Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2019 15:07 - ТУРСКАТА ТЕМА В ТВОРЧЕСТВОТО НА МОЦАРТ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1152 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 03.08.2019 20:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                         ТУРСКАТА  ТЕМА  В  ТВОРЧЕСТВОТО  НА  МОЦАРТ

       До края на ХVІІ век османската империя напира на Запад, като армията й достига доВиена и дори задвладява част от града. От юг анадолците достигат до Венеция. За Запада идва време да размисли - да се остави тия диви орди да унищожат културното му наследство и да подчинят държавите, коите ще завладеят или да се обединят срещу тях и да ги наврат от където са се пръкнали на този свят. Австрия, която тогава е велика държава и Италия започват ответни военни действия срещу нашествениците диваци от Анадола и ги ги отхвърлят далеч от границите си. Това, което засяга нас от тази война е, че достигайки до р. Морава австрийските войски прекратяват военните действия и така наша територия, на която са живяли моравските българи остава към Сърбия.
    Нашествието на турците в Австрия е важен момент в тяхната история и то остава следи и в културата им. Моцарт, роден около 70 години след това нашествие на турците в Австрия също отразява негови моменти в творчеството си, при него нариичано "турската тема".
   Ще приложа в линкове три произведения на Моцарт, в които той ползва тази тема. Първото ще бъде неговата прочута Соната в ла мажор, наричана Сонатата с турския марш. Боже, какъв гений,имам предвид цялата му соната, която не мога да преценя влиза ли в нормите на класическата соната за пиано. Първата част е тема с вариации. Втората част е в същата тоналност, ла мажор. Третата част има има разработка, която се нарича турски марш, според други еничарски. Няма нужда да гледаш как тия идиоти маршируват, как свирят кралнета и зурни, как бият тъпани, как се чуват стъпките им. Всичко е изобразено със звуци. Подобен марш на иидиотите има само в още едно произведение, в Седмата симфония на Шостакович. Там маршът започва с една барабанче, но каква стихия от зли духове се развилнява после по паважа. 
    Имам аз  една мечта -  да надянат Путин, Киим Чен Ун и аятоллаха на Иран по един калашник, да им засвирят гози марш и те да го измаршируват. Изкуството е вечно, независима кога са родени идиотите след великите творци.
    Второто произведение, което ще приложа в линк е петият Концерт на Моцарт за цигулка, и той в ла мажор. В третата част в разработката. се явяваа турска тема.
    Турската тема се явява и в третата част на седемнадесетия му Концерг за пиано.
    На турска тема/тика/ е и операта на Моцарт Отвличане от сарая. Идеята на операта е колко силна и завладяваще е любовта. Отвлекли анадолците две красавици за харема на султана, но приятелите им толкова ги обичали, че султанът им ги върнал. Мисля, че гук Моцарт греши, аащото не живял в страна-идиот, а в културна страна. Връщането на момиичетата от харема на султанаа е толкова възможно, колкото Путин или Ким Чн Ун да се откажат от ядрените си оръжия. 
   Прилагам и четвърти линк с увертюрата към операта Отвличане от сарая. В нея има една тъжна турска тема
   Приятно запознаване с произведенията в линковете, ако някой не знае за турските теми в тях!
   










Гласувай:
5



1. krumbelosvet - Ква реклама за Путин
05.08.2019 09:43
Свръх-десният планинар, Гьобелсо-макартисти, и Моцарт не може да слуша, без да мисли за Путин.
А може би за това му плащат.


цитирай
2. planinitenabulgaria - Ако можете дса разберетее и коментирате любимото ми прозведение на Моцарт,
05.08.2019 10:38
krumbelosvet написа:
Свръх-десният планинар, Гьобелсо-макартисти, и Моцарт не може да слуша, без да мисли за Путин.
А може би за това му плащат.




https://www.youtube/watch?v=WhjOgw-99gU
Борн може. От Вас изискваам да свържете тази творба с Третата симфония на Бетховен. Ако не можете ми не влизайте повече в блога. Втриса ме от маркспутинци примати, с мозък нагънат като корема на Дялан Пеевски след работен обяд.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188280
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031