Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2013 11:47 - М. Андреев: Докладът на Доган е заплаха за националната сигурност на България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 4628 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Нападението срещу Доган очерта следващата коалиция; ДПС се превръща в политическа сила, която цели автономия на някои райони на страната, което вече застрашава националната сигурност, казва бившият шеф на Комисията по досиетата.

интервю на Ана Кочеваq FROGNEWS

- Г-н Андреев, приемате ли тезата, че покушението над Ахмед Доган е  опит за „показно, ритуално, политическо убийство”, по думите на новия лидер на ДПС Лютви Местан, официално обявени на пресконференция?

- Преди да разчетем посланията на новия лидер, нека да си спомним в какви скандали беше замесено ДПС през годините. Това е единствената партия, в резиденцията на чийто лидер беше извършено едно много странно самоубийство. Въобще с ДПС през последните години са свързани доста криминални събития. В същия ред на мисли не е случайно и случилото се на партийна конференция в НДК. Проблемът е вътре в ДПС и не знам кой трябва да поеме политическата отговорност за това, че движението превърна своите собствени избиратели в заложници на жаждата за бързо забогатяване на партийната върхушка. От години говорим, че държавата ни е твърде много разслоена, че липсва средна класа. Вина за това има и ДПС, която е била част от управлението на България в изключително важни моменти от развитието на страната. Първият път беше по време на правителството на Любен Беров, когато се утвърдиха групировките, когато „Мултигруп” заякна и неговият шеф стана близка дружка с Доган. И вторият – ДПС беше мандатоносител на най-крадливата коалиция в новата история на България – „Тройната”.

- Да разбирам ли, че вие определяте ДПС като орисница на групировките, за които говорите?

- Разбира се, ДПС активно участва в натрупването на капиталите на тези групировки. Сами виждате, че около тях непрекъснато има скандали, непривични за една нормална политическа партия. Спомнете си случая по времето на „Тройната коалиция”, когато се твърдеше, че са били събирани пари на една софийска улица. Спомнете си за странните скандали с лица от съдебната власт, свързани с ДПС – един бивш зам.-главен прокурор и бивш началник на националното следствие. Т.е. през последните години ДПС се утвърди не само като политическа сила, но и като корпорация. Когато объркаш политика и бизнес, рискуваш да се случат такива неща, каквито се случиха в НДК. Проблемът не е в българската политическа система в този й вид в този момент. Проблемът е в това, че българските политически партии оставиха една партия да си позволява да иска от Европа, както пише в доклада на Ахмед Доган, да се признае в България наличието на малцинства.

- Доган всъщност теоретизира, че Европа дори не би могла да функционира, ако остане при досегашния си модел на националната държава.

- Вие осъзнавате ли това какво означава?

- Напълно. Второ Косово, втора Македония...

- Да, това би тласнало България към „косовски вариант”. И като свържем неговото предишно изказване, че Балканската война била етническо прочистване, ето че сега идва и втората стъпка. А по-нататък стъпките на тази партия са ясни. ДПС се превръща все повече в политическа сила, която цели постигането на автономия на някои райони на страната, което вече застрашава националната сигурност. След нападението срещу Доган и реакцията на политическите сили видях и следващата коалиция, която се готви.

- Назовете я!

- Ами тя е ясна – БСП, Кунева и ДПС. И трите партии упрекнаха България в липса на демокрация; че нападението било резултат от „езика на омразата”. Най-ясно го формулира Лютви Местан. А аз лично бях свидетел през 2005 г. по време на избори в Сливенско какво значи език на омразата там, където ДПС има кметове. Там появата на плакат от друга политическа сила на нечий прозорец ( а в случая той беше на човек мюсюлманин) водеше до счупването им. ДПС не помогна на мюсюлманското население да се приобщи към българската нация. Напротив партията бавно и полека успя да утвърди мнението, че българите мохамедани са част от турската народност, което е много опасно. Процесът, който тече в Пазарджик, беше реабилитиран от речта на Ахмед Доган. Как един политик оценява едно дело, за което има събрани доказателства от българските специални служби?

- Да се върнем на доклада на Ахмед Доган; той като че ли не беше насочен към делегатите в залата и електората на ДПС с цялата си фразеология и стил - като на високорангова международна научна конференция.

