Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2018 22:55 - ОЩЕ ЕДНА НАША МУЗИКАНТКА ПОЕМА ПО ТРУДНИЯ ПЪТ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 2070 Коментари: 2 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

image


ОЩЕ  ЕДНА  НАША  МУЗИКАНТКА  ПОЕМА  ПО  ТРУДНИЯ ПЪТ               

         НА  ИЗКУСТВОТО, ПИАНИСТКАТА  ПЕТЯ  ХРИСТОВА

 

   Труден е пътят към музикалното изкуство, много жертви и много труд са необходими, са да се поеме по него. Цялото детство отива, после и младежкиге години, защото това е времето за изграждане на основата на бъдещите музиканти. После следва студентската скамейка, срещата с голямото изкуство. Търси се професор, при който да бъде преминат дъста дълъг курс на специализация. Да се намери точният за целта не е задача лека. Да си музикант не е достатъчно само да притежаваш необходимата техника, необходима за работа с инструмента, но и още много други неща – интелект, ум, талант, много големи познания в музиката и други видове изкуство. Те не се придобиват лесно, пада къртовски труд. Давам зе пример Вайсенберг, който изпълняваше 60 концерта за пиано с оркестър. Какъв труд е положил той, за да влезат тези концерти в главата и ръцете му?V!

    Петя, родена през 1992 г, беше ученичка в НМУ на съпругата ми Емилия Канева. За мен нейните продукции бяха празник. Когато достигна в горните класове от Консерваторията идваха да я слушат преподаватели. Не осветлявам всичките аспекти на посещението им на продукциите на Петя, но пък те оставаха доволни от изпълнението й. Спомням си веднаж след блестящо изпъление на Сериозни вариации от Менделсон как възторжено я приветстваше проф. Ростислав Йовчев, с когото се познаваме добре. При изпълнението на Петя на пиесите, които бе подготвила се виждаше, че тя интерпретира добре автора, пиесата, за което са необходими музикално дарование и разбиране на автора. Аз съм пристрастен към музиката, обичам многогласните пиеси, но и там тя е страхотна. Как добре изпълнява тя Бах, а също и пиесите на класиците или романтиците, в които има полифония -  тя провежда гласовете безупречно.

    След като завърши консерваторията, Петя се ориентира към една рускиня, професрока по пиано , Анна Липман. Съпругът й е световноизвестен виолончелист. Те напуснаха Русия,сега се подвизават в ЕС. Уроците при проф. Анн Липман бяха много полезни за Петя, те някак я изведдоха в по-горните нива на музиката. Последва пътуване с цел специализация на Петя по Европа, където тя смени няколко професора, но в лицето на последния си професор, един германец, тя намери човекът на нейните творчески търсения.

   Всяка година Петя идва в България, изявава се скромно, свири в Голямата зала на НМУ, където става празник. Който може Бах, може всичко, така казват музикантите, това важи в пълна сила за Петя. Тя изпълнява безупречно Прокофиев, Рахманинов, Шуман, Бетховен, Брамс. Но и едни от моите любимци в музиката, Цезар Франк, наричан Френският Бах. Ще се отклоня малко от темата за Петя:

    Цезал Франк през целия си живот работи като кантор, последните години в църквата „Свети Клотилд” в Париж. Той учи при сериозни музиканти, достига до върховете на музикалното изкуство като композитор, органист, пианист, работи и като преподавател на студентите в Парижката консерватория по композиция, камерна музика, орган. Твърде интересен образ е Цезар Франк. От една страна той е неканонизиран светец подобно на Хайдн, от друга – музиката му е Божие слово, отправено към хората като това на Бах. Но ро различен начин. Ромен Ролан дава най—точното оппеделение за Цезар Франк – Музикалната съвест на Париж. С това име е известне тойв музикалния свят както Шопен с Поетът на пианото, дадено му от Шуман. Велики хора…

     Като органист  Цезар Фраанк е недостижим, но не само като изпълниител, а и като композитор. Върховото му достижение са трите му Хорала, които са в репертоара на всеки органист. Той не създава много произведения, между които предназначени за църквата, но всичките са много силни. Най-популярна е симфорията му ре минор, която е в три части. Пише и три концерта за орган. За пиано не пише концерт, но пък пише един божественто красиви Симфонични вариации. Красота блика от всяка една от тях, а как са подредени само. Франк създава образци в камерната музика като един струнен квартет, един клавирен кминтет, една Соната за цигулка и пиано. Само Третата соната на Брамс може да се мери с тази. Франк е роден десетина години преди Брамс, умира десетина години преди него. Обмисляйки музиката си, го блъска трамвай… Те са съвременници. Музиката на Франк е оказала влияние върху музиката на Дебюси, един друг велик французини, но и върху германци, напр. Макс Регер.

    Франк пише няколко клавирни произведения, наситени с полифония, нали е ортганист. Посочвам три от песите му – Прелюд, хорал и фуга, Прелюд, фуга и вариации и Прелюд, ария и финал. И трите пиеси са в си-минор, архаична тоналнст, в която при четене така звучи библейския текст. Подчертава, че словото също звучи, и написаното и говореното. А най-много- стиховете. Тези пиеси са трудни за изпълнение, необходим е безупречен пианистичен арпарат, но и голяма музикална култура на изпълнителя, умения да проведе гласовете от многогласната фактура на произведението така, както артистите излизат на сцената и изпяват ариите си. Петя записа Прелюд, хорал и фуга, едно изпълнение, което е безупречно във всяко едно отношение. Съвършенство. Аз винаги искам за чуя гласовете в многогласната пиеса, в тази ги чух. Колкото и да съм взискателен към изпълнението на музикантите и винаги да искам още, тук към изпълнението нямам никаквии претенции, то е наистина съвършенство, чуйте го.

   








Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Прекрасно...
22.10.2018 23:24
Благодаря, Коста.
цитирай
2. vesever - Чух изпълнението, много е вирту...
23.10.2018 12:11
Чух изпълнението, много е виртуозна. Дай Боже да има още много успехи.
Поздрави на Еми!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181402
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031