Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2018 20:12 - Саморазправата или как се ставаше демократ
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4211 Коментари: 15 Гласове:
31

Последна промяна: 16.02.2018 20:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                      Саморазправата или как се ставаше демократ?

         
Публикувам това писмо без коментар. То е разпратено до Ректорите на всички висши учебни заведения. След него започва саморазправа с част от преподавателите, въпреки действащите тогава Закон за висшето образование и Закон за научните звания и спепени, с които е уреден статута им при закираване на учебни дисциплини.
          Такава е нашата българска действителност. Нищо не се е променило и не се променя. Периодично се повтарят сценарии, от които надничат героите на Алеко Константинов, проправящи си пътя към властта или някоя и друга благинка. Не се е изживяло, казаното  "Слез от коня, аз да се кача", пък аз зная как? Продължава противопоставянето и противоборството,  народът се топи, а държавата ни вече  е регион. Тъй върви светът, откакто свят светува...."разделяй и владей "  и нищо ново под Слънцето. Тежко и горко  на повалените!  И на идващите...

image

Да се знаят и помнят  приспособленците и тяхната хамелеонщина, проявили се за кой ли път в нашата история?









Гласувай:
31



1. tota - Из "Разни хора, разни идеали"
16.02.2018 20:38
"Управия до коляно! Аслъ калпав народ сме ний, интелигенцията. Ашколсун на кокона Поликсени. . ."
"Значи, сега да се разкрие оргията в IV участък през 1888 година - пак нищо, всичко е предадено на забвение и нашите четири девици ще преклонят глава пред повелението на закона и... ще затаят своята жажда за възмездие, ха-ха-ха!...О, нашият приятел не е прост, знае той много добре, че животът е колело, че могат да настанат времена за истинско разчистване на сметките... Молодец! „"Е добре, драги борци - бих извикал аз на ветрогонците, - за какво беше вашата борба? Какво спечелихте вие? - Вятър! Законност и свобода, ха-ха-ха... Глупци! Я ми кажи ти, ей човече, ти, който немил-недраг се скиташ цели десет години и бленуваш недостижимото, ти, когото ний тъпчехме из участъците, когото за удоволствие осъдихме на смърт и пак за удоволствие оправдахме, и отново пак осъдихме, защото тъй изискваше нашият интерес, защото намирахме, че ти можеш да послужиш като средство чрез тебе да сплашим, да всеем ужас и трепет, кажи ми ти, недоял-недоспал нещастнико, ти какво спечели със своята упорита борба, а? Я проследи в какъв ужас изминаха твоите цветущи години. Какво разбра ти от живота? Остана честен, ще кажеш, и плаваш из облаците в съзнание на своята честност!... Глупец, счупена пара не струва твоята гладна честност. Спечеленият с упорен честен труд хляб, ще кажеш ти е по-сладък от амврозий. Какво заблуждение! Не, нещастнико, хлябът си е хляб, а богатата трапеза е наслаждение, твоята стаичка е мрачна килия, а разкошният дом е наслаждение, твоите идеи са вятър, а моето злато е наслаждение. Разбра ли? Е добре, още веднаж те питам, какво спечели ти в своята упорита борба? Ти мечтаеше за свобода и правда, а аз тънех в блажено упоение от неограничена с никакви закони и с никаква морал власт; ти почна да роптаеш против тая власт - аз те натиках в участъка и когато по милост ти хвърлях една кора хляб, аз на блестяща трапеза, окръжен с жени и песни, внушавах неведомо за теб наслаждение; когато ми омръзна да слушам твоите въздишки в тъмницата, аз дадох знак да те осъдят на смърт - и те осъдиха на смърт; но и това вече беше ми дотегнало и аз дадох знак да отменят твоята смъртна присъда и моите послушни раби я отмениха. Ти жаждеше моето падение, ти го очакваше като второ пришествие и живееше с вяра, че моментът на моето падение е момент за тържеството на твоите мечти. Е, добре, аз паднах - где е твоето тържество, нещастнико?... Аз паднах, но пак съм изправен на краката си. Аз живях, ти страда. Аз пак живея, ти пак страдаеш... Впрочем кой те знай. Кой спечели? Ти запази идеите си, аз запазих златото си. Кой спечели, кажи ми, о, честний труженико... Ха-ха, ха-ха!... Да имам един гръмовен глас, та да изрека това и да се изсмея, да се изкикотя над всички тия глупци...
- Налей още една чаша. Наливай, наливай! Още... още...
- Ще прелее.”
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Ати!
16.02.2018 21:26
Права си!
Колко министри се извъртяха, някои взети и от улицата направо
България е безспорно първенец по брой министри на глава от населението ! Световен!Хиляди са!
Хубаво щеше да има и резултати от министерстването, но има резилтати само!
Неподготвени хора, само с голо самочувствие ,че могат! Такива хора са много опасни, дори и невъоръжени! За управлението и за страната!
А безобразията в науката преляха чашата! Изгониха се кадърни хора , а мястото им заеха комплексирани некадърници
Стигна се дотам всеки университет да си произвежда професори Ти подкрепяш някой, утре той тебе и всички стават професори!
Дори куриозен случай Една моя преподавателка,много свястна жена беше бита от "студент" На изпит Защото го скъсала Историята с подробностите тя ми я разказа! Първо за преписване, второ дала му шанс да прочете за половин час същите въпроси и да ги развие Ако наистина ги е учил и 5 минути му стигат! Един ред не написал И вече не на думи , а реално започнала да му пише двойката Скочил и като боксьор я ударил няколко пъти Жена, на възраст Купувал си изпитите, но тя била известна, че не продава оценки
Сега, 20 години по- късно, този пишман студент се подвизава , познай като какъв?.....................

