Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2015 12:51 - ИНТЕРМЕЦО ОПУС 1724
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1464 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 13.11.2015 15:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


                          С посвещение на родения в този край г/н Sande             

ГОСПОЖА РУМЯНА БЪЧВАРОВА В ПОРЕДНИЯ СИ НОКДАН

 

    Завърши  поредното ми лето Господне. За мен когато дойде есента годината е свършила. Такова лето обаче - с №71 - рядко съм имал, защото всичките трудности, които можеше да ме сполетят не ме пропуснаха. Ползвам едно сравнение, което съм чувал тук, по Софийско – вървя ми като на бясно куче тоягите. Време почти не ми оставаше поради тежката физическа работа, която ме връхлетя, но пък с която се справих отлично, като и поради неприятностите, които ми причиниха съкооператрорите ми и задълженията ми, които бяха много повече тази година. През целия си живот съм имал свои творчески планове, доста скромни, съобразени възможностите ми и не влизащи съмсем в стандарата, които съм следвал и изпълнявал последователно. Благодарение на това обаче животът ми тече в ред и по часове. Имах планове през това лято да включа в големите ми пътувания и едно посещение на Източните Родопи, но  реализирах само част от замисленото, като посетих места, по-близки до София и за по-малко дни. Дългите дестинации струват скъпо, трябва да се съобръзявам и с това, а поредната новина е, че пътната минетка за лек автомобил била скочила с 50%. Да ни е честита новата придобивка!

    Поради хроничната липса на време, в което по моему се изявавам като творец, за последното ми голямо пътуване през тази година се отправих отново към Западна България, този път Кюстендилско. Покачих се на планините Бясна Кобила, Кървав камик и Милевска от към Кюстендил, после се прехвърлих в Западните покранйини и отново се покачих на тези планини, от обратната им страна. Осъществих  срещи и разговори с много хора. Аз вдъхвам на хората доверие към мен и поради това проведох много интересни разговори с тях. Те са българи като нас, с един манталитет сме, общата кръв се усеща веднага. Приказна е природата при тях, опазена, но май е само това остава -  Кюстендилски окръг запада тотално.  Хората напускат селата заради престъпността, която се вихри там и с последните си пари купуват някакъв малък апартамент в София или къща покрай София с надежда, че там ще има полиция да ги пази от крадците. Отбелязвам, че тук крадците не са така брутални както по Видинско, където те извършват и убийства за да осъществят кражбите си, но щетите и тук са непоносими за хората и те напускат родните си места, изоставяйки всичко на пираните, както тук наричат кюстендилските цигани. Голяма трагедия е и в частта от Кюстендилско – Босилеградско - която днес е в Западните покрайнини. Там са останали само стари хора, които един по един умират и селата опустяват. Въпреки това обаче селата там са много по-добре от тук поради липсата на опустошаващи ги цигански бригади и поради титовия модел на комунизъ в Югославия. Тито не отне собствеността на хората и ги пусна да работят на Запад. Имайки имотите в родината си, те ще се върнат, предполагаха от СЮК, така и ставаше. Не само се върнаха, но сториха това със спечелените пари.  В сателитните на СССР страни селяните -  основата на дръжавата ни до съветската ни окупация през 1944 г. и налагането на комунизма по сталинския модел у нас - бяха ограбени. Отнети бяха имотите им, ниви и градини, стока, инвентар, одържавиха ливадите и горите им, на гражданите ограбиха т. н. покрита градска собстваност. Ограбените напуснаха селото и отидоха по градовете. Не притежавайки вече нищо в тези хора протекоха необратими процеси, които ги върнаха назад в мисленето и действията им, а последсвията от това ужасно за страната ни престъпление са валидни и днес. Не свързвани вече с нищо към страната си, напусналите домовете си поради колективизацията се превърнаха в безотечественици и побягнаха в други страни. За тях Брежнев изгради т. н. клеон, мрежите по границите да не бягат хората от соцлагера в нормалните страни.

