Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2017 22:30 - ЗАЩО УБИХА ЧЕТИРИТЕ КАРАКАЧАНСКИ КОНЧЕТА?
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1823 Коментари: 11 Гласове:
5

Последна промяна: 04.01.2017 22:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                    РАЗМИСЛИ  СЛЕД  УБИЙСТВОТО

         НА  ЧЕТИРИТЕ  КАРАКАЧАНСКИ  КОНЧЕТА

 

    Убийството на четирите каракачански шестмесечни кончета от идиоти - вече преобладаващата част от нас – възприех болезнено и мисълта за тези животни-деца, приятели и помощници на хората от хилядоления не ме напуска. Три са основните причини за тъгата ми по тези кончета:

-         Обичам животните, конете особено много,

-         Каракачанството в България ми е познато. Тази тема ме

съпътстваше по време на детството ми в Калофер, после, когато бях войник в Карнобат. На следващ етап от живота си упознах регионално и подробно местата в планините, където каракачаните отсядаха през лятото със семействата и стадата си, дошли в страната ни чак от Беломорието. Датата на пристигането им бе след Гергьовден, датата на отпътуването им  - преди Димитровден.

-         Отношението към тези четири шестмесечни кончета е

показателно за пълната липса на ценностна система у тези, които са начело на страната ни и трябва да бъдат пример за подрастващите.  Те обаче са на най-ниското възможно стъпало като хора, защото хем не уважават живота, най-висшето нещо на света, хем са корумпирани. Това е последствие от интелекта им, при тях на ниво примати. Реакцията на приматите е била такава , агресивна, първосигнална,  безсмислена. Като на тези, които убиха кончетата. Тук ще уточня едно понятие, което придобива нов смисъл:

      Простият човек страда заради това, че като недоучен е останал функционално неграмотен. Понятието прост човек обаче днес означава нещо съвсем друго - агресивен примат, комуто всякакви дуги обноски са чужди за него. Така понятието за прост човек вече означава нещо съвсем друго – зъл човек, който не може да стори нищо добро. Във времето на хибридните войни - метастази на Голямата лъжа, в които нетовите войници са платени тролове,  висващи по заказ в нета фалшиви новини от една страна и от друга поради съзнателното опростачване на подрастващите по линията на образованието, медиите, примерите с успелите в живота /б. м. изроди в пълния смисъл на думата/, случващото се около нас става все по-зловещо…

    Конете са съпътствали хората по време на цялата им история,

откакто те са слезнали от дърветата и са станали разумни същества. Без помощта на коня при работата на хората, без неговата тяга, без възможностите му да пренася хората от един регион в друг, без помощта му при воденето на войни, днес светът щеше да бъде много назад в своето развитие. Конят е домашно животно и то едно от най-умните. Има много породи коне, които са създадени за определена дейност или да живеят в определен регион, напр. при сурови климатиични условия – студ, липса на вода, жеги. Има и кръстоски на коне с магаретата, не всички знаят защо те са били необходиими, ще поясня:      

      Конят е доста по-силен от магарето с малки изключения, той тича по-бързо, но за планината конят има сериозен недостатък - той стъпва на широко. Краката му са доста раздалечени и за да може той да се придвижва свободно по пътеки, те трябва да са по-широки от 50-60 см. в завиисимост от големината му. Не случайно стратегическите римски пътища са широки 80 см. Това прави конят непригоден за планини, където се преминава по тесни скалисти участъци. Той е създаден да обитава ливади и гори. Конят не може да премине и по мост или широка дъска, ако няма масто за разкрача му.

     Магарето е дота различно в това отношение. То стъпва в права линия и се придвижва също като манекенките. Манекенките стъпват с единия си крак пред другия, после си преместват задноостоящия крак и го поставят точно преди предностоящия, точно както магаретата. Видя ли манекенки да представят колекции или други глупости аз си спомням за походката на магаретата – никаква разлика нямаше да има ако вместо тях магарета преминаваха по подиума. Поради този начин на ходене магарето може да премине по много тесни места, бих казал, широки колкото са копитата му. Магарето има още едно предимство пред коня - то яде всякакави храни, напр. слама, та дори и вестници, докато за коня няма сено отказва да яде. Кръстоската между кон и магаре донякъде подобрява възможностите на коня да бъде по-приспособим към планинските условия и от друга страна да има по-скромни претенции към храната, която стопаните му предлагат през зимата. Кръстоските бимат два вида – ако майката е кон, а бащата магаре, тя се нарича катър, ако майката е магаре, а бащата кон, тя се нарича муле. Кръстосаният вид винаги прилича повече на майката, както става и при хората. Ако майката е красива, красиви са и децата й, от бащата почти нищо не зависи, би бил той и някой горгон.

