Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2014 12:25 - ДЕВЕТДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИНИ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3504 Коментари: 7 Гласове:
18

Последна промяна: 26.11.2014 12:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                ДЕВЕТДЕСЕТ  И  ПЕТ  ГОДИНИ 

ОТ  НАЙ-ПОЗОРНИЯ  ДОГОВОР  ЗА  БЪЛГАРИЯ, НЬОЙСКИЯТ

 

     Сред  трагичните събития в българската история наред с турското иго и повторното ни „освобождение” от съветската армия, което зарази с вируса на Маркс страната ни и я върна с хилядолетие назад съществува и едно друго, съизмеримо с тези двете не само като величина, но и по подлост и злост спрямо страната ни. Това трагично събитие е Ньойският договор, който стана символ на омразата към нас, българите от страна на двете изявени тогава велики сили, Англия и Франция, защото не избрахме тях за съюзник. Причината е ясна - след 500 години турско иго ние станахме независима държава, но за съюзник предпочетохме не тях, а Германия, с която те не могат да се мерят по нищо.  Богатсвото си Франция получи от ограбването на страните на Африка, а Англия от – страните на Изтока. Германия постигна всичко сама и надмина двете велики сили тогава /б. м. грабителите на света/, пред нея имаше бъдеще – тя щеш да надмине като икономическа и военна сила тези две страни, взети заедно. А обединение с Австроунгария бе съвсем реално, което би дало началото на обединена Европа – кошмар за Англия и Франция, които остават в задния двор. Това бе и причината за ПСВ, а поводът е ясен - изстрелът на етническия сърбин от Сараево, Гаврило Прнчип. След този изстрел Австроунгария не можеше да не започне военни действия, от които се възползваха Англия и Франция, виновниците за тази война.

      Ньойският договор след войната преследваше стратегическа задача – да спре развитието на Германия по пътя й на първа сила в Европа и да удари здраво тези, които я предпочитаха за осъществяване на икономически връзки с нея. Ударът върху нас бе толкова подъл и толкова жесток, че относителната му тежест спрямо малката ни държава бе по-голяма отколкото спрямо Германия. Клемансо не крие омразата си към нас и при изготвянето на договора дава насоки за съставянето му - клаузите за нас да са такива, че да не съществуваме повече като държава. И допълва, че ако можел, щял да унищожи България. Англия винаги преследва стратегически цели, този се води от омразата си към нас. Защо? Много ясно защо – защото нашите политици след Освобождението ни са счели германците за сериозни хора, а французите и англичанита за несериозни. Излизащата от турското иго нова страна не воже да уважава граблителите по света, това е в основата на избора ни.

     ПСВ приключва, побеждават Англия и Франция, които тогава са разполагали с ресурсите на техните колонии и /донякъде/ помощта на набиращата вече голяма икономическа мощ нова държава, САЩ. Основният им противник, Германия, е разчитала само на собствените си сили и ресурси, които се оказват недостатъчни за победа във войната. За да се превърнат постепенно Щатите в най-силната държава на света в техен интерес е било да няма обединена и силна Европа, а на техният главен съперник, държавата Германия да бъде попречено на развитието й, което тя  осъществи без тя да има колонии, които да ограбва да се издигне на първото място в Европа.  Първата световна война, за която определението „световна” е пресилено, дава шанс на американците да започнат възхода си към завладяването на света без война. Дават им го глупавите европейци тогава, явно не осъзнаваайки на къде тръгват нещата. Отбелязвам, че американците присъстват на Ньойския договор и са резервирани към текста му, но „великите” тогава Англия и Франция не зачитат мнението им и се държат с тях снизходително. Така заченатият в Ньой курсът на падение на Европа и възход на САЩ завършва с финален акорд след края на ВСВ. Тя не можеше да не започне, защото унизителните мирни договори бяха нетърпими, но резултатът от тази война бе ужасен: Вместо анулирането на Ньойския договор и връщане в пределите на страните им около 50 млн. души, придадени заедно с териториите им към други държави, вместо възстановяване на отношенията на мир и доверие в Европа, от този война се възползва световнатата мяфия,ь която я спечели.

    В края на ПСВ Щатите правилно се ориентират за възможностите, които тази война разкрива за тях и се намесват символично. Техни войски дебаркират във Франция и откриват там втори фронт, на който изпращат свои войници. Това деяние е безсмислено, но трябва да се покаже на Европа, че има държава на света, вече съизмерима по огнева мощ с всичките държави на континента. Почти всичките войници на САЩ са негри доброволци, които в Америка нямат право да притежават оръжие и умират от желание да гърмят. Без да са се водили реални военни действия за два-три дни негрите изстрелват от позициите си от брега на Атлантическия океан /през Фрнция?/ по посока към Германия  два пъти повече снаряди, отколкото са изстреляни за петте години военни действия от враждуващите страни. След тази стрелба по виртуалния враг циркът „втори фронт” приключва – отбой, по корабите и обратно в Америка.  Заявката за последвалото след четвърт век присъствие на Америка на Стария континент, за да установи на него своята пазарна система е дадена.

    Германия губи ПСВ, в Европа нищо не се променя към добро, защото в нея побеждават грабителите на света, Англия и Фрнация. Те самите се окачествяват като добрите, а загубилите войната пак те окачествяват като лошите. „Договорите” след войната по същество се явяват основа на следващия военен конфликт в Европа, който възниква след 20 години. Той е неизбежен, но този път прераства наистина в световен. САЩ са вече велика сила, в неин интерес е Япония и Германия да не са повече такива, само тя да е. За да се прикрие този факт – победата на мафията във войната - за ВСВ са изписани най-много лъжи от всичките важни събития в историята на човечеството. Тези лъжи до днес от мавзолея на Ленин рецитира марксленинеца Путин по случай Деня на победата, денят, в когато СССР пречупила гръбнака на фашизЪма и спечелила ВСВ. А промитите мозъци под трибуната на мавзлолея скандират: Балумба Германия, балумба нацизъм, балумба фашизъм!

