Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2017 14:21 - Руска закваска за хлеб – лесно и просто! 3rm.info
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1866 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 20.10.2017 14:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
700 грамов буркан пълните 1/4 с цели пшеничени зърна, заливате го до горе с вода, покривате го с марля и го оставяте на топло, да набъбнат зерната. След две денонощия трябва да се запени. Взимате буркана и изсипвате съдържанието, през марля, в еднолитрова тенжерка.

image

Добавяте брашно и бъркате, да стане, нито гъсто, нито течно. Пак покривате съда и го оставяте на топло. След малко повече от денонощие, закваската ще се запени и ще се повдигне. Досипвате още брашно, докато стане гъстичко, и го оставяте за още едно денонощие.


Закваската е готова. Пресипете я в 1,5 литров буркан. За да замесите хлеб, вземете от кваста 34 лъжица, сложете я, заедно с малко брашно, в съда, в който ще замесвате хлеба, долейте вода в брашното, разбъркайте и оставете тестото на топло място. Когато се повдигне и „заиграе“, добавете останалото брашно, вода и сол. Замесете тестото, сложете го във форма и пак го оставете на топло. Когато се повдигне, т.е. втаса, го слаожете във фурната. На 2 литра вода, 34 лъжица закваска.


Процесът протича по-бавно, в сравнение с маята.


Когато закваската в буркана намалее, доливате вода и брашно, и така увеличавате закваската. Тази закваска ще има сила, до половин година. После трябва да правите нова.

 

Опитайте! И Бог да ви помага!


 

Свещеник Сергий Полищук


 

http://3rm.info/publications/6244-zakvaska-russkaya-proshhe-prostogo.html

Превод, Григор Симов




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313609
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031