колегите няма да се хванат този път !

Бъркаш се, бате! Представи си, какво щяхме да имаме ние, ако ни бяха дали 300 млрд € заем. Защо са им дали толкова пари е друг въпрос. Ако се помъчиш, ще се сетиш.
А внуците на партизаните и техните лакеи какво щяха да имат, ехей!

Внуците на шумкарите са на власт пак,а ти бачкаш за 1500 лева на месец!

Няма справедливост и това е !
Защо скачахме по площадите и викахме :Кой не скача е червен!

"Ако можеше този цитат да влезе в учебниците по история..."

... и да предизвика поредни спазми и конвулсии в нежната православна душа на Маша Захарова?

Ти нямаш сърце...
цитирай
29. bdenkov - 39
24.09.2019 20:49
Гледам, внуците на шумкарите реват като карпатски вълци във форума. Тежко се живее без привилегии...

Това свидетелство разкрива същността на установения режим. Просто и ясно, няма нужда от повече. Ако можеше този цитат да влезе в учебниците по история...

Още личи, че в продължение на десетилетия България е управлявана от тъпи, прости, мързеливи и отмъстителни хора, които наричаха себе си "борци против фашизма". Никой преди Девети септември не ги е вземал насериозно, за хората те са били някакви хаймани, които не искат да работят. Това е голямата грешка на Гешев, че го е позволил да се случи.

Цървул недоучил, за това, кой какво построил и "ако не беше комунистическата партия", къде щяхме да бъдем, чети статистика за Германия преди войната и развитието на източните и западните провинции след това. Прочети и за Япония.

Снимката с Тодор Живков е потресаваща.
Мандраджийски обировач в костюм и каскет на среща с чобани.
Още е няма меката шапка от времето на Брежнев.

Тия па бяха най - гадните!Събраха ги от кол и въже да живеят в национализирани чужди домове! Пфу!

Така е. Но не знаеш какво удоволствие е да ги гледаш когато се разделяха с чуждите домове. Гледката е прекрасна.

За съжаление не се разделиха с домовете, поне не всички. Имам позната, която все още живее в такъв дом. Не са им го взели, защото били добросъвестни купувачи, макар че старите собственици са водили дела за реституция. Държавата е национализирала апартамента, изгонила е старите собственици и го е продала на родителите на моята позната. Преполагам, че има доста такива случаи.

Били са прости, лъжливи, нагли, но при тяхното управление се изгради инфраструктурата на България, а българите от 4 станаха 8 милиона.Сегашните управници са техните внуци и слуги, точно копие на предишните, но те какво са построили, българите колко останахме?

А представяш ли си ако изобщо не бяха идвали , каква инфраструктора щяхме да имаме?
Сравни съвременна Гърция с това което имаме в момента.
цитирай
30. bdenkov - 40България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
24.09.2019 20:52
Били са прости, лъжливи, нагли, но при тяхното управление се изгради инфраструктурата на България, а българите от 4 станаха 8 милиона.
Сегашните управници са техните внуци и слуги, точно копие на предишните, но те какво са построили, българите колко останахме?

Но не знаеш какво удоволствие е да ги гледаш когато се разделяха с чуждите домове.”Аз го наричам справедливост. Няма да забравя уплашената физиономия на наглата партизанска внучка, която изхвърлих от апартамента на дядо ми на ул. Достоевски, когато питаше мъжа си милиционер: Ами сега КЪДЕ ще живеем?!

......аааааа.......!!!!!????!!!!!.....после ЛОШИ били КАМУНИСТИТЕ.......????!!!!!????......аааа....ЗАЩО са ОСТАВИЛИ НАСЛЕДНИЦИ.......?????!!!!!????......като са толкова ЛОШИ......????!!!!!????.......един хубав ден да си """ТЪРСЯТ ПРАВАТА"""".......!!!!!?????!!!!!!.........другаря Лаврентии БЕРИЯ не би ПОСТЪПИЛ ТАКААА..........

Хубав цитат, показателен. Нека се знае какво ще ПРАЗНУВАТ утре синовете и внуците на Главинчевци с правите лопати...

Това казват в руската Уикипедия за това време. Изненадан от последния параграф):

"...Интересно е, че имаше 2500-3000 партизани, а след преврата изведнъж стана 60 000.
На територията на България не са провеждали военни операции и нито един войник от Червената армия не е загинал от немски куршум.
До 5 септември 1944 г. всички оръжия за партизаните са местни, трофейни или английски, получени от югославските партизани. Съветското оръжие нямаше, за да не доведе до скъсване на дипломатическите отношения..."

Улицата ни е малка , но за партизаните се е оказала любима.”Ами оттам си гледат братушката-мародер с шмайзера, на когото дължат късмета си в живота...

Събуждаш се и в носа ти наврян шмайзер.

