Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2016 18:56 - 85 ГОДИНИ АЛФРЕД БРЕНДЕЛ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 2630 Коментари: 7 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                                          image

            85      ГОДИНИ  АЛФРЕД  БРЕНДЕЛ!

    На 5. 01. т. г. големият германски пианист Брендел навърши 85 години. Неговото изкуство не касае само музиката, той е и поет и художник. Една велика личност в областта та изкуството!

   Музиката изисква от пианистите, както и от диригентите, да притежават изключителни качества. Причината е инструментът пиано, според мен най-трудният инструмент и с най-големи възможности. Той е по природа полифоничен и предоставя възможност на най-добрите музиканти да изявят качествата си. Едва ли някой знае колко е трудно да се запомни многогласна пиеса от Бах или цял концерт, но „влизането” на произведението в ръцете и главата на пианиста е нещо, което изисква неимоверен труд. Трябва да имаш много съвършен мозък, за да можеш да се справиш с тази задача.

    Брендел не принадлежи към особено популярните пианисти подобно на Емил Гилелс, но тези двамата са изключителни музиканти, аз ги наричам дълбоки. При тях пиесата е премислена, пианистът има концепция как да изпълни произведението за да прозвучи то както е завещал автора му. Покрай Алферд Брендел ще спомена на няколко пъти и Емил Гилелс, защото това са двама от любимите ми пианисти. Твърди се, че Гилелс е особено силен при изпълнението на творби от Бетховен. Как свири той обаче напр. Първи концерт от Шопен! Не само при Беховен е силен той, казвам аз. За Брендел се твърди, че е най-силен при изпълнение на творби от Шуберт. Не само Шуберт обаче изпълнява той така силно, както и Святослав Рихтер. Брендел изпълнява на много високо ниво творби от Бах. Изключително силно е изпълнението му на Голберг вариациите, за жалост един оставащ непопулярен негов запис. Той изпълнява музика от доста автори. Когато слушам негово изпълнение, оставям всичко друго докато свърши пиесата. Същото уважение имам и към изпълненията на цигуларя Хенрик Шеринг, най-добрият изпълнител на Сонатите и Партите на Бах за соло цигулка. Това са велики музиканти, които са оставили следа в душата ми с изпълненията си. За мен те са съавтори на композиторите, написали музиката, защото я представят пред нас. Музиката е велико нещо. Който я разбира за него тя е още един прозорец към света.

   Копипействам една статия за Брендел, която не знам кой е написал, но я харесвам. Надявам се някой просветен любител музикант, незапознат с изкуството му да се запознае и с негови изпълнения, записи от които има доста в нета.

    Брендел дълги години бе изпълнител, а след като спря да свири, той продължава да присъства ярко в музикалния живот на Европа, а не само на Англия, където той живее. Напомням за специфичен подобен случай, Алексис Васенберг. При последното му посещение в Зала „България” той присъстваше като слушател на един свой ученик. Ученикът му свиреше съвсем конвенционално, но присъствието на Вайсенберг наелектизира атмосферата в залата. Аплодисментите не стихваха, докато Вайсенберг не отговаряше на тях със ставане и поклон от ложата си към слушателите.

    Минали и свършени години. Животът продължава, но бидейки така често в Америка и после тук си мисля, че изкуството ще остава част от живота на все по-малко хора. Върви процес на приматизация сред подрастващите навсякъде по света, тя пълзи и в нета. В несинхрон с тези процеси напомням за Алфред Брендел, една велика личност от областта на изкуството. 

Ако принадлежа към някаква традиция, то това е традицията, при която творбата диктува на изпълнителя как трябва да изглежда, а не изпълнителят да решава как да изпълни дадено произведение или как да учи композитора да пише музика – казва Алфред Брендел, чието място сред най-големите музиканти на 20-то и 21-то столетие е гарантирано. Известен в цял свят с интерпретациите си на творби от Хайдн, Моцарт, Бетовен, Шуберт, Брамс и Лист, днес той е сред безспорните авторитети в музикалния живот и един от малцината изпълнители, чието име само по себе си е достатъчно, за да привлече вниманието на публиката. Роден е в Австрия, понастоящем е британски поданик и макар да е може би единственият от големите пианисти на 20-и век, който не е получил т.нар. „системно музикално образование“, свиренето му е еталон за върхови постижения в клавирното майсторство.