- И аз си мисля, че в залата имаше много хора, които не са разбрали речта на своя лидер. Електоратът на ДПС не напразно беше държан на това ниско социално равнище през тези 23 години. Нима не можеше в началото на прехода да започнат специални програми, за да се откъснат тези хора от твърде тежкия си и недостатъчно добре платен труд, свързан с отглеждането на тютюн. Защо толкова късно падна монополът върху промишлеността, свързана с преработката на тютюна? Защото чрез държавата, в годините когато ДПС имаше решаваща роля в управлението, електоратът му беше доведен до пълна зависимост от желанията на водачите на партията. Тези хора са бедни и необразовани и досега. Аз съм убеден, че в момента ще започне една грозна антибългарска кампания в тези райони.

- Според вас случилото се на конференцията какво беше – случайност или драматургия?

- Не бе казано най-важното след опита за сплашване на Ахмед Доган, защото така го възприемам аз. Човек, който има намерение да убива, не прави така нещата. Нападателят е български турчин и това е емоционален изблик на недоволство спрямо лидера – да се покаже, че той не е недосегаем, да се покаже, че има хора, които не могат да го търпят на този пост и че е крайно време той да се оттегли.  Оттук нататък обаче започва драматургията – да се търси политически мотив извън ДПС за това, което се случи. Абсурдно! ДПС дори беше погалено от съдбата, след като негови лидери не бяха подробно разследвани за нещата, които бяха извършени по време на „Тройната коалиция”. Ще дам един съвет на ГЕРБ ако не искат да се стовари върху тях отговорността за случилото се, след като то се политизира. Смятам, че управляващите в момента не направиха достатъчно да бъдат осъдени криминалните политици от ДПС и да бъде изнесена цялата истина за криминалното участие на ДПС в „Тройната коалиция”. Не съм симпатизант на ГЕРБ, но те трябва да минат в контраатака и то не в името на теснопартийните си интереси, а в името на националната ни сигурност. Защото, когато президентът Плевнелиев събере Консултативния съвет по национална сигурност и почнат да обсъждат там това политически акт ли е, заплашва ли той националната сигурност, тогава ГЕРБ, ако са национално отговорни, да поставят  въпроса дали е безопасно за държавата идеята, която Доган лансира на конференцията – в България да започне сапаратиско движение. Защото признаването на малцинства означава започване на сепаратизъм. Да се бориш за правата на едно малцинство е обяснимо, когато то е онеправдано, когато има мнозинство, което е ограничило правата на малцинството. В България не виждам такива ограничения – напротив вижда се, че в смесените райони, където има българи, те са малцинство. Нашата Конституция дава еднакви права на всички български граждани. В доклада на Доган аз не виждам нищо друго, освен заплаха за националната сигурност на България. Този доклад трябва да бъде разгледан много сериозно от специалните служби и прокуратурата. Не може български политик, какъвто е Ахмед Доган, да обявява Балканската война за етническо прочистване, да иска от Европа да промени нейното отношения към малцинствата и да разреши тяхното самоопределяне и да реабилитира процеси, за които има доказателства, че са свързани с радикалния ислям. Това са изключително опасни неща, на които сега управляващите трябва да обърнат много сериозно внимание и да не позволят да се измести тежестта на случилото се от действителния негов епицентър – антибългарските изказвания на Доган на тази партийна конференция.




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. zaw12929 - от написаното тече гнусна омраза и ...
27.01.2013 18:43
от написаното тече гнусна омраза и докога ще се държите така неадекватно, на това, което става или дърпате дявола за опашката... Косово ни предупреждава да сме внимателни... заради няколко простака, всички ще страдаме...
цитирай
2. reporter - zaw12929 ,
28.01.2013 19:42
Не съм съгласна с вас относно "течащата гнусна омраза" от написаното. Методи Андреев е последователен в своето мнение и през всички години, откакто е под прожекторите, не се е обръщал като фурнаджийска лопата.
На мен пък не ми харесва, че намесвате Косово. Точно заради примера на Косово трябва да отстояваме идентичността на България. Защото в България живеят българи.
Ще посоча пример: ромите просяци във Франция, проституиращите в Холандия и Белгия, крадците в Италия и Германия НЕ СА РОМИ, А СА БЪЛГАРИ.
ТАКА ЧЕ НЕКА ВСИЧКИ СЕ ДЪРЖИМ ТАКА, ЧЕ ДА ПАЗИМ И СЪХРАНИМ ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996172
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031