цитирай
31. bdenkov - 41
24.09.2019 20:53
"Започва и изграждането на околийските и местните дружества с цел да "да се грижат за материалното и морално задоволяване на бойците". Само за втората половина на 1946 г. са учредени 3 472 дружества с 162 592 членове. Стряскащото число (при 5–6 000 партизани) идва от там, че междувременно, без да е свикан конгрес за промяна на устава на Съюза, започва приемането на "всички участници в нелегалната дейност комунистическата партия през 1923-­1944 г., включително и на ятаци, и на участници в "Отечествената война". Това става по инструкции на Георги Димитров, за да се покаже по-широка "социална база на революцията и да се превърне съюзът в "мощна антифашистка организация – опора на народната власт".

Как се създава легендата за масовото съпротивително, комунистическо и антифашистко движение в България. Колко книги бяха издадени за титаничната антифашистка борба не е истина. Вероятно само Искра Баева ги е прочела всичките. Е, как такива заслужили хора няма да се ползват с привилегии.

След 9 септември 1944: Един комунистически главорез разказва.
Откровения разказ на един от помощниците на Лев Главинчев, може би най-големия комунистически сатрап, за случващото се през първите седмици след 9 септември. Неговите думи са достатъчно красноречиви и не изискват допълнителен коментар.

… В началото арестувахме само офицери, министри, бивши управници, търговци – изобщо богати хора. Министър на МВР беше Антон Югов, партизаните станаха началници, политзатворниците – също, а криминалните станахме обикновени „гвардейци“. Главният щаб на „гвардията“ бе хотел „Славянска беседа“ – бивш щаб на германските войски. Аз бях пряко подчинен на Лев Главинчев, един от най-жестоките убийци по онова време. Отделът, ръководен от него, беше от 29 души, които се разделяха на групи от двама или трима, като при акция за арестуване вземаха и войници от дадените за охрана на военното министерство. Освен със „Славянска беседа“ „гвардията“ разполагаше и с „Дома на слепите“, затвора, ареста
цитирай
32. bdenkov - 42
24.09.2019 20:54
Освен със „Славянска беседа“ „гвардията“ разполагаше и с „Дома на слепите“, затвора, ареста на Съдебната палата, сградата на „Московска“ № 5, както и някои други сгради, една от които на улица „Княз Александър I“ – по-късно тя стана банка.

Още на 9 септември към обяд докараха двама от регентите – принц Кирил и генерал Михов. Докараха ги лека кола, а ги откараха към затвора с жандармерийски черен автобус с дълги седалки от стена до стена. Пак в „Славянска беседа“ доведоха генерал Петър Цанков, началник на Школата за запасни офицери (ШЗО). Наши „гвардейци“ го убиха с чук в главата и хвърлиха трупа му от петия етаж – уж се е самоубил. Бяха убити и други хора, имената не им помня, а и никой не ми ги е казвал. „Гвардейците“ ходехме на различни адреси, арестувахме хора, ала имаше случаи, ако в къщата, дето извършвах¬ме ареста, нямаше други и ако беше вечер, да убиваме арестуваните още там. Убиването ставаше с чук или заколване с права лопата.

Още на втория ден се отвратих от себе си. Като се върнехме в „Славянска беседа“, където спяхме, пиехме ракия, вино, коняк и се напивахме; но страшните картини от убийствата, извършени от нас, не изчезваха. Не зная дотогава колко души съм убил – аз или общо нашата „ударна група“, ръководена от Лев Главинчев. Освен нашата имаше още десетина „ударни групи. Когато отивахме да арестуваме, правехме обиск намерехме ли ценни неща – злато, диаманти, украшения, пари, пълнехме първо джобовете; след това се правеше протокол за останалото, което не беше в нашите джобове. Арестуваният обикновено не протестираше. Но ако протестира, го убиваме. Имаше такъв случай – човекът беше много богат, живееше на площад „Славейков“ и улица „Солунска“. От касата извадихме над 20 килограма злато, диаманти, златни часовници, пръстени, пари. Жена му започна да вика: „Грабители, разбойници!“. Главинчев я застреля, а след като видя, че човекът мълчи, свалил глава над гърдите, написа протокол, в който отбеляза, че е намерил 10 милиона лева,
цитирай
33. bdenkov - 43
24.09.2019 20:58
свалил глава над гърдите, написа протокол, в който отбеляза, че е намерил 10 милиона лева, е те бяха много повече, и не вписа нищо друго, накара човека да го подпише и го застреля. После си напълнихме джобовете – кой колкото може да вземе. Главинчев сложи останалото в едно куфарче, а пък 10-те милиона отброи и постави в пакет, който даде на Коце Испанеца да ги предаде в Дирекцията на милицията. След това заключихме апартамента и си излязохме. Едва късно вечерта са изнесли труповете. Арестувахме хора навсякъде – в София, в Банкя, в Бояна, в провинцията. Може би от всеки 10 души убивахме по 6 или 7. Някъде през ноември 1944 г. ни пратиха на фронта да арестуваме офицери …

Източник: „История на БКП 1919-1989“, Никола Алтънков, издателство „Факел“.

