Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2014 11:53 - ВЪЗПОМЕНАТЕЛНА ВЕЧЕР НА КРЪГ "СЛОВО" ПО СЛУЧАЙ 95 ГОДИНИ ОТ ПОДПИСВАНЕТО НА НЬОЙСКИЯ ДОГОВОР
Автор: planinitenabulgaria Категория: Политика   
Прочетен: 2837 Коментари: 2 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Сбирките на Кръг "Слова" които г/жа Зденка Тодорова - духовния водач на българите в Северната Западна покрайнина с главен град Пирот устройва са винаги много емоционални много интересни. Темите им преобладаващо свързват отделените от Родината им българи съгласно клаузите на позорния за нас Ньойски договор с тези в родината им. По този начин дейността й явява мост, по който през границата, прекарана между българите в резултат на поолния за нас Ньойски договор общото ни културно наследство ни свързва, ние не забравяме че ссе от една кръв, дори разделени.  Тази линия на духовните водачи на Западните покрайнини - да изтъкват на ппреден план общото ни културно наследство - е особено полезна, защото политиката се мени и не винаги служи на общите идеали на народа. 
   На сбирката присъставаше и духовният водач на Южната Западна покрайнина с главен град Босилеград г/н Иван Николов, и той човек с мисия - да пази българския дух в Босилеградско, един много тежък като природни условия район. Босилеград отвсякъде е заграден с планини - Бясна Кобила и Милевската планина, като единственият му път към плодородното Кюстендилско поле е бил преграден с граница, определена от Ньойския договор. Дали тези, които са определили да преминава границата по този начин, оставяйки нашите сънародници в планински капан не са знаели, че таке ги обрицат на погибел или са сторили това точна за това?    Г/н Николов е оранизатор на Културно-информационния център в Босилеград, с което си е навлякъл омразата на сърбите, провеждащи в Крайните политика на сърбизация на българското население и разселването му по други райони на Сърбия, с цел присъединяване на тези наши територии завинаги към Сърбия. Той е поет и има прекрасен български език, видно от списанието за повдигане духа на българите в Босилеградско "Бюлетин", на което той е главен редактор. Познаването му на ситуацита в Сърбия, в България, отношенията помежжу им и възможните решения по казуса Западни покрайнини са фундаментални. За дейността си този човек е един от най-притисканите и тормозени българи от сръбските власти и служби.
  На срещата присъстваше и писателят и историк Иво Андровски, известен с познанията си за Волжка Бълтария и пътуванията си там във връзка с идирване на исторически паметници от нея.
   Сбирката на Кръг "Слово" на 26. т. м. като емоция и  академичност от  от доклада г/н Ангел Пелтеков /от Русе!!!/, секретар на Общинското дружество "Капитан Райчо Николов" към Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва - гр. Русе, бе според мен историческа. Този човек от Русе, нямайки нишо общо със Зарадните покрайнини е показателен прпимер за това, че българите от двете страни на границата се чувстваме с обща кръв. Той е работил години, за да напише своя доклад с факти, които ще резюмирам само в две изречение:
  С разпадането на Тройното ткралство Словения - Хърватия - Сърбия присъединяването на Западните покрайнини ткъм него вече не е валидно. Сърбия задържа до сега незаконно тази наша територия, твърдейки, че я придобиват като правоприемин к на Тройното ткралство, което е недопустиво, но никое наше правителство не си иска територията. Приведен бе същият казус със Змийския остров, който СССР заграби от Румъния, после Украйна се писа правоприемник на този остров, но Румъния я осъди и си върна острова. Същото важи и за казуса Западни Покрайнини. От тук и извода, че нито сърбите, нито ние искаме разрешаване на този казус полади натиск отвън или съгласно уговорка между нечисти политически субекти он двете страни за сметка на българското насебление нтам, което оот 120000 е оставанло едва 18000.
   
   Срещата откри г/жа Тодорова, като помествам словото й:

Уводното слово на Зденка Тодорова от името на Кръг „Слово”

към Народно читалище „Славянска беседа-1880”

26 ноември, 2014г. София

 

Дами и господа,

Уважаеми приятели,

Скъпи сънародници,

 

Намираме се в навечерието на една от най-печалните дати от по-новата българска история – 27 ноември, деня в който преди 95 години в парижкото предградие Ньой на Сена, беше подписан Ньойския договор, основателно възприет от народа ни като „Ньойският диктат”.

Днешната Възпоменателна вечер, посветена на 95-годишнината от подписването на Ньойския договор е организирана от Кръг „Слово” към НЧ „Славянска беседа-1880” и аз от името на  организаторите и участниците в проявата, искам да благодаря на ръководството на читалището, което ни е приютило в тази хубава сграда и в този хубав салон, за да можем да провеждаме нашите лектории популяризиращи и защитаващи българското слово, история, традиции и култура не само в България, но и извън пределите на страната ни, навсякъде където живеят и творят българи.

