Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2015 15:25 - МИНАЛОТО НА КУБА - БЪДЕЩЕ НА КРИМ?
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2341 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 22.09.2015 13:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

         МИНАЛОТО НА КУБА – БЪДЕЩЕ НА КРИМ?

        С посвещение към знатоците по тази тема - Венцивалери,
Любомирчолаков и Цав12929 - доста по-напреднали от мен в тази материя:

 

   По няколко изречения за тези две свободни страни:

   Куба - перлата на Карибите, е близо до САЩ и поради това бе най-посещаваната държава от богатите американци преди тази държава да се превърне в Остров на свободата. Красотата на този остров - наистина уникална! – привличаше милиони американци там, които чрез почивката си в Куба финансираха в някаква степен страната – тя печелеше от туризъм. Печелеше и държавата от данъци и такси, печелеха и хората с бизнес в почивното дело, защото тогава всичко бе частно. В Куба се внасяха всички видове америкаански стоки, изнасяше се по малко захар и тютюн, в това число и преработен – скъпи пури и цигари от разкошен сорт тютюн. За вътрешния пазар на Куба пък се произвеждаше свинско месо. Тук има прекрасни условия за полудиво отглеждане на свини.

   Брадатата спирохета на Маркс, предназначена за заразяване на хората със забавено умствено развитие в държавите, начело с примати е много популярна в Латинска Америка. От всекиму- според възможностите, на всекикиму – според нуждите. Като обещаеш така на приматите няма начин да не спечелиш изборите. Това е все едно да обещаеш на циганите от Гърмен сандвич, бутилки бира и олио и 50 лв. и те да не гласуват за ДПС. Чрез заразените с тази спирохета кастровци, заразата бе нацръкана в цяла Куба. В първите един-два месеца, докато бяха иззети и раздадени на бедните „излишните” стоки на богатите бе добре, но после стана лошо. Та до сега. Вместо да стане щат на Америка, както Хаваите, Куба попадна под влиянието на Москва. Причината е стратегическа: от Куба да се насочат оръжия срещу САЩ е все едно от прозореца на апартамент в блок да се насочи пистолет срещу прозоеца на апартамент от отсрещния блок. Знаем за кризата с ракетите, в основата на която бе Хрущо, знаем, че си ги оттегли, но не съвсем, ще поясня след малко как. Като враг на САЩ, Куба бе наказана с икономическо ембарго, както днес в по-лека степен Иран и Русия. Това ембарго струваше на Брежнев 1000000 долара на ден, за да не умрат от глад кубинците. Икономическото ембарго от САЩ над Куба бе тотално  - забрана за внос и износ на всякакви стоки, забрана на посещения на американци в Куба на почивка и за бизнес, което бе ужасяващо за икономиката Куба, прекъсване на дипломатическите сношения. В края на 50-те години в Куба нямаше нито технологии, нито добро селско стопанство, а само малки хотели и прекрасни плажове, които след ембаргото опустяха. Основното производство в страната - тръстиковата захар, тютюна и полудивото отглеждане на свини без технологични линии и машини за преработка, без енергийни източници – всичко това замря. Това предопредели не само упадъка наа Куба през следващите й кастровски години, но и изоставането на капсулираните в Куба кубинци по отношението им на умственото им  развитие поради изолирането им от света и неговата информационна мрежа. Те нямаха право да имат мобилни телефони, камо ли интернет. Кубинците бяха прикрепени към Москва за зареждане на хранилката им, помощи получаваха по малко и от братска Венецуела, друга една прекрасна като природа и богата на петрол държава. И тя социалистическа, но пък има нефт.

