Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2019 12:46 - НА ЛОРА НА ЯВОРОВ ЦВЕТАНА МАНЕВА И АНИТА ХРИСТОВА ТРИФОНОВА. ФИЛМА.
Автор: jupel Категория: Поезия   
Прочетен: 1090 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 30.10.2019 12:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Лора Каравелова е едва 27-годишна, когато трагично отнема живота си. За любовната история между нея и поета Пейо Яворов се говори и до днес и е ясно, че причината за смъртта и на двамата е именно тяхната пламенна любов, граничеща с лудост. 

https://fibro.bg/lora-i-yavorov/

Кой уби Лора Каравелова?


image

Лора си отива от света едва на 27 години, но успява да изживее невероятна гама от емоции и завинаги оставя своята следа в историята.

 

Лора Петкова Каравелова е дъщеря на българския политик Петко Каравелов и видната общественичка Екатерина Каравелова, племенница е на големия български писател и революционер Любен Каравелов.

Лора е млада, красива и добре образована. След завършване на гимназиалното си образование в София тя се обучава в католическия пансион „Нотр Дам дьо Сион“ в Париж, Франция, а по-късно – в Антверпен, Белгия.

През 1907 година под натиска на майка си сключва брак с младия деец на Демократическата партия Иван Дренков. В 1908 г. се ражда първото им дете Кирил, което умира скоро след раждането, а година по-късно се ражда вторият им син Петко. Бракът се оказва неуспешен и е разтрогнат през юни 1912 г.

На 21 август 1906 г. Пейо Яворов за първи път среща Лора Каравелова. Запознанството между двамата се осъществява по време на излет в Драгалевския манастир и въпреки че по това време Яворов е влюбен в 16-годишната сестра на неговия приятел Петко Тодоров – Мина, изследователите на символиста са категорични, че творецът е силно привлечен от Лора още от тази първа среща.

Яворов е силно запленен именно от пламенната натура на Лора и нейната открита индивидуалност... и разбира се от красотата й.

На 19 септември 1912 г. тя се омъжва за Яворов, а този брак се оказва фатален и за двамата. Красива, високо интелигентна, ерудирана, тя е чувствителна и меланхолична по характер. Нейната любов към Яворов е всеотдайна и същевременно обсебваща. Лора демонстрира болезнена ревност към съпруга си и при най-малкия повод.

Постепенно бракът им навлиза в критична фаза, а това се случва едва година, след като двамата са сключили брак.

Немалка роля за това изиграва съпругата на писателя Михаил Кремен – Дора Конова, която, опитвайки се да флиртува с поета, допълнително разпалва ревността на Лора. След една от поредните сцени на ревност на 30 ноември 1913 г. Лора се застрелва в дома им. Малко след това, шокиран, прави опит да се самоубие и самият Яворов, но бива спасен.

В започналото полицейско и съдебно разследване се лансират две версии – тази за самоубийството на Лора и тази за убийството ѝ от Яворов. Въпреки че доказателствата и проведената експертиза сочат към първата, в общественото съзнание, най-вече под влияние на пресата и родственици на Лора, се налага втората версия, и срещу поета бива заведено дело за убийство. Това става причина година по-късно Яворов да сложи край на живота си.

Все пак любовта между двамата си остава най-силното им житейско преживяване и за това свидетелства красивите стихотворения, които Яворов посвещава на Лора. 

image


https://www.youtube.com/watch?v=QQ5fOQp17hc

На Лора на Яворов Анита Христова Трифонова


https://www.youtube.com/watch?v=xNWiXe7nBOg


На Лора на Яворов Цветана Манева

https://www.youtube.com/watch?v=-6vUcPm_Uf8

Дело 205/1913 П.К.Яворов


И нека предложа моите становища по темата, след като съм прочела доста за любовните истории на този "красавец" и голям поет П.К.Яворов.
Никой не може да ме убеди, че Лора се е самоубила, въпреки,че знам какво поражение прави на психиката един католически пансион. Нейното не  е било просто ревност, защото като камък и е тежало миналото, та и загубата на нейната рожба. С чувство за малоценност, за употребена и с доста песимизъм, тя е смятала, че наистина Яворов няма да и бъде верен, пък е имало и доста жени около него дори за флирт. Жени...16 годишна жена за мене си е дете. Той наистина е бил доста любовен, меко казано.Това неговото пък е от чувство да се докаже и като мъж, защото е доста грозен - смело казано. Мина си е била дете, но доста злобна, много злобно дете със самочувствие и парички. В такива случаи природата се намества, като и изпраща тежката болест от която умира . Накрая двете версии са наистина смехотворни! Нито се е самоубила, нито Яворов е убиец!
Но "ИНТЕРЕСЪТ КЛАТИ ФЕСА"- разбрахте ,нали?

Яворов не намира миг покой , че той е виновен за смъртта на Лора и чак след смъртта и му светва, колко болка и е причинил с тези жени около него, жени - деца , повече по такива си е падал, защото смятал, че са чисти души. И в повечето случаи е така, но не винаги. А той е поет и не какъв да е, но това не означава ,че не е бил ЖЕНКАР. Точно.Не е искал и не можел да отблъсква жените около себе си, тези към които няма чувства и така губи ИСТИНСКИТЕ! Големиат поет просто не е бил за брак, А САМО ЗА ЛЮБОВНИ ИСТОРИИ, ВРЪЗКИ И ДА СЪЗДАВА КРАСИВА ПОЕЗИЯ!

ВСЕКИ СЕ РАЖДА НА ТОЗИ СВЯТ С ОПРЕДЕЛЕНА  МИСИЯ И ДАРБА!

Дарба е дори да сготвиш един превъзходен миш - маш. :)) Малко смях, след тъжното...

А.Х.Т.sekirata cekupama

Знам кои се обръщат към мене с -"Анче", така че Ви разкрих кои сте, спрете се да ми дотягате на лични, не Ви чета ,нито Ви влизам в профилите. А това че тук жени пишат от профили на мъже и обратно, както и че си предават един на друг паролите на профилите си е проблем на сайта. Няолкото профила от сайта за мене не съществуват, хем са грозни хем некадърни въпреки хвалебствията и награди взети знаем по кой начин.

 










Гласувай:
5



1. sekirata - https://www.youtube.com/watch?v=vZkny7IphHY
20.10.2019 13:06
Друг вариант на клипа -На Лора на Яворов Анита Христова Трифонова
цитирай
2. krumbelosvet - Според Буров
20.10.2019 14:33
От страна на Яворов тая връзка си е х.йова работа... И флирта му с г-жа Конова го доказва. Репей и теменуга...
цитирай
3. jupel - Но е бил гузен, защото Лора го е обичала, а той си е един женкар.
21.10.2019 10:08
krumbelosvet написа:
От страна на Яворов тая връзка си е х.йова работа... И флирта му с г-жа Конова го доказва. Репей и теменуга...


И с Мина ли е било ЛЮБОВ, ха, ха...с едно дете?!

Голям поет, но иначе...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jupel
Категория: Изкуство
Прочетен: 2443985
Постинги: 2836
Коментари: 1224
Гласове: 14315
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031