     Освен тези кръстоски за определени условия – напр. планински, има специални породи коне. Тези коне са по-дребни и за да издържат на студа имат много дълга козина. Аз съм приятел на един, както го наричам зимен кон - огромен, с дебела ангорска вълна, водач на стадо от с. Кръстец. Той ме познава от километри – конят и вълкът виждат най-силно – и идваше при мен с цвилене, радостен. Филийката, която му давам няма да го нахрани, но той върви известно време след мен и ми диша пара във врата. Козината му позволява да пренощува цяла зима на открито, хранейки се с останали по дърветата листа, защото треватаа е под снега. Ако обаче конете ще се качват високо в планината те задължително са по-дребни и имат много козина, която ги пази от студа. Такива коне обслужваха стадата на овчарите, юруците, арнаутите и власите по алпийските части на планината. Натоварени нагоре с товари до 100 кг. на почивки те иизкачваха товарите напр. до алпийските пасища на Пирин, достигаши височина 2700-2800 м. Надолу тръгваха обратно с товари, но по-леки, защото предните им крака са по-нежни и целят товар пада върху тях. С помощта на такива коне са построени всичките високопланински хижи в България, включително и грамадната, днес ограбена от ромовете за скрап хижа  „Планински извори” над с. Антон.

     Каракачаните – ще започна с тях, защото те са особена порода хора: Това са станстващи животновъди, които водят стадата си според годишните времена по места, където има пасища и вода за тях. Те са двуезични, говорят гръцки език официално и служебно български, защото ппебиваването им в България бе половината от годината. Зимно време те пребивават в Гърция около морето, където е по-топло и има паша за добитъка им. А  добитъка им е толкова много, че да му се събере храна за зимата не е възможно. С идването на пролетта каракачанити поемат към планините на север, където най-удобната планина е Родопа. Там обаче място за тях няма - Родопа е пълна с добитък, през зимата също откарван покрай Егейското море на зимна паша. Поради това каракачаните продължават на север и ползват огромните пасища по Балкана от Троянския проход до Карнобатския. Най-огромните пасища са били Дюса и Юмрука над Карлово и Мазалат над с. Тъжа, по които са могли да пасат по над милион овце. Поради това най-многобройните стада отсядат по Централен Балкан, където до днес са запазени къщите им. Къщите им са  целокаменни, каменен е и покривът, те образуват  малки селца покрай реките.  В тези селца има кмет/ство/, мандра, там живеят семействата на каракачаните, а каракачаните спят в бараки до животните за да ги пазят предимно от вълците. Животните са оградени с каменна ограда, която е не по-висока от метър, до която от вън дебнат каракачанските кучета. Те са особена порода, която не е злобна към хората, но не дават никой да бара овцете, ще го разкъснат за секунди.

      Каракачанските овце също са особена порода. Те имат вълна като тел и са по-едри, главите на овцете са черни, а те са кафяви. Никакъв дъжд или студ не може да повреди такава овца. Преди прибирането от планината овцете се стрижат. Овчарите си правят ямурлуци от вълната на овцете, които наричат кепета. В тези кепета вода и вятър не може да проникне. Завити в тях каракачаните могат да останат цяла нощ под дъжда или дни в мъгла, ако не могат да се приберат. Вода не може да навлезе в кепето им. А на овцете с тази вълна – пука им дали е студено или вали дъжд, сняг. На каракачанските кучета козината също е доста сериозна, за да ги пази от студа и дъжда.

    Конете на каракачаните също бяха от специална порода – дребни, с много козина, не са красиви както тези в България. За да ползват техните услуги обаче явно тези коне са се оказали най-удобни за тях. Те не могат да тичат бързо, не носят много тежки товари. Към тях на самара им имаше по два сандъка с разни неща - потреби за овцете и домакинствата и за пренос на сирене, масло, кашкавал. Тези коне се размножаваха по планините и хора си купуваха от каракачаните малки кончета, като тяхната порода се запазва до днес, както и тази на кучетата им. Това са неездитни коне, които се движат бавно, както магаретата, издържливи са и пренасят товари. Издържат на студове.      