    А в Куба ставаше все по-зле. Притиснати от всякакви декрети на братята Кастро, кубинците нямаха мобилни телефони, интернет, но пък имаха други придобвки - купони за храна, за промишлени стоки, за ток. Недостатъчни им, те побягнаха с лодки към САЩ. Между избягалите бе и дъщерята на Командора Фидел. За останалите на острова бе определен минимален жизнен минимум, който спадаше и спадаше поради икономическите трудности на СССР. Вместо да си откарат захарта в САЩ, кораби я превозваха до Европа, тя така става златна. Кубинските пури не можеха повече да бъдат предлагании на богатите американци, а на братя по оръжие от соцлагера и този поминък също замря. Единствената възможност да си докарат някакви доходи им останаха само отношенята с Русия, която ползва Куба за база за атомните си подводници. На това място тези подводници са на другата половина на земята. Мястото на руските подводници с ракети с ядрени заряди смени стационарните ракети на Хрущо и поради това руснаците плащат милиарди на Куба – не като договори за бази, а като изхранване на народонаселението. Мястото на Куба като стратегическа позиция срещу САЩ наподобява на центъра на шахматна дъска в ендшпил, при който царят е в центъра – от центъра до всеки квадрат на дъската разстоянието е най-кратко. За това преди година Путин бе в Куба и заплати /опрости дълг на кубинците към тях в размер на 39 млр. долара/. Обама изчака Путин да се издължи и разпореди възстановяване на дипломатическите отношения с Куба. Това е началото, а краят няма да е далеч – Куба ще стане щат на САЩ. Този статут е бил обсъждан още преди ерата на кастровците, но тогава американците се дръпнАли. Според мен тяхна голяма грешка.

      Със санкциите на света спрямо Русия заради аншлуса на Крим трудностите да бъде изплащана тази огромна сума на Куба ще станат още по-голями. Мисля обаче, че пари за това Путин ще намери, защото тези подводници сега там са алтернатива, както вече обясних, на инсталираните от Хрущо ракети срещу САЩ през 1962 г, които Кенеди разкара. Това е стратегическата причина,  Путин да издържаКуба. Тя се използва от САЩ да товарят Русия с глупости и така да я сразят икономически, както това стана по времето на Рейгън, тогава с натискане на педала на въоръжаването. И още вендаж преди това, след втората арабо-израелска война. Сега пък Путин си плаща заради санкциите, има разходи с войните, които води в Украйна и Сирия. Сценарият е разработен, но няма кой да погледне малко назад в историята.

    Възстановяването на дипломатичееските връзки между САЩ и Куба поставя Путин в много сериозна ситуация - с пръст в жоп и в цугцванг. Что делать!

      Та така с Острова на свободата…

   

    По този път на нещастните кубинци сега Путин устремява Крим. Напомням, че Кримският полуостов е бил населен от българи, които турците завладяват и помохамеданчват. Не само това, но и налагат да бъде ползван в страната турския език, както напр. испанците в Латинска Америка. Кримският полуостов те наричат Татарстан, жителите му – татари. По-късно руската империя завладява полуострова и той става част от нея. Руската имперска политика е свързана с разселване на руснаци в завладените територии, такива устремява към Крим веднага руския император.

    Едно отклонение:  Днес Путин не може да усвои Сибир, там почтии няма руснаци, но пък има много  китайци, които работят по газодобива и нефтодобива, край на отклонението.

    По време на ВСВ, когато германците завладяват Крим, татарите искат да станат независима от СССР държава и получават такъв статут. След повторното навлизане на Червената армия в Крим настава ад. Сталин чрез джелатите му от НКВД избива голяма част от татарите заради предателството им спрямо СССР, други интернира в Сибир. Само верните му татари-комунисти остават на полуострова, те са единици. Последва нова преселение на руснаци в изоставените от тарарите къщи. Това преселение продължава и по-късно, когато руснаците са готови да живеят в която и да е република, но не и в Русия, надявайки се, че републиката ще е по-нормална като държава от Русия. Тогава границите са затворени и те не могат да емигрират извън СССР.

    По-късно Крим е придаден към Украйна, това става по времето на Хрущо. Мотиви – там живеят много украинци,те също са преселници. След 1989 г. децата на останалите живи разселени татари по Сибир получиха право да се завърнат. Те бяха твърде малко, а домовете им по декрет вече притежаваха заселниците руснаци. Приети бяха в Крим със статут на бежанци и  започнаха живота си от начало…