    Част от клаузите в несправедливите договори след ПСВ остават до днес. Те са огнище на напрежения на много места по света и са определящи за много от произтичащите и сега проблеми в него, от които ще спомена няколко:

-         Кюрдският, при който англичаните оставят кюрдите без държава и я придават към четири други държави,

-         Унгария губи 70% от територията си заедно с унгарците там,

-         Над 50 млн. души в Европа от държавите на лошите биват придадени ведно с териториите, които населяват към съседни на тях държави на добрите.

 

    За да изправят срещу Германия още един противник по време на  ПСВ Англия и Франция заразяват чрез агента на Коминтерна Ленин Русия с вируса на Маркс, осъществявайки по този начин комплексна стратегическа програма – така ще спрат Русия от завоевателната й политика и разширяване на империята й, защото тя вече е най-голямата по площ държава в света с много природни ресурси. Така тя ще престане да бъде заплаха за Западна Европа. Вирусът на Маркс представлява фалшив обществен строй, ползван от агенти на Коминтерна за внедряване в държавите с примати. Така веднаж вкаран вирусът на Маркс в някоя страна, в нея хората започват да се избиват сами, да се изпращат в лагери на смъртта, икономиката  става командно-административна и  не работи, проблемите са навсякъде, решението им – невъзможно. Разумът се заменя с лъжата и насилието, осъществявано от службите по сигурността, ненормалното пуска дълбоки корени и ражда отровни плодове. Интелигенцията се обявява за реакционна маса и се унижожава физически и по други начини, вместо нея акъли дава пролетариата, рабочих и крестянь /б. м. не обезянь/. И държавата се срутва под собствената си тежест, а продуктът, който тя произвежда са пропойци-примати, от които нищо не става, защото от алкохола се сбърква и генът им. Това са днешните промити мозъци, един твърде устойчив и агресивен вид, метастаза на марксизЪма.        

      Втората цел на Англия и Франция спрямо Русия е да я вкарат директно във война с Германия, а повод за това им дава сифилитикът Ленин, агент на Коминтерна. Русия има големи заеми от Европа, но Ленин казва, който е вземал заемите да ги връща и избива императорското семейство, подписало кредитите. С това той отваря възможността кредиторите – Англия и Франция - да започнат война срещу Русия, за да възстановят с нейни активи дадените й кредити. Това не се случва, защото Русия се включва във войната и ще воюва срещу Германия. На руските войници дават тояги, всеки си води кон от селото, а на един на всеки сто войници – пушка. Тогава възниква понятието пушечно месо, защото точно за това са били ползвани руските войници. С тояги срещу добре въоръжените германски и австрийски войници те са били избивани до последния войник и кон без нито дна жертва от страна на противника. Англичаните и французите започват постепенно да въръжават руските войници, но войната вече е към края си. Англофренската разработка не допринесе до активни военни действия от страна на руснаците срещу германците, но доведе до смъртта /б. м. разстрела/ на милиони техни младежи.

    Войната приключва, победителями не судить. Победителите в ПСВ налагат подписването на „мирни споразумения” между добрите в ПСВ – Англия, Франция и подкрепящите ги страни, между които и Сърбия от една страна и лошите – Германия и подкрепящите я страни от друга, между които Бълтгария. Този договор е подготвян около година, главните действнащи лица, даващи насоки за съдържанието му са Клемансо и Лойд Джордж, като фамулуси към тях са американският президент Уилсън и италианският Орландо. По същество тези, първите двама то кооито идиоти, са се сбрали да решат съдбата на Германия, Австроунгария, Турция и България завинати, сега им е паднало. Не е било изяснено само лошите сами ли да си носят въжето за бесене или добрите ще им услужат с такова.  На загубилите войната  /лошите/  се налага да заплатят на победителите /добрите/ разходите за войната и щетите от разрушенията със суровини, материали и дългосрочни плащания в златни френски франкове и британски лири, квалифицирани като репарации. По време на подписването на договорите добрите не са пропуснали още веднаж да унижат победените с проведения ритуал, оповестяващ край на войните в Европа, след измислянето на този „договор”.

    Но и това не им стига на добрите. Те променят границите между държавите за да унижат победените без да се съобразяват с етноса в тези територии и желанието на хората в тях, но с това преследват и стратегически цели. Прекрояванията на гранииците целят да създадат пробеми между държавите, които са враждебно настроени към „добрите”, да остават те огнища на напрежения между съседни държави, които са роднини по кръв и с еднакъв манталитет, каквито са напр. българите, сърбите и македонците. Така те ще бъдат зависими от „добрите” и ще се нуждаят от закрилата им за сигурността си, което ги прави манипулируеми от тях. За да не бъде България първата сила на Балканите пък откъсват голяма част от териториите й и ги придават към съседните държави, отнемат ни брега на Егейското море. И още нещо – французите ни изпращат техни чуждестранни легиони в странатаа от черни примати, които ние да издържаме. Ако пък откажем да подпишем договора ни заплащват с нови военни действие, а ние вече не притеежаваме оръжия.

   Принципът на разделението на държавите в Европа, за да бъдат те манипулируеми получи своят апотеоз след ВСВ, когато континентът бе разделен на два враждебни лагера. Стабилността в континента се гарантираше от новата суперсила след ВСВ, САЩ.

     Турция, която също бе за наказване за участието й в ПСВ обече се оказа в ново стратегическо съседство, с СССР и поради това към нея аршинът бе друг. Тя бе наказана, но скоро след това тя получи ревизия, а с нея - източната част на Мала Азия, която е част от гръцкия архепилаг от древни държави около Гръцкото /Егейското/ море – чисто гръцка територия, а като подарък към тези територии и гръцкия остров Кипър, явяващ се непотопяем самолетоносач в морето в центъра на света. Англичаните, номер едно измежду „добрите” зачертаха от картата на света държавата Кюрдистан, придавайки от нея на Турция към 200000 кв. км. и към 20000000 души. Това бе основата, върху която изгря звездата и на Турция, превърнала се в суперсила на фона на разрухата на Европа след ВСВ. Турските работници възстановиха Европа, но и останаха там със семействата си. В момента в Европа има към 7000000 турци, граждани на европейски страни и много работници, което води до възникване на анклави в тези страни и процеси в тях, които не могат да бъдат контролирани от европейците, а пътят вече е начертан – Европа се ислямизира. От нея към Изтока дори тръгват доброволци джихадисти.

