Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2019 19:21 - Книга за Царственото изкуство: За духовните Учители
Автор: pristan Категория: Лични дневници   
Прочетен: 204 Коментари: 0 Гласове:
3



 За духовните Учители

 

А какво може да се каже за високата общност на духовните Учители?

   Как да стигнеш до тях, до тези, които ти помагат и те водят от Духа, щом не бива да търсиш "навън"?

   За какво са ти тези думи тук, стигащи по необходимост отвън до теб, след като ти можеш да очакваш водителство само най-дълбоко вътре в себе си?

 

О, търсещи! - Това духовно водачество е много близо до теб, но ти не знаеш за него! -  

   В теб се изявява то, и в себе си ти си свързан с него, без дори да подозираш за тази връзка.

   Ти би могъл във външния живот да прекараш дни и нощи до един от духовните "Учители", както обикновено са наричани Светещите на Прасветлината, да живееш в една стая с него и пак да не го разпознаеш, понеже единият Учител, който ни е направил духовни Учители, добре е скрил нашата същност от помътените погледи...

   А искаш ли със зрящо око да се доближиш до нашата общност в Духа, постарай се в самия себе си да създадеш духовната атмосфера, в която живеем - ние, станалите зрящи чрез едничкото вечно Око, на което не съответствува никое земно сетиво.

   Ти няма да можеш да ни възприемеш вътрешно до деня, в който за първи път не постигнеш най-вътрешна, освободена от всяко желание тишина, изпълнен с увереност и уповаващо се безстрашие!

   Външното спокойствие не ще ти помогне много тук.

   Колкото по-голяма е заетостта ти в света на твоето всекидневие, - колкото по-интензивно извършваш външната си работа, - толкова повече се доближаваш вътрешно до духовната атмосфера, която е жизнена необходимост за нас и където единствено цари несмутимата тишина, която трябва да постигнеш. - -

 

Може би ти допада романтичната представа, че ние, "Лъвовете на Тишината", както са ни наричали, сме някакви безделни мечтатели, склонни към фантазиране йерофанти,* или пък "йоги" от съмнително естество, каквито се срещат по панаирите?!

   Може би предполагаш, че зрящите Очи, на които митовете на всички народи дължат високите си прозрения, са жреци на мистериозни култове в окадени със свещени благовония тайнствени крипти?!

   И не можеш да се отървеш от представата, че ние сме в услуга на някаква земна воля, - в общ плен на някоя жадна за власт религия или светоглед?! - -

   Но ако ти, о търсещи, искаш да се добереш до следите на истината, то недей се оставя да бъдеш мамен от жонгльорствата на преситената си фантазия!

   Знай, че между духовните Учители, действували на тази земя, е имало и майстори на меча!

   Знай, че други пък са насочвали съдбините на големи държави!

   Едни от нас са творили в областта на голямото изкуство, други - на голямата наука, докато трети са избягвали и избягват всяка наука, всяко изкуство.

   Някои са живеели в големи градове сред светския кипеж на своето време, - а други са пребивавали в далечно, непристъпно усамотение, което и днес е убежище за почти всички от нас.

   Изменяйки се с изменчивия ход на времето, нашите следи могат да бъдат открити в най-различни ситуации от земния живот на хората.

   Съвсем не може да се каже обаче, че всички ние сме във всяко отношение духовно равни, и всеки от нас си запазва свободата на избор дали и колко дълго да остане на достигнатото от него стъпало, и дали и кога да поиска да се изкачи на следващото.

   Ала ние се вслушваме винаги в зова, който ни е призовал...

   Вероятно твърде малко неща биха се покрили с твоята изопачена представа за същността на съединените с Бога човеци, ако би могъл да познаеш едного от нас, така наречените "Пазители на седемте порти" към Божествеността, в неговата земна обвивка!?!

   Обаче: - външното има за мъдреца значение само като земно необходима привидност, а всяка привидност е измамна по същество, - макар че тя съвсем не бива да се разглежда като "несъществуваща". -

   Но биха ли могли "Облаците на Познанието" да оросят земята и да я направят плодоносна, ако - изпратени в един свят на привидността - не умееха да действуват като привидност в привидността?! -

   Недей мисли обаче, че трябва да срещнеш някого от нас, за да можеш да станеш негов духовен ученик!

   Никой от нас не учи "отвън" на крайните, на най-дълбоките неща!

   Казаното от мене тук може наистина да подтикне волята ти да търсиш истината, но всяко учение, което мога да ти дам в думи на моя език, остава винаги само зов за пробуждане на твоя вътрешен живот, защото другояче се "учи" мъдростта на Химават...

