Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2018 15:54 - Жената, осмелила се 1930 година да влезе в Света Гора - Атон, преоблечена като мъж...
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 5231 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
1930 г. в Гърция се случил нечуван скандал, – победителката на конкурса «Мис Европа - 1930»  18 годишната гъркиня Алики Диплараку, дъщеря на известен гръцки адвокат, нарушила многовековната забран «аватон» за посещаване на Света Гора от жени. Като гостенка на яхтата на един от най-богатите гръцки бизнесмени, тя се преоблякла в мъжки костюм и слезнала на брега, на Светия Атон...
Когато този факт станал известен, в Гърция се разгорел силен скандал. И ако преди това много гърци били във възторг от «победата» на своята съплеменница, в конкурса «Мис Европа - 1930», то след тази и постъпка, мнозинството от тях резко се отдърпнали от нея, а в атинските вестници даже я нарекли«Сатана».
Но скоре след случилото се, Алики Диплараку много тежко се разболяла и била принудена да отиде на лечение в Швейцария. Неочаквано постигналата я неизлечима болест принудила младата Алики да намери сили в себе си, да преосмисли нарушаването на забраната и публично да се покае, като се обърнала към свещеноначалието и към братята от манастирите в Света Гора, с молба, да и простят прегрешението.
Ето какво пише в спомените си, за този случай, архимандрит Гавриил Дионисатски:
1930 година бях представител на моя манастир, в Светия Кинотис, и през октомври в ръцете ми попадна писмо от избраната "Мис Елада", в което пишеше следното:
Давос, Швейцария.
Почтени отци, искам с цялата си душа да се изповядам и да се покая за грешката, направена от мен миналия месец май, във Ватопедския манастир.
Аз пристигнах там с кораб, с моя жених г-н Моран, и така се получи, че корабът ни акостира там, заедно с линкорните Лимнос и Килкис. На грешната мисъл, да сляза от кораба и да се кача до манастира, ме подтикна лукавия, макар добре да знаех за забраната.
Аз се преоблекох в дрехи на моя жених и заедно с него обиколих храмовете и другите места, облечена в матроска униформа, и никой не можа да ме разпознае. Но от тогава, скъпи отци, аз изгубих здравето си и се оказах тук в Швейцарски санаториум, където ми се наложи да се боря за своя живот, но, за съжаление, нямам никакво подобрение.
Разбрах, обаче, и твърдо съм убедена, че това е наказаниe от Пресвета Богородицa, към Която показах моето неуважение. Не ми трябваше, на мен, образовано момиче, да постъпвам така, както пoстъпих. И сега неизказано се кая за извършения грях и умолявам Пресвята Богородица да ми прости. Молете се и вие, достопочтени Отци, за моята грешна душа. За което ви моля да приемете от мене 5000 драхми, за да отслужите литургия, с молитви за моето здраве.

Гавриил Дионисатский, Аватон на Света Гора,
"Православно Филотейско свидетелство", Солун, 1990 г., стр. 59.
Архимандрит Гавриил Дионисатски отбелязва, че «милъсерднто въздихание на небето и на земята прие покаянието на девойката, и й върна здравето».

И както пишат вестниците, след оздравяването й, 1945 г., Алики Диплараку втори път се оженила за английския аристократ сър Ръсел, херцога Бедфордски, и станала английска лейди Алис Ръсел. Живяла 90 години и починала 2002 г.

В този пример ясно се вижда, колко опасни за хората са стремежите, да нарушат вековите благочестиви устои и традиции, а, освен това, се засвидетелства и силата на покаянието, способна да върне милосърдието Божие, даже и на най-големия грешник, който се е осъзнал и се е разкаял за своите прегрешения. 

 
 Ivan Ivanov Манчев, чрез Таня Мачковска



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28314066
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031