Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2016 22:50 - ПРЕДЛОЖЕНИЕ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1836 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 02.05.2016 22:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

                            П  Р  Е  Д  Л  О  Ж  Е  Н  И  Е

                   до администраторите на Блог. бг

 

     Всяка система, колкото и добре и грижливо да да е намислена, след  даването й на живот започва да показва определени несъвършенства. Тези несъвръшенства могат да бъдат ползвани от недобронамерени лица, които да ги превърнат в инструменти, нездравословни за самата система. Поради това се налага тя да се актуализира, допълва, променя. В пълна сила това важи и за Блог. бг. Аз имам предложение не как да се промени Блог. бг пространството, а как то да се допълни:

     Блог. бг би трябвало да бъде място за изява на творците, на тези, които имат нещо да кажат, които знаят повече от другите в дадена област и могат да им бъдат полезни. В действителност това не става така. Най-четените биват поставяни на Първа страница и това привлича допълнителен брой блогъри, проявяващи интерес към написаното от тях. При този начин за придобиване на актив за Първа страница творците, които са трудни за разбиране рядко набират повече гласове от популярни блогъри, чиито постинги са несъизмерими по стойност с тези на творците. Поради това на Първа страница излизат понякога постинги, които не притежават никакъв елемент на творчество или пък са поръчани, насочени срещу някого, а има и такива, които не правят никакъв смисъл. По този начин творците биват избутвани в страни от полагаемото им се място като такива, подобно на пиленцата в гнездо, в което се излюпва кукувиче.

    Не съм против Първа страница. Там има такива, които ако не са първа ще ги сполети летален проблем, нека не им го случваме. Но тази система просто не е справедлива защото има и творци в Блог. бг, за които Блог. бг е много важно средство за изява в живота им. Приемането на постинга им, контактите им с приятелите им от блога - това е много важно за тях. Тези хора са в някаква степен зависими от Блога, който би могъл да ги стимулира за още по-върхови изяви и на тях  трябва да им се помогне. Другите, които не се нуждаят от помощ са творците с много висок талант, които тези проблеми малко ги вълнуват - те творят, защото Бог ги е определил за творци и ще творят до последния си дъх. Те обаче също биват измествани от популярни блогъри, чиито постинги са така търсени за четене, както напр. чалгата на Фъки Стораро за слушане. Би било обидно за някой от Първа страница, ако той притежава някакава ценностна система, но не и качества на творец и го турнат по брой на четенията на второ или на трето място на Първа, в съседство с един творец.  Обидно е и за твореца и за написалия подстинг, който е популярен поради същите причини, поради които първо по брой на слушателите е станало поредното парче на Фъки Стораро.

   Във връзка с това предлагам:

   Да се въведе страница за творби - не казвам постинги - в Блог. бг. с непреходно значение, написани от хора, притежаващи висш разум или от творци, првъплътили момент от животи си във вечност. Вклчването в тази страница не трябва да става по броя на прочитите, а по стойността на написаното. Иначе ще се окаже, че Фъки Стораро е по-популярен от Бах, защото има повече слушатели.  Включването на статии в тази нова страница, която предлагам трябва да се извършва по друг принцип - от хора, притежаващи във възможно най-висока степен някакъв талант, разум, инетелект, със съхранена ценностна система, почтени.

    Това е моето предложение, Господа администратори. Ако го приемете ще Ви струва доста, защото за интелектуален труд възнагражденията са високи, на за да върви Блог. бг нагоре, това допълнение е необходимо. Този колектив ще наподбява на веялка, чиито вятър ще отвява плявата и осилите в небитието, а зърната, които ще покълнат в определен момент, ще останат в Блог. бг.

     Предлагам една статия за тази бъдеща страница, ако предложението ми бъде прието. Доста години изминаха от написването й, но тя е по-актуална сега, отколкото тогава. За да се избегне субективния фактор при оценката й не помествам името на твореца. Този метод се ползва при конкурси, когато се свири зад завеса и поради това журито е максимално обективно.