    Аншлусът на Крим означава същото развитие на тази област, населена с древни българи и нацръкани между тях руски заселници, както това на Куба. От полуостров, Крим се превръща в остров, само където е близо до Русия. Но пък какво от това. Откъснати от Европа какъв просперитет биха имали кримляните? Да набучат по цялата им територия силози с ракети, Черноморието да стане военна база на Путин, каквата е сега Куба. Такава е перспективата на кримляните, но тя може да ста е и по-лоша. Защото статутът на съветската република Крим не се признава от другите държави и тя не може да извършва нормални сношения с тях. А възможно е и нещо по-страшно -  икономическо ембарго по подобие на кубинското. И пътят на кримляните в следащите години да заприлича съвсем на пътя на кубинците, който те извървяват вече повече от половин век. Кубинският кастровски път, който остави кубинците на опашката на света като държава, чиито хора никога няма да достигнат другите в мисленето, в технологиите, във възможностите да осъществяват контакт с хората от останалия свят, такъв ще е и пътят кримски. По който агентите на Путин вкараха хората.1 обречени да станнат примати. Такова е миналото на Куба, Острова на свободата, такова ще е и бъдещето на Крим, Полуострава на свободата.

     Как не се намери някой, която да каже, че Крим не е нито руски, нито украински. Той е една отделна държава, в която голяма част от нтаселението са етнически българи.  

     Да допълня нещо, което в голяма степен важи за този полуостров.

    За да живеят в държава, макар и с процент по-нормална от Русия, руснаците се местят в републиките с надежда за по-добър живот. Някои успяха, например тези в Балтийските държави, които сега са в ЕС. При други обаче не се получи, защото сред преселниците руснаци в републиките има и доста агенти на Путин, изпратени да управляват процесите в републиките ии изявите на руснаците. Точно тези агенти с помощта на руски войски организираха аншлуса на Крим. И така хилядите руски семейства, напуснали Русия да търсят по-нормална държава, в която да живеят, сега са измамени – всичко им пропада, те се върнати обратно в Русия и то при още по-ненормални условия на живот. Същото важи и за Донецк и Луганск, където мекеретата на Путин водят война за присъединяване на тези области към Русия. Само че руснаците там направиха нещо неочаквано – емигрираха в Украйна, която ще се присъесини към ЕС, а мекерата на Путин - в Голямата страна. Която намалява с 1000000 души на година от емиграция и слабо възпроизводство.

   Не много уместно, обаче напомням за още една съветска окупационна зона, Северна Корея. И за сравнение – съседната й окупационн зона аериканската. Има разлика между това как живеят хората в Северна и в Южна Корея.

   Разбрахте ме, нали!




image

         Такива рогове никой в Куба не бе ми подарявал! Спасибо, товарищ Хрущо...

                  image

                  Почти сте стигнали до светлото бъдеще, ей го там!

                 image

                  От целиване на брадати, устните ми изтъняха...

image

                         Путинов сольдат от Донецк /този се казва Моторолата/

image

                Путинов сольдат от Луганск, мисля че се казва товарищ Дешнев.

                                       image

                           - Ти поемаш пътя към възражраждането! Понял?
                           - Так верно!



Гласувай:
3



1. nikolinavalentinova - Миналото на Куба .- бъдеще на Крим
18.09.2015 15:53
" Как не се намери някой, който да каже, че Крим не е нито руски, нито украински."
Кой да бъде този някой, драги авторе?! В Русия никой няма да го каже, защото те са облъчвани от базброй години с великоруския шовинизъм. В България българите са потънали в дълбок целогодишен, а не зимен сън. Адмирации за поста!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Ето, вече двама го казваме!
18.09.2015 16:06
nikolinavalentinova написа:
" Как не се намери някой, който да каже, че Крим не е нито руски, нито украински."
Кой да бъде този някой, драги авторе?! В Русия никой няма да го каже, защото те са облъчвани от базброй години с великоруския шовинизъм. В България българите са потънали в дълбок целогодишен, а не зимен сън. Адмирации за поста!


