Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2018 09:31 - СТАТИЯ НА АНДРЕЙ КОРЧАГИН
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 911 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
   В Америка всичко е пари и политика. Понеже съм на разположение влизам тук и там и чета както американски, така и руски статии. В някои от тях обаче има рИзон, като в  тази, на Андрей Корчагин, която ше поместа в блога си:

Андрей Корчагин

02JUL2018   По-правилно е путинизмът да бъде наречен „чекизъм“

Режимът докара Русия до нивото на градска канализация, превръщайки я в отпадна яма, казва бившият депутат, живеещ днес във Великобритания

Андрей Корчагин  е бивш депутат и ръководител на Дирекцията за управление на движението по пътищата. От 2009 живее и работи във Великобритания. През 2010 г. е обвинен в съучастие в присвояване на 8 милиона рубли от бюджета. През 2011 г. в писмо до президента Дмитрий Медведев той подробно описва схемите, чрез които се образуват обичайно наказателните дела. През 2012 г. става член на създадения в  Лондон Международен комитет за борба с корупцията, който обнародва списък на високопоставени корумпирани служители, чиито дейности става и предмет на  разследване.

В интервю за радио "Свобода" Андрей Корчагин говори за съдбата си, Владимир Путин и бандитите в Петербург. 

- Андрей, започвате вашия бизнес в момент, когато бандитите управляват Санкт Петербург и сътрудничат на служители в кметството ...

- На практика познавах всички лични бандити - Кумарин, Петров, Малишев и много други. Почти целият списък на "Петербургската банда", за която Константинов написа книга, чел съм я. В същото време познавах лично членовете на цялото правителство. Веднъж лично трябваше да се изправя срещу Путин, когато той все още беше заместник кмет. Това се случи през 1994 или 1995 година.

- Важна ли беше тази среща или незначителна?

- За мен беше важна, а за него очевидно незначителна. Исках да отворя предприятие съвместно с холандци и по този повод отидох при Путин. След това той лично подписа петицията за откриването на съвместно предприятие. Имах нужда от неговия подпис, след което беше възможно да го регистрирам. Отидох да го видя в Смолни, тогава беше лесно, защото нямаше охрана като сега. Вярно е, че имаше известни формалности, за да бъде организирана тази среща. Путин ме прие, обеща да подпише документа, и каза: "Ние приветстваме всеки млад бизнесмен, който искат да открие предприятие“.

- Поиска ли ви пари? 

- Ето какво се случи тогава. Когато напуснах офиса на Путин, Сечин седеше в предверието си в качеството на секретар. Казах му, че Владимир Владимирович ще подпише документите, които са ми нужни. Помолих го да опреди кога ще бъде следващата среща за да присъствам на тяхното подписване. Сечин каза: "Много добре, сега ще видя кога е възможно." След което извади лист хартия и показа изписана цифрата  10 и три нули. Тогава бях млад бизнесмен, нямаше от какво да се страхувам, ужасно ненавиждах чиновниците, смятах ги за сволач, копелдаци. Попитах го на твърде нецензурен език: какво е това? А Сечин ми отговаря: "Сигурно разбирате, че се нуждаем от всякаква социална помощ, във всички сфери." Написах на същия лист само три букви, тръгнах си и повече не се върнах.

- За 10 хиляди долара ли става въпрос? 

- Да, тогава това бяха много пари, за 10 хиляди бе възможно в центъра на Петербург да се купи луксозен тристаен апартамент. Но аз не платих. Исках да започна съвместна работа с холандците на чисто, щяхме да купуваме оборудване за производство на сирене. Самата организация на подобно производство изискваше много по- големи инвестиции, и да платя още 10 000 на някакъв си чиновник - това бе възмутително и аз се отказах.

- Хората, които се занимаваха с бизнес в Санкт Петербург през 90-те години на миналия век, разказват, че представители на кметството по времето на Собчак са били в колаборация с най-известните престъпници. Чувал ли сте за това? 

- Така беше. За това съвсем открито ми е говорил Кумарин - че има директна връзка с Путин и ако има някакви въпроси, които спешно трябва да се решават в Москва,  Путин винаги е бил насреща. През 1999 г. Путин е назначен за шеф на ФСБ. А след него дойде Черкесов. Когато бе назначен за представител на президента във Северозападния  федерален окръг, аз съм ги виждал заедно с Кумарин в ресторант "Митници", където вечерят и разговарят необезпокоявани от никого – Кумарин също не крие това. 

- Защо решиха да се справят с Кумарин като го скрият в затвора - очевидно завинаги?

- Мисля, че причината е, че Кумарин знае твърде много, включително и за Путин. Той беше достатъчно хитър човек, мисля, че му харесва да събира информация за всички. Опита се да го направи и по отношение на мен. Това се отнася и за Путин, и за неговите далавери -  компанията за горива в Петербург, където те активно са си сътрудничили,  хотел "Астория", който те приватизират заедно в един момент, чрез подставени лица, а Путин е един от собствениците на хотела – с твърде много компромати разполага Кумарин.  Разбира се, би било много по-лесно просто да го премахнат, така си мисля, но той беше взет като заложник и изпратен в затвора не е по заповед на Путин, а от хора, които бяха от неговото най-близко обкръжение, които също искат с нещо да държат самия Путин. Това е присъщо за хората от КГБ, които според мен управляват днес в  Русия. Аз не вярвам, че Русия се управлява единствено от Путин, аз съм сигурен, че има цяла организация, или както те се наричат – колегия или борд, който взема и реализира важните решения в страната. Путин е избран за техен официален представител, внедрен във властта, сложен на президентския пост, но те искат да държат всички лостове на властта. Кумарин е нещо като заложник: ако нещо не е наред, тогато той би могъл да проговори за някои неща. Това е моята гледна точка, тя не съвпада с официалната версия, но мисля, че това е така. Защото за тях щеше да е най-лесно да го ликвидират.