Ще изчакам отговора ти и ще напиша, защото съм сигурен/ почти/ ,че няма да познаеш

Хубава вечер, Ати!
цитирай
3. donchevav - Чудесно припомняне на актуално и до ...
16.02.2018 21:30
Чудесно припомняне на актуално и до днес - за съжаление! - произведение на Алеко.
Като говорим за приспособенчество, се сещам и за четвъртия фейлетон от "Разни хора, разни идеали" - там врелият и кипял в политическия живот чичо съветва своя племенник - още "зелен", още непоправим идеалист:

" С гюрултия гърло се не пълни. Защо и ти да не влезеш в болшинството като другите?
— Е че как да вляза бе, чичо, като не ме приемат.
— Подигравай се ти още. ..Не те приемат зер, не те приемат, защото си прощръклял, защото си башибозук... (Смей се ти колкото обичаш.) Я покротувай една-две годинки, та виж няма ли да те приемат. Защо се обаждаш, защо не си мълчиш; теб какво ти влиза в работата, че този бил подлец, па оня бил крадец, па Бяла Слатина туй, па 17 ноемврий онуй, па султанско благоволение нам-що-си, па търговски договор нам-какво-си... Твоя работа ли е това? Криво-право, мълчи си. Преструвай се, че нищо не виждаш, и кога да е, хората ще те оценят, ще видят, че си кротко момче, че си челяк за работа, ами как! Па спечелиш ли веднаж доверието — накриви си калпака: няма да усетиш даже как ще ти тръгне работата наред. Па да видиш тогава чест, да видиш почести... Сега, да се изискваше за това някакъв труд или някакъв кой знай какъв ум — хайде де; а пък то нищо бре, чедо, нищичко не се изисква: стига ти само да си посвиеш опашчицата и да гледаш на всичко през пръсти. Ама ще речеш: безобразия се вършат; нека се вършат, теб какво ти е? Мъ-ъ-ълчи си, па си гледай кефа. Защото и да дрънкаш — все едно, няма да оправиш света. Не е ли тъй? Е защо тогава да дразниш и да се смразяваш със силните хора? Аз се чудя как ти досега не си разбрал тази филисофия! Ти видял ли си досега някого да прокопса с опозиция, а? И как не ти омръзна бре, синко, що чудо си изхабил... и за какво! За вятър..."

"А идеали трябват, Алексей, те не са празна дума, както мисли жадната за облаги сволоч." - крилатият отговор на Алеко...