Началото на кариерата му е, меко казано, нетипично в сравнение с останалите музиканти. Той нито е бил дете-чудо, нито родителите му са били музиканти. Не е слушал музика в дома си, нито пък е бил добър на прима виста или надарен с феноменална памет. Потеклото му е смесено – германо-австрийско-италиано-славянско. Роден е в Визенберг, северна Моравия (градът днес е на територията на Чешката република) и детството му преминава в пътуване из Югославия и Австрия, тъй като баща му работи последователно като инжeнер-архитект, бизнесмен и управител на хотел на Адриатическото крайбрежие. Именно тук Алфред за първи път се среща с т.нар. „висока музика“. Имах грамофон и пусках на гостите на хотела плочи със записи на оперетна музика от 1930, изпълнявани от Ян Кипура. И пеех заедно с него, което ми доставяше голямо удоволствие – спомня си музикантът.
Започнал уроци по пиано в Загреб, на 6-годишна възраст, след началото на Втората световна война Алфред Брендел се премества с родителите си близо до Грац и постъпва в местната консерватория, в класа по пиано на Лудовика фон Каан, като същевременно взема и частни уроци по композиция при органиста Артур Михл. За съжаление това трае кратко и много скоро, на 16 годишна възраст, заниманията му с музика приключват. С изключение на няколкото майсторски класове, които е посещавал, Брендел няма повече учители. И до днес той смята, че липсата на традиционно музикално образование за него е по-скоро преимущество. Учителят може да окаже твърде силно влияние – смята той. – Бивайки самоук, аз се научих да бъда подозрителен и недоверчив към всичко, до което не съм достигнал по свой собствен път. Собствените постижения са по-ценни от онова, което можеш да чуеш от други пианисти, диригенти или певци. Слушайки грамофонни плочи на стария си, но все още действащ грамофон REVOX, Брендел научава от записите произведенията, които свири, и изгражда своя собствена интерпретация. Все още си мисля, че и до днес това е един много добър начин за младите хора да научават материала си и на практика обезмисля ролята на учителя, казва той.
Що за човек е този привидно суров и неприветлив интелектуалец-музикант, посветил живота си на крайъгълните камъни в клавирния репертоар? Всестранно развита личност – не само музикант, но и есеист, поет и художник – Брендел е от онези творци на изкуството, които оставят ярка, неизлечима следа в културата на своята епоха. Ето какво споделя диригентът сър Саймън Ратъл: Бях прав, когато в началото на кариерата си избрах да работя с него и впоследствие станахме близки приятели. Спомням си, че на първия ни концерт бях доста притеснен да мисля какво иска от мен и в един момент се почувствах отчаян, че няма да мога да отговоря на изискванията му. Днес онова, което той иска, вече не изглежда невъзможно, а само адски трудно; ние постигнахме толкова много заедно, че мисля, че се разбираме и работим в синхрон.
Необикновено висок за пианист (в миналото е страдал от проблеми с гърба си), с тежки очила с дебели рамки, които са негова „запазена марка“, и непокорна буйна коса, сресана назад, Брендел има едно от най-запомнящите се лица сред музикантите. Прочути са неговите гримаси по време на свирене и често превързани пръсти, но за сметка на това свиренето му е пословично със своите съвършенство, дълбочина, скромност и вярност към оригинала. При него няма нищо показно или случайно. Интерпретациите му пленяват слушателя със своята естественост и изисканост, с предаността към авторския текст и впечатляващата лекота, с която изпълнява дори и най-трудните пасажи. И на почти всяка негова снимка в очите му проблясва мистериозност или лукава присмехулност...
На 5 януари Алфред Брендел навърши 85. Притежаващ огромен репертоар, и до днес той се слави като един от най-добрите изпълнители на творбите на Хайдн, Моцарт, Шуберт, Шуман и Бетовен. Именно с тяхна музика ще го чуем в двата часа на неделната ни вечер. Ще му партнират Оркестърът при Академия „Сейнт Мартин ин дъ фийлдс“, дирижиран от сър Невил Маринър, и Виенската филхармония с диригент сър Саймън Ратъл