Защо пък да не се намери и трети, от България напр. или пък от Голята страна...
цитирай
3. aboychev - НАГЛОСТТА НА ПУТИН
18.09.2015 19:18
И ПУТИНИСТИТЕ СТИГНА ДОТАМ
ДА ОБЯВЯТ ЗА НОВОРУСИЯ И "ИСКОННА" "РУСКА" ЗЕМЯ
ЗЕМИТЕ НА СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАТИЯ
ЗЕМИТЕ КЪДЕТО БЪЛГАРСКИЯТ РОД
НИКОГА НЕ Е ПРЕКЪСВАЛ
ЖАЛКОТО Е,
ЧЕ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ УРОДИ ОТ
ЧЕРВЕНОТО КОТИЛО
В КАЧЕСТВОТО СИ НА БЕЗРОДНИЦИ
ВСЕ ОЩЕ СА ОСНОВНИЯТ ЗАМЪРСИТЕЛ НА РЪКОВОДСТВАТА НА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ
СИСТЕМНИ ПАРТИИ
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ
ЕДИНСТВЕНО
ПРЕЗИДЕНТЪТ
РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ
ЗАЕ НУЖНАТА
НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНА ПОЗИЦИЯ
ПО РУСКАТА АГРЕСИЯ
ЗА КОЕТО БЕШЕ ПОВСЕМЕСТНО ОПЛЮТ ОТ РУСОЛИЗЦИТЕ
И ПЛАТИ НАЙ-ВИСОТА ЦЕНА ЗА ТОВА
ЦЕНАТА КОЯТО ПЛАТИ И ТОДОР ЖИВКОВ
КОГАТО ЗАПОЧНА ДА ВОДИ НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА
цитирай
4. podvodni - Нямам идея как липсата на мобилен ...
19.09.2015 15:41
Нямам идея как липсата на мобилен телефон те прави по-малко образован и цивилизован, още повече пък богат ?
В България огромна част от хората притежават мобилни телефон, някои даже и по 2-3 бр., но това по никакъв начин не ни е направило просперираща нация.
Или отчетите на евростат за пълна лъжа ?
цитирай
5. born - След като изчетох целия постинг от ...
21.09.2015 10:20
След като изчетох целия постинг от кора до кора, не мога да разбера този нещастник Путин какво още чака, а не събуе гащи и се остави на милостта на демокрацията. Ако имаше малко повече акъл, Вова направо щеше да предложи Русия да стане 53-тия щат на САЩ. Вероятно му липсва мобилен телефон ? Нещастник ! У нас вече всеки циганин има. И не по един. Затова просперираме.
цитирай
6. aboychev - УСТОЙЧИВО ТЪПИТЕ
21.09.2015 21:37
СА СХВАНАЛИ ЕДИНСТВЕНО ИЗРЕЧЕНИЕТО
ЗА МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ
ЯВНО ПОТЯХ ПОЛУЧАВАТ
МИСЛИТЕ СИ
РОДЕНИТЕ ДА БЪДАТ ИДИОТИ
ЗАД КУРСК И ЗАД ОРЛА
ВАС ЖДЙОТ ОГОНЬ СМЕРТЕЛЬНИИ
В ДЕСЯТы ВАШ ДЕСАНТНы БАТАЛЬОН
ИДИ В ПЕРЬОД ИДИОТ
цитирай
7. planinitenabulgaria - Проблемът едва ли е в телефоните.
22.09.2015 00:14
born написа:
След като изчетох целия постинг от кора до кора, не мога да разбера този нещастник Путин какво още чака, а не събуе гащи и се остави на милостта на демокрацията. Ако имаше малко повече акъл, Вова направо щеше да предложи Русия да стане 53-тия щат на САЩ. Вероятно му липсва мобилен телефон ? Нещастник ! У нас вече всеки циганин има. И не по един. Затова просперираме.


Моите постинги са трудни. Наскоро посветих постинг на един блогър, цитирайки само буква от ника му. Той не се усети. Въведох го и в текста, където става въпрос за двама човека и две жени. И там не се припозна. Замислил съм му ново посвещение.
Не мобилните връзки са причина един етнос да е добре с ума, или не. Битието определя съзнанието, е казал Карл Маркс.
цитирай
8. planinitenabulgaria - От позицията ми на пенсиониран шеф на Катедра "Оперативна подготовка"
22.09.2015 13:48
podvodni написа:
Нямам идея как липсата на мобилен телефон те прави по-малко образован и цивилизован, още повече пък богат ?
В България огромна част от хората притежават мобилни телефон, някои даже и по 2-3 бр., но това по никакъв начин не ни е направило просперираща нация.
Или отчетите на евростат за пълна лъжа ?


Ви сезирам, че подменяте тезата, което бъдещите оперативчици наричат " Ошибка основное заблужденье". Вы надо Фартышева читать.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185551
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031