Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2018 17:00 - Административният съд в Перник постанови: Задържането на журналиста от Биволъ Димитър Стоянов и на негов спътник са незаконни Биволъ
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 316 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.11.2018 17:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg








Административният съд в Перник постанови: Задържането на журналиста от Биволъ Димитър Стоянов и на негов спътник са незаконни

ноември 15, 2018

image  

Два състава на Административния съд в Перник постановиха, че заповедите за задържане на журналиста Димитър Стоянов и на придружаващо го лице са незаконосъобразни. Актовете на вътрешното ведомство бяха атакувани пред съда ред чрез адвокат Николай Хаджигенов.

В решенията си съдиите Любомир Луканов и Слава Георгиева подробно описват нарушенията, които са извършени от органите на МВР при издаването на отменените заповеди.

Димитър Стоянов, Атила Биро и придружаващо ги трето лице бяха задържани край радомирското село Егълница вечерта на 13 септември тази година. Биро и Стоянов бяха оковани в белезници, докато се опитваха да спасят от унищожение документи по аферата „Джи Пи Гейт“.

Предисторията

На 10 септември Биволъ публикува първата част от журналистическото разследване „Джи Пи Гейт“, в което бeше осветено двойното счетоводство в няколко консултантски фирми, свръзани с голямата строителна компания Джи Пи Груп. От документите, които Биволъ публикува, стана ясно че са отчислявани внушителни суми за подкупи към кметове, държавни чиновници и експерти.

Последва паническа реакция на консултантите, които още на следващия ден започнаха да „прочистват“ офисите си в сградата на бул. Черни Връх 59а, изнасяйки и унищожавайки документи и техника , които са потенциални доказателства за тежка корупция при усвояването на европейски средства. Биволъ веднага препрати тази оперативна информация под формата на сигнал до премиера, главния прокурор и МВР. Премиерът тутакси разпореди проверка на МВР.

Биволъ се свърза и с КПКОНПИ, където бяха запознати с разследващия материал, но не видяха основания да се самосезират (записът се пази в редакцията).

През следващите два дни – 12 и 13 септември, изнасянето на документи от офиса на Черни Връх продължи необезпокоявано. Службите не се намесиха да го прекратят. На 13 септември Биволъ установи, че документите се изнасят и изгарят в покрайнините на радомирското село Егълница.

image

Атила Биро представя разследването „Джи Пи Гейт“ на конференция в София малко преди да бъде задържан.

Редакцията на Биволъ сигнализира на ГДБОП къде и как се унищожава документацията, свидетелстваща за тежка корупция. Антимафиотите първоначално обявиха, че не могат да реагират на сигнала. Към мястото тръгнаха Димитър Стоянов и Атила Биро. Румънският колега се намираше в София за международна конференция, на която представи пред експерти и представители на ОЛАФ разследвания за злоупотреби с еврофондове, сред които и „Джи Пи Гейт“.

Когато българският и румънският журналист достигнаха до мястото, където се изгаряха документите, те обаче бяха задържани от патрул на охранителна полиция, заключени с белезници, а телефоните им бяха отнети. Това се случи към 20:50 ч. Малко по-късно и третия им спътник също беше задържан.

Тримата останаха без връзка с външния свят повече от шест часа и освободени в ранните часове на 14 септември след като на място в Радомир пристигна румънския консул.

МВР: Има данни за престъпление

Първоначално МВР отричаше колегите ни да са задържани. Говорител на МВР дори каза пред редакцията на Биволъ, че нямало задържане, а се извършва само проверка на документи. Подобна версия беше лансирана и в публичното пространство, но опровергана веднага от Биволъ с публикуване на заповедите за задържане, издадени от РПУ-Радомир.

МВР мотивира задържанията с твърдението, че има данни за извършено престъпление. От ефира на бТВ директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов го „оправда“ с близостта на журналистическия екип до „секретен пост“. Съдът обаче приема мотивите на МВР, като меко казано несъстоятелни.

image

Част от спасените от огъня документи с данни за обществени поръчки на фирми свързани с Джи Пи Груп

В мотивите към решението на съдия Любомир Луканов, по жалбата на Стоянов е написано, че не става ясно въз основа на какви факти и обстоятелства административният орган (МВР) е направил обосновано предположение, че лицето е извършило престъпление“.

Районното управление на МВР в Радомир е започнало досъдебно производство на 14 09 2018 г., за извършено престъпление по чл. 319 от НК. Разследването се води срещу неизвестен извършител за това, че от неустановена дата до 20.30 ч. на 13 09 2018г., в землището на с. Егълница той унищожил чужди или не изключително нему принадлежащи документи с цел да причини на другиму вреда или да набави за себе си или другиго облага.

Съдът: Няма основания за задържане

Съдът счита, че за да се приеме съответствие със закона при задържането на Стоянов за срок от 24 часа, следва да са били налице данни, че той е извършил престъпление по чл. 319 от НК. Такива обаче липсват. МВР не е успяло да представи годни доказателства, от които да се направи обоснован извод, че към момента на задържането му Стоянов е извършил престъпление или е съпричастен към извършено такова.

„От нито един от документите съдържащи се в административната преписка не може да се формира извод, че жалбоподателят е имал поведение, което да доведе до възникване на предположение, че именно той е извършителя на престъпление по чл. 319 от НК или е била помагач в извършването на такова престъпление.

И в двете съдебни решения се изтъква липсата на посочени фактически основания за издаване на заповед за задържане, което е съществен порок, който е самостоятелно и достатъчно основание за отмяна на акта.

Съдът отменя заповедите за задържането на Стоянов и спътника му, защото те са акт на неоснователна принуда върху тях, който противоречи изцяло на същността и предназначението на принудителните административни мерки.“

И двете съдебни решения могат и вероятно ще бъдат обжалвани пред ВАС.

Макар да е издадена при идентични условия, заповедта за задържането на Атила Биро остава в сила, защото той не e успял да я оспори пред съда в посочения от закона срок.

Всички статии по темата „Джи Пи Гейт“ могат да бъдат прочетени тук.

Разследването е част от проекта “Exposing fraud in EU-funded projects in Romania and Bulgaria” на Биволъ и Rise Romania финансиран от фонда IJ4EU на Европейската комисия и Европейския център за медийна свобода European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF).



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19701707
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031