      Известно е какво стана с каракачаните след сталинската колективизация у нас. Обвинени, че са гръцки шпиони животните им бяха иззети и изклани, конете им застреляни, а каракачаните бяха свалени от планината и заселени по селата и някои градове, напр. Сливен. Има един квартал там с изглед към вр. Чумерна, където са имали стада каракачаните. В блоци нагъчкаха тези планинци. П селата карнобатски същи има каракачани и някои от тях гледаха по няколко овце, сресани като кукли и с едно каракачанско куче за компания. Интересни сватби правеха каракачаните  с особени носии, играеха хоро и се придвижваха много бавно. Преди да съберат булката и младоженика свекъра трябваше да оправи булката, за да се убеди, че е девдствена и да спести трудностите при първия контакт между младите. Много интересни дрехи носеха и мъжете и жените каракачани. Една вечер карах камион на поделението и на асфалтовия път попаднах на спящ каракачанин, ползващ топлината от деня, акумулиирана в пътя.  За малко да го прегазя, не повярвах, че това е възможно.

   А сегаа малко за конете:

   Зимно време за да не хранят конете, хората ги пускат в планината, където те живият на стада. Конете могат да се пазят от вълците, те са силни животни. През пролеттта хората отиват в планината, викат си по име конете и те се прибират при стопаните си. Мутрите и от това спечелиха – след като изкрадоха на хората кравите за месо, изпозастреляха и конете им в планината. Тази операция се наричаше измездряне и се състоеше в това да се измездри месото от бутовете на конете, от горната част на предните крака и около плешките. Не повече от 50-80 кг. месо от кон може да се измездри. Попадал съм на измездрени коне, нещо страшно е. Главите на конете са отрязани, кожата е одрана от част от тях, коремите им са разпрани, отсечени са краката им. И е пълно с лисици, вълци, мършояди. Една от бригадите, извършваща тази дейност се твърди, че е на Курилеца, известен мафиот от Курило с чадър от полицията там.

     Много страшна гледка е да видиш кон, който е остарял и оставен в планината да бъде изяден от вълците. Те го разсъсват, но не могат да го изядат целия. Изяждат само около муцуната му, около дупето му, част от бедрата му, разкъсват и корема му, като изяждат всичко от него. Гледката е нещо страшно, имам такива снимки в блога си.

    Съвсем пресна случка при среща с кон от това лято:

     Попаднах на кобила при с. Женда, хиперкрасива, съжалявам, че не я снимах за блога си. Видях и стопанина й, много стар турчин, който не забелязваше красотата на коня си, а каза приблизително следното:

-         Кон. Богатство. Важното е да върши работа. Ето, дкара ме до тук,

Сега ще ме върне с чувалите със шишарки да си палим печката. Откарва ме до с. Комунига, връща ме с храна от там. Богатство.

   И решеше коня си с един гребен, а конят му гледа умно като човек.

   При друг случай попаднах на едно муле с къс гръбнак и много високо, стопанинът му, отново турчин  каза, че това е най-силното животно в района, носело по 200 кг. То не признаваше никой друг в къщата освен стопанина си и никой друг не можеше да се покачи на самара му. Оряло като трактор. Стопанинът му беше купил кутия с бучки захар и всяка вечер слизаше при мулето си да му даде по една бучка. Мулето ни топли през зимата, каза стопанинът му, като спи под нас топлината му идва при нас. Аз спах точно над мулето, то цяла нощ се въртя, тропа, пика, пърдя.

   Друг случай от с. Орехово:

   При сватбата подараяват на младите конче. Става прекрасна, силна и много умна кобила. Благодарение на нея хората си строят къща, отглеждат си децата, които кобилата носи и връща от ливадите. Тя е толкова умна, че родителите си товарят двете си невръстни деца на нея, кобилата си ги откарва в дома им. Благодарение на тази кобила са изнесени от реката камъни за много къщи в селото. Кобилата навършва 35 годиинии и зпочва да се изморява. Върши още работа, но не може да носи камъни. След година-две тя не може да върши нищо, а грижата за изхранването й е доста голяма. И решават да я закара на мястото, където оставят добътъка от селото да го изядат вълците, макар жената да не дава – целият им живот като семейство е свързан с този кон. Кобилата обаче се връща. Наново я отвежат, но този път я вързват. А наоколо се събират вълците в очакване да я оставии стопанина й.

   Имал съм случаи  с конски стада, които от някъде идват по нощите и заобикалят колата ми. Спят в плътен кръг около мен. Искат да са при човек, нали са си домшани животни. И магарета са ме обграждали, но те се чешат в колата ми и не е приятна тяхната компания.