     Неестествено и вредно за Европа бе и придаването към Турция на територията Източна Тракия, която е 90% българска, във вътрешността  и 10% гръцка, покрай морето. Владеенето на Босфора и Дарданелите бе причината за това решение на „добрите” – добрите придобиват контрол на проливите.

    Ние също сме потърпевши от този договор, защото от нас бяха отнети територии с българско население, природни богатства, като подлостта на този акт няма граници, за това след малко.

   Отнемането на територии от България става и в близкото ни минало, като причината за това е обстоятелството, че за доста дълъг исторически период принадлежим към турската империя. Турция ни владее, но се стреми още да разшири на запад империята си, достигайки до Виена и Венеция. Осъзнавайки сериозността на проблема, австрийците оказват сериозна съпротива на турските войски, които вече палят дворци в предградията на Виена и започват настъпление срещу тях. Така те преминават през територията на днешна Сърбия, преследвайки отстъпващите турски войски, в която тогава има български територии и население и достигат до днешните ни граници на Сърбия с нас. Там бойните действия са прекратени, сключва се мир. Трагично събитие от това време - 1688 г. - е Чипровското въстание, за което чипровци биват подлъгани от австрийците, че ще настъпят още на изток и ще ги освободят от турците. Такова нещо не се случва, озверените от загубите на територии турци, изплашени за империята си, избиват с тояги голяма част от мъжете на Чипровско, а другите бягат през Балкана в Сърбия. По-късно има амнистия, но Чипровци вече никога не става същият град.

    Освободените от австрийските войски български територии по долината на река Морава и по долината на р. Тимок остават към Сърбия. Това българско население има съдбата да е отделено от страната си по стечение на събитията, а не умишлено, както бе сторено с Ньойския договор и така то става част от друга държава, но все пак сродна на нашата – славянска, с език, близък до нашия и подобен манталитет. А не мюсюлманска. Който е бил в Сурдулица или в Княжевац или Заечар сигурно е забелязал, че с възрастните хора езикови проблеми няма, те са етнически българи. Най-убедително това се усеща когато се преминава по билото на планината Бясна кобила, кооето е било граница между България и Сърбия до 1919 г. От изток на билото живеят българи, принадлежащи към Южната крайна, от запад на билото са сърби, но раздлика между тези хора няма. Голяма част от изселелите се от Босилеградско българи са се установили в гр. Сурдулица, където има хора от тяхната кръв, останали там след прогонването на турците от тези земи. Със същото убеждение оставам и когато съм се срещал със сърби от района на гр. Кално. Това са етнически българи, роднините им са от другата страна на Балкана, в Белоградчишко.

    В ПСВ ние участваме на страната на лошите и сме жестоко наказани. Аз съм виждал публикувани документи, какво дължим на „добрите” в натура, описано в мирния договор като брой овце, магарета, крави, селскостпонаски инструменти, природни ресурси, между които дървен материал и въглища, които наши мини копаят няколко години за Сърбия. Може би по време на войната сме изгорили или откраднали техните въглища. Определена е и сума в пари, но за да не ги засегне инфлацията, те са в златни франкове към 2-3 милиарда и срок, в който да се изплатят на добрите. И на гърците плащаме и на румънците и на македонците. Положението в България става много тежко, подобно на това, когато Англия подтиква съюзниците ни да ни нападнат едновременно и предизвика тук Междусъюзническата война с цел да помогне на Турция, подклаждайки конфликт между враговете й на Балканския полуостров. Това не достигна на добрите, имаше и много по-тежки клаузи в Ньойския договор. Територии с площ около 11000 кв. км. с целокупно българско население с имотите им , с трудовите им навици са откъснати от Родиината им и придадени към чужди държави – Тройното кралство /Словения, Хърватия и Сърбия/, малка част към Македония, която тя буквално краде от страната ни, малка част от района около прохода Промахон, но също така Западна Тракия и планината Сенгелска,  отнемат ни Източна Тракия, което пък ни лишава от излаза ни на Бяло море. Берлинският договор ни отне територии, поради което и взехме участие в ПСВ, сега пък Ньойският. Живи парчета от България бяха откъснати отново и дадени за усвояване от съседите ни. По склоновете на Родопите в Гърция живеят предимно наши помаци. По договора от Ньой ние можем да си поискаме териториите, но даржавите, към коита са придадени те трябвя дя са съгласни да ги върнат.

 

   Сега по-подробно ще се спра на територията, отнета от нас и придадена към Тройното краство, състоящо се някога от Словения и Хърватия, които са католици и поради това толерирани от Запада и Сърбия, които са християни и са толерирани от руснаците.

 

   Тази територия се състои от две части – Северната Крайна с главен град Пирот и Южната, с главен град Босилеград. Според мен Северната Крайна има площ 2-3000 кв. км., а Южната – 1.5-2000 кв. км.

   Аз признавам гранииците на България не в тази територия, която граничи на три морета, защото това са завладяни от нас чужди територии, а тази след Освобождетието ни, макар никак де не съм съгласен с това, триториите на Тракия да принадлежат на турците и гърците. Границите на България по Берлинския договор, намираща се в Балканския полуостров са съобразени с релефа на природата по начин, в тях хората да имат възможност да се предвиждат от планините към равнините, да обменят стоки, да извършват различни видове сношения помежду си, необходими за поминъка им, при глад и нужди, при болести и други дела. Давам пример с района на Босилеград, който има една едниствена естествена връзка с полето в посока на долината на река Драговищица. Отзад целият район е заграден с висока почти 2000 м. планина. За този район случаят е най-фрапиращ. В тази територия на страната след Освобождението трудоваците правят пътища, противоерозионни съоръжения, водоснабдяване по селата в планината, условията на живот на хората се подобряват. ПСВ и „добрите” /б. м. идиотите Англия и Франция/ объркват завинаги живота на хората в тези части на България, които те отделят от Родината им за наказание, че са воювали на страната на „лошите” и съзнателно ги обричат на погибел. Замисълът е много подъл и цели прогонване на българското население от места, които те са обитавали стотици години или смърт поради невероятно тежките природни условия в капана на планината. Ще дам два примера за тази подлост и жестокост на англичаните спрямо България:

