Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2014 01:26 - МУТРИ И ПРИМАТМИНИСТЪРКИ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11475 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                      МУТРИ  И  ПРИМАТМИНИСТЪРКИ –

        ВИНОВНИТЕ  ЗА  НАВОДНЕНИЯТА  В  БЪЛГАРИЯ

 

    Преживях това лято ужасяващ потоп над с. Ръсовци в Западните покрайнини. Заваля много силен дъжд, все едно някой изливаше върху мен вода. Започна да се стича вода по цялата планина. В този момент аз бях над манастира „Св. Апостоли Петър и Павел”, където има ливада, изпъстрена със заоблени бели камъни, изгладени от копитата на животните през изминалите векове.  Дъждът се усилваше, от всякъде започна да тече вода, не остана непокрит от течащата вода участък от ливадата. Водата се издигаше още и още, започнаха да се скриват и заоблените камъни. Добих усещането, че планината слиза надолу, а мен ме носи нещо нагоре и започна да ми се завива свят. Намерих къде да се скрия, безпокоих се, че водата ще ме понесе. Скрих се в полуразрушена къща, построена на възвишение около 2 м. над нивото на ливадата.

    Дъжът бълзо намаля, водата се оттече, добих смелост да тръгна. Глождеше ме мисълта, че водата е отнесла колата ми, паркирана в селото.  Слава на Бога, всичко бе добре с нея. Водата още се стичаше от планината, но вече само по улиците на селото, които бяха покрити преди да тръгна с пресен овчи и крави тор от сутринта. Камъните сега блестяха от чистота. Никакви поразии не бе направила водата на селото, но също и на скатовете, от които дойде. Причината според мен е тази, че гората по планината над селото не е осечена и тя акумулира водата до някакви граници, изпускайки я след това постепенно надолу по надземен или подземен път. Още един такъв потоп се изсипа върху мен над с. Росомач. Гледайки купестите облаци очаквах дъжда и си мислех дали той няма да залее улицата – римски път – така, че да не мога да се върна. Валя страхотен дъжд, реката бе придошла, но не много, никакви щети нямаше нанесени от високата вода по улицата или къщите до нея. Причината – над селото има огромни площи букови гори, които достигат до алпийския пояс на планината. Там се задържа дъждовната вода, която ще се оттича още доста време. Така този буфер на водата, измислен от Господа спасява хората от ударната й вълна. Но и хората се съобразяват с тази природна даденост и не секат горите СИ над селото. Иначе – лошо.

 

    Какво се вижда обаче горе от билото на планината, което се нарича делът Мучибаба и е висока към 2000 м? Пътувайки на запад от дясно остват селата Дълги дел, Говежда, Дива Слатина, Копиловци, Чипровци и Мартиново. Природата над тях е самият ужас – буковите горите са посечени от мутродърводобивниците и плошите им сега са покрити с подраст и издънки. Известно е, че ако се отсече бор, той умира, ако се отсече обаче бук от спящи пъпки под кората под мястото на отсичането му израстват десетки  разклонения. Освен това „фуква” и подрастът - дремещите под короните на големите буки прокарали букови желъди. Те достигат до метър височина и не напредват повече, защото няма слънце. Остават в режим на чакане да падне буката и служат за храна на сърните. Ако буката падне, тези малки букчета фукват и започват борба за надмощие, хелиотропия.