Уважаеми сънародници,

Днешната Възпоменателна вечер е повод не само да си припомним за някои факти от миналото, които са нанесли неизлечими травми върху съдбата на нашата страна, но и да предложим нова визия в решаването на казуса Западни покрайнини, които се въртят все още в омагьосания кръг на Ньойския договор. Ситуацията на международен план днес е друга, Югославия като правоприемник на СХС Кралство не съществува, идеята за Велика Сърбия се провали макар и с цената на много жертви и човешки страдания в бившите югорепублики, лидерите на великосръбската идея са вече покойници, затворници или лица чакащи присъда за извършени военнопрестъпления и геноцид от Хагския трибунал. Сърбия в момента не знае по кой път да тръгне – към Европа или към Русия. Опитва се да се представя за демократична страна, която е готова да преговаря с ЕС и същевременно организира военен парад в чест на Владимир Путин. Странно защо българските управници толкова щедро дадоха безусловната си подкрепа на Сърбия по пътя й към ЕС, без да й поставят поне едно условие, касаещо правата и свободите на българите в Западните покрайнини.

Къде е обаче в цялата тази работа българското национално малцинство? Притиснато от икономически недоимък, политическо безхаберие на майката държава и безразличието на международната общност, то в момента е изпаднало в безтегловно състояние. Свило се е до жалката бройка от 18 000 души и чака някой да му подаде ръка. Западните покрайнини са икономически съсипани и политически разделени. В ЗП няма газ, няма златни находища, няма лобисти, няма я и силната подкрепа на майката държава.  Може би окончателното решаване на казуса Ньойски договор ще съвпадне с деня в който ще си признаем – няма хора, няма проблем!

 

Проблемът със ЗП може би  най-добре са го разбирали в годините между двете световни войни, водачите на бежанските организиции, включително с техния върховен органи -  Върховния комитет на бежанците от Западните покрайнини. Те неслучайно наричат ”ЗП черния праг, през който не може да мине българо-сръбското сближение!”. Днес, политиците определят „черния праг” като”мост на сътрудничество”. Мост, през който минават единствено и само фалшивите заявки за добросъседство, в резултат на което продължава да се заличава българското културно-историческо наследство в Цариброд и Босилеград, създава се шопска нация в Западните покрайнини,  българският език се изтласква от сфери на обществения и политически живот, преследват се всички изявени лидери на БНМ, българските църкви и манастири се или разрушават или реставрират по начин, който  няма нищо общо с предишния им вид. Хората са отчаяни защото нямат подкрепа от България, защото са бедни и  защото голяма част от българите в ЗП са напуснали родните си места заселвайки се във вътрешността на Сърбия. Отчаяни са и кагото научават, че в майката им родина сръбската чалга и сръбската скара е по-на цена от тях и че сръбска чалга-дива, Цеца Ражнатович неотдавна в зала „Армеец” получи от екзалтирани български фенове подарък – хвърлен в ръцете й българския трибагреник с надраскано върху него заклинание в обич!

Уважаеми сънародници!

В навечерието на  95 годишнината от Ньойския договор, няма как да не се запитаме – как да решаваме за в бъдеще въпроса със ЗП в съответствие с международните норми, международното право и демократичните ценности. През 30-те години на м.в., други едни българи нещата решаваха по друг начин. В периода след Втората св. война до 1990 г., въпросът се решаваше с мълчание и безразличие, след 1990г. към него се подхождаше конюнктурно в зависимост от това коя българска партия  е на власт. В момента проблемът е замразен – до приемането на Сърбия в ЕС!

Сигурна съм, че тази вечер ще чуем интересни предложения свързани с решаването на проблема Западни покрайнини и съм благодарна на всички Вас, че взехте участие в тази Възпоменателна вечер. Искам също така да  отбележа, че не трябва да забравяме приноса в създаването на национално движение на бежанците от ЗП, намерили убежище в България, които не спираха да издигат глас в защита на своите кръвни братя и сестри отатък границата. Искам да подчертя ролята в защита на българите от ЗП на Емануил Попдимитров, Гаврил Любичев, Иван Гьошев, полк. Сокол Алексиев, свещеник Асен Йоцов, Йордан Захариев,  Евстати Стефанов, но и загиналите за свободата на ЗП Захари Янакиев, Райко Рангелов, Гаврил Иванов, Димитър Гранджев и др. Особено важна е ролята в защита на българите в ЗП на писателя, публициста и общественика Стилиян Чилингиров. И макар да бяха в годините на тоталитаризма всички тези хора премълчавани а някои и целенасочено очерняни, дойде времето да им отдадем необходимата почит и уважение с написаните книги и статии за тях. Днес тук сред нас са техните внуци, племеници и роднини.