   Хората в отнетата от България част на Кюсендилско са запазили до сега традициите си от преди 100 години и са един съхранен модел на морала, скромността и трудолюбието на българите някога. И днес тези хора живеят по същия начин, но животът по света е отишъл много, много напред. Тези добри хора, каквито сме били и ние преди 100 години, не напускали родните си места, ако ги напуснат сега, те вече не се приспособими към днешната обстановка в света, характиризираща се с високите технологии и информацията. Тази иизолация на българите, придадени по Ньойския догово към Сърбия бе и целта на сърбите, откъснали с граница българите по Босилеградско от родината им отпред и оставали ги заградени с планината Бясна кобила към Сърбия, да прогонят българското население от родните му места ила да си умре то там, заточено в собствените си имоти, които Тито не отне. Ако тези имоти на българите бяха отнети по сталинския модел сега там и един българин нямаше да има. Поради тежкия живот на българите планинци-животновъди от Западните покранини те се редуцираха от 180000 през 1919 г. до около 10000 сега. Като умрат и тези последни 10000 души, предимно стари хора сърбите ще могат вече да усвоят напълно нашите територии, защото там всиичко все още е частно – голри, ливади, земеделски земи. Казвам напълно, защото там и земите и ливадите и горите си остават частни. Те са на българите, не са им отнемани и чак като изчезнат наследниците им може да настъпят желаните от сърбите промени. Само че това едва ли ще стане, както те искат, защото и тяхната страна се капсулира от световното развитие по вина на комунистите, които се стремят към военно-икономически съюз с Путин с надежда да пази с войските си Сърбия от разпад и към връзка с арабите, на които да продават хранителните си стоки срещу петрол. Най-големите идиоти ги влекат, но може ли комунист да мисли за бъдещетето на децата или страната си, след като на две поколения със специален препарат мозъкът му е бил промиван регулярно. Той е свикнал с комунизма както някога въшките с ДДД-то и ще си го иска докато е жив. Тук искам да кажа обаче нещо, за което съм убеден, че е така:

   Не комунизмът срути Югославия, а сърбите, които се считаха за най-великите в тази федереция и направиха всичко останалите ентоси да ги намразят. При това не само етносите, но и сърбите с мюсюлмавска вяра намразиха сърбите християни, квалифицирайки се като бошняци. В областта Санджак назряват процеси както някога в Косово и ако наистина не влезат руски войски в Сърбия тази територия ще премине администратиивно към Босна и Херцеговина. В клина от сръбска територия между България, Македония и Косово /Прешевско/ също текат лоши за сърбите промени, но те са достатъчно тъпи за да не разбират значението им. Тази линия е самоубийствана за поколението на тези, които я налагат, бетонните глави на шовинистите по руски образец на разпадналата се партия СЮК. Макар и разпаднала се, тази партия и сега командва страната точно както нашето задкулисие България. Тя никога няма да допусне Сърбия да бъде приета в ЕС заради интересите на Русия. Напомням за базата на Путин в Ниш, за която работници са ми казвали, че са участвали в строителството й и достигнали дълбочина 80 м. при изкопите, а тези иизкопи могат да бъдат само едно, ракетни силози. Как така Сърбия ще стане член на ЕС и Путин ще загуби базата си. Сърбия ще стане втора Сирия.

    Това бе като въведение, а сега за това, което видях с очите си при последното ми пътуване и за разговорите с хората от към българската страна на Кюстендилско.

    Натъкнах се на мигранти, които очакваха каналджиии от другата страна на границата, на останки от опаковки от наши храни и други наши стоки на територията на Сърбия, ползвани от мигрантите при престоя им докато ги поеме следващия каналджия от интерпрестъпността. Опаковки от наши бисквити, хляб, консерви, безалкохолни напитки, бира, всичко това бе разхвърляно около местата, където бяха бивакували мигрантите на територията на Сърбия. Имаше останки на много места от огньове, където те са се топлели по нощите. В името на истината на наша територия нито една останка от огън не видях, явно преминавайки от тук миграните са бързали. А да се прехвърли граниицата между България и Сърбия пеш не е никакъв проблем, това го казвам аз, твърдейки, че познавам по-добре границата от граничарите от двете й страни. В следващи постинги ще опища канали и възможни места за пресичане на границата, които се ползват от каналджиите. Те до толкова са се вкопчили в този бизнес, че са засипвали с чакъл мочурливи места по почвените пътища в планината, за да преминават по тях и нормални коли при сухо време.

    Пътуването ми съвпадна с  протеста на полицаите, и той сбъркан както и цялата система на МВР, после ще кажа защо. Хората ме питат:

-         Тия / б. м. нашите полицаи/ за будали ли ни мислят?

   И поясняват: Стоят гранични полицаи на отклонението от главните пътища за селата в близост до границата – няма афганистанци /б. м. хората наричат мигрантите афганистанци/. И изведнаж - никакъв полицай няма на караулите и точно тогава афганистанците тръгват на групи по 20 и по повече, водени от каналджиии. Как така става, че точно в деня на липсата на полицаи по караулите преминават мигрантите?