   Планината Бясна Кобила има форма на подкова и загражда района на гр. Босилеград. Още една част от отвора на подковата се загражда от Милевската планина. Четири реки извират от билото на тази подкова – Тлъминската, Любатскатаа, Лисинската и Божицката. Селата са разположени по техните долини и по скатовете им в долната част на тези две планини. В района е имало един град, Босилеград, където са били занаятчиите, валията. Единствинеят път на тези хора за да осъществяват контакти с други хора и да си набавят необходимото за съществуването на тях и на животните им е надолу по реките, които се събират и текат към Кюстендил. Кюстендилкото поле е раждало необходимото зърно за животновъдите от планината, те пък са разменяли срещу него кожи, вълна, луканки и др. стоки. Идиотите /б. м. „добрите”/ дали не са знаели, че с премеестването на границата преди Кюстендил прекъсват жизнената връзка на тези планинци и ги обричат на погибел. Знаели сас със сигурност, но точно това са искали, да ги затрият. Клемонсо го е казал в прав текст, мразел българите човекът, ако от него зависело, щял да затрие България.

   В подобно положение се оказват и хората по долината на  р. Височица в участъка от с. Долни Криводол до с. Ръсовци. Те имат само един излаз от този пранински капан, към Годеч. Там са били живителните им връзки, там са се снабдявали с необходимото им за живот през зимата с добитъка в планината. И точно там „добрите” им турнаха граница. А годините са били лоши - да отидеш при роднините си от другата страна на границата е било углавно престъпление, нарушител на държавна граница. При някои села границата минава така, че ги разделя на две /Врабча и др./ при други граница се явява селската река /Долно Невля и др./ Границата на добрите оставя по долината на р. Височица селата Горни и Долни Криводол, Бракьовци, Изатовци, Сенокос, Славиня, Росомач, Дойкинци, Еловица, Ржана и Ръсовци в планиниски капан, заграден от пранините Видлич, Балкана и едно непроходимо ждрело при с. Пъклище, през коеето и римляните не са направили път, такова ужасно е. Да не би „добрите” да не са знаели за този планински капан, в който са щракнали хората за да умрат тук?  Знаели са, но чрез него са искали да ги прогонят или да измрат по родните си места поради нечовешки трудните условия, при които ги поставя новата граница, покарана от…”добрите”

   В трудно географско положение са и селата в котловината /огромен въртоп/ между селата Мазгош и Високи Одровци. И те в планински капан, но не толкова висок. Връзката им с Годеч при с. Мазгош е била преградена с граница.

   Това са резултатиите от Ньойския договор, в който е казано, че тези земи, известни като Запаните покрайнини се придават към Тройното кралство. Тройното кралство обаче се разпада, виновни за това са били сърбите, а западът е държал на дугите две страни в него, защото са католици.  Това означава, че Западните покрайнини трябва да се върнат към България. За връщането им по Ньойския договор ние е трябвало да си ги поискаме, а който ги държи, да се ъгласи. Но този, който ги държи – Тройното кралство – вече го няма, а от наша страна никой не си ги иска. Поради това сърбите задържат Крайните и успяват да удържат това положение до ВСВ. Хитлер не признава унизителните договори от ПСВ, за да ги премахне той започва войната. Поради това докато траеше ВСВ война Западните покрайнини отново са към България и след 20 годишна раздяла роднините са отново заедно.  Но във ВСВ побеждава мафията, чиято цел е да затрие Европа като съперник на САЩ. Положена е основата за разрухата на ценностите в Европа, дала най-много за културата по света, а така и на самата Европа. Ценностите на Стария континент се зменят с американизЪма – мултинационалнността, пазарното мислене, пазарният начин на живот, добре познат в стрнатата ни от бита на ромите, които от векове живеят на този принцип. И в Европа всичко се обърква, при нас също, полага се основата за тоталната разруха на Европа. Мафията раздели Европа на два портивопоставящи се един на друг блока – на съветските идиоти и на зорлем наамериканизираните европейски страни. А положението бе доста сериозно, насочени слещу Западна Европа ракети имаше дори в Германия. Без съюз на Западна Европа със САЩ, Съветите щяха да ги нападнат и превземат, защото те произвеждаха само оръжия, както днес КНДР.  При това положение, наречено Студена война не можеше да се мисли за роднините ни в Западните покрайнини, с които Сърбия няма нищо общо, но то й помогна тя да продължава да задържа териториите ни.

    Има обаче едни много особен елемент от политиката, която големите държави водят спрямо страните на Балканите и той е следният:

   СССР, макар в ужасни отношения с Тито, който не разреши да се извърши отнемане на земята на хората, имаше към Югославия по-добро отношение отколкото към нас. Вероятно заради базите в Адриатика, където те имаха подводници с ядрени ракети и поради базата с ракетните силози до Ниш, която е действаща и днес. Същото бе и отношението на Западна Европа към Югославия, която предпочиташе вместо нас. Това го разбирам – Югославия бе голяма държава и търговски партньор на Запада.

   Дойде „демокрацията” през 1989 г. но тя не изведе на политическата сцена нито една разумна личност у нас, която да направи нещо за разрешаването на този въпрос, защото главната цел бе да се разграбва от задкулисието това, което държавата бе придобила по време на социализЪма. Предприятия се окрадоха, банки се окрадоха, бетонира се Черноморието, създадоха се силовите структури - разбойническа работа. Кой ще ти мисли в такова време за българите извън България? Дойде и югоразпада, но нашите политици от Филип Димитров до Бойко Борисов казват, че въпросът със Западните покранини е решен. Той не е решен, но държавата ни, която се ограбва и управлява от чужди агенти, най-вече маркспутинци, няма възможност да се заеме с тези райони и хора, ако те бъдат върнати на България. Идиотите разсъждават така:

  Тия там са бедни, ограбвани са от 1919 г, от тях няма какво да се открадне. Те и данъците си няма да могат да плащат, а ние трябва да им даваме пенсии и пари за благоустройство, здраве, образование. Да си стоят така.