    Ето и статията:

  

 

 

 

04.01.2011 10:43 - МОГИЯТА или Изкуството – проекция на Бога

 

Да поговорим за изкуство. Някога творците са се гордяли с творбите си, а днес се гордеят със себе си.

Често вдъхновението е на ръба между будното състояние и съновидението, но винаги е плод на одухотворен блестящ ум.

Между природата и обикновения човек често има пелена от неприемливо неразбиране, но творецът е слят с нея напълно и безпрекословно.

Творейки, творецът винаги се оглежда в себе си и винаги творбата му носи неговото отражение в духа и енергиите си.

Често творбата отвежда авторът извън видяното начало, обгръща го с непредвидимото, извън пространството на общоприетото.

Линията между творец и творба изтънява до пълно сливане и всепроникване на взаимностите им, които се преливат в багри, думи или звуци. Творецът сътворява преживяното. Както често обичам да си  припомням „Животът като форма е Поезия, но като функция – проза.”

Природата и изкуството са единствените, които могат да говорят на божествен език, както смята и  Вакенродер, авторът на „Сърдечните излияния на един влюбен в изкуството монах”.

Изкуството е йероглиф на вечността, читаем само от романтичния творец пресъздаващ духовностите си.

Към изкуството трябва да посягат само осенените свише, чийто талант е вид молитва към съвършенството на природата и създателят й.

Шопенхауер в глава 37 „Към естетиката на поетичното изкуство” дефинира поезията като: „...тя е изкуството чрез думи да се раздвижва способността на въображението”.

Шопенхауер нарича поетът Всечовек и Всичко, което някога е вълнувало човешкото сърце, всичко, което живее и зрее в човешката гръд е поезия. Никой няма право да упреква поета, че е такъв, а не друг, защото „той е огледало на човечеството и довежда до съзнанието му всичко, което то чувства и прави”.

Леонардо да Винчи смята, че художникът трябва да е многостранно развита личност, за да може острият му ум да сътвори съвършената творба.

Хората, които творят изкуство не може да са едностранчиви и еднопистови, еднопластови и ежедневни.

Познавайки в дълбини несъмнеността на мислещия Аз, Декарт достига до установяването на Бога и убедеността, че човек притежава по рождение идеята за безкрайно и всесъвършенно същество.

И само Бог като творец на човека и мисленето му, възможностите и творческите му заложби, посочва кой е Творец по негова воля и подобие надарявайки го пребогато с талант.

От Аристотел (`За поетичното изкуство`) до Гьоте като емблематичен коментатор на `катарзиса` в изкуството и Бърк, който смята, че `обмислената неяснота, изрязява възвишеното` до музиката, в която се леят звуци, а виждаме картини, пулсира силата на таланта на можещия дух, еволюирал до степен на самопроникновение. Често думите носят образи, но казват усещания, които не са обрисувани вербално, защото в междуредията плуват звезди и бликат енергии, неподвластни на думата като застинал стереотип.

Думите са изчерпаем ресурс като всичко на тази планета, но когато енергията струи през светлината им, те създават космоси.

Багрите се преливат калейдоскопно, звуците трептят магично, думите пеят ритмично от елизията и инверсията до метафората и символиката на образите.

И сигурно е рекъл Бог, че истината е в могията на таланта, в моженето на сътворението, отвъд възможностите на общодостъпното и обикновеното.

Могия, така го наричам... Могията всекиму е равна на духовна еволюция плюс талант, защото Там Горе... Творецът е един, а тук долу ние сме негови отражения, ето затова мисля, че всички творци трябва да се обичат помежду си и да уважават творчеството си – както своето, така и на другите, за да блика Хармонията и Любовта в сътвореното, което е романтичният Йероглиф на Вечноста. 