И аз ги ненавиждах и осмивах. Сега обаче, се нароиха борци срещу комунизма, с не по-малко привилегии и власт. Копирайте си коментарите, че скоро може да ви потрябват за "новите борци"

“Улицата ни е малка , но за партизаните се е оказала любима.”

Ами оттам си гледат братушката-мародер с шмайзера, на когото дължат късмета си в живота...

Комунистите (включително и руските) нямат родина,затова и не могат да разберат какво значи "национален дълг".
А държавата при комунистическият режим беше придобила смазващи чудовищни размери и сила.

Стрнното е, че най-дрезнещи бяха дребните привилегии - високи пенсии, право на телефон, прием на деца и внуци без класиране в университет... Големите някак минаваха незабелязано.

Но не знаеш какво удоволствие е да ги гледаш когато се разделяха с чуждите домове.”Аз го наричам справедливост. Няма да забравя уплашената физиономия на наглата партизанска внучка, която изхвърлих от апартамента на дядо ми на ул. Достоевски, когато питаше мъжа си милиционер: Ами сега КЪДЕ ще живеем?!

Улицата ни е малка , но за партизаните се е оказала любима.

цитирай
34. bdenkov - 44
24.09.2019 21:00
“Преобърнати са въобще представите за държавност, за почтеност, за национален дълг.”

И все още си остават в преобърнато състояние, въпреки спорадичните опити от редки български държавници да бъдат изправени ...

Тия па бяха най - гадните!Събраха ги от кол и въже да живеят в национализирани чужди домове! Пфу!

Не ги "събираха от кол и въже " ! Те се мъчеха , чрез подмазване , ласкателство , присъединяване към "бойни групи " за "възмездие" , сиреч "убийства " да се наредят , да ЗАСЛУЖАТ членството си в "клуба на привилигированите "!
Ярък пример за УСПЯЛА , благодарение на ПРИВИЛЕГИИТЕ за "наши другари " беше другарката ИРИНА БОКОВА , дъщеря на ПАЛАЧА ГЕОРГИ БОКОВ ! Знаете за нея , нейния "удържим възход " в българските /кандидат вицепрезидент / и международните институции /ЮНЕСКО , ООН / ! Явно не е глупачка , но като нея , но "без привилегията да бъдат деца на комунистически ГЕРОИ ,бяха безброй "обикновени " български момичета !

Прекрасна, прекрасна, но половин век по-късно!Колцина от оригиналните собственици доживяха? Единици...

Даа, съсипаха живота на цяло поколение качествени хора.

Тази статия се посвещава на всички Пеко Таковци, Мако Даковци, Тано Цоловци, Цоли Драгойчеви, Въли Горанови (какви имена само ... крем дьо ла крема на чернозема!), които в продължение на 45 години тъпкаха и унижаваха българския народ, живяха в КРАДЕНИ жилища, завиваха немитите си крака с КРАДЕНИ юргани и учеха недоубитата буржУазия на социалистически морал.Днес техните деца и внуци със звучни имена като Сергей, Альоша, Володя, Владлен, Бойко (едно от най-разпространените имена в шумкарските фамилии, за които боят е модус операнди) са индустриалци, банкери, дипломати, собственици и издатели на обслужващи властта медии.От Алея Първа долита приглушено познатият гърлен смях на правешкия просветител...
цитирай
35. bdenkov - 45
24.09.2019 21:04
"Бойците против фашизма" - власт и привилегии".........Най-голямата им привилегия е, че станАха капиталисти!!!
Баш! +++++
“Но не знаеш какво удоволствие е да ги гледаш когато се разделяха с чуждите домове.”

Аз го наричам справедливост. Няма да забравя уплашената физиономия на наглата партизанска внучка, която изхвърлих от апартамента на дядо ми на ул. Достоевски, когато питаше мъжа си милиционер: Ами сега КЪДЕ ще живеем?!

Прекрасна, прекрасна, но половин век по-късно!
Колцина от оригиналните собственици доживяха? Единици...

Тази статия се посвещава на всички Пеко Таковци, Мако Даковци, Тано Цоловци, Цоли Драгойчеви, Въли Горанови (какви имена само ... крем дьо ла крема на чернозема!), които в продължение на 45 години тъпкаха и унижаваха българския народ, живяха в КРАДЕНИ жилища, завиваха немитите си крака с КРАДЕНИ юргани и учеха недоубитата буржУазия на социалистически морал.

Днес техните деца и внуци със звучни имена като Сергей, Альоша, Володя, Владлен, Бойко (едно от най-разпространените имена в шумкарските фамилии, за които боят е модус операнди) са индустриалци, банкери, дипломати, собственици и издатели на обслужващи властта медии.

От Алея Първа долита приглушено познатият гърлен смях на правешкия просветител...

Тия па бяха най - гадните!Събраха ги от кол и въже да живеят в национализирани чужди домове! Пфу!

Така е. Но не знаеш какво удоволствие е да ги гледаш когато се разделяха с чуждите домове. Гледката е прекрасна.