     Имаме такъв пример в историята ни със с. Тъмраш, което никой не иска, защото помаците там са бедни и няма да могат да плащат данъци.  Поради това те правят Тъмрашка република, за да не загубят и зимните паши в Гърция, после Помашка република, после Триградска.

   Тази проява на нашите политици е нихилизъм, което е посока 180 градуса спрямо нормалната, но с извивка на ляво. Сърбите пък са шовинисти, което е посока 180 градуса спрямо нормалната, но с извика на дясно. И става така, че двете посоки съвпадат. Нихилизъм е признак за хората, че те не притежават национално чевство. Шовинизъм е нещо много омразно за държавите, които съжителстват с такива, съжалявам, че се повтарям, но пак казвам, идиоти. Сърбите си живееха отлично в рамките на Югославия, яхнали останалитее държави, но шовинизмът им ги приключи. Нас пък ще ни приключи нихилизма.

    Има  други фактори, които според мен пречат на връщането на тези територии на България. Мисля, че в сръбските управляващи среди, както и в нашите има мафиоти на много високо ниво - в политиката! - които имат споразумение помежду си по този въпрос. Без всякакво скъмнение за мен, то е да не се повдига този въпрос въобще – мафиотите от двете страни на „наказателната граница” нямат интерес да си усложняват живота с дейност, която няма да им донесе печалба. Разликата е, че в Сърбия мафиотите са по-малко, но с  по-силни позиции, а в България са повече, преброени по глави или по членно, но не всички имат чак такиваголеми  възможности. Оказва се че и Цветан Василев играе със сърбите. Построил е там завод с откраднатите от кредиторите пари и те сега са му ятяци от съдебно преследване тук. Това е само върхът на плуващата ледена планина, връзките са още по-здрави заради пътя на дрогата от Изтока към Европа, където мощ набират Косово и Албания.

   Ако днес по въпроса да се върнал ли Западните покрайнини на България ЕС може и да вземе позицията на нашата стрнана, то точно на обратната позиция ще бъде Путин, който има интерес от лоши отношения между нас и Сърбия, за да не влезе тя в ЕС. За тази цел той използва газовите доставки към Сърбия. А маркспутинци и в Сърбия и в Бълтгария – дал Господ. Това е една от причините да не се строят и нови ГКПП, които биха подобрили живота на сънародниците ни там, реализирайки селскостопанката си продукция – единственото нещо, което могат да произвеждат. Путиниизацията, която се провежда у нас от маркспутинците не води до напредък на страната, а до мутризация, която ще премине в олигархизация, приматизация, циганизация и опростачване в действията и мисленето. Този процес не е добър като показател за имиджа /суратя/ на България пред Западните покрайнини.

   Ако се достигне обаче до връщане на тези територии на България, за останалите в тях малко българи ще има много неприятни моменти. То ще са пирамиди, които да окрадат парите на хората, разбойници, които да им окрадат продукцията, застрахователи-рекетьори, цигани, които да им изкрадат всичко, което могат да отнесат за скрап, а такива прелести там има много по изоставените вече домове, а също и селскостопанска техника, ще се появат телефонни измамници, ще се излъчва реклама на мошениците с фалшивите стоки и лекарства, съдът и прокуратурата ще са политически фигури и ще са подвластни на задкулисието. Ние вече имаме някакъв имунитет срещу злото, което ни сполетява всеки момент, актуализирано от задкулисието, но за доверчивите ни и живели непрекъснато в селото си българи, не претижаващи никакъв имунитет срещу престъпницити, избрали престъпността за свой бизнес ще се повтори ситуацията с ескимосите, когато белите пренасят при тях вируса на туберкулозата. Непритежаващите срещу този вирус ескимоси умират от страшната болест. Подобен на вируса на туберкулозата се оказа за страните вируса на Маркс, защотото бе нов, а превенцията срещу него започна твърде късно за останалите страни. Напълно заразени остават обаче доста, цитирам Северна Корея.

     Бил съм много десеттки пъти в Западните покрайнини, твърдя, че там не се краде. Така си живели хората, но животът около тях, под планините, в тоито те живеят е станал съвсем друг. Някога, кон до кон, юнак до юнак, днес джип до джип, айдук до айдук. Как ще си намерят тези добри, доверчиви хора място в един нов свят, за който те не са приспособени. Те са живели винаги в родното си място, неотлъчно до животните си, почивен ден те нямат. Това е битие, останало от преди повече от век, но днес свътът е много различен.

   За  нихилизма като черта на българите казах, това е нещо много вредно за нас. Водил съм хора в Западните покрайнини с мен на разходка. Те гледат подигравателно на българите там, наричат ги сърби, обвиняват ги, че са изостанали като бит и мислене. Истината е, че българите в Западните покрайнини биват наричани обидно от сърбите българи, а когато дойдат в България тук ги наричат сърби. Ни тук ни зачитат за хора, казват те, ни там.

