Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2019 08:24 - МУЗИКАТА - НЕИЗМЕННИЯТ СПЪТНИК В ЖИВОТА МИ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1045 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 22.08.2019 08:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

  Любим инструмент ми е клавирът, любим камерен състав ми е струнният квартет. Първата от тези две мои любови ми е даденост, втората е защото обичам камерната музика. Сега ще напиша първата част на един постинг за музиката, в който ще се спра на клавирната соната.
   Баща на тази форма на камерната музика е Татко Хайдн. Сонати за клавир има писани и преди него, но формата СОНАТА ЗА ПИАНО е утвърдена на Хайдн. Той пише към 40 творби в този жанр. Вдъхновен от него в този жанр още по-високи върхове достига Моцарт. Бетховен също в началото на творческия си път отделя доста време на този жанр, създавайки прекрасни творби. Сонати за клавир пишат и романтиците. Любиата ми романтична соната е тази на Лист. В този жанр творят и композиторите на ХХ век, като най-значителните творби създава Сергей Прокофиев. Той пише девет сонати от които най-популярни са писаните преди  и по време на ВСВ, а последната му Соната остава недостижима от композиторите след него.
   Този постниг ще напиша не за да анализирам най-великите сонати за пиано, а с надеждата ако някой обича музиката, да чуе някои от тези сонати. Те са трудни като строеж и красотата им е достъпна в цялост от образованите в музиката, но красотата и силата им са завладяващи за всеки обичащ музиката. Ще включа в постинга си пет сонати - три от Бетховен, една от Лист и една от Прокофиев.
   В края на творческия си път Бетховн създава две оркестрови произведения, Високата меса и Деветата симфония, но камерните творби, които той създава преобладават. Най-великите му камерни творби в края на творческия му път са неговите три сонати за пиано и Последните квартети. Само тези произведения да бе създал Бетховен, той щеше да остане вечно жив като класик, създал непреходни творби.
   Последните три сонати за пиано Бетховен създава по едно и също време, но за разлика от предишните години, когато в един опус той издава по три сонати, сега на всяка о тези три той дава отделен опус - 109, 110 и 111. Тези сонати са прекрасни, макар да не влизат в класическата форма. В тях има ретроспекции от младите му години - тема с вариации, героизъм, който се проявява за кратко и преминава във философски размисъл. Късният Бетховен ползва все повече многогласието, цитирам фугата от Сонатата му "Хамерклавир", съчетаава високите регистри на пианото с ниските. 
    Тези три последни сонати на Бетховен наподобяват поседтните три симфонии на Моцарт. Всяка от тях е толкова значителна, че може да е както първа, така и последна в тази триада.
    Първата от тези сонати е тричастна, форма, която той не ползва дори като млад. В нея липсва бавната част. Сонатата завършва с тема с вариации, едни от най-красивете неща в музиката му. 
    Втората от сонатите му е в няколко дяла, в които има класическа първа част, втора част, права и обратна фуга, след която следва една прекрасна ария. Тази соната е нежната сестрица между двамата братя до нея. 
    Третата от онатите му е двучастна. Тя започва герочно, но на героизъм в тези години не се устоява дълго и музиката става философска. Спомням са за преценката на Ромен Ролан за тези сонати, за които той казва за Бетховен, че притежава ум вселена. Втората част на сонатата е тема с вариации. Темата е доста дълга, а вариацииите преминават през всички възможни човешки състояния на духа. Има една вариация в триоли. При Бах триолите са символ на Светия дух. При тази вариация си представям,  че съм в катедрала и чувам музиката от високото, от някое от кубетата.
   Ще поместя линкове с тези три сонати на Бетховен, доста трудни, но не и колкото последните му квартети, които също мисля да поместя.

    През епохата на романтизма, в която живее и Бетховен също има създадени доста сонати за клавир, доста от тях не влизащи във формата клавирна соната. Една такава е на Лист, според мен най-значителната негова творба. Тази соната е едночастна, но в нея има всичките части, само където се
изпълнява цялата без прекъсване. Има и фуга, вдъхновена от фугата на Бетховен от неговата Соната опус 106, която ще приложа с линк след Сонатата на Лист в си монор. Фугата в Сонатата оп. 106 на Бетховен е най-трудното нещо, писано за пиано.
  Сонатите за клавир и то в класическата иим форма се творят и в ХХ век, но най-значителните творби в този жанр създава Проокофиев. Ще приложа линк неговата Девета соната. Като музика тя е най-сложна от всичките, в нея няма нищо случайно. Първите три части завършват с темата на следващите, четвъртата част завършва с темата от първата част. Сонатата е много велика, Прокофиев вече е с много високо кръвно налягане и почти не може да се труди. Загавайзи за това състояние той написва на партитурата "Последна соната", с което иска да каже, че повече сонати за пиано няма да пише. Става така обаче, че тази соната се явявя последната велика соната.
    Приятно слушане на сонатите!


https://www.youtube.com/watch?v=AQE-nPbEKgU&t=67s

https://www.youtube.com/watch?v=UXsgX2U_TVc&t=974s










Гласувай:
8



1. vesever - Аз обичам цигулка и флейта. Дове...
22.08.2019 08:33
Аз обичам цигулка и флейта.
Довечера ще си пусна някои от произведенията.
Поздрави, Коста
цитирай
2. planinitenabulgaria - Прокофиев пише една прекрасна Соната за флейта, но по настояване на Ойстрах
22.08.2019 09:11
vesever написа:
Аз обичам цигулка и флейта.
Довечера ще си пусна някои от произведенията.
Поздрави, Коста


той прави транскрипция на сонатата за цигулка, известна днес като Соната №2 за цигулка и пиано. Една соната за два иинструмента, нещо прекрасно. Прокофиев е един от най-значителните композитори в първата половиина на ХХ век.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190556
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031