"Бойците против фашизма" - власт и привилегии"
.........
Най-голямата им привилегия е, че станАха капиталисти!!!

Тия па бяха най - гадните!
Събраха ги от кол и въже да живеят в национализирани чужди домове!
Пфу!

Проблемът не е толкова в създаването на една привилегирована и затова послушна на СССР, а газеща собствения си народ каста. А в обръщането на историята с хастара, при което хора, които са извършвали терористични действия срещу собствената си държава в услуга на чужда държава, при това тоталитарна и престъпна,
цитирай
36. bdenkov - 46"Бойците против фашизма" - власт и привилегии
24.09.2019 21:05
Проблемът не е толкова в създаването на една привилегирована и затова послушна на СССР, а газеща собствения си народ каста. А в обръщането на историята с хастара, при което хора, които са извършвали терористични действия срещу собствената си държава в услуга на чужда държава, при това тоталитарна и престъпна, са героизирани. Преобърнати са въобще представите за държавност, за почтеност, за национален дълг. И това продължава до ден днешен. А президентът Радев им изпраща поздравителни писма.
"Бойците против фашизма" - власт и привилегии
Когато в края на Втората световна война комунистическите партии идват на власт с помощта на съветското оръжие в Източна Европа, заявеното им намерение е да създадат общество на равенство. Но между новите елити и "масите" много скоро се очертават сериозни различия. В българския случай това се подсилва и заради безпрецедентната жестокост в разправата с представителите на предишния политически режим и светкавичното въвеждане на системата от привилегии на новите управляващи. Утвърждаването на комунистическия режим променя биографиите на "бойците срещу фашизма", станали по-късно "активни борци срещу фашизма и капитализма" – превърнали се в привилегирована класа.

Бившите партизани и системата на привилегии

Формирането на партийно-бюрократична прослойка от средите на бившите партизани започва веднага след преврата на 9 септември. Партизанското движение 1941-44 г. е инспирирано, а и в голяма степен ръководено от съветски функционери. Част от партизанските акции имат характер на лични и политически отмъщения, други са свързани със снабдяване с храна и оръжие, има и няколко саботажни акции.


цитирай
37. bdenkov - 47
24.09.2019 21:18
Дискусиите за броя на партизаните продължават. Затрудненията идват и от факта, че голяма част от тях се включват в движението малко преди преврата на 9 септември. Например сред 103 партизани от гр. Якоруда в нелегалност от 1943 г. са само 7, 13 души се включват в отряда на 20 април 1944 г., 13 - през май, 12 – през юли, и още 23 – през август 1944 г. Седмица преди преврата към отряда се присъединяват още 36. Всички тези хора и техните семейства след това се ползват от привилегиите, произтичащи от статута "боец срещу фашизма" и "активен борец срещу фашизма". На обсъжданията по време на учредителната конференция на Съюза на народните партизани на 8 юли 1945 г. ген. Благой Иванов посочва: "Съпротивителното движение в България: партизани, военни групи, ятаци, до 9 септември са били 21 700, от които живи партизани са 5-6000 души, а всички партизани са били около 7000 души.".

Междувременно веднага след преврата започва чистка в армията. Според доклад на полк. Георги Дамянов до Георги Димитров от ноември 1944 г. арестувани са 746 офицери, а офицерски чин са получили 720 партизани, повечето без военна подготовка и дори без средно образование.

Сред стотиците "народни партизани", които получават високи военни чинове, е и Тодор Живков, удостоен с чин полковник още през септември 1944 г. На 10 септември органите на полицията са закрити, създадена е "Народна милиция", чийто състав също се формира най-вече от партизани или заявили се като близки към партизанското движение.

Механизмите на привилегироването се задействат почти веднага след установяването на новата власт. Само месец след преврата (12.10.1944 г.) влиза в сила Наредбата-закон за подпомагане на жертвите в борбата против фашизма и капитализма, който предвижда финансова помощ, възстановяване и ремонт на жилищата на пострадалите. Това е само началото на поредица от подобни мерки..

цитирай
38. bdenkov - 48
24.09.2019 21:19
Пенсионната система също много бързо става част от организиращата се система за привилегии. Народна пенсия понякога се отпуска с обикновена бележка, написана от по-известен партизанин – а в архива на Съюза на бойците се съхраняват стотици, подписвани 1945–1949 от хора като Славчо Трънски, Митка Гръбчева, Добри Джуров, Тодор Живков. Такава бележка е достатъчно доказателство за признаване на статут на "пострадал", а малко по-късно – и на статут на "боец срещу фашизма" с произтичащите от това възможности.

"Подписаният Владимир, Хр. Калайджиев (Коцето), бивш полит. комисар на чета Бачо Киро‘ на отряда ‚Чавдар‘, впоследствие на III батальон при бригадата ‚Чавдар‘ и на IV Народноосвободителна бригада, удостоверявам, че другарят Владимир Георгиев Цойков беше партизанин в отряд ‚Чавдар‘ от 04.04 до 25.04.1944 г., когато биде освободен от ръководството на отряда поради недобро здравословно състояние. София, 25.08.1947 г. " /ЦДА, ф.359Б, оп.1, а.е.141, л.179./

Съюзът на народните партизани и Съюзът на бойците против фашизма
– организиране на привилегиите

На 8 юли 1945 г. в София се провежда Първата национална конференция на бившите партизани. Водещ на заседанията е полковник Тодор Живков.