- Кои според вас членуват в този борд? 

- Това е, на първо място, двамата Иванови, Патрушев, Бортников, Черкеков, а основният човек там е Владимир Иванович Якунин. 

- Някои, изглежда, вече са аут, а други са силно компрометирани… 

- Не мисля, че са компрометирани, по-скоро смятам, че  това са някакви странни ходове, за да не бъдат на светло. Някои са доста осветени, добре е сега да останат в сянка - например Сергей Иванов и Якунин. Да изглежда, че не са в бизнеса, но мисля, че те играят важна роля, дърпат конците, оставайки в сенчеста позиция. Това също е доста обичайна практика в структурите на КГБ. В тази ситуация по-изгодно за тях е да изглеждат малко по-опозиционно настроени, Черкесов дори се опита да отправя и критики. Но фактически всички те са обвързани един с друг, и няма мърдане в никаква посока. Задачата им е една единствена - да управляват страната, наречена Русия, да изпомпват от нея всичко, което е възможно,  като в същото време постепенно легализират придобитото на Запад – както направи Якунин, който успя чрез своя син Андрей, който сега се намира в Лондон, да организира инвестиционен фонд, в който са влезли милиарди. Подобно нещо прави и Абрамович. Макар да няма решаващ глас в управлението на Русия, той е просто една касичка, в която се изпомпват огромни пари, като същите се  използват на Запад, повече или по-малко законно.

- Вие наблюдавате отдавна издигането на Путин и приятелите му във властта. Как бихте описали това, което се нарича днес „Путинизъм“?

- Според мен, по-правилно е путинизмът да бъде наречен „чекизъм“. В страната, по мое мнение,  властта е взета от група лица, сътрудници на КГБ, която сама по себе си е терористична организация от самото начало. Нейната дейност винаги е била фокусирана върху преследването на хора, сплашване, предотвратяването на всеки опит за демокрация, прояви на свободата на словото. Правителството на Съветския съюз винаги е използвало тази организация, за да мачка своя народ и да пази властта си. През 1999 г. същите тези хора решиха, че само те имат право да поемат властта? Така тази организация е взела властта в свои ръце незаконно, установявайки диктатура, свидетел на която е целият свят в момента, именно те създават диктаторския образ на тази държава, разграбвайки я, заграбвайки моето и ваше богатство, което те легализират по различни пътища – чрез Абрамович, Османович и други подобни особи на Запад. Те легализират това богатство, с надеждата, че децата им ще живеят като граждани, спазващи закона на цивилизования свят,  насладявайки това огромно богатство, откраднато и изнесено от Русия. Това е, което днес наричате „путинизъм“. Това е дейност на организирана престъпна група, насочена към ограбването на страната, наречена Русия, легализирайки тези откраднати богатства на Запад за своите наследници, които ще живеят в западнато общество като граждани, спазващи неговите закони.  

- Само користни цели ли прозират зад техните действия, няма ли и нещо друго?

- Мисля, че не. Естествено, те искат и да станат известни в цял свят. И това е съвсем в характера на Путин, но останалите предпочитат да останат в сянка, те не се нуждаят от нечии похвали, Путин единствено действа на международната сцена като воин, мачо, алфа мъжкар или нещо друго, заплашвайки света с атомни бомби. Те са далеч от прожекторите и тихо и кротко изпълняват същата задача, която са си поставили още в  90-те години на миналия век, когато като крадяха от бюджета на Санкт Петербург започнаха да трупат огромно състояние и да го легализират в чужбина. Мисля, че няма нищо друго, не може да става и дума за някакъв патриотизъм. Ние всички прекрасно виждаме, че те плячкосват и унищожават нашата страна, докарвайки я до нивото на градска канализация, превръщайки я в отпадна яма, превръщайки хората в зависими чрез сплашване и репресии, включително като респектират онези, които участват в демонстрации, или се опитват да затварят устата на тези, които говорят срещу властта, прибягвайки дори до убийства – какъвто е случаят с Немцов и други хора, близки до него, които също бяха ликвидирани, защото говореха прекалено много. 

- Вие казахте в началото на нашия разговор, че смятате себе си за емигрант за цял живот. Не очаквате ли  тази система да се промени? 

- Във всеки случай аз не виждам смисъл да се върна в  Русия. Аз вече съм се адаптирал в Лондон и към британското общество, имам малък транспортен бизнес. И все пак всеки ден мисля, че този режим ще падне. Но той може да падне само при едно условие: когато се натрупа достатъчна критична маса от хора в Русия, млади хора, които осъзнаят, че те живеят под игото на шайка безполезни тирани, която заграби  цялото богатство – и природните ресурси, и човешкия ресурс, както и научно-техническия потенциал на страната. Всички те отидоха в ръцете на шепа разбойници. Когато се натрупа такава критична маса, която ще проумее, че повече този режим не може да се задържи на власт, без да се страхуват от заплахите с ръждясалите атомните бомби. Фактът, че днес западният свят продължава да налага санкции на Русия, е много добър. А най-болезненото нещо за хората тук са техните капитали, които бяха плячкосани и изнесени на Запад, където бяха легализирани. Ако извършим щателно разследване как тези богатства се оказаха на Запад, ще бъде съвсем очевидно, че те просто са били откраднати. И това, което се случи през 1991 г., може да се случи отново, както се случи в страните, където имаше "цветни революции",  а също и в Украйна. Там хората не бяха пречупени и когато видяха какво правят техните управници - просто ги изхвърлиха. Същото нещо в някакъв момент може да се случи и с руската шайка управници и то най-неочаквано за тях. Фактор  





Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183064
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031