 




Гласувай:
3



1. syrmaepon - Проблемът на пазарната икономика ...
03.05.2016 09:53
Проблемът на пазарната икономика тук се проявява така : собствениците на сайта имат нужда от печалба от рекламодатели, следователно от безброй кликвания. Поради това е много важно заглавието, то трябва да е стряскащо и дори абсурдно. За съжаление дори разумни хора понякога като прочетат подобно заглавие, често кликват, но после дори и да не четат поредното безумие актът е сътворен. Това е благодатна почва за фили и фоби и платени такива, защото сблъсъкът между тях повлича много народ и кликвания.
И тъй някои си чешат езиците, други печелят / понякога и двойно/. Накрая някой се усеща и си казва "Тъй и тъй кибича тук по цял ден, що да не ми плащат".
Но на пазара е така - има всякакви продавачи - един подрежда два хубави домата и под тях крие гнилите, а те са в изобилие, друг пък измайсторил хартиени, докарал ги на цвят и ги продава за истински и т.н.
Въпрос на поведение на пазара - аз се спирам само на проверени маси и никакви класации и първи не могат да ме отклонят от избора ми. Все пак целта е не е пазарът да бъде по мой вкус, а всички ние да се научим да правим избор, собствен, а не нечий друг, макар и модераторски )))
цитирай
2. planinitenabulgaria - Вашият коментар е доказателсво,
03.05.2016 18:11
syrmaepon написа:
Проблемът на пазарната икономика тук се проявява така : собствениците на сайта имат нужда от печалба от рекламодатели, следователно от безброй кликвания. Поради това е много важно заглавието, то трябва да е стряскащо и дори абсурдно. За съжаление дори разумни хора понякога като прочетат подобно заглавие, често кликват, но после дори и да не четат поредното безумие актът е сътворен. Това е благодатна почва за фили и фоби и платени такива, защото сблъсъкът между тях повлича много народ и кликвания.
И тъй някои си чешат езиците, други печелят / понякога и двойно/. Накрая някой се усеща и си казва "Тъй и тъй кибича тук по цял ден, що да не ми плащат".
Но на пазара е така - има всякакви продавачи - един подрежда два хубави домата и под тях крие гнилите, а те са в изобилие, друг пък измайсторил хартиени, докарал ги на цвят и ги продава за истински и т.н.
Въпрос на поведение на пазара - аз се спирам само на проверени маси и никакви класации и първи не могат да ме отклонят от избора ми. Все пак целта е не е пазарът да бъде по мой вкус, а всички ние да се научим да правим избор, собствен, а не нечий друг, макар и модераторски )))


че в Блог. бг има интелигентни хора. Мисля, че ще дойде и техния час...
цитирай
3. brancaleon - човече ...
04.05.2016 20:33
Човече, това твоето не е първия опит да се внесе промяна. Честно казано, лично аз ще продължа да ползвам блога по същият, по който го ползвам сега без значение от това какви правила въведат. Успех с начинанието.
цитирай
4. sande - Приема се!
10.05.2016 12:19
"Да се въведе страница за творби - не казвам постинги - в Блог. бг. с непреходно значение, написани от хора, притежаващи висш разум или от творци, првъплътили момент от животи си във вечност. Вклчването в тази страница не трябва да става по броя на прочитите, а по стойността на написаното"

***
Но е трудно да се осъществи.

Причините ги знаят всички.
цитирай
5. planinitenabulgaria - Статията, с която предлагам да се открие
10.05.2016 22:05
sande написа:
"Да се въведе страница за творби - не казвам постинги - в Блог. бг. с непреходно значение, написани от хора, притежаващи висш разум или от творци, првъплътили момент от животи си във вечност. Вклчването в тази страница не трябва да става по броя на прочитите, а по стойността на написаното"

***
Но е трудно да се осъществи.

Причините ги знаят всички.


такава страница е на Дела Раи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180978
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031