Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2014 08:11 - ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА КЛАУДИО АБАДО
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1292 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    

 image

      Още един от творците, по чието време се случих да живея и аз вече не е сред нас - големият диригент Клаудио Абадо почина след почти четвърт век борба с раковото си заболяване. Ще копирам статия за него, но и аз имам да кажа нещо:
   Абадо бе един от най-гголемите диригенти на нашето време. Освен умението му да намира най-краткият път към автора и да стимулира оркестрите и солистите, с които работи да дават максималното от себе си, той бе и изключително приятен човек. Исках да поместя в този постинг снимка, която е характерна за него и не можах да се спра на такава - на всичките си снимки той е себе си - големият артист и музикант с характерното за него излъчване, което предаваше на оркестъра и на слушателите в залата. Голяма личност! Изпълнени под неговата палка произведения промениха отношението ми към тях - аз престанах да ги подценявам, възприех ги по нов начин, направих си преоценка до къде съм достигнал в музиката. Това прави срещата с великата личност.
    Съжалявам, че не намерих записите, които исках да приложа в линкове, но пък ги посочвам тук - Брамс Първи концерт за пиано с Вайсенберг и Бетховен Първа симфония с Берлинската филхармония.    
    Поклон пред паметта на този голям музикант!

   

 

Известният италиански диригент Клаудио Абадо почина на 80 години

·        

 

·     

·          

·          

· 

·     

·          

От Дневни

Една от звездите сред италианските диригенти Клаудио Абадо, станал известен със способността си да ръководи едни от най-популярните оркестри в света, развивайки силна собствена линия, но запазвайки тяхната независимост, почина в понеделник, 20 януари, на 80 години, предаде "Асошиейтед прес".
Абадо е починал в Болоня след дълго боледуване, обяви говорителката на кабинета на кмета на Болоня Рафаела Гримаудо.

Диригентът прави дебюта си през 1960 г. в театъра "Ла Скала" в неговия роден град Милано, след което става и негов музикален директор и остава на поста близо 20 години. Освен това известно време е музикален директор на Държавната опера на Виена, Берлинската филхармония и лондонския симфоничен оркестър, както и главен гостуващ диригент в чикагската филхармония.

Дори, борейки се с болестта си през последните години, Абадо основава свой собствен звезден оркестър в Люцерн, Швейцария. Освен това посвещава много време на обучението на млади музиканти и основаването на младежки оркестри из Европа. През 2013 г. италианският президент го почете с доживотната титла сенатор.

Абадо бе известен с музикалните си познания и способността да дирижира програмите си без ноти, както и с разбирателството си с членовете на оркестрите.

Италианецът отдавна има здравословни проблеми, заради които напуска поста си във Виенската опера през 1991 г., след което се подлага на операция на стомаха през 2000 г..

"Ла Скала" отменя два силно очаквани концерта през 2010 г., които тогава трябва да отбележат неговото завръщане в миланската опера за първи път от 25 години и в същото време 50-годишнината от неговия дебют като диригент. Вълнението от събитието e толкова голямо, че Абадо иска да бъдат засадени 90 хил. дръвчета от негово име като подарък към жителите на Милано, които да останат като живи паметници на неговото завръщане в града.

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=D_2FVK9uaH0

 

http://www.youtube.com/watch?v=n94vcKmDJwo


 



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12272761
Постинги: 4565
Коментари: 10794
Гласове: 18368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930