Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2014 12:11 - 100 ГОДИНИ БОРИС ХРИСТОВ!
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 2658 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 19.05.2014 12:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image

АКО  БОРИС  ХРИСТОВ  НЕ  БЕШЕ  ИЗБЯГАЛ  ОТ  БЪЛГАРИЯ

НЯМАШЕ  ДА  БЪДЕ  БОРИС  ХРИСТОВ!

 

      Навършиха се сто години от рождението на великия бас, българинът Борис Христов. Както Мария Калас е най-добрата певица от тези, които сме имали възможност да упознаем виждайки или слушайки нейни записи, така и Борис Христов е най-великият бас. Съвсем накратко ще опиша областта, където той е най-велик и вероятността да се появи друг артист от такава велиичина е равна на тази, да се появи втори Моцарт. Но преди това малко за неприятностите които Центровете от Москва и София причиниха на този велик артист за това, че той избяга от България:

   Борис Христов произлиза от политическо неблагонадеждно семейство и като такъв той може да бъде допускан до ниво, определено му от ДС на базата на сводките за него от наблюдаващото го ченге и партийния секретар. Най-високата степен, която му отреждат е солист в хор „Гусла”. Възможностите на този човек обаче са големи и той, невиждайки реализацията си тук, напуска страната незаконно, за което Службите понасят наказанието си и го следят десетки години докато живее в Италия. Накрая го отписват от архивите си, но продължават да го тормозят, напр. за погребението на родителите му не му издават виза. Не го допускат също така на сцената на Софийската опера, макар това да е желано твърде силно от ръководството на Операта, като му извъртат ченгесарски номера. Идва човекът тук, репетира, но представление няма защото…операта нямала техническа подготовка, отговаряща за нивото му. Той обаче пее с артистите от Софийска опера в Италия и за това представление още се говори от останалите корифеи на операта като Михаил Ангелов. Недостижимото изпълнение на произведения от руски автори бива забелязано от големият съветски /ако това е националност!/ диригент Генадий Рождественски и Борис Христов е поканен да изпълни ролята на Борис Годунов в Большой театър. Подчертавам, че Рождественски е един от най-великиите диригенти на нашето време и като музикант той надвишава най-популярния пазарен диригент, Караян. Срещата между тези двама велики музиканти е голямо събитие, но КГБ започва с номерата си. Почти провалят репетицията на операта Борис Годунов, ден пред представлението се оказва, че Рождественски така се е разболял, че не може да се отлепи от леглото / заболел, молоко захотел?/. Същото както с Шостакович през 1936 г, когато едва не го депортират в Сибир. Борис Христов обиден напуска Москва и повече не се появява там. Подобеен номер му извъртат преди това в Метрополиитен опера, където го водят гражданин на комунистическа страна и не го допускат да пее, а той е италиански гражданин. В България не го допускат, защото е чужденец по паспорт, другаде не го допускат, защото е българин. А това, че е велик артист май остава на последно място. На последвалите покани да пее в тази опера Борис Христов отказва и доколкото знам той не посещава Америка. И правилно – дали той ще пее или някой хванат от улицата негър , богатите американци едва ли ще разиличат.

   Кои са най-значителните достижения на Борис Христов?

   Той е недостижим, когато участва в руски опери или пее руски песни. Образите, които той изгради в оперите на Мусоргски – Борис Годунов и Хованщина са недостижими. И още нещо остави той като наследство, което ще остане недостигнато – това е изпълнение на всичките песни на Мусоргски. Аз съм много голям почитател на Мусоргски, поради това съм и голям почитател на следовника му, Шостакович и съм особено възприемчив кам този тандем Борис Христов – Мусоргски. Това, което ползвах за заглавие сам чувал от музиканти, но пък аз казвам, че Борис Христо е роден за да прослави Мусоргски. Както едва ли ще се намери артист, който да изпълни по-добре  от Вайсенберг „Картини от една изложба” от Мусоргски, същото важи и за изпълнението на  песните му от Борис Христов. Аз имам много познати в областта на музиката и притежавам запис на произвединията, които споменах на Борис Христов. Те са едно от най-големите ми богатства.

    В останалите образи в оперите, в които е участвал Боорис Христов той е пръв между първите, но не и най-велик и недостижим. Такъв е само в руските опери – единствен, над всичките.

   Това, с което е запомнен Борис Христов е, че той е много честен творец, който остстоява изкуството като нещо висше, неподлежащо на класисифициране към определена нация. Той винаги е изисквал ариите и песните да се изпълняват на оригиналния текст. Освен надарен с талант, Борис Христов е бил изключително интелигентен човек, владеещ 5-6 езика, които е научил заради оперите, които е изпълнявал.