    Резултатът от тази сеч в Западния Балкан я усещат всички обитатели в неговите поли и надолу по Дунавската равнина. Напомням, че след като навлезат в Дунаската равнина реките текат бавно и при обилна вода от Балкана по тях става страшно и за хората и за селата и за нивите и за животните. Тази е причината за отнесените къщи, пътища и мостове в Дълги дел, един забравен вече от държавата край в Северозападна/ла/ България. В това село реката е най-голяма.  От тези бурни реки пострадаха и другите села, които цитирах. Вероятно не само те, защото  над Чупрене също се сече като за световно, а над Чупрене има огромен водосборен район, от който тръгват две реки и се събират в селото. Причината за наводненията – мутродобивните бизнесмени разрушиха с бизнеса си естетвения буфер на дъждовната вода - местата, където тя се акумулираше и после подхранваше реките, буковата гора. И друга пакост направиха – тези  порои причиняват ерозия и водата носи кални наноси, които затлачват долините на реките или ги отлага по пътища, ниви, дворове. И по-страшни неща влачи водата – клони от осечените дървета, които преграждат речното корито, правят нещо като микроязовир, в един момент клоните се отнасят от водата и тя с акумулиращо разрушително въздействие удря върху хората, причинили това безумство на природата. Давам пример с циганската сеч над Аспарухово и клоните, изхвърлени от тях в коритото на дерето на много места. Там се е акумулирала водата, а в един момент се е получил ефект на доминото. До сега истината за наводнението в Аспарухов с лъжи се обяснява, нали са електорат на ДПС - задкулисието в България.

 

    Такива водни буфери по поречието но големите реки си изградиха и хората за да ползват по-равномерно водата им и да не стават поражения от ударната вълна на придошлите реки. Ще разгледам тези съоръжения по река Тунджа.

   Едва ли някой знае, че тя е най-дългата река в България. Извирайки от местността Пилешки полог, тя тръгва на изток от връзката между Стара Планина и Средна Гора – Стражата и събира водата на много реки от тези две планини. Ще спомена няколко – р. Тъжа, поне два пъти по голяма от тази, която идва от гр. Калофер, р. Габровница, идваща изотзад на Триглав, още доста реки достигат до Тунджа чак до Канобат, както и по-малки, но доста многобройни от Средна гора. Минавайки в Тракийската низина Тунджа приема още притоци на бавнотечащи реки, но с голям водосборен район. Освен това Тунджа криволиичи, наближавайки Турция тя тече съвсем бавно и става страшилище ако има наводнение. За да се намили тази опастност бяха построени два язовира, един малък – Георги Димитров /сега Копринка/ с вместимост около 70 млн. куб. м. вода и един много голям, Жребчево, с вместимост към 400-500 млн. куб. м. вода. Съдбата към тези съоръжения обаче в годините на мутродемокрацията бе ужасяваща. Язвовир Копринка стана хранилка за скрап на циганите от Казанлъшко, които основаха гето в дясната част под стената му, известно като Гето Язовирната стена. По цяла нощ охраната и крадците на метали от скъпото съоръжение са се дебнели и преследвали. Да крадат метали от язовира са идвали цигани чак от гето Дъбовата гора под с. Скобелево.

   Поради тези причини – да се отърве от този ужас с кражбите – язовирът е продаден от НЕК на ЧЕЗ. Към него има ВЕЦ, което вече означава че предназначението на язовира да бъде бюфер на водата е изгубено и без да му бетонирват новите собственици изпускателя, което е първата стъпка при превръщане на язовирите в рибарници.

   Другият огромен язовир – Жребчево – пък е бил даден на концесия /б. м. на мутри/, които получавайки такова съоръжения умело заборавят с него по утвърдени схеми – поврежда му се изпускателят, за да е винаги пълен според навлязлата вода в него, а това означава, че той може и да е препълнен, което е противопоказно на предназначението му – да бъде буфер за прииждащата вода.  Не е желателно да се изпуска водата на язовира-мутрорибарник   , защото така мутрата губи част от рибата – обикновено шарани или толостолоби.

   И ето какво става надолу по Тунджа. Допълнително нещата се усложняват и от микроязивирчетата, които тук не са много, но и те са дадени на концесия на мутри и в тях също се отглеждат шарани и толостолоби.

   Колко хора пострадаха от този процес на отдаване на водните съоръжения на мутри? Аз описах схемата – мутрата взема язовира на концесия по неведоми пътища и блокира изпускателя му обикновено като излива няколко миксера бетон на винта му за управление. И казва – изпускателят се прееба, аз исках да изпусна водата, ама не става, не ми отпускат  омощи да го оправя. Затова стана наводнението, вие дсте виновни. Ако нещата загрубеят изчезват докумените за концесията и се оказва, че язовирът не е на никой. И тук си има схеми.