 

 

 

Дами и господа,

Днешната Възпоменателна вечер започва с една песен, написана и изпята от един българин, роден тук в България, но отишъл да види  кръвните си братя от другата страна на границата. И имало какво да види! Големият приятел на ЗП, Красимир Кънчев ще изпълни песента „Престъпна амнезия” след което Камелия Казанджиева ще ни върне в 1925 година, когато Любомир Бобевски написва Марша на Западните покрайнини.

    Помествам и Поканната за тази среща:

 ПОКАНА

от

КРЪГ „СЛОВО”

при Народно читалище „Славянска беседа-1880”,София

 

 

Скъпи приятели,

Най-учтиво Ви каним да вземете участие  във Възпоменателната вечер посветена на 95 години от подписването на Ньойския договор /1919/.

 Основен докладчик по темата:

НЬОЙСКИЯТ ДОГОВОР И БЪЛГАРИТЕ ОТ ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ – РАВНОСМЕТКАТА!

АНГЕЛ ПЕЛТЕКОВ – секретар на Общинското дружество „Капитан Райчо Николов” към Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – град Русе 

 

В проявата ще вземат участие и българи от Западните покрайни

26.11.2014г./сряда/, 18.00ч. в Салона на Народно читалище           „Славянска беседа-1880”, София, ул. „Г. С. Раковски” № 127, първи етаж.

   

          Ноември 2014г.,

          град София



      Изпълнена бе песента на Красимир Кънчев от самия него "Престъпна амнезия", която наелектризира публиката. Ето и линк от нея:

    https://www.youtube.com/watch?v=G156fs3nADs

   Прочетено бе и стихотворението на поета Емил Попдимитров "Граница". За мен то е особено силно, защото съм единственият, преминал по днешната "наказателна граница", която разделя населени места на две,племинава през мера на селата или дори през гробища, но и по старата, по билото на Балкана и Бясна Бясна Кобила и още 3000 км. по планините на Западните покрайнини и селата с остналати българи там. Стихотворението предизвика у мен зрителна представа от района Радейна-Липинци.


Ето и стихотворението:

                                        ГРАНИЦА

 

                      Не сме разделени!

                      С еднакви надежди

                       с
плотени сме ний

                       в любовта и смъртта!

                       Жетварка запее оттатък – 

                        копнежи
събуди и в нас песента.

                         
Светулки прелитат от нашата жетва

                          и мигат над вашето село натам,

                          овчари оттатък ли с огън засветят,

                           привет ни отпраща оскъдният плам...

                           Напролет и нашите ластовки сини

                            отлитат натам къмто стари гнезда,

                            срещнете ги вие за вести петимни:

                             Това са крилатите наши писма!

                              Пчелите ни даже от кошери лете

                              прехвъркват натам като златни стрели,

                              та медена паша да дирят в полето-

                              и нищо ни вече от вас не дели.

                              През гробища тъмна браздата минава.

                               Напразно: в задушница тука гори

                                Кадилница глинена, дим се развява

                                И вятъра отвъдни гробове кади.

 

                                                     Емануил Попдимитров


    Ето и снимки на участниците в срещата:


image

                       Госпожа Зденка Тодорова

image

Господин Пелтеков изнася доклада,
до него е г/н Иван Николов.

image

Господин Димитът Димитров от Босилеград държи плаката, до него е историкът и писател Иво Андровски.


    Като приложение към този постинг в ДВА следващи, защото тук няма достатъчно ,ще поместя доклада на г/н Пелтеков. За съжаление снимкомияТ материал към него не успях да поместя, но ще сторя и това. Важното е този доклад да СТАНЕ известен на възможно най-шИрок кръг хора, защото той осветява водената до сега на тъмно политика от Сърбия и България спрямо Западните покрайнини, която води до асимилация от сърбите на българите там и прогонването от родните им места.






  




Гласувай:
27



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sande - "Изганици клети, отломка нищожна от винаги храбър народ - мъченик! " Пею Яворов
29.11.2014 17:55
За арменците се отнася стиха на голямия поет Яворов, но и за хората от Западните Покрайнини се отнася.

Ще дойдат най-после по-добри дни за нашите братя от тази свещена българска земя.

С вековно закъснение. Но ще бъдем заедно!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Ще бъдем заедно ако този доклад послужи за основа на разрешаването на казуса,
29.11.2014 18:57
sande написа:
За арменците се отняся стиха на голямия поет Яворов, но и за хората от Западните Покрайнини се отнася.

Ще дойдат най-после по-добри дни за нашите братя от тази смещена българска земя.

но защитата ни бъде поета не от наши адвокати, подвластни на задкулисието, а от чужди, специалисти по международно право. И ще стане така, както със Змийския остров. На нашата съдебна ситема и адвокатите, които "работят" със съдиите нямам никакво доверие. Имам стаж сред тях 22 семестъра и знам на какво са способни. Инициативата не тряблва да излиза този път от подвластните на задкулисието у нас държавници, а от инициативен комитет. Дано такъв след като докладът на г/н Пелтеков стане порулярен се основе.

С вековно закъснение. Но ще бъдем заедно!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12189658
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031