   И си го обясняват с това, че тези мигранти някой някъде ги държи и се спазаряват за сумата, която трябва да заплатят, за да ги пропуснат. Това не могат да сторят полицаите, мислят хората, това го сторват висшите полицаи, които слагат наряда по караулите.

    В този процес, казват хората, участват и цигани, разселени по селата от гр. Кюстендил. Дадоха ми за пример с.  Долно село. Цитираха и пример с канал покрай църквата на с. Бобешино, която е на самата граница. По тълпите от афганистанци хората познават има ли гранични полицай на караула при Гърляно или не.

   Хората по селата, които ги напускат се оплакват от голямата престъпност в Кюстендил, станала поминък на много хора по подобие на тази в Петрич. И все за кмет най-големия разбойник изибрат, казват хората и поясняват как протичат изборите. Около 35000 били циганите в Кюстендил, от които около 10000 пълнолетни с право на глас. И изведнаж, казват хората, идват от некъде цигани преди изборите и станат 100000 с право на глас.  Разбира се, за който гласуват циганите, той ще стане кмет, казват хората. За балъци ли ни мислят, че не знаем как става това , казват хората. И отново започват приказки против полицията, че не си гледа работата. Само че това не зависи само от нея, играта се води много по-нависоко от полицията, от политмафиотите.

    За полицията ни и протестите на полиицаите ме питаха редовно хората в Западните покрайнини, които са българи и гледат наша телевизия. Обяснението не е трудно:

    Полицията бе галеното дете на комунизЪма, там бе гювечът. Полицаи ставаха най-добрите другари, напр. трънски партизани, чавдарци, все наши хора. Така си бе по традиция, техните деца са отново в полицията. Но не в кохортата на тези, които се борят директно с крадците и по-големите престъпници, а към армадата от чиновници в полицията, която работи пред бюро и ползва същите придобивки както тези полицаи, които си рискуват живота.  Този процес доведе до статуквото днес, когато хем на тези хора се плаща и то много, хем престъпността стана бич за страната, която промени живота в нея. Или просто имаме може би най-скъпоструващата хна бюджета полиция и от нея няма никаква полза. Престъпността съсипа страната. Корупцията във висшите етажи на полицията вече е съизмерима с тази в съдебната система. Една категория „полицаи” днес е привилегирована и най-добре заплатена, това са служителрите на МВР, работещи в системата, които нямат нищо общо с работата на полицаите, но заплатите им са доста по-високи и привлегиите им като много дълги отпуски, многобройни заплати при ранното им пенсиониране и др. са не по-малки от тези на редовите полицаи. Това са хората, които усвояват голяма част от бюджета заа полицията, а нахалството им няма граници.  Който посещава паспортното на бул Мария Луиза вижда къде са паркирали личните си автомобили полицаите, работещи там. Паркирани са върху разчертаната част срещу тротоарите, която е предназначена за пешеходци и чиито живот те застрашават. Не плащат на общината за паркинг, което е по 20 лв. на работен ден, пречат на хората и не им пука от туй, що вършат. Те не спазват закона, а ще имат морала да изискват от другите да го спазват. Нищо не става от такива хора в полицията, те развалиха полицаите, които трябва да ни пазят от крадците. Още веднаж казвам, моралът на полицийските управници вече не се различава от морала на съдебните ни управници, които крадат още по-на едро. Кратка сметка показва, че един полицай бюрократ има аванта от паркирането поне по 500 лв. на месец само от ЦГМ, което си е жива органиизирана престъпност, но авантата му не е само тази. Вместо да пази хората, държавата, полицейският служител бюрократ се изяваява спрямо държавата както  паразит върху гостоприемник.

    Едва ли има някъде другаде по света такава скъпа полиция, която храни с  бюджета си тези номенклатурни таратаутлеци, та не достигат пари дори за консумативи за полицаите. Само че точно тези таратутлеци, скрити зад полицаите ги тласкат към протести, защото възможносите им да управляват този процес са големи. Както и да тресат държавата, от която с всяка години искат повече и повече пари. А ефектът от работата на полицията – той вече е с обратен знак, което означава не опазване на реда, а обратното, корупция.  Все някой трябваше да опита нещо да промени. Нищо не разбиращата от полиция, но пък интелигентна жена Румяна Бъчварова опита нещо да направи съвместно с министъра на финанстите, но бать Боко води двойнствена политика спрямо полицията и така реформата- да махнат хрантутниците от МВР и да останат там предимно тези, които работят – пак не мина. Новопредставени милиони от бюджета потънаха отново в МВР и отново никакв ефект няма да има, това е сигурно.