Една от основните теми е за "партизанския стаж". Варненският делегат Демир Борачев предлага да бъдат признавани за партизани присъединилите се към движението до 15 август 1944 г. "В нашия край – посочва той – след 1 септември който е влязъл в партизанското движение, не го признаваме, защото след 1 септември дойдоха много". Предлага се и датата 5 септември (Благой Иванов), а ген. Борис Копчев иска "да се приеме 7 септември, когато Съветската армия влиза и при съмнения, да се правят проверки." Интересна е и аргументацията на полк. Тодор Живков: "8–10 септември да бъде, защото след обявяване война на България от страна на СССР ставаше ясно, че при това положение повече няма да устоим и другарите, които се колебаеха преди това да излязат, тогава можеха много по-лесно да се притека
цитирай
39. bdenkov - 49
24.09.2019 21:20
Интересна е и аргументацията на полк. Тодор Живков: "8–10 септември да бъде, защото след обявяване война на България от страна на СССР ставаше ясно, че при това положение повече няма да устоим и другарите, които се колебаеха преди това да излязат, тогава можеха много по-лесно да се притекат на помощ на партизанските отряди". Малко след това Живков прекратява разискванията и предлага за гласуване датата 07.09.1944 г., да влезе в устава на Съюза на народните партизани.

Важна част от обсъжданията е въпросът за подпомагането и за подобряване на материалното положение на членовете на съюза. Според изложението на ген. Бл. Иванов вече са отпуснати пари на семейства на убити партизани – първоначално по 30 000 лв. на семейство, а малко по късно "извоюват" по 50–80 000 лв. Той продължава: "Отпочнахме борба за подпомагане живите партизани, които понесоха най-големи щети в борбата срещу фашизма – на ергените по 10 000, на женените – по 20 000 лв". Истинският натиск за финансиране на подпомагането на "народните партизани" по приетото вече законодателство продължава след формалното организиране на съюза.

Започва и изграждането на околийските и местните дружества с цел да "да се грижат за материалното и морално задоволяване на бойците". Само за втората половина на 1946 г. са учредени 3 472 дружества с 162 592 членове. Стряскащото число (при 5–6 000 партизани) идва от там, че междувременно, без да е свикан конгрес за промяна на устава на Съюза, започва приемането на "всички участници в нелегалната дейност комунистическата партия през 1923-­1944 г., включително и на ятаци, и на участници в "Отечествената война". Това става по инструкции на Георги Димитров, за да се покаже по-широка "социална база на революцията и да се превърне съюзът в "мощна антифашистка организация – опора на народната власт".

През есента на 1947 г. Централен инициативен комитет от Съюза на българските народни партизани подготвя официалната му реорганизация. На 26–28 октомври 1947 г. се провежда
цитирай
40. bdenkov - 50
24.09.2019 21:21
През есента на 1947 г. Централен инициативен комитет от Съюза на българските народни партизани подготвя официалната му реорганизация. На 26–28 октомври 1947 г. се провежда учредителен конгрес на Съюза на бойците против фашизма (СБПФ) – като приемна институция на съюза на партизаните.

Още във встъпителния доклад, представен от ген. Боян Българанов, се посочва, че по Наредбата-закон за подпомагане на бойците от ноември 1944 г. до август 1947 г. са изплатени 751 659 000 лв. От създаването на Съюза на народните партизани до доклада на Българанов "съюзът е съдействал за отпускането на 1 000 пенсии, за възстановяването на 560 опожарени жилища и жилищни сгради, за отпускане на помощи на 5 781 пострадали семейства, за изпращането на 500 сираци на загинали другари в пансиони и общежития, за изпращането на около 800 другари на лечение в санаториуми и болници и около 4 500 в почивни домове и за настаняването на работа на над 500 бойци". Според докладчика обаче: "Все още няма достатъчно грижа. За в бъдеще важна задача ... подпомагане на пострадалите бойци и техните семейства и да може всеки активен борец против фашизма да бъде издигнат и направен годен да заеме туй място в нашия живот, което той напълно е заслужил със своята минала борба."

Тук трябва да се спомене, че докато съществува парламентарна опозиция, гласуването в Народното събрание на сумите за подпомагане на бойците среща остра съпротива. Емблематичен е случаят с депутата от БЗНС в 26 ОНС и в 6 ВНС Елисавета поп Антонова (подигравателно наричана "Зелената попадия") при обсъждането на държавния бюджет за 1947 г. Тя подлага на критика заложените над 900 000 000 лв. за подпомагане на "пострадалите от фашизма". След критичната й реч, буквално е смъкната от трибуната и бита от депутатките–комунистки. Няколко месеца по-късно, в навечерието на Великден на 1947 г. Елисавета поп Антонова е нападната от организирана група комунистически активисти в църквата "Св. Богородица" в Габрово и е пребита почти до смърт. След
цитирай
41. bdenkov - 51
24.09.2019 21:23
След разтурянето на опозицията е въдворена в лагера "Босна".

