Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2015 22:08 - Р Е К Л А М А
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 712 Коментари: 0 Гласове:
3



                            Р Е К  Л А М А

      Днес в НМУ „Л. Пипков” започна Конкурс „Млади виртуози” 2015г. Входът е свободен. Ще състезават изпълнители от различни възрастови групи от няколко страни, разделени на инструментите, по които се обучават. Журито е предимно от Русия, всичките са професори. По тях разбирам на къде върви музикалната им култура след поколението, към което принадлежаха Гилелс, Ростропович, Ойстрах, Рихтер и много други. Днес всички добри музиканти и балетисти от Русия работят на Запад с постоянен ангажимент към театър или на свободна професия, каквито са Кисин, Венгеров и др. Но има и такива руски музиканти – пак големи! -  които са на Запад, но с приказ от Путин да „работят” и за него – Гергиев, Плетньов и др.

      За обичащите музиката и които имат възможност да посещават изявите на младежите Конкурсът е много висок адреналин. Между тези деца /аз ги наричам така от висотата на моята възраст/ има големи таланти и този утвърден у нас Конкурс може да се окаже първата победа на състезание в кариерата им. Имам спомен от миналата година с един кореец, който бе превъзходен цигулар – какъв звук, каква мисъл! Момчето учеше в Австрия и бе тук с майка си, като и двамата говореха немски. Първото нещо, което казаха бе, че са от Южна Корея, а не от ония там /КНДР/, с които нямаме нищо общо - приблизително така се представиха. Много интелигентно момче, с излъчване и извън сцената, и майката интелигентна и просветена в музиката. Имам спомен и от една отлична немска цигуларка, която не класираха първа. Знам защо, но няма да го напиша. С нея беше и майка й. Аз казах, че момичето заслужава първата награда в групата си, но майката предвиди какво ще стане. Дали пък ние, мъжете не подценяваме в някаква степенк жените?

     От малките възрастови групи имаше един гений  една японка на осем години, доколкото си спомням, но се изяваваше като зрял майстор. Свиреше по-трудни произведения, включени в по-горните групи и при това по-добре от тях. Мисля, че тя получи Голямата награда. Такъв талант рядко се ражда. Като срастнала с инструмента!

   Отидох на откриването на Конкурса, защото щяха да изпълнят две мои любими творби – Полонез-фантазия от Шопен и Сонатата за цигулка и пиано от Цезар Франк, ще ги приложа в линкове.

   Едвам се класирах за откриването, защото днес се борих с една врата в мазето, която трябваше да се поправи. Вратата бе в добро състояние но касата й бе почупена. В рамките на деня направих нова каса, като изкъртих старите клепета, поставих нови и вратата стана. За да изглежда и тя нова като касата и че е правена с мерак я обковах с шпертплат, като  наковах на него и дървени орнаменти за красота. Имам още за около седмица работа и няма да посещавам първите турове, ще се включа по-късно като активен слушател.

     Заповядайте на Конкурса! На конкурс всеки дава всичко, на което е способен.

  

 








Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12270253
Постинги: 4565
Коментари: 10794
Гласове: 18368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930