Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2015 00:14 - ОБИЧАМ МУЗИКАТА, ЧЕТА ИЗДАНИЯТА НА САМИЗДАТ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1636 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 22.09.2015 13:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

   Написах два сериозни постинга, а замислих и трети, за БААС, но преди това чрез този малко ще поразпусна.

    Аз понякога си купувам два от вестниците на САМИЗДАТ, Правда и Известия. При тях всичко се промени. Максимата  „В Правда нет известия, в Известия нет правда!” вече не важи. Тези две газети се превърнаха в най-четените руски вестници по света благодарение на обективните си репортажи. Към тях от три години вече работят и сътрудници от закритото вече списание Советское фото, които продължават традицията – само черно-бели снимки. Професионалните фотографи и надарените с „фотографско” око високо ценят изкуството им, аз съм от втората група.

   Ето три известия от любимите ми издавани на черно газети, Правда и Известия. Първата вест е от газетата Известия:

  

   Има тенденция в Русия да се пеят чалга песни с политическо съдържание на текста. Прицел на чалгаджиите  обикновено е Путин, завалията. Това обаче се прави с мярка. След предупреждение от полицията се спира с тези изяви, оти бият, а може и по-лошо – три години затвор. Така загазиха любимките на московчани, триото за политически песни Пуси Райът. Да са по-привлекателни за мъжете, те пееха и танцуваха, изкуство познато още от харема на султана. Пеещите и едновременно танцуващи момичета в харемите са били ценени високо и са били наричани гювендии. Пуситата пееха против Путин, но се забравиха. Те пяха дори в една църква, с което според Путин оскверниха Бог и ги окошариха за три години. Пуситата не потърсиха закрила от международни организации, не пожелаха да излезат и предсрочно от затвора. След излизането им от затвора обаче те изглеждаха различно, видно от  снимките им в газетата Известия – дупетата им провиснаха, гърдичките им спехнаха, не са така пъргави, игриви  и палави както преди. Идеята обаче да се насища чалгата с политически текст остана, те бяха искрата, от която се разгоря пламък. Вече има много такива състави с наименования, производни на Пуси Райът, но аз ценя високо само един, това е мъжкият квартет Пуси Опън. Докато пуситата пeeха на един глас както братя Аргирови и със съпровод, без да са професионални певици или да имат музикално образование, квартетът Пуси Опън е съставен от четирима певци от Московската опера, които пеят акапелно. Ако някой е запознат с изпълненията на състава Суингъл Сингърс, тези напомнят за тях но са по-сериозни. Те нямат контрабас за тонова опора, в ансамбъла им има абсолютно равновесие. Двамата певци са тенори, третият е баритон, а четвъртият е бас. Понеже това са професионални музиканти те са копирали идеята от струнния квартет, най-съвъшенната инструментална формация, чиито баща е Татко Хайдн. Пояснявам, в струнния квартет има две цигулки, виола /алт/ и чело.

    В този състав е моето благоволение!

 

   А сега две вести от Правда, не са свързани с музиката. Първата от тях е трагична за троловете в социалните мрежи:

   Путин вече разполага с най-мощната бомба в света, наречена от ЦРУ Енола Гей – 2, която ако той взриви ще унищожена планетата. Така той не се нуждае от ракета за пренос на бомбата, от въоръжения на дребно, танкове, глупости. Взривява бомбата на собствената си територия и всичките му врагове по света загиват, това е толкоз просто и логично. Но пък лошо за приятелите му, троловете му от соцалните мрежи в България. Не е съвършен светът. Те са му подкрепници, он – бомба приготвИл и за них.

    Кореспондентите на Правда са научили две много важни подробности за тази бомба.

     1. Бомбата се взривява дистанционно, като устройството за взривяване е винаги в куфарчето на Путин.

     2.  Установено е и местонахождението на бомбата. Тя е в подземие на завода за шкурка в град Калуга, някогашният спичечный завод. От кибрит не се печели, поради което заводът бе преустроен от купилия го за една рубла олигарх. Сега основното му производство е шкурка, а по ширпотреба прави презервативи за мъже и дамски кондоми. Точно под този цех, твърдят кореспондентите, било укрито второто издание „Енола Гей”.

 

   И последната , трета новина от газетата Правда.

   Емигрантите от Близкия изток вече масово имигрирали в Русия. В страните на ЕС вече никой не искал да влиза. Предпочитали да се заселват в опразнените от народонаселение територии на Голямата страна като Приднестровието, Абхазия, Северна Осетия, Луганската НР, Донецката НР, Кримската НР. Хак им е на западноевропейците. Да ги видя сега кой ще им оправи раждаемостта, кой ще им работи, кой ще им ходи на петъчната молитва, кой ще ги радва с пъстрата палитра на тьорбани, чалми и бурки. Ще замлъкнат мюезините от джамиите. Лошо!

 

   За да не изглежда несериозен постингът ми, приключвам го с няколко сериозни снимки и клип на пуситата, сниман в гр. Сочи. Помествам снимка на квартета Пуси Опън, който изпълнява транскпирция на Квартет оп.76 №3 "Императорски" на Хайдн. Не може да се изтегли изпълнението им, защото има някаква блокировка - пак са пяли срещу Путин сигурно, но пък изтеглих оригинала на произведението, което те пеят в една църква – част ІІ от този Императорския квартет на Татко Хайдн.

   Приятно слушане. И не пренебрегвайте изданията на Самиздат. Ако някой ми прониква в блога, сигурно е видял един "плакат" за велика личност, също дело на Самиздат.

 

                                        image

                                    Пуситата окошарени след изявата им в църквата

                   image

                                              Новият акомпанятор на пуситата

                               image

                          Подпийнал и разбуйстван от рецитала на пуситата 
                          200 кг. американец отива в отрезвителното на Сочи.

                        image

                              На неделна молитва в незнакомого поселка.

                            image

                      Рецитал на квартета Пуси Опън в Крейцкирхе - Дрезден
                                с транскрипция на квартет от Хайдн. 



 








Гласувай:
5



1. nikolinavalentinova - МУЗИКАТА И САМИЗДАТ
19.09.2015 20:42
Поздравления за духовитостта! Щях да се смея до сълзи, но ме сепна новината за новата посока на миграционната вълна. Путин пак засенчи Европа.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Като образован любител музикант
22.09.2015 00:20
nikolinavalentinova написа:
Поздравления за духовитостта! Щях да се смея до сълзи, но ме сепна новината за новата посока на миграционната вълна. Путин пак засенчи Европа.


аз пиша сериозно за музиката. И се стремя да направя новия мъжки квартет, което пее акапелно популярен. Вместо интерес към изкуството му, смях до сълзи. И снимка от тях поместих, пеят в Германия, какво смешно има?
цитирай
3. nikolinavalentinova - МУЗИКАТА И САМИЗДАТ
23.09.2015 13:10
Моля за извинение, новината така ме шашна, че не довърших коментара си. Благодаря за музиката на Хайдн! Приятен ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181813
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031