    Още една пречка има за връщането на тези територии към България, ще спомена и нея. В Сърбия, както и в Русия преобладаващата част от масите /ползвам термин от ЛенинизЪма/ след тозкоз години фалшив обществен строй са с промити мозъци. Сърбите искат титовия комунизъм, искат възстгановяване на Югославия и за всичко обвиняват американците. Напомням, че бетонните глави са глупави и неагресивни, но промитите мозъци са агресивни и са програмирани да вървят срещу посоката на естественото Божие употребление. Ако могат да сторят зло на някого или  на народ, те ще са доволни, ако не могат – набират злоба за появила се такава цел. Шовинизмът и промитите мозъци, това обединява руснаците и сърбите, страничен ефект от заразата с вируса на Маркс. Обикновените сърби са като българите, със същия манталитет. Добри хора са. Това не важи за мафиотите от Белград и за агентите на УДБА, които работят и днес. Агентите на УДБА, както и на нашия Център аз ги различавам, защото ми приличат на цирей с гной. Само това ще спомена за агентите на УДБА в Сърбия, че в момента те вземат пенсии по 1000 евро, а това доказва колко пари са вземали като партийни секретари или разносвачи на куфарчетата със шифъра по света, уж на друга работа. Пенсиите над 200 евро в Сърбия вече са високи. Имах среща с хора с високи пенсии, те обикновено са на хора, работили в Европа. Ще спомена обаче един богат пенсионер, явно агент ва УДБА. Ловец-контрабандист, заплашва ме, защото в България сме били приятели на американците, внедрен е на „работа” като служител в манастира „Свети Георги”, където „разяснява” на хората религиозните дела, а истината за каменните кръстове в манастира, направени от гинцките майстори  обяснява с лъжи. Друга една агентка /и бракувана курва/ ми прати заптиета защото съм търсел злато. Трети, доста възрастен, за да разбере от къде така добре познавам Западните покрайнини се изкачи с мен на висок връх с оброк, с душа между зъбите, за да разговаря с мен. През цялото време говореше как българите, тогава фашисти, изпозастреляли всички мъже в планината – овчарите и говедарите, като гледали разстрелите да стават пред жените и децата им. По селата в Западните покрайнини, където има и сърби има внедрени агенти на УДБА, които водят пропаганда за миналото на тази земи и за хората по тях, че винаги са били сръбски. Една бракувана от активната си служба агенткта в с. Дойкинци каза, че заради дадения от нас коридор за американските самолети са пострадали сърбите, иначе те вече били изгонили албанците от Косово, но заради нас се върнали и са им им откраднали територията. Попитах я, какво щеше да стане в Македония с 2000000 албанци депортирани от Милошевич там. Това не засягало Сърбия, отговори тя. Всичко лошо, което можеше да се каже срещу България тя го каза, а причината за позицията й  бе, че сме минали на стратата на американците. Те обаче никога нямало да направят така, а щели да сключат съюз с арабите и руснаците, никога с ЕС.

   Тези разговори цитирам като доказателство, че ако в Сърбия има референдум да влезат ли в ЕС, те ще бъдат против. И ще се капсулират както някога Албания, като е КНДР, както е тръгнал и Путин, който с агресивната си външна политика изправя Русия срещу целия свят, от който руснаците са зависимо дори за физическото си съществуване.

   Процесът на сърбизация на българите в Западните покрайнини никога не е спирал и доказателство са многото  паметници след ВСВ, когато българите са избивали сърби…в Западните покрайнини /б. м. те са населени с българи/ . На всяка чешма в българските села има каменописи как българите са избивали там хората /б. м. сърбите/, макар такива там не  е иммало, няма и сега. Но пък сърбомани има, цитирам две села – Синя глава и Церев дел. Липсата на достатъчно деца пък е довела до закриване на българските училища почти навсякъде и езикът на българите там търпи промени.

   Още една причина да се опитва да задържа още Сърбия нашите територии е желанието й да ползва природните им ресурси. Там има много гори, води за енергийно отработване, а Сърбия го закъсва по много направления. Едните се вътрешни и ще стават все по-остри, това са отношенията между помаците в Санджак и сърбите, които са много лоши. Ог юг на сръбска територя тече могъща популация на албанци, които ще предизвикат след години същото, което стана в Косово. То ще стане и в Македония, която ще се разцепи на две, разделена от Вардара. Воеводина е унгарска територоя, но на мен се струва, че Унгария не си я иска – поне за сега - защото там живеят само цигани. Те обаче не са като нашите, а работят по полето. Проблем за Сърбия е и сръбската част на Босна и Херцеговина, където те все пак дават на Баня Лукая по нещо. Там беднотията е нещо ужасно. Сърбия  е бедна на природни ресурси, вкючително и енергийни. Те произвеждат за сега само хранителни стоки, но за тях няма пазар, а вътрешният им пазар е пренаситен. Ако станат членове на ЕС това може да се промене до някъде, но промитите мозъци няма да разрешат подобно членство преди да е изчезнала от историята Империята на злото - техният кумир и надежда. Проблем за Сърбия е и придвижвнането на хора и превозни средства, защото тя вече от всякъде е обградена от ЕС. Държавниците на Сърбия искат да се присъедини страната им към ЕС, но титовистите/бетонните глави/ и маркспутинците /промитите мозъци/ ще имат решаващ глас. Те още вярват, че да се възстанови старата Югославия и да се управлява от сърбите е напълно възможно, както ВБолен Сидеров смята, че Кремиковци ще възстанови работата си, ако американците спрат да пречат на тези дела и възстановим сношенията си с Русия.

    С всяко изминала година се вижда, че живътът в Сърбия става по-скъп. Те едвам имат пари за газ и петрол, а какво остава да купят суровини, нови технологии. Ще дойде време, огато няма да имат пари за нафта за тракторите, ако така продължава. Източили са язовира Завойско езеро за електроенергия, защото нямат пари за газ. И така колкото повече се дърпат от присъъединяване към Европа,   толкова по-тежко ще става положението им, те ще се отдалечават все повече от технологичниия свят и ще се превърнат в капсулирали се примати. Юговойната не им даде разум, че трябва да променят линията си. Сърбите имаха някакви си там оръдия, влачени КРАЗ-ове, а срещу тях от въздуха и от кораби бяха насочвани лазерно ракети, които улучваха прозорците на военните сгради. Съппротива срещу тези въоръжения сърбите нямат, но същото важи и за технологиите им, които ще ги превърнат в изостанала държава, без никаква перспектива. Ще им остане само това, което правят и сега, да се хвалят. Че мъжете наподобявали курецкаогредо, а жените – пичикаояма. Ако има кой да им вярва.

    Аз виждам сърбите на кръстопът – или към Европа или в пропастта.

За жалост, същото важи и за България, макар да сме вече в ЕС, като често се питам, как още ни търпят там. Агентиге та Путин в България правят всичко възможно да ни компрометират, да стане там присъствието ни нетърпимо, да ни изгонят  и да ни върнат в бившата орбита на СССР. За тях въпросът с изчезналото тевтерче на Златанов е много по-важен отколкото съдбата на българите в Западните покрайнини.

    Завършвам това дълго писание, което може да бъде многократно по- дълго с едно сравнение.

