Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2017 23:49 - ДА ПОГЛЕДНЕМ НА РУСИЯ ПРЕЗ ОЧИТЕ НА ШОСТАКОВИЧ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1388 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                   ОТНОВО  С  МИСЛИ  ЗА  ШОСТАКОВИЧ

                            image 

    Шостакович е една от най-великите личности на културата от миналия век. С музиката си той пише историята на Русия и на СССР от трагичните събития пред Зимния дворец през 1905 г. до смъртта си през 1975 г. В деня на смъртта си той довърщва една от най-великиите си камерни творби, Алтовата соната. От съвремените композитори той е любимият ми. Наричат го руският Бах заради полифоничната му мисъл, предоставила му възможността да напише съвременните Прелюдии и фуги по подобие на тези на Бах. Запознавайки се с творчеството му аз показах много случаи, че той не само Бах, в симфониите той е продължинтел на Брамс.

     Шостакович пише 15 симфони. Вичките са велики и са свързани с нещо историческо, важно за СССР и за света. Творецът усеща как се променя живота около него и се явява като негов барометър. Съвсем накратко за симхфониите на Шостакович:

   Първата я пише като студент, тя е дипломната му работа. Втората и Третата са му поръчани от тогавашния отдел по музика в НКВД, в писанието ми за този културна титан на ХХ век съм описал и поръчителите. Те фигурират в Болшая музикалная энциклопедия като видни съветски музиканти, но са боклуци, какъвто днес е големият руски диригент Гергиев.  Поръчката е изисквала каква точно да бъде симфонията, дали да има текст и по кои стихотварения. Четвъртата я пише без приказ, тя отразява случилото се в Украйна по време на голодомора, когато от глад /мисля през зимата на 1934 г./ умират между 3 и 7 милиона украинци. Става страшно за Шостакович заради тази симфория, чието изпълнение от НКВД забраняват. Въпреки това не го зпращат в Сибир, не му увищожават и партитурата на симфонията. Предполага се, че е спасен от Жданов. 25 години след написването й тя сее иизпълнява през 1961 г. в Москва. Петата симфония  отново му е поръчана, с нея той изкупва греха си по Четвъртата. И тя е много хубава. Шестата е тричастна, липсва първата част. Не мога да преценя симфонията, признавам, тази симфония не мога да я оценя. Седмата е писана по време на обсадата на Ленинград. Доста хора познават тази симфония, сезирам ги върху частта, където едно барабанче започва темата, после тя преминава в нещо като парад, където маршируват идиоти. Осмата е  писана в Куйбишев, където Шостакович е интерниран от обсадения Ленинград. В нея интересна ее Третата част, където в най-олемия ужас бомбте позатихват, а темата преминава в трите тимпана. Деветата е поръчана от НКВД, тя трябва да отрази победата на СССР във ВСВ. И тя е страхотна. Симфов.нията не се харесва обаче от НКВД и отново ностава трудно време за шостакович.

     Една от любимите ми неговии симфонии е Десетата, писана в годиина на смъртта на Сталин. Впнея на въпросът накъде има отговор: За никъде не сме! От всиички симфонии на Шостакович тази е най-позната по света. Единадесетата я пише по своя идея, по случай трагиичните събитя в Русия от 1905 г. ползвани за повод от тогавашната световна мафия, интернационала, да нацръкат вируса на Маркс в Русия през 1917 г. Тази симфония е програмна, както Шестата на Бетховен, но това не намалява значението й. Дванадесетата е посветена на паметта на Ленин, това става по времето на Хрушчо. Симфонията отново е страхотна, описал съм обстоятелдствата около нея. Тринадесетата бележи търсенето на нова пътища в симфоничното творчество на този титан.  По онова време руснаците търсят нов път, защото виждат, че този, по който ги водят няма да стигнат до никъде. Евгений Евтушенко пише сихотворения, в които се опитва да каже истини за живота в СССР. Такива са стихотворенията му Бабий яр, Хумор, В магазине, Страхи, Кариера. Шостакович харесва стиховете на Евтушенко и по тези пет създава нов шедьовър, симфония-оратория. Аз много харесвам стихотварението В магазине и го копипействам. Предии някоко години изпълниха симфонията в Зала „България” стана празник.  Четиранидесетата симфония е от същия тип като Тринадесеетата, но много тежка – в нея Шостакович загатва за края си. При Петнадесетата симфония той се връща към формата на класическиата симфония, но тя е донякъде ретроспекция. В нея той ползва и чужди теми, шегува се.  

      В кря ня живота си Шостакоовиич създава едно от най-великите си произведения, известно като Алтовата соната. Той не успява да чуе това свое произведение, което завършва дни преди смъртта си.

   Да се върнат мислите ми към Шостакович причината е че срещнах отново прекрасното стихотворение на Евтушенко, което Шостакович ползва за трета част на симфонията си, ето текста му:

 

                                В  МАГАЗИНЕ

 

                 Кто в платке, а кто в платочке,

                 как на подвиг, как на труд,

                 в магазине поодиночке

                 молча женщины идут.

 

                 О, бидонов, их бряцанье,

                 звон бутылок и кастрюль!

                 Пахнет луком, огурцами,

                 пахнет соусом „Кабуль”.

 

                Зябну, долго в касу стоя,

                но покуда движусь к ней,

                от дыханья женщин стольких

                в магазине все теплей.

                

                Они тихо поджидают –

                Боги дорые семьи,

                и в руках они сжимают

                деньги трудные свои.

 

                Это женщины России.

                Это наша честь и суд.

                И бетон они месили,

                и пахали и косили…

                Все они переносили,

                все они перенесут.

 

                Все на свете им посильно, -

                Сколько силы им дано.

                Их обсчитывать посыдно,

                их обвешивать грешно.

 

                И, в карман пельмен сунув,

                я смотрю, суров и тих,

                на усталлые от сумок

                руки преведные их.

 

     Този постинг е за доста ограничен кръг хора - те трябва да са не само музиканти, но и познаващи доста неща извън музиката. Музиката изобразява живота, поради което ако си запознат с живота, изобразен от нея и притежаваш необходимите познания по музика, резултатите са добри. Бах рисува с музиката си две от Евангелията. Ако някой, незапознат с евангелията  и неверник /комунист/ слуша тази велика музика дали тя ще му хареса?  
   Приятно слушане на Симфонии 13, 7 и 8 и на Алтовата соната.

     










Гласувай:
4



1. sande - СССР ?
06.05.2017 05:50
Шостакович пише 15 симфони. Вичките са велики и са свързани с нещо историческо, важно за СССР и за света. Творецът усеща как се променя живота около него и се явява като негов барометър.
цитирай
2. rosiela - Коста,
06.05.2017 08:06
умен си. Научих нови неща.
цитирай
3. planinitenabulgaria - На тази тема писах за музикантите,
06.05.2017 10:24
sande написа:
Шостакович пише 15 симфони. Вичките са велики и са свързани с нещо историческо, важно за СССР и за света. Творецът усеща как се променя живота около него и се явява като негов барометър.

но в писанието ми има доста исторически ФАКТИ:
http://planinitenabulgaria.blog/muzika/2015/03/09/dmitrii-shostakovich.1344534
цитирай
4. planinitenabulgaria - Прилагам линк от писанието ми за Шостакович, което написах за музиканти,
06.05.2017 10:27
rosiela написа:
умен си. Научих нови неща.

но има доста историбески факти:
http://planinitenabulgaria.blog/muzika/2015/03/09/dmitrii-shostakovich.1344534
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12248737
Постинги: 4561
Коментари: 10785
Гласове: 18362
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930