Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2017 15:52 - НА РАЗХОДКА В СТАРО СЕЛО...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2167 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 23.01.2017 18:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                    НА  РАЗХОДКА  В  СТАРО  СЕЛО

 

    Старо село е мястото, където е било разположено някога сегашното село Миланово. Днес то е почти обезселено, в него живее само един преселник от с. Смиловци в Западните покрайнини. Има обаче къщи, които през лятото се ползват. Долината на селото е една от най-прекрасните места на Врачанската планина. Да възникне селото на това място предпостваките са били доста:

  - Един римски широк 80 см. от с. Оплетня – долу на Искъра - до долината със селото, който продължава нагоре и е извеждал стадата на летните паши по темето на Врачанската планина. Горе е голяма красота, въвеждам таг Кобилските стени. А покрай пътя има една запазена римска чешма с пристроена към нея поилка за животните и още няколко карстови извори.

  - Втори римски път първа или втора категория, който преминава над тази долина, свързващ селата Згориград и Лакатник.

   И така прекрасна закътана обширна долина, обърната на югоизток, карстови извори и път – достатъчно основание да се здаселят някога животновъди тук. Мястото е райски красиво. Хората обаче започват да строят новите си къщи горе на равното, където днес е с. Миланово, като дават има на това село Осиковица, а предишното село наричат Старо село. След Деветото името на селото Осиковица е променено на Миланово.    

   Причините:

   Партизанин от това село с партизанско име Милан, излъган от Георги Димитров и станал войник на Коминтерна с име Милан, мрази фашистите и избива войниците на фашистката войска. Специализира се да избива войниците в отпуск. Войникът си дошъл на село за няколко дни и оре за да помага на родителите си или коси, Милан го издебва и го убива. Хората обаче го хващат след серия от такива убийства и го хвърлят от скалата над Ръжишката пещера. За да се увековечи делото на този народен отмъстител горе на скалата, от където той бе хвърлен от родителите на убитите от него техни синове бе изграден мемориал, а селото бе се сдоби с неговото име Миланово. В центъра на селото пък бе построен негов паметник, да напомня за делата му. Бронзовата част на паметника циганите свалиха, от мемориала е останал скелетът. Мемориалът е с подземия. Той е нещо много грандиозно, прилича на противоатомен бункер. Всичко по него е окръдено или изгорено, стърчи само бетонната му конструкция. Считам, че този строеж е бил генерална репетиция за строителството на т. н. Паница на вр. Оборище.

    Бидейки тук си спомних за една мечка, наскоро родила, която лежеще до Римската чешма. И сега се смразявам от рева й. Спомняйки си за нея и за четирите ми срещи с мечки това лято установх, че съм обикнал много силно този животински вид. Когато показват по телевиизията мечки или разказват за пакости, сторени от тях по пчелини и ниви разбирам, че тези същества вече имат друга стойност за мен. И сега си казвам обаче:  Ако ще ги виждам пак, дано да е отдалеч и да не се засичат пътищата ни. Защото темата „Източни Родопи” не е изчерпана за мен.

    Тази зима нямам големи задачи, каквито съм имал цял живот и ми остава време за планина. Случи се доста студено, но аз имам опции за излети и при такова време. Дъждът и мъглата само могат да ме спрат.