На учредителния конгрес на Съюза на бойците се прокарва и втората важна линия, по която ще се работи организирано - увековечаването на паметта на загиналите герои и събирането на възпоменания ("да се събере суров материал, необходим за написването на нашата героическа борческа история").

Според устава на Съюза на бойците против фашизма, се дефинират изискванията за членство на различните категории "бойци": партизани през периода 1923–1944 г; бойци срещу Деветоюнския преврат от 1923 г.; въстаници от Септемврийското въстание от 1923 г.; интербригадисти; участници в бойни групи в периода 1941–1944 г.; въстаници и военнослужещи, взели участие в "Деветосептемврийското въстание" от 1944 г.; бойци от "отечествената война" от 1944–1945 г.; ятаци и помагачи на партизаните; затворници и концлагеристи, политемигранти и нелегални дейци, пострадали в борбата против фашизма и др.

Към месец август 1949 г. СБПФ има 3707 дружества в градове и селата с 158 032 членове. В сравнение с 1947 г. са с 20 000 по-малко – след проверки и чистки на "врагове с партиен билет".

"Народният полковник" Тодор Живков и Съюзът на бойците против фашизма

Представяният след преврата на 9 септември 1944 г. като сътрудник на Първа Софийска въстаническа оперативна зона и пълномощник на Окръжния комитет на БРП(к) и произведен в чин полковник, Тодор Живков играе ключова роля в Съюза българските народни партизани и в Съюза на бойците против фашизма. Подобно и на други партийни функционери, именно там той успява да очертае контурите на борческата си биография и да катализира партийно-политическата си кариера.
Показателна е ситуацията на Учредителния конгрес на съюза от есента на 1947 г., когато отново той ръководи заседанията. Възторжено-патетично се представят кандидатите: "верния и последователен ученик на Димитров и секретар на славната БРП /к/ другаря Вълко
цитирай
42. bdenkov - 52
24.09.2019 21:24
Възторжено-патетично се представят кандидатите: "верния и последователен ученик на Димитров и секретар на славната БРП /к/ другаря Вълко Червенков; героинята и ръководителката на нашата съпротива, гордостта на нашия народ и българските жени, главния секретар на НК на ОФ другарката Цола Драгойчева; славния народен генерал Добри Терпешев; славния партизански командир Денчо Знеполски" и пр. Сред по-семпло представените е и "народният полковник Тодор Живков". В началото на втория ден на конгреса Живков е въведен в протокола като "участника в съпротивата в Софийска област", а само няколко часа по-късно, когато се представят предложенията за членове на ЦК на СБПФ, той вече е "председателствуващият нашия конгрес, стар известен партизанин от ‚Чавдар‘ – Тодор Живков".

Макар да е и организационен секретар на областния комитет на БРП(к) в София, Т. Живков, е много активен и в съюза и особено като председател на т.нар. партизанска комисия – той е избран за "отговорник за уреждане материалните нужди на бойците партизани, членове на бойни групи, ятаци и помагачи". В архивния фонд на съюза стотици документи за ходатайство за признаване на "звание" партизанин или ятак носят неговия подпис.

Т. Живков е този, който предлага още през 1945 г. "борците за свободата да напишат свои спомени и впечатления от партизанския си живот, с което ще се подготвят материали за написване история на партизанското движение у нас; от отделните отряди, бригади и зони да се съберат партизанските песни, легенди; да се организират музеи или отделни при съществуващите музеи, в които да се съхраняват партизански вещи и документи, а творческите работници – произведения (разкази, драми, маршове, песни) с партизански сюжети".

През януари 1948 г. Тодор Живков вече е първи секретар на Градския комитет на БРП (к) в София, а от март – и председател и на ГК на ОФ в София. Делегат е на Петия конгрес на БКП и е избран за член на ЦК на БКП. Постепенно и подобно на други от ръководството
цитирай
43. bdenkov - 53
24.09.2019 21:25
През януари 1948 г. Тодор Живков вече е първи секретар на Градския комитет на БРП (к) в София, а от март – и председател и на ГК на ОФ в София. Делегат е на Петия конгрес на БКП и е избран за член на ЦК на БКП. Постепенно и подобно на други от ръководството на съюза, "намаляват възможностите му за пълноценно участие в съюзния живот и най-вече като член на партизанската комисия". Към 1950 г., когато Живков става секретар на Политбюро на ЦК на БКП, той вече е слабо ангажиран в съюза.