 












Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. slavimirgenchev1953 - Пак си на висота, маестро!
22.01.2016 19:17
Вижда се защо си падаш по планините и върховете!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Мненията за мен по отношение на музиката доста се различават.
22.01.2016 20:02
slavimirgenchev1953 написа:
Вижда се защо си падаш по планините и върховете!


Ето какво написа за мен, поетката комунистка, Другарката стиХ, наактивирана от гурото си, бозайника Другарят скрапоВ:

7. stih - Много смело!
14.09 07:14
Страшно е, когато простотията се смята за умна...
Поздрави

Такова нетово дацзибао не бяха ми лепвали до сега...
цитирай
3. slavimirgenchev1953 - Те тук са едни пуети, ум да ти зайде. )))
22.01.2016 20:28
planinitenabulgaria написа:
slavimirgenchev1953 написа:
Вижда се защо си падаш по планините и върховете!


Ето какво написа за мен, поетката комунистка, Дрегарката стиХ, наактивирана от гурото си, Другарят скрапоВ:

7. stih - Много смело!
14.09 07:14
Страшно е, когато простотията се смята за умна...
Поздрави

Такова нетово дацзибао не бяха ми лепвали до сега...

цитирай
4. germantiger - ...
23.01.2016 00:01
Не знаех за този явно титан на рояла и пианото и ТИ БЛАГОДАРЯ, че днес научих за него!

Ще архивирам постинга ти и ще го предложа в няколко групи към сайта вибокс7.ком.

Прочертох всичко, а после ще гледам и слушам.
цитирай
5. planinitenabulgaria - Има таланти в Блог, бг, има и умни хора.
23.01.2016 06:57
slavimirgenchev1953 написа:
planinitenabulgaria написа:
slavimirgenchev1953 написа:
Вижда се защо си падаш по планините и върховете!


Ето какво написа за мен, поетката комунистка, Дрегарката стиХ, наактивирана от гурото си, Другарят скрапоВ:

7. stih - Много смело!
14.09 07:14
Страшно е, когато простотията се смята за умна...
Поздрави

Такова нетово дацзибао не бяха ми лепвали до сега...



Ако първата цел на платените тролове в нета е да химнословят държавите с режими тип примати или тип маймуни с ракети, надявайки се на ефект от непрекъснатото подмятане на пениси наричан промиване на мозъци, то втората им цел е да приматизират всичко около тях. Не може примати на върха да се примирят с по-съвъшени от тях. По тази линия ЗКПЧ от ударна група по културната революция, Другарят железоВ, с интелектуално ниво бозайник наактивира поетката комунистка Стих да ми залепи в нета дацзибао във връзка с мой постинг за музикаата. Ега ти ти поетката, щом гуруто й е в клас бозайници. Пред него са примата, маймуната, човека. Дълъг път го чака.
цитирай
6. planinitenabulgaria - Цитирам Гьте за изкуството:
23.01.2016 07:27
germantiger написа:
Не знаех за този явно титан на рояла и пианото и ТИ БЛАГОДАРЯ, че днес научих за него!

Ще архивирам постинга ти и ще го предложа в няколко групи към сайта вибокс7.ком.

Прочертох всичко, а после ще гледам и слушам.


"Тъй малко дни животът трай, изкуството пък няма край!"
цитирай
7. sande - "Тъй малко дни животът трай, изкуството пък няма край!"
29.01.2016 11:38
Поздрави, Коста!

Хвалби и клевети приемай равнодушно и "не оспаривай глупца" !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182616
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031