    С напредване на възрастта си ставам все по-чувствителен към това, което става около мен и ето вчера, напр. бях на планина за да не ставам свидетел на коронясването на президента ни на ниво примат като интелект и човек на Путин, който ще има задача от президентството да пречи на страната ни, както сторваше вицепрезидентката до сега и по този начин да цепи ЕС. Не съм доволен не само от това, което се случва у нас – тоталнато опростачване, но и от опростачването на хората по целия свят, което ще го промени, защото простаците няма да допускат повече да ги управляват непростаци и така светът ще стане непредвидим, несигурен, развъдник на простащина, крах на духовността, на културата, на традициите и ценностите, които определят даден етнос. Трите примата, които се наложиха като резултат на простащината по целия сват – Тръмп, Радев и Додон – са доказателство, че ХХІ век ще донесе нов неща, които аз, с мисленето си от ХХ век органически не приемам. Напр. ще трябва пет години, разбира си, ако съм още жив до тогава да слушам как от пидестала на президентството някой прави звуци. За културните и  хора, между които се поставям и аз, място под слънцето няма да има в такава среда.  Необръзованите вече воюват с образованите и резултатите от тази война са видни. Достатъчно е да се отвори първата страница на някой сайт, за да се види, че колкото по-голяма просттия е написал някой, толкоз по-четена е тя. Как единх творец, създал произведение на изкуството, напр. стихотворение ще се почувства ако той се появи на първа страниа, обрамчен с два примата, написали простотия, четена колкото една истинска творба? Талантът му ще се прекърши, той ще се размисли там ли е неговото място. А сега за две мои неприятни изживявания, макар да нямам никакво участие в тях.

  Имах среща с един бивш директор на завода ЗУМК в сладкарницата Рицка, изключително интелигентен човек. Той се бавеше обаче, изчаках го половин час. На съседната маса се дърляха две баби в компанията на още две. Едната казваше, че Плевнелиев е направил каквото могъл, то може ли да се направи изобщо нещо в такава държава. Другата боба обаче бе много бойна, крещеше силно на сантиметри от ушите на опонентката си и искаше обяснение от нея защо, като е толкова честен, не отговори на въпроса на журналистката корко пари е взел за да се продаде на американците, като му е привърженик, тя да каже колко са парите. Това крещеше бабата почти в несвяст, хората започнаха да излизат от заведението, на мен главата ми забуча. Непрекъсното повтаряше и че идъщеря й мислела като нея.

   Още един случай като този.

   Преди няколко дни трябваше да дам една книга на мой приятел в с. Вердикал, но поради телефонни проблеми не се получи. Наложи се да чакам в кръчмата на селото. А в нтея - самият ужас:

   Въртяха по телевизора дискове със сръбска чалга, но такава просташка сръбска чалга никога не бях виждал. Двама млади певци, дебели като свини пееха нещо абсолютно просташко, зад тях на дивана стояха четири хубави момичета, които по време на инструментално соло щракаха с пръсти и клатеха дупетата си. След този клип се завъртя друг като него, после още и още. Около масите насядали млади мъже, за които вероятно това е мястото в живота им- да пият, да не работят, вероятно са от сърдитите млади мъже, наричащи себе си бизнесмени, които освен че не работят, не се и възпроизвеждат. Те са основата на престъпността в България според мен, бих ги попитал, от къде имате пари зе пиене. Те пиеха питиета с различен цвят и се възторгваха от певачите и певачките. Попитах кръчмарката от къде намират тези сръбски записи, не посмях да кажа простотии. Това привлича хората тук, каза тя, в този край тази музика се харесва, затова такива дискове пускаме. С тях привличаме клиенти.

    Сръбската чалга и сръбската скара е оръжието на сръбските опростачватели на региони в България, които минават за сърбомански, това го написа в една статия големия наш патриот Иван Николов от Босилеград. По цяла София никнат павилиони, където пекат сръбска скара, по чака-рака кръчмите пък предлагат комбинация – сръбска чалга плюс сръбска скара. Да намираха и по една кощана /на съветски език блядь/. Това е политика - целенасочено опростачване на хората, която се провежда по телевизията, по медиите, в нета. Давам и таг, Слави Трифонов, когото аз наричам Задкулисников Това е програма на популистите, чиято цел е масовото опростачване на хората, за да станет те неспосолни да мислят и да ги манипулира политическата мафия. И от този опростачен от всичко това народ, както и от хибридната война, която се води от нета срещу него, можеш ли да се очаква, че той ще си избере президент непримат? Не, но пък същите тези, които го избраха са убедени, че той ще премахне бедността, ще се пребори с престъпността, ще взема решения в полза на страната, а не на чужди страни, че ще бъде мъдър. Това поискаха от новопредставения пред нас президент едни мутри с мотори в руски униорми, дошли от страната за коронясването на новия президент за да покажат радостта си. На тях телевизията  отреди доста време, което мязаше на предварителна проработка, дирижирана от Москва.