Аз също имам познати, непреназначени във ВУЗ след 1990г.
Поздрави, скъпа Ати!
цитирай
4. tota - leonleonovpom2 , donchevav,
16.02.2018 22:23
Благодаря Ви за коментарите! Не бива никога да забравяме гениалният Алеко Константинов, който бе убит от своя герой. Не случайно представих "превъплащението" чрез неговите герои във фейлетоните.
Китайците имат поговорка: "Ако искаш 1 година благоденствие, засей зърно; ако искаш 10 години благоденствие, посади дърво; ако искаш 100 години благоденствие, възпитавай хора." Само, че възпитанието и обучението не е лесна работа и не за всеки. Това, което се направи в образованието ни дава своите резултати вече. В не малко висши училища, качеството на обучение е под въпрос, липсва и обвързаност с практиката. И тук битката е за бройката обучавани, за да се получат субсидиите. Извърши се и подмяна на преподавателския състав, без да има приемственост. Едни бяха унищожени, други преждевременно пенсионирани. Печалбарството и тук все още е на мода чрез т. н. пътуващи хабилитирани преподаватели, за да отговарят на критериите за акредитация. Чрез предлагане и закупуване задължително на учебниците им - също.Подготовка на кандидат - студенти от преподаватели, които са проверяващи или подготвящи тестовете с отворения въпрос.
В средните училища, сменяха директорите като носни кърпи и все с хора, които да им вършат работа. Допуснаха синдикатите да "вършеят" и да съкращават поголовно добри педагози. И тук не се постигна приемственост. Сега ни заливат с клипове, чрез които представят учителите като злодеи и уронват престижа на професията. Никой не си дава сметка защо се достигна до това състояние? Къде е причината. Правят се непрестанни реформи, които не водят до никъде. И тук търговецът се вихри с учебни пособия и тетрадки за какво ли не? Не се мисли подобаващо за учебно съдържание, за достъпни, в смисъл разбираеми учебници и пособия, за пълняемостта на паралелките, за дисциплината в училище, за отношението на родителите към възпитанието на децата и учебния процес, за ролята на училищните настоятелства и т. н. По важното е да спазват изискванията поставени отвън, а не това, което трябва да се направи, за да се съхраним като народ.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Ати!
16.02.2018 22:41
Въпросният герой в момента се подвизава като ....професор, изпитващ,?! Ще излъжа за посоката на Университета, толкова се отвратих-Североизточен ли беше, Югозападен ли, май най му подхожда Североюжен!!

Хубава вечер!
цитирай
6. tota - Въпросният герой в момента се по...
16.02.2018 23:25
leonleonovpom2 написа:
Въпросният герой в момента се подвизава като ....професор, изпитващ,?! Ще излъжа за посоката на Университета, толкова се отвратих-Североизточен ли беше, Югозападен ли, май най му подхожда Североюжен!!

Хубава вечер!


Иване, нищо не може да ме учуди. Щом си наш човек, пътят ти е открит и посоката ти е начертана.Къде е професионализмьт и призванието? Учебни планове се нагласят спрямо наши хора, обществените поръчки са за наши хора. Всичко е за наши хора. Никой не мисли за последиците. Закриват се основни училища, откриват се висши училища. Колко ли са вече на брой?
Нима това е само в образованието?
Ами здравеопазването - болница до болница - визирам частните, аптека до аптека и т . н. Професионални учебни центрове също. Ами кризисните центрове? Всичко е за пари. Мисли ли някой кому е необходимо това, организирано и възникнало по този начин? След като не може да се предложи услуга, която да удовлетвори нуждаещите се и потребностите на обществото.
цитирай
7. tota - Забранената статия на доц. Атанас Семов, която изплаши статуквото: Как и защо Западът ни обезбългарява!
17.02.2018 10:01
http://skandalno/%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D1%86-%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81-%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%BE-179868/
Така за 20 години бе отгледано цяло поколение, което не само нищо не знае за българската история, но и изобщо не се притеснява от това, не се вълнува за нея – тя му е чужда, далечна, ненужна, като историята на родното село на прадядо му някъде в Балкана… Излезе ли навън, той се „срами да се нарече българин”, не че няма и поради что да се срамиш… Този вид уж глобализирана модерност, която беше наложена, отглежда „дърво без корен”, граждани без гражданство, хора без идентичност, без личност – родени гастарбайтери, безкритични наемни работници, чийто духовен хоризонт се простира между малката заплата и намаленията в някой магазин.

