Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2017 17:17 - Карен Сардарян е първият получил статут "лице без гражданство" в България
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 532 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
28-годишният Карен Сардарян е първият получил статут на „лице без гражданство“ в България, съобщиха от пресцентъра на МВР.



Роден в Грузия, с арменска националност, той пристига със семейството си у нас когато е бил само на 3 години. Липсата на гражданство на момчето е била голяма пречка за семейството му, но истинските проблеми за него започват когато навършва пълнолетие.


Нито можех да уча в университет, нито да започна нормална работа. Даже кабелна телевизия не можех да си включа без лична карта. Да не говорим да пътувам зад граница“, сподели развълнуван Карен Сардарян веднага, след като получи решението за предоставяне на статут на „лице без гражданство“. 

Документът, който той обещава да пази като очите си, му бе връчен от зам.-директора на дирекция „Миграция“ Маргарита Делчева. 

Процедурата за издаване на статут на „лице без гражданство“ е възможна у нас след изменение и допълнение на Закона за чужденците в България в края на миналата година, въведена в българското законодателство в края на 2016 година, съгласно Конвенцията за статута на лицата без гражданство от 1954 година и Конвенцията за намаляване на случаите на лица без гражданство, които страната ни е ратифицирала. 

Статут на „лице без гражданство“ може да получи чужденец, който не се разглежда, като гражданин на нито една държава в съответствие с нейното законодателство. У нас живеят близо хиляда чужденци с такъв казус и част от тях вече са подали документи за статут. 

"Процедурата не е дълга, а валидността на личните документи на лицето без гражданство е 2 години", разясни Маргарита Делчева. 

След като изрази огромната си благодарност към държавата и специално към работещите в дирекция „Миграция“, Сардарян сподели, че няма думи да опише как този документ ще промени живота му и колко дълго е чакал момента, в който и той ще има права. 

Той не сдържа емоциите си и си позволи на скромната церемония в дирекция „Миграция“ да разкрие част от плановете си – да заведе приятелката си на екскурзия в чужбина, след което двамата да сключат брак, а той да създаде собствен бизнес. 

Тържественият момент по връчването на първия статут на лице без гражданство у нас бе уважен от делегация на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България, водена от представителя за нашата страна Матаис льо Рут. 


Тагове:   карен сардарян,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 850666
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031