Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2018 00:37 - БГ-АРМИЯТА - комично и безсмислено...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2429 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image

БГ-АРМИЯТА – комично и безсмислено…

 

            Бях се подготвил за дълга, аналитична статия, но това, което прочетох днес ме изуми и стресира. Напълно сериозно.

            Военният министър, биографичният доносник на комунистическите тайни служби Красимир Каракачанов отново вади в дневния ред наборната военна служба и решил да раздава привилегии на младежите, които се тропосат в „доброволната казарма“, т.е. – „да здраствует новия, патриотичен РАБФАК“.  Нали поне по-възрастните си спомнят какво беше това чудо социалистически РАБФАК, чрез който комунистически храненици бяха записвани във висши учебни заведения и преподавателите бяха задължени да ги докарат до диплома. Така за няколко години се напълниха  предприятията с полуграмотни висшисти, които не ставаха за нищо, бяха отчайващо прости и само си развяваха дипломата, но пък заемаха местата на кадърни хора. Попитайте например Спас Гърневски как на дърти години се бута РАБФАК, но щом партията е решила всичко може.  Той и просветен за РАБФАК , както и за „трудовата“ казарма…

            Сега безумието е прехвърлено към някаква хипотетична казарма, след отпадането и, след отвратеността на младежите от нея подхранвана от родители, баби и дядовци. И на „образования“ военен министър идва ли му на ум, че няма никакви кандидати дори за неговата история, да не говорим за право или журналистика. Пък и да му припомня, че вузовете в страната се отделиха от държавата още през 1990 год. Другите са частни и не може никой да ги накара насила да приемат поредните тъпи рабфакаджий…

            Изглежда той сериозно си мисли, че това е някаква грандиозна реформа в българската „народна“ армия!? Наистина натъкмена по патриотически и популистки, ама понеже мисленето не им е силната страна страда от тежък умствен дефицит. Е, има и някакви неясни финансови параметри.

            Ако е ходил войник, Каракачанов знае, че наборната армия излиза доста по-скъпо от свръхсрочната платена, някъде към 50% повече. Съотношението е 2 към 1 в полза на наборната служба. Не е грешка – издръжката на наборния войник излиза около 1 850 лв., а платената служба на боеца е около 900 лв. И в двата случая трябват пари, но в единия те са доста повече, така или иначе ще трябва да се бърка дълбоко в хазната. В близко бъдеще може и да се намерят, но дали ще е все така? Прегледах военната си книжка. В  „развитото социалистическо общество“ са ми плащали 5.20 лв. на месец като младши сержант и командир на радиостанция, които стигаха за 5 кутии цигари, десет вафли и паста за зъби. На месец! Две години напълно загубено време, ама напълно! Наскоро посветих един забележителен разказ във „Фактор“ на соц-казармата – „Пецата и Шмихи“. Съветвам всеки, който лелее за онези времена пак да го прочете, включително видния отвсякъде и корпулентен военен министър Каракачанов!  Онези времена отминаха безвъзвратно, примирете си и мислете нещо наистина иновативно!

            Нищо не стана  с поредната модернизация на армията, флота и ВВС, абсолютно нищо. Провал, пълен провал и просто трябва да се замаже рухването и. Вместо да излязат Каракачанов и президента Радев да ни обяснят защо не става поредната военна „риформа“ се атакува „през центъра“ с доброволната наборна служба.  Но в същото време отново виснахме на хранилката на руските МИГ-ове – стара и хранителна мечта на Румен Радев. Може и да не е съвсем така, но действията на силовото ведомство накланят везните в тази посока.

            Спомням си в началото на прехода колко усилия ни костваше преминаването на социалистическата армия на професионална основа, изчистването на тълпите излишни и неподготвени офицери, жестоката битка с мафията на „зелените чорапи“ от военното разузнаване, прочистването пътя на млади и способни командири, които поне да знаят малко езици и да имат фасон на истински офицери. Така и не бяха по достойнство оценени истинските усилия, които положиха първите цивилни министри – Димитър Луджев и Александър Сталийски. Първият прочисти със замах един напълно амортизиран офицерски корпус, а Сталийски остана в историята с прословутата си заповед, с която образованието, получено в СССР не се признаваше за висше и „възпитаниците на съветската академия“ поеха пътя  „в резерва“. Между другото, тази заповед не е отменена от никой след него и още е в сила!

Този абсурд ще продължи и смятам сериозно да се заема с просветяването на  „фуражките“ що беше това социалистическа казарма и какви поражения нанесе върху обществото, защото проблемите бяха твърде сериозни, но за тях не се говори. За извращенията, за педерастията, която се вихреше, за самоубийствата и нещастните случаи, за  „трудовата повинност“, за въоръжението и далаверите с оцветения бензин и още, и още. Така че – очаквайте твърде любопитни неща.  В началото на 21 век един български министър да ни връща в съветско-социалистическата казарма е  смешно и абсурдно и си струва да се проведе малко повече просветителска дейност, защото очевидно някои хора имат нужда от нея. Очаквайте…

           

 

 

 



 




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Питам се и не мога да си отговоря-
21.01.2018 06:19
дали в тази страна ще се намери и един глупак, който ще налапа въдицата на Доносник Каракачанов?!...
цитирай
2. shveik5 - Зад всичко това стои задкулисната идея
21.01.2018 21:21
/ всъщност защо ли още казваме задкулисна, като си е направо видна/ на петата колона у нас, на Гоцето, на другите маши на КГБ, да се създават опълчения и доброволни организации, т.н пара военни формирования за защита уж на отечеството. Това се диктува на вярната каракачанка! То, че няма да се въведе казармата, няма, ама като уж „отстъпление” барем ще се създават точно такива отряди. От рода на динковците, но въоръжени и под ръка. Не се знае може да потрябват един ден…… на някой колониалист! Аз лично видях в Родопите това лято, едни такива организирани до зъби бабаити в колона, въоръжени с леки и по-тежки картечници, в камуфлажи и бойни снаражения да правят преходи, необясними за мен освен едно – демонстративно и да се всява страх! Мен лично страх ме поби –всеки с по две три картечници, базуки, само дето балистични ракети не носеха! Проследих ги из далеко, че си беше риск да е по-отблизо и ги видях да слизат до три БМВта, преоблякоха се и така до следващите заповеди!
цитирай
3. liubitel - Вие сте черноглед
22.01.2018 22:34
Вие сте черноглед, Изглежда ми че пишеш по поръчка. Може и да греша.Може и така да си убеден.В казармата не се плащаше заплата. 1,50-10 лева плащаха на срочнослужещите ,като остатък от минали времена,от преди обмяната на парите.
Не ми е ясно как определихте че за наборно служещ трабват 1850 лева а за професионален войник 900 лева.
сиреч, на чирака 2 пъти по-малко от колкото на майстора.И колко са желаещите за професионална служба срещу 900 лева. Попитайте войници от Авганистан за колко служат.
Във вашите сметки не влизат: обучението в любов към родината. Постигане на самочувствие от завършилите казарма. (Едно от исканията на Българите до султана е било българските младежи да ги вземат на служба наравно с турските младежи).Според вас истанбулската конвенция ли трябва да замести обучението в казармата?
Относно рабфак, във втория випуск на ВИАС бях. Зпочнахме рабфаг около 40 човека, Влязохме във ВУЗ 18
Човека. Най-трудните ми изпити там бяха. Изискваше се минимум добър 4 за всички изпити, без възможност за поправителен.Следването беше значително по-лесно.
По късно може и да са се променили изискванията, но през 1975г. беше така.За сравнение мога да кажа че сега е пълно със полуграмотни вишисти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540369
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031