Народ без поминък, остане ли и без памет, е свършен народ!
......
цитирай
8. planinitenabulgaria - Разговарях с една висша дама от Царибродско, и там - същата работа.
17.02.2018 21:10
Но са малко по назад от нас, защото им е запазен поминъкът. Но в днешно време той не е достатъчен и хората и от там пойдоха - в Белград или София. Където ги чакат нови разочарования...
Ако хората няма ценностна система, те се превръщат в три класи:
Най-висшите стават пазарни проситути и са богати,
вторите са пазарни бодлуци и са нещастници,
третите са пълни боклуци. Те нито работят, нито търсят работа, нито се възпроизвеждат.
Опростачването, което струи целенасочено от всякъде доведе до този резултат, от който връщана назад няма.
цитирай
9. tota - Ако хората няма ценностна система, ...
18.02.2018 10:36
Опростачването, което струи целенасочено от всякъде доведе до този резултат, от който връщана назад няма. [/quote]
Коста, споделеното от теб доказва за кой ли път балканския манталитет и еднаквата болест на обществото. Акцентът на публикуваното от мен, разкрива черти от народностния ни характер, които се проявяват при всяка коренна промяна на властта под въздействието на външния фактор и променящата се среда. За съжаление саморазправата на българи с българи може да се открои в не малко периоди от историята ни. И сега след преврата от 1989 година се повтори сценарият, уж с мекия брус, но пострадаха много хора. Чистката във висшите учебни заведения бе направена чрез закриване на структури, без да се спазят законите. В средните училища синдикат "Подкрепа" свърши работата - пенсионирани преждевременно или съкратени или уволнени учители с квалификация и опит. Трансформацията на формата на собственост доведе до съсипване на промишлеността. Заетите специалисти и работници, останаха без работа съсипано бе и селското стопанство, заедно с това и добре подготвени специалисти. Коренната промяна в армията до какво доведе? Не малка част от командния състав не понесе промените. Те се насложиха и отключиха професионалните заболявания и много си отидоха преждевременно от този свят. Други не можаха да се пенсионират, трети станаха охранители и т. н. Здравеопазването, което се превърна в търговска дейност. Нямаше област, която не беше променена из основи. Защо трябваше всичко да се разруши и уж да се изгради отново? Защо??? Не ни е виновен външният фактор, от която и посока да е. Виновни сме ние самите, защото допускаме начело да застанат хора, които работят на парче и изпълняват всичко, което им наредят. Без да отчитат своеобразието. Без да милеят за народ и Родина.
цитирай
10. stela50 - Чета споделеното от теб, Ати... мисля си за Алеко Константинов
18.02.2018 20:49
и неговите герои... болка и възмущение, разочарование и още...
Всяка твоя дума е истина... за съжаление нито образованието,
нито здравеопазването вървят в правилна посока, ако може
въобще да се каже, че въобще се правят опити... за съжаление...
..."Къде е причината. Правят се непрестанни реформи, които не водят до никъде. И тук търговецът се вихри с учебни пособия и тетрадки за какво ли не? Не се мисли подобаващо за учебно съдържание, за достъпни, в смисъл разбираеми учебници и пособия, за пълняемостта на паралелките, за дисциплината в училище, за отношението на родителите към възпитанието на децата и учебния процес и т.н. "...
Поздравления за темата, представена и коментирана професионално и човешки !
цитирай
11. tota - и неговите герои. . . болка и възм...
19.02.2018 10:49
stela50 написа:
и неговите герои... болка и възмущение, разочарование и още...
Всяка твоя дума е истина... за съжаление нито образованието,
нито здравеопазването вървят в правилна посока, ако може
въобще да се каже, че въобще се правят опити... за съжаление...
..."Къде е причината. Правят се непрестанни реформи, които не водят до никъде. И тук търговецът се вихри с учебни пособия и тетрадки за какво ли не? Не се мисли подобаващо за учебно съдържание, за достъпни, в смисъл разбираеми учебници и пособия, за пълняемостта на паралелките, за дисциплината в училище, за отношението на родителите към възпитанието на децата и учебния процес и т.н. "...
Поздравления за темата, представена и коментирана професионално и човешки !