   Какво щеше да блъде положението на хората в Куба, ако тя не бе зона на влияние на Русия, а бе станала щат на Америка, подобно на Хаваите. Причините за дереджето на Куба са ясни - в гънките под водата около Острова на свободата бъка от руски подвидници, на база твърде близо до САЩ, но това струва 5 млрд. долара годишно на Путин. За да го изтощават икономически, американците си траят. Потърпевши обаче са кубинците.

   Какво ли пък щеше да бъде бъдещето на с Мазгош, което е на границата с България до нашите села Връдловци и Станянци. Покрай него преминава влак, но в българската част, а природата около с. Мазгош е най-красива в цялата плранина Видлич. Селото е основано там заради карстовия извор, наричан Врелото, който е обилен при всички годишни вемена. Не в Бояна, там щяха да си направят мутробароци бизнесмените ни. Но границата удължааваа пътя до това българско село от България със сто км. и то загива. Не повече от 10 дущи догарят там като свещици, след това къщите ще зейнат като черепи без очи. Ако я нямаше тази граница според Ньойския договор, наричана от хората наказателна, друга щеше да бъде съдбата на това красиво село.

    За това, което на нас „лошите” причиниха „добрите”, от мен – проклятие! То вече ги постиига. Някогашният чуждестранен легион, който тероризираше България днес е в предградията на Париж, а в Лондон – пакистанските анклави около него ще му видят сметката. А сърбите – докато задържат незаконно нашите територии, не само Косово изгубиха, но им предстои да се „свият” още – отдолу заради албанците в Сърбия и отгоре до Земун, заради Воеводина, придадена им барабар с циганите в нея по силата на Ньойския договор.

    Годишнината на този договор е време да се размислим и да напомним на мошениците в политиката, че не може вече почти век отношенията между дължавите да остават подвластни на несправедливите договори от ПСВ. Те доведота до ВСВ, те доведоха до разрухата в Евпора, до ислямизиранетио й, ще доведат и до нови злини ако не бъдат премахнати. В основата на това световно зло са Англия и Франция, грабителите на света. За да останат такива те измислиха Ньойския договор, но той ще приключи и тях. А възползващиите се от него ще накаже Бог!

   

 

   

  

  




Гласувай:
19


Вълнообразно


1. sande - Поздравлявам Коста Иванов заради този му докторат по политически науки!
27.11.2014 16:11
" Годишнината на този договор е време да се размислим и да напомним на мошениците в политиката, че не може вече почти век отношенията между държавите да остават подвластни на несправедливите договори от ПСВ. Те доведота до ВСВ, те доведоха до разрухата в Еврора, до ислямизиранетио й, ще доведат и до нови злини ако не бъдат премахнати. В основата на това световно зло са Англия и Франция, грабителите на света. За да останат такива те измислиха Ньойския договор, но той ще приключи и тях. А възползващите се от него ще накаже Бог!"

***
Прочетох го с възхищение и благодарност.

Написан със задълбочено, академично познаване на историческите процеси, с обективни оценки, защищавани страстно и убедено, с живо и пламенно слово, гражданска доблест, с мъдри изводи и предупреждения за всички възможни предизвикателства, конфликти и сблъсъци със съвременните реалности ...

Още веднъж - поздравления!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Тази вечер по БТВ в края на Новините
27.11.2014 19:31
sande написа:
" Годишнината на този договор е време да се размислим и да напомним на мошениците в политиката, че не може вече почти век отношенията между държавите да остават подвластни на несправедливите договори от ПСВ. Те доведота до ВСВ, те доведоха до разрухата в Еврора, до ислямизиранетио й, ще доведат и до нови злини ако не бъдат премахнати. В основата на това световно зло са Англия и Франция, грабителите на света. За да останат такива те измислиха Ньойския договор, но той ще приключи и тях. А възползващите се от него ще накаже Бог!"

***
Прочетох го с възхищение и благодарност.

Написан със задълбочено, академично познаване на историческите процеси, с обективни оценки, защищавани страстно и убедено, с живо и пламенно слово, гражданска доблест, с мъдри изводи и предупреждения за всички възможни предизвикателства, конфликти и сблъсъци със съвременните реалности ...

Още веднъж - поздравления!


казаха две думи за Ньойския договор и показаха карта, която няма нищо общо с действителността. Това е доказателство, че и нашето правителство и сръбското работят заедно срещу заточените в собствените им домове наши сънародници. Те не са отишла в чужбина, за живеят като заточеници, заточили са ги в собствените им домове интересите на управляващите България и Сърбия. Докато не се намери тевтерчето на Златанов, по-важно нещо от това за нашите държавници няма.
цитирай
3. mt46 - Както казва германският тигър,
27.11.2014 20:32
на нас, българите, все някой друг ни е виновен... Добре е да потърсим причините първо у нас, в нашите управници /когато става въпрос за история и политика/...
Ньойският договор е наказание за погрешния избор от лятото на 1915 г., когато цар Фердинанд и правителството на Радославов вкарват България във войната на страната на Тройния съюз...
Войната е като хазарта...
цитирай
4. nikikm - А,с това
28.11.2014 01:34
"Аз признавам гранииците на България не в тази територия, която граничи на три морета, защото това са завладяни от нас чужди територии.."
не съм съгласен!Целият Балкандки полуостров е населен от траки-българи! Мала Азия или част от нея,също.Дедите ни са владели и земите на днешна Австрия.Надявам се ще се съгласиш,че австриец не е етнос.Унгарците се заселват на днешната си територия,заради нас,сръбско е било първо българско,че тогава,заради невниманието на царя,се оформя,като самостоятелна единица.румъния е исконно българска територия!За Македония няма да говоря,в Албания историческите паметници говорят достатъчно,а и до днис има българско население! Та,за какво става на въпрос? Не бива да бъдем скромни,когато се касае за истинската история на българите! Скитска Украйна,Русия,земите на Стара Велика България!???Да спирам,че ще ме заболи главата,а и не съм най-подготвения по тези въпроси! Огромен народ-и Херодот и хазарския каган Йосиф... Италия..
цитирай
5. planinitenabulgaria - От това, което са ни отнели руснаци, англичани и французи
28.11.2014 20:29
nikikm написа:
"Аз признавам гранииците на България не в тази територия, която граничи на три морета, защото това са завладяни от нас чужди територии.."
не съм съгласен!Целият Балкандки полуостров е населен от траки-българи! Мала Азия или част от нея,също.Дедите ни са владели и земите на днешна Австрия.Надявам се ще се съгласиш,че австриец не е етнос.Унгарците се заселват на днешната си територия,заради нас,сръбско е било първо българско,че тогава,заради невниманието на царя,се оформя,като самостоятелна единица.румъния е исконно българска територия!За Македония няма да говоря,в Албания историческите паметници говорят достатъчно,а и до днис има българско население! Та,за какво става на въпрос? Не бива да бъдем скромни,когато се касае за истинската история на българите! Скитска Украйна,Русия,земите на Стара Велика България!???Да спирам,че ще ме заболи главата,а и не съм най-подготвения по тези въпроси! Огромен народ-и Херодот и хазарския каган Йосиф... Италия..