   По времето на Борис Христов най-могъща е музикалната империя на Караян. Караян безспорно бе добър музикант, но бе пазарен индивид и много зъл към подчинените си оркестранти от Берлинската филхармония. Караян или друг някой от империята Глотс – педерасите – заразиха най-добрия ни диригент Емил Чакърв със спин и той почина не достигнал творческата си зрялост. Аз ценя Караян донякъде, но не могаа да го гледам когато дирижира със затворени очи. Считам, че има лошо излъчване и разваля възприеманнето ми на произведението. А има и композитори, които не може да дирижира. Борис Христов не работи специално с Караян, а Караян е канил всички големи музикнати.   

   За да върви уйдурмата на ДС, че Борис Христов нищо особено не е, тук „напомпваха” един друг велик наш артист, Николай Гяуров, на чиито гастроли в Зала „България” редовно присъстваше правешката тиква. КГБ пък „напомпваше” техен веелик бас, Шаляпин. Истината е, че колкото и велики да се тези двамата - една дума не казвам против тях - те не могат да се мерят с Борис Христов!!!

   Тази стратегия да се редуцират и класифицират добрите артисти от Службите в Русия и България продължава и днес. Големият диригент Гергиев се твърди, че е агент на КГБ и осъществява срещи с Путин, същото важи и за гея, но пък и голям музикант, Михаил Плетньов. А за България – запазвам ксомпетентно мълчание къде са учили великите кормчии на музиката в България днес. Познавам доста такива, а които не познавам – разпознавам след разменени две-три изречения.

   Въпреки това обаче има някакъв напредък у нас, ето отбелязаха годишнината на Борис Христов. Дано това стане повод любителите музиканти да качат в Ю-туб много от неговите записи, за да стане той гост в дома на всяко обичащо музиката семейство. В разните руски сайтове има почти всичко, изпълнявано от Борис Христов, може да се свали и качи в Ю-туб.

    Прилагам два записа, характерни за Борис Христов:

 

    Полудяването и смъртта на царя престъпник Борис Годунов

 

http://www.youtube.com/watch?v=aIjmrOaRZMI

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=r3JwXFoaBGQ

 

Съжалявам, че в Ю – туб няма някои от циклите с песни на Мусоргски, изпълнени от Борис Христов, напр. Пляска на смъртта. Намерих само една песничка с украински танц, преработен от Мусоргски:

 

http://www.youtube.com/watch?v=GD1qpP1OHa0

 

   Приятно слушане… не само на творбите, които помествам. И Мусоргски и Борис Христов – това са двама от най-големите!!!

 




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. djani - За мен Борис Христов е единство на певчевски гений и велика душа...
20.05.2014 08:48
Когато слушам изпълненията му, винаги се трогвам до сълзи. Особено от "Литургия Доместика", с нашия хор "Светослав Обретенов", и цикъла му от руски песни. Които пее с такава задушевност. Това, че е останал в Италия бележи впоследствие възхода му на световните сцени. Родината за него е Бог, пред който винаги се е кланял. Но този Бог се оказа зъл и отмъстителен, и показваше грозното си лице до самата му смърт. Особено с резила при погребението му, когато нашенското олицетворение на бай Ганю - тогавашния председател на парламента - нищожеството Сашоко Йорданов закъсня с два часа за церемонията. Само този факт е достатъчен да бъде низвергнат завинаги, като политически и морален труп...
цитирай
2. planinitenabulgaria - Добре е, че имате иннтерес към този велик бас.
20.05.2014 09:31
djani написа:
Когато слушам изпълненията му, винаги се трогвам до сълзи. Особено от "Литургия Доместика", с нашия хор "Светослав Обретенов", и цикъла му от руски песни. Които пее с такава задушевност. Това, че е останал в Италия бележи впоследствие възхода му на световните сцени. Родината за него е Бог, пред който винаги се е кланял. Но този Бог се оказа зъл и отмъстителен, и показваше грозното си лице до самата му смърт. Особено с резила при погребението му, когато нашенското олицетворение на бай Ганю - тогавашния председател на парламента - нищожеството Сашоко Йорданов закъсня с два часа за церемонията. Само този факт е достатъчен да бъде низвергнат завинаги, като политически и морален труп...


Най-великото, което той остави е изпълнението на творбиите от Мусоргски. Ако изтеглите песните на Мусоргски - Борис Христов направи запис на всичките - и се запознаете с тях, ще се докоснете до нещо недостижимо. Същото важи и за двете му опери. Има и запис на песенния цикъл "Пляска на смъртта" в оркестровата преработка на Шостакович. Шостакович е продължител на делото на Мусоргски, той прави редакция на оперите му. Пристрастен към водката, от която и умира, Мусоргски оставя големите си творби в не напълно завършен вид. Но пък ето, намери се Шостакович да ги доправи и Борис Христов да ги представи. Те са част от тези, които го направиха безсмъртен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12191262
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031