    Магарето е дълголетник, то живее към 59 години, а конят – 35-40. Говори се, че магарето е глупаво, че е инат – това не е вярно. Ако има опастност да падне, магарето ляга и не става за да тръгне отново, а на стопанина си разбира командите по членоразделната му реч.

   Да завърша сас среща с още един кон, и той умен като човек.

   Почти сакат човек, куцащ, идва с куцащ кон към мен. Конят стъпил на обръч от каца и си наранил лошо крака. Човекът не може да върви, но и конят не може да го носи. Аз бях седнал, конят дойде пред мен и започна да си размахва пред мен крака. Човекът каза, че така конят ми обяснявал, че го боли крака, мога ли нещо да направя за него. Аз обаче се замслих, какво страшно нещо е конски крак да се размахва пред теб…

    Съдбата на тези четири кончета обаче вероятно не е тази, която е представена пред собствениците им. Това си е стока, четири животни по 500 лв, предполагам, кончетата са продадени на цигани. А попаднали при цигани коне е по-лошият вариант отколкото да са убити. Не е възможно и този „бизнес” да не е разработен - наследството от годините във времето на Голямата лъжа е още живо. Защо само от пътища, от строителство да се краде, от неизвършени хирургически операции?

   Жестокостта на хората спрямо самите тях, неуважението на живота, това вече става бедствие. Идиоти ходят по Африка да убиват животни, друг идиот бе застрелял бяла мечка в Канада. Плащали си, за да убиват редки животни. Жестокостта, плод на изверването на хората и  липсата на страх пред Бога става се по-безогледна. Давам пример с учителката по музика от Видин, която цигани пребиха до смърт заради грабеж и после тя почина. В полицията покриха случая, но той стана известен благодарение на дъщеря й, журналистка. Други такива изверги инквизираха стари хора с моторна дърворезачка. Последната жителка на с. Брезовдол завърши живота си след грабеж от двама цигани от Елисейна, видели, че този ден й носят пенсията.

 

                                Десет лева са точна причина

                                да ударят старица с тръба.

                                И когато пребита почине -

                                плюят в пазвите. Било съдба.

                                                                    /Ведролей/

 

    Аз съм много притеснен заради злото, което навлиза в живота ни и дава горчиви плодове. Знам причините и причинителите, но сега темата ми е друга. Връщаме се към годините в началото на новото летоброене, кагото жестокостта, налагана в пределите на Римската империя е била нещо страшно. Тогава възниква християтството, като противодействие срещу това зло. За първи път някой не говори за убийства, мъчения, робство, а за мир и благоволение между човеците. Във времето, когато хората забравят за Господа и живеят неразумно Той им изпраща предупреждения, написани от най-чистите му раби, с които предупреждава хората да не правят така повече, зещото ще ги изтреби от лицето на земята.  Такива боговдъхновени или още по-точно богоповелени хора има и днес. Написаното от тях е предупреждение към нас, да се замислим въху това, което правим и да се променим. Убийството на тези четири кончета-деца от идиоти ми напомни за едно стихотварение на поета Стефан Главчев, което много бих искал те да прочетат и да се замислят. То като да е писано за тях и другите като тях…..

 

 

31.12.2016 18:09 - НОВОГОДИШНО БЛАГОПОЖЕЛАНИЕ ЗА ТЕБ, ПРИЯТЕЛЮ!

автор: vedroley категория: Изкуство   image 
прочетен: 1803 коментари: 10 гласове: 

13 

Не връзвай дните в брънки от верига!
Недей извръща поглед в минал ден!
Каквото имаш - нека ти достига,
дори да се усетиш ощетен.

Живей с Христос! И мислите ти нека
трептят далече, в бъдещите дни!
Дали за полет или за пътека -
на Него остави да прецени.

Отсечката в живота се скъсява
и нямат смисъл скръбните следи.
Събирай в опростителна забрава,
каквото преживял си отпреди.

Веригата - с усилие се влачи.
Товарът - до залитане тежи.
Обидата се пръква - да разплаче,
а злобата - във мрак да задържи.

Един Завет с едно сърце се тачи.
И нека ти е светло. Като в храм.
Посрещай с Господ всички неудачи
и Той дори в студа ще ти е Плам.

Че бъдното е прицел с лъч от вяра -
там Алфата в Омегата блести!
А миналото, скрито в календара,
с Небесна Милост Бог ще ти прости.