    А разходите на дръжавата и хората по отношение на сигурността не са само за МВР. Имаме охранителни фирми, които пазят жилища, охранители за офисите на мутрите, за различните предприятия, които ако останат без охрана ще ги окрадат престъпниците. Давам за пример с. Лакатник, където голяма част от хората пътуват привечер за София за да работят като охранители по разни предприятия, склрадове и др. подообни. Твърди се, че охранителите в България са 90000 души.

    Към полицията, нейното ръководство и аз има упрек. Мисля, че за да се стигне до този поток от мигранти, най-голяма вина носи тя.  Това си е бизнес за мнозина, но на върха на този бизнес вероятно стои полицията. Слушал съм, че за статут мигрантът трябва да даде на посредника 3000 евро. Не може само това да са му разходите. Каналджията ще му вземе пари, превозвачът - също, където спи – хотелиерът, много са. Не е възможно всичките тези звена да не са свързани с полицията и тя да няма дивиденти от този процес. Нещо повече, мисля, че процесът е интернационализиран и ще дам пример.

   Прибирам се по почти тъмно към с. Власинска округлица на връщане от Кървав камик. Мигранти – навсякъде по гората, защото излиза дим от разни места, а вечерите настава страшен студ. Група с мигранти обаче стоят на определно място и чака. Нещастници – с увити в шалове глави срещу студа, отгоре найлони. Идват коли с македонска регистрация – един хубав джип и няколко микробуса. Спира първият и ме пита видял ли съм някъде берачи на гъби, защото ги докаралии от Македония и сега идват да си ги приберат. Усещам аз, че това е парола, но не съм в час. Обясни ми един човек после, берачи на гъби тук  наричали групите афганистанци, така наричат и в Западните покрайнни мигрантите.

   В постингите си ще пиша за миграните, които срещах, беше доста питеснително за мен. Каналджиите изглеждат страшно, със сигурност са въоръжени и ако се усъмнят в мен, случайно поданалия в този район на престъпност турист, може да има лош край за мен.  Повтаря се ситуациата от 1991 г., когато границатаа бе пресичана от борещи се с ембаргото хора, пренасящи на гръб по 10 л. бензин или престъпници, които изнасяха от България различни ембаргови стоки за продажба в Югославия. Тогава за първи път бях по билото на планините, затворено до този момент, защото то съвпада с границата. Неразформированите тогава още граничари военни ме върнахаа, защото те по същество охранявваха престъпността. Днес това вършат полицаите. Само че ако тогава граничните войски ги разкараха, днес полицаите продължават да са хит и никой не може да ги реформира. А г/жа Румяна Бъчварова е в поредния си нокдан от тях. Крошета, прави удари, ъперкути – ще я докарат до нокаут, ще последва гонг, че играта й е приключила. Скоро ще се случи това.

 

    




Гласувай:
6



1. born - Г-жа Бъчварова е истински профе...
17.11.2015 10:09
Г-жа Бъчварова е истински професионалист, също като своите подчинени. Според социологическата й агенция в България престъпност няма. Вече е редно и разбираемо инвалид по рождение да управлява балета на Софийската опера. Тогава и с мигрантите въпросът ще се реши. Както и с всички останали български проблеми.Поздрави.
цитирай
2. planinitenabulgaria - На г/н Борн:
18.11.2015 00:02
За миграцията ще пиша, но в аванс ще кажа, че ако не бе организираната престъпност в България, създадена от таквиз като Луканов, нямаше да ги има днешните канали, каналджии, престъпници, барони, феодали и задкулисието в страната, ДПС и Сидеров.
За каквото бе поставена Бъчварова, не стана - за реформата на полюционерите. Колкото някой може да пипне съдебната система, която работи за мафията на високите етажи, толкоз може да бъде пипната и полицията, която пък"играе" с престъпността. Аз знам къде минават каналите с преселниците, те не знаят. Аз знам, че като се скрият граничните полюционери минават мигранти, те не знаят.
А за Бъчварова не си прав. Погледната от специалист тя веднага бива причислявана от него към жените в размножителна възраст.
цитирай
3. sande - Разказ от мястото на събитието: правдив, откровен, тревожен ...
18.11.2015 12:16
Граничните райони са много важни за България. За съжаление, те пострадаха непоправимо след промените. Обезлюдиха се, останаха последните мохикани. И е направо стряскащо, че афганистанци и други мигранти се разхождат спокойно там.На пръв поглед - прогрес! 21-ви век! Хубави коли, молове, свободно движение на хората и пр. А българите се чувстват застрашени в родината си, в родните си гнезда! Институциите - местната власт, МВР и др. са изгубили връзка и отговорност за държавата си.
Бог да пази България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180827
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031