Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2019 21:13 - ЗА МУЗИКАЛНАТА ФОРМА УВЕРТЮРА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 747 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 26.07.2019 21:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
  Увертюрата предхожда музикалносценично произведение. В темите й са заложени всички съществени моменти, които се развиват в отделните действия на произведението, обикновено опера. Козпозиторите пишат увертюрата след като са завършили произведението си. Давам пример с увертюрата към операта Дон Джовани, която започва със страховитите акорди след появяването на статуята на командора на вратата на Дон Джовани, който отново е на тържество с жени. Аз имам недоразвит вътрешен слух, но в момента чувам музиката и настръхнах.
   Увертюри има и между отделните дайствия при някои опери. Серозно с ролята на увертюрата в музикалносценичното произведение се занимава Вагнер. Той нарича своите увертюри Въведения. Много е вилик и той, в момента ми прозвучава Въведението му към операта Танхойзер и Тристан и Изолда. Много велика музика, но Вагнер е от композиторите, които не са писали музиката си за мен, а за други слушатели. По музикалните си дадености аз съм един образован брамин, това понятие идва от Брамс, моят любим композитор.
  Върху този жанр обаче по време на класицизма се сезират много велики композитори, един от които е титанът Бетховен. Той опитва да симфонизира увертюрата, но не бива разбран от тогавашната публика. Към операта си, в началото наричана Леонора, той пише три прекрасни увертюри, наподобяващи първа част на симфония. Не ги харесва публиката, той пише по-кратка увертюра към преработената си опера, която получава името Фиделио. На обичащите музикат препоръчвам да чуят двата божествени квартета от Първо и Второ действие на операта.
   Бетховен не спира с творческите си търсения. Той пише музика към велики литературни произведения, писани в чест на някой герой от историята. Така се ражда Увертюрата Егмонт и музикалното изобразяване на героя след увертюрата. В ммузикалната история увуртюрата остава като един шедьовър. Втората увертюра по литературно произведение, което Бетховен пише е Кориолан. И тя е шедьовър като музика, но е изключение за творчеството на Бетховен, защото завършва в минор.
   Романтиците пишат също Увертюри, давам пример с Менделсон, написал Сън в лятна нощ,  в която има Сватбен марш. Лист пък продължава тези промени на жанра, саздавайки формата Симфонични поеми. Цтирам Торквато Тассо и Прелюдии, най-популярните.   
   Увертюрите към оперите са много популярна и много обичана музика. Има увертюри-чалги, обикновено италиански, които имат много широка публика. Най-сложната увертюра като музика е тази към операта Вълшебната флейта на Моцарт. Само образованите в музиката могат да разберат това, защото музиката звучи ефирно.

  Сега ще приложа три линка с увертюри, като първата ще бъде Манфред на Шуман. Това е едно много велико произведение на Шуман, за мен то е негов автопортрет. Каква драматургия в музиката, с която предава литературното произведения, какъв симфонизъм.
  Следващата Увертюра ще бъде на Брамс, която той пише за академичните среди. Тя  носи името Академична, защото във финала й Брамс въвежда темата от Марша на студентите. Някога студентите се били културни хора и са разбирали от хубава музика за ралика от преоблдаващите сега, които разбират от Миле Китич, Азис и всякакви певачици с устни като едни други, но няма да се сезирам кои точно. В разрбатотката които са образовании в музиката ще чуят полифоничното провеждане на темите, характерно за Брамс, който върви напред, но гледа назад към достиженията на тези преди него, от които той се учи.
   Третият линк ще бъде с произведение на Чайковски, едно от най-силните му не само в този жанр, където той създава три ппоизведения, а в цялото му творчество. Неговото произведение е пример за необуздан романтизъм в чувсвата.
   Последният линк ще бъде с Трагичната увертюра на Браамс, едно симфонично произведение. Само композитор, роден да мисли симонично може да напише такъв шедьовър.
   Приятно слушане!
  
   












Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188280
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031