Ведролей

    Стихотворение, което доказва, че злото няма да победи в страната ни. Поетът може в едно стихотворение да определи с лазерна точност това, което витае във въздуха. В това се състои и силата му да въздейства върху хората, да ги накара да мислят и да се променят…

 




Гласувай:
6



1. pvdaskalov - * ! *
05.01.2017 11:47
Много зрял трактат. Коста. Информативно богат, сериозен! Ако се не лъжа, кончетата били купени от Калофер. Грехота е да си дадеш стоката, без да си сигурен, че ще стигне жива и здрава до крайната точка и че за нея ще се грижат добри стопани...
А какво пречеше кончетата да бъдат прегледани от ветеринар и като се разбере, че са здрави, да бъдат освободени, а щом има някакво нарушение при придвижването им, да бъде наложена някаква глоба, а не толкова жестоко, нечовешко наказание.
Представям си битката за Одрин и нашата конна армия какви чудеса е направила...
Обаче успя да разведриш малко случилото се ссъс следния текст:
"Видя ли манекенки да представят колекции или други глупости, аз си спомням за походката на магаретата – никаква разлика нямаше да има, ако вместо тях магарета преминаваха по подиума."
Бъди жив и здрав и се надявам някой ден да те посрещна в Калофер.
П и е р
цитирай
2. sande - Това е поема за конете и за техните родственици ...
05.01.2017 12:33
Коста, това ограничените българи няма да го прочетат. Жалко.

А конете трябва да са клт. Култ.

Те идват от Вековете и през вековете като бойци!

Няма друго животно, родено за Войник.

А убийството на кончетата е грях! Не престъпление , а грях!
цитирай
3. planinitenabulgaria - Кончетата са подарени от калоферец,
05.01.2017 19:08
pvdaskalov написа:
Много зрял трактат. Коста. Информативно богат, сериозен! Ако се не лъжа, кончетата били купени от Калофер. Грехота е да си дадеш стоката, без да си сигурен, че ще стигне жива и здрава до крайната точка и че за нея ще се грижат добри стопани...
А какво пречеше кончетата да бъдат прегледани от ветеринар и като се разбере, че са здрави, да бъдат освободени, а щом има някакво нарушение при придвижването им, да бъде наложена някаква глоба, а не толкова жестоко, нечовешко наказание.
Представям си битката за Одрин и нашата конна армия какви чудеса е направила...
Обаче успя да разведриш малко случилото се ссъс следния текст:
"Видя ли манекенки да представят колекции или други глупости, аз си спомням за походката на магаретата – никаква разлика нямаше да има, ако вместо тях магарета преминаваха по подиума."
Бъди жив и здрав и се надявам някой ден да те посрещна в Калофер.
П и е р


който не е имал възможност да ги гледа. А за село Стакевци и планината над него имам доста материали в блога си. Снимката на ника на блога ми е направена на Хайдушкия камък, най-високия връх там. Силуетът ми е проектиран върху един от камъните по върха.
В блога си се боря срещу опростачването на хората, което се води съзнателно и за родова памет, но не съм много обнадежден. Хибридните войници на Путин в нета - платените му тролове - се стремят да обезсмислят всичко разумно и на основата на все по-опростачените млади хора тия номера вървят с успех. Едно смислено нещо между съзнателно измислени 100 фалшиви просто се губи.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Провежданата линия на съзнателно опростачване на поколението
05.01.2017 19:10
sande написа:
Коста, това ограничените българи няма да го прочетат. Жалко.

А конете трябва да са клт. Култ.

Те идват от Вековете и през вековете като бойци!

дава резултат. За рода си, за страната си, за историята и етнографията й младежите не знаят почти нищо. С някакви коне ли ще хабят мислите си...

Няма друго животно, родено за Войник.

А убийството на кончетата е грях! Не престъпление , а грях!

цитирай
5. litatru - Здравейте!
05.01.2017 23:32
По телевизията много повърхностно и с безразличие споменаха за кончетата.
Аз чух само края - че са убити и се изненадах от човешкото бездушие. Потресена съм!
Много се радвам, че има мъже като Вас - с милостиви сърца.
Разстроих се и спирам.
цитирай
6. planinitenabulgaria - Може и да не са убити кончетата, а продадени на циганите. Пазарната им цена е 200 лв.
06.01.2017 16:40
litatru написа:
По телевизията много повърхностно и с безразличие споменаха за кончетата.
Аз чух само края - че са убити и се изненадах от човешкото бездушие. Потресена съм!
Много се радвам, че има мъже като Вас - с милостиви сърца.
Разстроих се и спирам.


Тези, които трябва да ги убият може и да са ги продали. Защото в нааша страна все още това остава истината: Трябва да се лъже!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182281
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031