Краят на "бойците" и перспективата на "борците"

След 1947–1948 г. голяма част от функциите на СБПФ се поемат директно от БКП, от министерства и "обществени организации". Съюзът все повече се ангажира с мемориални функции (изграждане на партизански паметници, събиране на партизански спомени, подготовката на "Изложбата на съпротивата" и др.) и с мобилизиране на членовете му по линия на "комунистическата бдителност".

През юни 1949 г. Политбюро на ЦК на БКП излиза с решение за преустройството на някои масови организации. Според това решение СБПФ запазва характера на "боева организация на Отечествения фронт". Дейността му се насочва към "изграждането и укрепването на групите за съдействие на органите на властта, за поддържане на бдителност сред населението към народните врагове и за увековечаване на паметта на загиналите в борбата срещу фашизма".

През 1959 г. ЦК на БКП създава Комитет на активните борци против фашизма и капитализма (КАБПФК). Целта е възраждането на системата за обществени привилегии за признатите за активни борци и техните наследници, които се превръщат във важна опора за позицията на диктатора Тодор Живков начело на тоталитарния режим.

Този тип социално инженерство на тоталитарния режим, започнало веднага след преврата на 9 септември 1944 г., съживява и легитимира предмодерни родово-землячески лоялности и партийно-клиентелистки манталитет. С течение на времето групата на "активните борци" непрекъснато се разширява, а привилегиите се умножават, като заедно с
цитирай
44. bdenkov - 55
24.09.2019 21:29
Този тип социално инженерство на тоталитарния режим, започнало веднага след преврата на 9 септември 1944 г., съживява и легитимира предмодерни родово-землячески лоялности и партийно-клиентелистки манталитет. С течение на времето групата на "активните борци" непрекъснато се разширява, а привилегиите се умножават, като заедно с това мемоарната литература преувеличава и митологизира партизанската антифашистка съпротива.

Да, форумния папагал определено едно и също знае. Дай боже наистина да живее в Раша, дай боже и другите русороби да се изнесат в Раша и да ни освободят от присъствието си.

Ама едва ли, кърлежа сам не излиза.

Ами те руснаците бягат от Раша... питах го аз трола ко правят няколко милиона руснаци в Германия и САЩ, ама отговор няма... не е видял сигурно

Ами той русороба с тези Тигуани единствено напомня колко некадърно е управлявана Раша от 44та год до днес. Като победители във войната са имали достъп до немските достижения и технологии, а днес робуват на германците, произвеждат Фолксваген, олигарсите им карат Мерцедеси, за обикновения бляд е гордост да обуе Адидас

Добре де, значи - в България останали само неудачници, а онези къде хващали чужбина били нискоквалифицирани, та да попитам: а къде аджеба се денаха висококвалифицираните? (кажи моля те в Русия, че да бъде пълен смях)

че от де акъл за нещо повече от жигули - пущат ми тука снимки от Москва, я да предложат нещо от останалите 90% къде се броят пак за Русия.

То па в Англия топло, топло, как да не си легне човек на пейката в някоя градинка.

Може и да не съм цъфнал и вързал, но от теб със сигурност съм по добре, не ближа ничии задници, ме слугувам на никой и не съм тръгнал да обяснявам къде се живее добре и колко прости са сънародниците ми останали тук. Чест и достойнство се нарича, неща които вие, гъзоблизците, и не предполагате, че съществуват.

Да, няма заучено, явно е копи - пейст, щото е едно и също. Толкова си можеш, копейкаджия.

Интелектуално не си ми на ниво
цитирай
45. bdenkov - 57
24.09.2019 21:33
точно ти за идиотизми не ми говори.

Едни и същи заучени изрази всеки ден.

Същия папагал си като гогодраго .

Кажи поне що сме за съжаление, аз и подобните ми, щото не сме гъзоблизци ли?

Вие, подлогите, дето за някоя рубла сте готови и родината си да предадете и за съжаление не сте. Щото вие си мислите, че сте русофили, но не сте, вие сте подлоги и рубладжии.

След като нямам достъп до компютъра ти, няма как да ти покажа от къде е копирано, близко е до акъла нали?

Или пък не

ти си сигурно единствения елемент във форума, който пише едни и същи глупости всеки божи ден и си се смее сам на тях.

Одеве ти зададох въпрос, защо сме жалки, аз и подобните ми?

Къде ти е отговора, маймуно?

Не ти ли светва лампичката в манерката, че вече сам се разкриваш колко си елементарен. Дори Радул пише що годе конкретни неща, ти само спам.

Тъпак нали знаеш, че е оня в огледалото ти 😎

Виждам те, че само ти търсиш начин да си избиваш комплексите, и смяташ, че като си покажеш селянията в нета ще заблудиш и себе си за мизерната си същност.

Пиши си и си мисли колко си голям, не ми пречиш, но и там си знаеш каква си мишка

Само че, както ти казах, термина фашизъм възниква през 20ти век и култа към личността е един от основните му признаци, в монархиите по това време култ към личността няма. Прави разлика между епохите, през средновековието и избиването на друговерци се е считало за нормално, но днес го наричаме варварство.