   Но винаги човек може да намери и нещо радостно дори в трагичмни събития, каквото сега е изборът на новия ни президент. В случая за мен радостното бе, че от президентстово бе разкарано туй отвратително нещо, което мяза на циганка - вицето му, вкарана там да работи против България. Да се съгласиш на такава куртизанщина, това е падение, за което нито на този свят нито на другия има прошка. Да излъжеш хората, които са те избрали да работиш, заменяйки това си задължение с предателство към самите тях, това е нещо ужасно.  Мафията обаче ще й намери друга длъжност, където да върши същото. Такива хора се търсят сега, без морал, такива като Плевнелиев не вървят...

   Система, която не може да се изчиства от такива отвратителни същества – по отврателност като излъчване за мен равна на нея е само английската изродка Тереза Мей – да има хора, които ги търпят – това са симптоми, че имунната система на страната ни е болна и сме тръгнали към края си. Вече нямаме съпротивителни сили, разум, за да се предпазим от тях. А замисълът на тези управници, които ни поемат, вече има реален образ – връщането ни в ЕС /Евразийския съюз/. Натам ни водят, късат ни от Европа. А хората пият бира, ядат сръбска скара и итраят чалга. Всеки народ заслужава ръководителите си, каза някога Гьоте…

   Накъде ни водят управниците - мисля към времената, когато е написано това стихотворение:

                      image

     А за визията на следащия ни президент през 2022 г. - аз предвосхищавам  какво излъчване трябва да има той, за да се хареса на народа:

                 image
                                                      Ето, такава!
   Ако не изглежда така и ако още съм жив тогава, няма да гласувам за него!!!
  Това е идеализираниет образ на визията на президент, който като го появят по телевизията ние да се припознаем в него. Такъв ни устройваше и сега, но не случихме с подходящ. Новопредставеният пред нас мяза донякъде на тоя, но не повече от 99%, което е политически компромис на масите с човека, който ги олицетворява пред света. С пожелание за един 100 процентов президент на следващите избори!       




Гласувай:
5



1. chris - Чудна снимка, бай Коста!
23.01.2017 17:36
Но аз се надявам точно тази планинска горила Делян Пеевски да е изчезнал дотогава. И целият му вид себеподобни. Колкото по-скоро, толкова по-добре.
цитирай
2. rosiela - Браво!
23.01.2017 19:40
Супер текст!
цитирай
3. sande - България е пълна с паметници на престъпници!
25.01.2017 17:02
" За да се увековечи делото на този народен отмъстител горе на скалата, от където той бе хвърлен от родителите на убитите от него техни синове бе изграден мемориал, а селото бе се сдоби с неговото име Миланово. В центъра на селото пък бе построен негов паметник, да напомня за делата му. Бронзовата част на паметника циганите свалиха, от мемориала е останал скелетът. Мемориалът е с подземия. Той е нещо много грандиозно, прилича на противоатомен бункер. Всичко по него е окръдено или изгорено, стърчи само бетонната му конструкция. Считам, че този строеж е бил генерална репетиция за строителството на т. н. Паница на вр. Оборище."

***

На входа на София от южната страна има внушителен паметник, увековечаващ войника - дезертьор от Фронта!

"Вожда и учителя" Г.Д. е постановил, че това са истинските герои на България.

Живея на улица "Райко Даскалов" в Банкя.

Ето защо България е изгубена в превода.

Надежда всяка тука оставете!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180236
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031