Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2015 00:20 - БРАВИСИМО, АЛЕКСАНДРИНА!!!
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1288 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                     image


           ЕДНА  ЛИЧНОСТ, С  КОЯТО  БЪЛГАРИЯ  СЕ  ГОРДЕЕ

 

   Бях на изявата на певицата ни Александрина Пендачанска в НДК тази вечер и съм така развълнуван от изкуството й, че ми е трудно да пиша. Тя е не е само певица, но също така артист и голям музиикант. И още нещо – тя е много интелигентна и умна, което й разрешава да изгради безпогрешно образа на действащото лице от операта, чиято роля тя изпълнява. Освен това тя притежава и много силно излъчване, напомнящо ми за това на Вайсенберг преди години. Слязла от сцената, където тя се раздава изцяло, след минута или няколко тя е излязла от ролята и отговаря на всички поздравления, въпроси, пожелания по най-краткия възможен начин,  мъдро и точно, като че преди минути не е била в света, който тя е пресъздала на сцената чрез изкуството си. Това качество притежават само най-големите артисти.

   Аз познавам Александрина от дете, когато учеше пиано в НМУ, познавам и майка й, примадоната Валери Попова. Не я оцениха много Вали приживе, но тя беше забележителна артистка, а като човек съм я запомнил с ангелската й доброта. Останалите записи от нея са изключително ценни. Почти всички действащи лица от оперите, чиито образ въплъти на сцената Вали,  после ги пя и Александрина. Тя пя и в Реквиема на Верди в сопрановата партия, която изпъняваше някога майка й. Беше й ужасяващо трудно…

     Александрина е друг тип артист в сравнение с майка си, защото времето е много динамично и хората изглеждат и се държат сега съвсем различно отколкото напр. преди 25 години. Александрина е една превъзходна съвременна артистка, но искам да повторя това, което е вече казах и считам за много важно - тя е много умна, което е изключително важно за артистите и творците. Без това качество тези хора не могат да се реализират в областта си, дори да притежават много голям талант.

    На изявата видях и маестро Миихаил Ангелов, с когото се познаваме, също изключителна личност в областта на музиката ни. Той бе вторият съпруг на Вали и вероятно има принос и за формирането на Александрина като певица, поне в началото.

    Днес Александрина живее в Парииж и е артист на свободна професия. Изтокът произведе доста добри артисти, които не могат да се реализират сред гарантираната посредственост в страните му, поради което те се изявяват в ЕС и в Америка. Артистите, които на определн етап отлитат на Запад са музиканти, певци, диригенти, балетисти. Някои намират работа в различни оркестри, други се изявяват като солисти. Руските музиканти се установяват в Лондон, от където биват канени по света за изяви.

   Аз си имам любим певец /Борис Христов/, любима певица /Мария Калас/, но това не ми пречи да се вълнувам, когато се срещам очи в очи с голямото изкуство. Към него несъмнено принадлежи и Александрина. Концертът мина на много високо ниво, макар диригентката да бе едно младо момиче, а оркестърът – от Пловдив. Когато се появи артист от голяма величина всички участници в него дават максималното от себе си. Така бе и тази вечер. Аз все искам още и още от музикантите, в изкуството винаги има още. Много рядко казвам, че според мен повече не е възможно да се постигне в изпълнението на дадена пиеса, ария. Всичко тази вечер бе на висота, но изпълнението на арията на Леонора от операта Силата на съдбата от Верди бе най-хубавото, което съм слушал до сега. По-хубаво изпълнение от това мисля, че никога няма да чуя…

    Като няма място за такива като Теб в България, поне идвай понякога да ни радваш с изкуството си.

          Брависимо, Александрина!




Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - И аз си имам любим певец и певица, ...
03.12.2015 15:11
И аз си имам любим певец и певица, големи артисти и емоционални гиганти, които вълнуват.
Певецът е Алесандро Сафина:

https://www.youtube/watch?v=5CWzYgGcCGg

И певица - Александрина Пендачанска, която освен прекрасен артист и фантастичен глас е и много красива жена:

https://www.youtube/watch?v=xuQRW7w9rAk
цитирай
2. planinitenabulgaria - Ако знаех, че ще ми четеш постинга щях да го напиша по-грижливо...
03.12.2015 17:44
wonder написа:
И аз си имам любим певец и певица, големи артисти и емоционални гиганти, които вълнуват.
Певецът е Алесандро Сафина:

https://www/watch?v=5CWzYgGcCGg

И певица - Александрина Пендачанска, която освен прекрасен артист и фантастичен глас е и много красива жена:

https://www/watch?v=xuQRW7w9rAk


Вторият линк не се отваря, съжалявам. Допълвам още за Александрина че притежава ценностна система, с която учудва всеки, който я познава. Страхотна е. Още веднаж ще повторя, голям артист мспоред мен оже да бъде само този, който освен таланта си и е умен. На Александрина това личи само като я погледнеш, по излъчването, без да е казала една дума. Има голяма разлика между нея и майка й, те наистина са различни и достатъчно талантливи, всяка - връх за вемето си. Арията на Леонорора, която снощи пя Александрина беше и в репертоара на майка й. Просто дъщерята повтаря майката, но в усъвременен вариант. Както Хайдн в късните си години Моцарт.
И още нещо - Александрина всяко лято прекарва доста дълго време на остров Тасос. Ако някой реши да се запознае с нея, трябва много добре да се е подготвил за срещата.
А предпочитаният от теб певец - просто нищо няма да кажа за него. Освен от камерна музика, разбирам доста и от пеене.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185476
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031