А любимия ви болшевизъм ни сме го нарекли НИЕ комунизъм, любимите ви вождове го наричаха така, и те ли са били тролове? Тошо Замфирков да му викаме ли Тошо Трола?

А ти, дървен интелектуалецо, прочете ли целия диалог, или си пишеш така... колкото да не заспиш.

само че Чърчил днес го няма. И враговете на българския народ са вътре в държавата, предимно на едно място са, сещаш се кое е. Държави и народи, които не ни мислят доброто дал бог, но истинските предатели са тези, които позволяват да се прокарват тук чужди интерес
цитирай
46. bdenkov - 58Чемодан вокзал Москва !
24.09.2019 21:37
Е имаме напредък, само преди час твърдеше че сме един човек

И затова ли сега около 200 хил българи официално са намерили достоен живот , достойно залащане в злата Англия и още много хиляди българи по злия Запад, търсейки спасение от фалиралия соц ?

https://www.novini/новина/24515-Колко-са-българите-в-чужбина

Ама, ако се спасяват от английската политика, що бягат в Англия ?

Що не избягат например в Русия при Путлер, че да ги спаси от лошите англичани ?

Дообре баце.

Айде сега обясни какво е да обичаш Раша, а на профилната снимка да си със знамето на ЮЕсЕй.

Да де, само че удобно пропускаш, че на времето същото е правила и Русия.

Значи когато Русия го прави е добро.

Когато запада го прави е зло.

Ми не, все е зло.

Айде сега, ако ти стиска, наречи Раковски трол, а Ботев - соросоид.

Колко трябва си жалък, че да напишеш подобна глупост. .. кой ще хукне да работи в Раша бе, те рашите бягат от там, явно там и квалифицирана раб ръка не им трябва.

Я ни светни, 1- 2 милиона руснаци ко правят в Германия?

А 3 милиона в САЩ?

М?

Отишли блядовете да си търсят пейки ли?

Отишли са да търсят достоен живот. От Раша и милиардерите бягат.

И Шарапова избяга . Само дебилите като тебе тролят по форумите колко е хубаво там. Ама не отиват, тук си стоят.

Ти ако имаше и 2 грама мозък щеше да си прочел поне няколко мнения преди да пишеш глупости.

Що не си хванете пътя за Масква, като ви е толкова на сърце. Можете да си вземете и всички агенти, доносници, бкп кадри, в това число и ББ, Цв Цв , лукойл, газпром и всякаква друга съветско - руска напаст.



Влакът горял и ходели пеша - ми да ходят, аз ли съм виновен че са с робско мислене и не се замислят, че имат права.

Излиза военна полиция и спира движението за да минат някакви газки, казвам им че нямат такива правомощия, останалите роби в колите ме гледат учудено, ама стоят и си траят, насрали се от страх. Аз ли ги превърнах хората в тъпи същества, смятащи че единствените пр
цитирай
47. bdenkov - 59 дето си мислиш, че е различен.
24.09.2019 21:40


Влакът горял и ходели пеша - ми да ходят, аз ли съм виновен че са с робско мислене и не се замислят, че имат права.

Излиза военна полиция и спира движението за да минат някакви газки, казвам им че нямат такива правомощия, останалите роби в колите ме гледат учудено, ама стоят и си траят, насрали се от страх. Аз ли ги превърнах хората в тъпи същества, смятащи че единствените права са им да си изпълняват задълженията. Или системата 45+30, където свободното мислене беше опасно?

И кво се учудваш, че циганите правели каквото си искат? Като няма умни българи да подредят държавата така ще е. Преди 89та ги следеше ДС какво говорят, след 89та го направиха по лесно - накараха ги да емигрират.

Докато не се освободим от тези кърлежи държавата няма как да мръдне напред. Но докато говорим само и единствено за преди 89та и след 89та, забравяйки че има и преди 44та няма как да стане. Защото да избираме между подлоги и подлоги- ефекта ще е същия.

Споко. повечето знаят че тоя трол си е там в РФ и дращи хвалебствия за режима на Путлер /ако недай си боже пише критики знае че директно е у кауша/ и колко сме зле "ние там в България" . Затова и говори към нас в трето лице.

Само че и най пропадналия руснак ако средствата позволяват бега в "злата Европа" , или в краен случай , за по бедните "бюджетники " и България става.
Хората сами могат да направят сравнение.
Ами те го правят. Бягат на запад, никой не бяга в Русия при Путлер

Кои ти отговори стоят? Да ме попиташ Що е фашизъм ли е отговор?

Или признанието ти, че си невеж?

Ти всъщност с фактология не можеш да говориш, само празни приказки и заучените глупости, всеки път едно и също... просто си елементарен... типичният комунистическо социалистически електорат.

А за вожда слънце толкова пъти съм писал, че не знам що ме питаш... И той си е от вашите. Не само , типично олицетворение на вашите е. Ако аз, дето съм го разбрал, имам боза в главата, представям се в твойта кратуна какво е, дето си мислиш
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180236
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031