Танечка, тъжен факт е повтаряемостта на случващото се в нашата действителност. Все в името на демокрацията се повличат хората, за да могат други да постигнат целите си. Без да се държи сметка за последиците, които могат да бъдат пагубни или вече са. Щом загубиш най - важния фактор - човешкия, какво остава от държавата - територия.
Днес отбелязваме 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, да му отдадем заслужена почит!
И да не забравяме това, което ни остави: "идеите си за равноправието на хората, за човешките права и свободи, идеята за демократичното управление, за общуване между народите и съвършеното равенство между тях, идеята за законността и равенството пред законите" Идеи, актуални и до днес.
Поклон!
цитирай
12. ikra - Здравей!
20.02.2018 17:53
Та нима е възможно да бъдат забравени нашенските хамелеони?! Нали за това ни напомнят постоянно за себе си - за да се помнят во веки веков :)
цитирай
13. tota - Та нима е възможно да бъдат забра...
20.02.2018 18:16
ikra написа:
Та нима е възможно да бъдат забравени нашенските хамелеони?! Нали за това ни напомнят постоянно за себе си - за да се помнят во веки веков :)


Разбира се, подписалият писмото се знае, чий син е, а самият той, кой е. И той се е увековечил, нали?
цитирай
14. inel379 - Гениален Алеко!
29.03.2018 13:34
С живот и творчество доказва, че всеки избор е първо личен и после колективен.
Каква детайлна образност!
Хамелеонщината в нейния брутален "блясък", безочливост, безгръбначие и безсрамие.
Неунищожима и вечно амнистирана.
Когато порочни нрави закон не ги лови.
А трябва.
Гениален Алеко!
Всичко в името на келепира.
Демокрацията често изяжда своите непораснали деца.
Но тя не е виновна.
Във всяко време ги има тези херои на пълзящото зло.
Най-силно избуяват при големи промени.
Пръкват се от тъмнината и правят всевъзможни напъни тя да продължи дълго,
защото само в такива условия могат да вършат безобразията си.
Смешни и жалки, но много, много опасни.
Особено когато се доберат до власт.
Те са прът в колелата на обществения напредък.
В тях като в криво огледало се оглеждат истината,
справедливостта и идеалите човешки.

"А идеали трябват, Алексей, те не са празна дума, както мисли жадната за облаги сволоч." - крилатият отговор на Алеко...

Чудесни клипове, Tota!
Изкуството е вечно!
А образованието - абсолютна необходимост за цивилизационен растеж.
И това "Болеро" на Равел, което звучи...
Убийствен контраст между възвишение и падение.
Страхотни коментари и обобщения.
В образованието...колкото по-високо...толкова по-зле.
Тази автономия на висшите учебни заведения,
дето вече май минават 50 и това неадекватно бълване
на професори/2000 за годината бяха при отчета/.
Срам голям. Отвратително печалбарство
от многобройното издаване на учебници
/една година бяха 19 по биология/
и прелитането по училищата в цялата страната,
за да се четат безумно остарели лекции.
Опростачването е гибелно за общество, което иска да върви напред.
Поздравявам те за силния постинг!
Всички неудачи могат да бъдат поправени
от можещи честни професионалисти.
Всеки, според силите си, прави това, което може.
Една лястовичка пролет не прави,
но е късмет, ако е бяла.
В нея има много сила.
В "ЗАЕДНО"...още повече.
А идеали трябват...
Благодаря ти!
Хубави пролетни дни ти желая!
цитирай
15. tota - inel379
06.04.2018 23:40
Благодаря, Инел, за коментара, в който казваш много истини за нашата действителност и за това, което трябва да се прави, за да оцелеем!
Светли празнични дни!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12148249
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70667
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031