   В оснавата на този престъпен процес на отдаване на язвовирите на концесия и на опазването и стопанисването им стои МОСВ. Там винаги е била поставяна министърка, която е срам за МС и за министър председателя с неинтелитентността си и с излъчването си. Давам пример с една доста дълго останала на този пост министърка, Караджова. Дали тя изпълнява задълженията си личи от факта, че 70% от водата на яз. Искър се губи, а тя не само, че не противостои на този факт, но и подкрепя с уйдурми виновника за това, Софийска вода, чито директори /сега французи/ вземат по 207000 лв. месечни заплати за хаисусзлуците си. Напомням за закона на Мърфи,който малко променям:

   Ако едно министерство има за министър човек второ качество, той ще гледа подчинените му да са от трето качество, а те ще си назначават подчинините от четвърто качество. И така на фасадата на това министерство ще пише: Винаги трето качество.

   При МОСВ нещата са още по зле, защото Караджова едва ли влиза и в графата трето качество, но да я приема, че е такава. Тя имаше една подчинена, Василева, която отговаряше за водите. Значи тази Василева трябва да е четвърто качество, щом й е била подчинена.  Днес същата тази Василева е министър. Ще пиша постинг за дейността й, защото тя е непочтена и вместо да опазва околнота среда, укрива, рушителите й. Ако тя е четвърто качество, то на фасадата на МОСВ днес трябва да пише:

   Винаги пето качество.

    Само че то е още по-зле. Тези приматминистърки отговарят за водата, други отговарят за горите, има и главен прокурор, който няколко години вече търси собственика на язовира от Харманлийско, който напълни къщите на хората с шарани и после отнесе и хората и къщите им. Като го фане, сигурно ще потърси и другите виновници за Мизия, за Николаево, Аспарухово и другите населени места. Аз мога много да му помогна, но имам чувството, че ми не отваря блога.

   Това написах във весела тоналност, но нещата са мното сериозни – ако 3000 години преди маймуните е имало МОСВ и Главна прокуртура, вероятно приматите тогава са били по-оправни с работата, за която са били назначавани и по-бързи във фащането на виновните за нещастията на хората и съсипването на държавата от тези беди, причинявани от концесионерие /б. м. мутрите/ на язовири и гори.

   Тези две инстанции . МОСВ и Главна прокуратура са виновните за проблема на наводнените хора  и те трябва да поведат борба за овладяването му. Ще имат ли успех със сегашните си биринджии на институциите, ще постигнат ли успех или хората ще кажат,” Фани едино, удари другио!” Безпокоя се след кратко време да не турне някой на МОСВ девиза „Винаги пето качество!”. Предстои да видим. Място за отлагане на решавенето на тези проблеми няма, защото природата отвръща на издевателството на приматите върху нея.

   

  




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. fascindoo - не казваш нищо за приматката Емел Етем
23.12.2014 07:55
- пардон, Ептем Ебем и нейната "подводна" роля из българските язовири!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Вие не знаете точно името на министърката - Анал Етем.
23.12.2014 08:08
fascindoo написа:
- пардон, Ептем Ебем и нейната "подводна" роля из българските язовири!


Ще я запомним с това, че станеше ли някъде пожар, веднага отиваше и го гасеше, станеше ли наводнение - отиваше и отбиваше водата. Поне така пишеха за нея.
Вината обаче е 90% на МОСВ, която прикрива новата роля на язовирите, отдадени от задкулисието на мутри-бушони. По същество след отдаването на язовирите на концисия те биват превръщани в мутрорибарници и престават да бъдат язовири, в смисъл да акумулират вода, да дават вода за напояване, да бъдат буфер срещу високите води. Анал Етем не играеше в тази игра, а в разпределянето и усвояването на средствата, отпускани за бедствията. Колкото ще търсят отговорност на Бисеров, толкоз ще търсят и на Анал Етем. Голяма работа са ДПС-то.
цитирай
3. fascindoo - е, Анал Етем е новото й име,
24.12.2014 11:12
първоначалното е Ептем Ебем !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12249650
Постинги: 4561
Коментари: 10789
Гласове: 18362
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930