Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2017 17:35 - ПОЖАРИТЕ В СТРАНАТА НИ НЕ СА РЕЗУЛТАТ САМО НА....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 902 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ПОЖАРИТЕ В СТРАНАТА НИ НЕ СА РЕЗУЛТАТ САМО НА    

                   ПРОСТАЩИНА И БЕЗОТГОВОРНОСТ

 

     Има още една причина за тях - насаденото погрешно мислене от времето на текезесирането и като резултат от него продължаващи и днес противоестествени действия на хората, водещи до нарушаване на екоравновесието в природтата, а понякога придружено понякога от други беди, каквито са пожарите.

     Без всякакво съмнение има елемент на безотговорност и простащина при причиняването на тези пожари, кото стават поради изхвърлен фас от кола когато има вятър, който разгаря фаса, или от овчар, който не мисли за последствията, от мутри барбекюкчии, като тези, които ппричиниха пожара над с. Вайняговци. Да стават обаче толкова често пожари и на такава голяма площ има и други причини, по-сериозни.

    Преди Деветото нивите бяха разделени със синури. В синурите се задържаше сняг, акумулираше се вода след дъжд, която осигуряваше влага за житата поне още месец след спирне на дъждовете. В синурите живееха смоци, хранещи се с мишки, разни други животинки, полезни за почвата и за културите, които се засяват на нивите. Синурите бяха нещо много съществено за отглеждането на културите. Освен това синурите бяха и преграда срещу пожари в някакав степен. За градът, който понякога поразява реколтата, хората казваха: Град вали от синур до синур, до такава степен това понятие бе навлязло в живота на хората.

     При текекезесирането синурите бяха премахнати, което доведе до много проблеми. Най.малката бе, че изчезнаха смоковете и полските мишки са навъдиха по зърнените ниви като ромове в гето. Тези мишки нанасяха такива големи вреди на посевите, че се наложи да се води борба с тях. Тогава започна т. н. дълбока оран, при която нивите се оряха на дълбочина 30 см. Това се извършваше, защото мишките правят зимовищата си на дълбочина 25 см. Това пък причини други проблеми - мъртвица бе извадена в горния слой, а плодородната почва отиде под нея. Другаде пък бяха извадени камъни, цитирам Казанлъшко и Белоградчишко и много ниви бяха унищожени завинаги. За да заличат престъплението засадиха тези ниви с борове, след което водата за селата под горите иизчезна и селата бяха напуснати.

    Бедите продължиха. След яровизацията на Лисенко в Голяматаа страна се измисли още една простотия, да се палят стърнищата. Заливаха с машини лентообразно стърнищата с газ за горене и ги палеха. Дали някой би посмял по онова време да каже, че това е вредно както и яровизацията, че така се унищожава фауната по нивите, животните, чиято дейност е полезна за нивите. След като така е решила Партията. Текесезото бе разпуснато, наученото в него обаче остана. Стърнищата продължиха да се палят праеди да се орат, от тях понякога се предизвикваха пожари. В името на истината тези пожари са ниско, където има инфраструктура и подлежат на бързо загасяване, но в региони, където е голяма суша, какъвто е Сакар, огънят се разпространява много бързо и става неконтролируем от пожарникарите.

    След 1989 г. методът на паленето на стърнищата се пренесе и върху ливадите. Животните, които ги пасяха по планината намаляха, тревите станаха високи, сухи, жилави, достъпни за паша само за животни със зъби на горната и долната челюст, кавито са конете. Такава трева и да се окоси трябва даа мине през резачка или ярмомелка, за да се даде на овцете или кравите. И стана каквато стана, ливадите започнаха да се освежават с…огън. Отидат селяните по ливадите когато е сухо, подпалват ги. След изгарянето на сухиите треви пониква нова трева, крехка, но опастността от пожари е голяма. А тези пожари възникват по груднодостъпни места и не не ясно кой е „освежавал” тревата. Това е днес остновната причина за пожарите в планините. Пред мен са „освежавали” ливадите между селата Дружево и Губислав, над Лескова махала. Резултатът от този процес е унищожаване на мравуняците, макар мравките да са едни от най-полезните животни, изгаряне на обитателите на ливадите като скакалци, ливадни змии и др., които с ейността си допринасят за функционирането на ливадите, а също и на растенията с плитък корен, това са стотици видове редки цветя. Ако някой иска да види последствията от това освежаване, нека посети Понор планина, да види по „освежените” тревни площи калко мравчи градове има с неоибтаеми мравуняци. Трагедия, но това е само част от нея.

    За да се преустанови това нещо от ЕС дават пари за косене на ливадите, което се следи със спътник. От селата наемат цигани, които чистят ливадите и ги косят. Отбелязвам, че ливадите са важна част при формиране на климата на страната и на континента, затова за нас са се загрижили от ЕС. Изрязяните при почистването на ливадите тръни е забранено да се палят, тревата трябва да се изнесе от ливадите. Тя обаче за нищо не става, в нея има къпини, шипки. Изхвърлят я на случайни места. Въпреки това обаче от тази дейност природата и страната ни имат полза.

   Ако някой прояви интерес към тази моя статия, напомням, че ъм писал и други подобни, една от тях е за слънчогледовите мутри. С дейността си те точат пари от ЕС и правят големи бели на природата на страната, превръщайки поради изтощването на почвата нивите в полупустини, като обвързват дейността си с доста организации, включително и застрахователи. Очаквам парите от ЕС за слънчогледовите мутри да бъдат спряни. Писал съм постинг и за тях…

   Пропускам съзнателно още една основна причина за пожарите, умишлените палежи. Напомням за маркссталинците, които подпалиха Райхстага, за маркспутинците   , които подпалиха крана ппред НДК след като яхнаха протестите срещу събарянето на паметника им. Твърде различни са маркссталниците и маркспутинците, това ми е ясно, но имато общ девиз:

   Колкото по зле, толкова по-добре!

   В Гърция на остров са засякли от херикоптер двама палячи, преди години и аз нидях такива в Софийския Балкан. В Гърция са провокатори, а тези които видях са от горската мафия – правят мини пожар, описват го като изпепелил цялата гора и после настава сеч…




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12312969
Постинги: 4577
Коментари: 10805
Гласове: 18387
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930