   Тя се корени по-надълбоко от схващащата способност на мозъците!

   По-надълбоко от всички по човешки преходни, по земному менливи учения и школи!

   Но ти не можеш да заживееш най-дълбоко вътре в себе си с живите "Камъни от великата Стена", докато не се научиш преди това да дишаш в тяхната атмосфера, извисен над всички нищожни неща с мнима стойност и над всяка фанфаронска, възвестявана с панаирджийски крясъци мъдрост.

   И както даден тон отеква във всички арфи в залата, щом пръстът на музиканта докосне струната на една само от тях, така всички свещени звуци зазвучават за всеки духовно приет ученик, след като той се е "настроил" вътрешно като "Арфите на свещената планина"...

   Твоето вътрешно състояние е ключът, който отваря за теб портата на съкровения духовен Храм!

   Нищо не може да ти бъде премълчано, нищо не може да бъде скрито от теб, след като наистина си извоювал този ключ, - който обаче може да отключва само дотогава, докогато запазваш изискваното от духовния закон състояние. -

 

Ала не се стреми да чуваш в себе си гласове, да имаш видения или да възприемаш думи, които сякаш ти се казват отвън!

   Провери себе си и остани душевно буден, за да не станеш плячка на измамни сънища, родени от твоите желания, там, където се стремиш да се научиш да познаваш Действителността!

   Не търси нищо друго освен състоянието на най-вътрешна, освободена от желания и изпълнена с упование душевна тишина!

   В същата степен, в която се доближаваш до това състояние, ще се доближиш и до ония, които са водени заедно с теб по пътя към истината, и по същия начин ще се отдалечиш от тях, ако не успееш да запазиш несмутено в себе си състоянието на най-вътрешна, освободена от желания тишина.

   Никакво външно вълнение не може да смути тази тишина, която се обуславя единствено от твоята собствена вътрешна нагласа. -

   Недей да търсиш в душевния сумрак спътниците, за чието съществуване се догаждаш.

   Ти можеш само да станеш съпричастен в достигнатата вече от тях сила и безспорно ще можеш да осъзнаеш това укрепване на твоите собствени сили, - само че за споделящите твоя устрем към Духа знае само онзи, чийто ученик си ти, така както и те са негови ученици.

   Недей си блъска ума, а само поддържай с будно съзнание винаги добросъвестно напрегнати всички свои вътрешни способности, които усещаш в себе си!

   Нито за миг не бива да изгубваш себе си от окото на душата!

   Иначе може да сбъркаш пътя и едва много по-късно да забележиш, че вече не вървиш по него...

   Ако ти се числиш към ония, които не прахосват безполезно времето си на тази земя, тогава сияйният Ден ще изгрее дълбоко вътре в теб още през този земен живот.

   Тогава ще бъдеш далеч от всяка опасност, защото твоят път ще бъде вече осветен от твоята собствена проясненост.

 

Но днес не бива по никой начин да се безпокоиш за оня ден, - достатъчно е да се научиш търпеливо и будно да го очакваш!

   Ти не знаеш за кога ти е отреден той, а и никой не знае това...

   Ти сам определяш своето време и това "твое време" трябва да се изпълни!

   Нека ти бъдат достатъчни словата, които имам да ти кажа тук:

   След като се осъществи времето, и до теб ще се доближи Осъществлението!

   Всяко нетърпение само помътва погледа ти и с това забавя делото.

   Вечен си ти и твоя е Вечността!

   Търпеливо изчаквай!

   Остави на спокойствие "възприетото"!

   Твое единствено задължение е добре да го стопанисваш!

   То съвсем не е твое притежание. -

   Стреми се всекидневно и всекичасно към високото състояние на вътрешна тишина, сред кипежа на външния свят!

   Изпълни се с вяра и упование и отхвърли всеки страх!

   Така ти се доближаваш в Духа до оногова, който може духовно да те ръководи, - така ти осъзнаваш в Духа възвишената Общност, от която той стига до теб, - - така ти стигаш накрая до самия себе си в своя жив Бог!




– – – – – – –
Източник: "Книга за Царственото изкуство"
Автор: духовно име – Bo Yin Ra
           светско име – Йозеф Антон Шнайдерфранкен (1876 – 1943)
Издател: Евразия
Преводач: Борис Стоянов




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pristan
Категория: Лични дневници
Прочетен: 424533
Постинги: 376
Коментари: 419
Гласове: 2839
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930