днес можем да си върнем само Западните покрайнини, макар и по този казус да запроституирват и нашето и сръбското правителство. Там обаче нещата са ясни и ще се решат само ако се наеме независима юридическа формация. Всичко останало е окончателно отнето от нас, дори да имаме право да си върнем териториите. Ако ВСВ не бе спечелена от мафията, а от Германия, сега щяхме да сме пак Велика България, а не върнати от вкарания в снагата ни вирус на Маркс от руснаците с 1000 години назад.
Скоро ще се появи един труд на г/н Пелтеков, но ако се заемат наши юристи ще запроституират с него по заказ от Центъра. Ще тряблва да се търси независима чужда юридическа помощ и нещата ще се раздвижат. Съзнателно се публикуват неверни карти на отнетите ни територии, като картата в постинга на Алекс. Ние не можем да си помогнем, има мафиотски интереси от страна на Сърбия и България, чиито конци се дърпат от Путин по този казус и само чужд икономически екип може да има успех на едно дело в Международния съд.
цитирай
6. nikikm - 5. planinitenabulgaria
29.11.2014 22:03
Никога не казвай никога! Не съм го измислил аз.Философия е и то много добра и доказана във времето! Началото е трудно,много! И то се казва просвещение!Не случайно купуват и давят пресата,медиите.да не знаем! Когато много хора научат Истината и достигнат критично ниво,нещата ще се променят! Ние всички,е не съвсем,нали това правим!? Преследвай лъжата,говори Истината,не вярвай,търси,не се бой и..да става,каквото ще!
цитирай
7. tota - "ЗАД ДЕКОРИТЕ" ...
10.12.2014 20:26
"ЗАД ДЕКОРИТЕ"

Германия и САЩ след Версай 1919 г.

Проф. Димитрина НАНЕВА


Отмина една тъжна годишни¬на - 93 години от подписването на Ньойския договор от страна на България с победителите в Първата световна война. И до днес обаче определени среди сред американските историци продължават да защитават теза¬та, че САЩ са помогнали на Гер¬мания да преодолее наказателни¬те клаузи , специално репарационния проблем, след влизане в сила на Версайския мирен дого¬вор, част от Версайската систе¬ма на мирни договори. Още тук е необходимо да добавим, че ед¬ва миналата година Германия из¬плати последните 76 млн. евро- репарации по този договор на победителите в тази война. С то¬зи международен акт приключва драмата, която според американ¬ската историография се припоз¬нава и днес като "Европейска война?!" Потърпевшите, сред които и любимото ни Отечест¬во, все още търсят пътища за ос¬вобождение от клещите на "мир¬ните клаузи", с които се устано¬вява нова верига на геополитически зависимости на нашия континент...
Малко известен исторически факт е, че САЩ не подписват Версайската система от мирни договори /4 на брой!/. Догово¬рът, с който приключва Първа¬та световна война, така е извест¬на войната 1914-1918 г. в Европа, между Германия и САЩ, се на¬рича Американо-германски до¬говор и е подписан на 25 август 1921 г. в Берлин.Той влиза в сила на 11.11.1921г. Част от него пред¬ставляват условията по прими¬рието между Германия и САЩ, сключено на 11.11.1918 г. Друга част се отнасят до решения на Конгреса на САЩ по този повод. Най-важната част от приетата резолюция на Американския конгрес е по повод запазване правото на САЩ върху секвести¬раната от тях германска собстве¬ност в периода 1916-1918г., извес¬тен като Първа световна война и възлизаща в размер на стойност около 800 млн. американски до¬лари.
Съвременните изследовате¬ли на тази война в САЩ и днес за¬щитават "съчувстващата" нагла¬са на държавата си към големия победен в Европа по това време - Германия. Основание за тази позиция търсят в двата плана на САЩ за отслабване на условия¬та за репарациите, които Герма¬ния трябва да изплати на победи¬телите във войната, едни от тях САЩ - плана "Дауес" и плана "Йънг".
Планът "Дауес" е разработен от международен комитет от ек¬сперти под председателството на директора на една от най-го¬лемите чикагски банки - Чарлс Дауес "Дж. П.Морган".Той е приет през 1924 г.
Съгласно репарационния план на Антантата Германия ка¬то победена държава във война¬та трябва да изплати репарации на победителите в размер на 226 милиарда златни марки. Тя ос¬порва тази сума и приема 30 ми¬лиарда златни марки като допус¬тима стойност на изискваните ре¬парации от победителите към нея.
Планът "Дауес"
Той постановява 200 млн. до- лаора международна помощ за възстановяване на германската тежка промищленост, от които 110 млн. долара са предоставени от американски банки. Планът предвижда първите 5/пет/ годи¬ни Германия да изплаща по 1¬1,75 милиарда златни марки го¬дишно, а след това по - 2,5 мили¬арда златни марки до изчерпва¬не на репарационнита сума /226 млрд. зл. м./ в зависимомост от индекса на благосъстояние на Германия. Като източници на доходи за покриване на тези су¬ми са набелязани държавния бю¬джет на Германия, косвените да¬нъци спрямо германските граж¬дани, печалбите от държавната железопътна мрежа на страната и частните местни компании. По този начин планът "Дауес" въ¬вежда американски контрол над германския държавен бюджет, над паричното обращение и пос¬тъпленията в държавната хазна. Макар и военната индустрия на Германия да е освободена от пряк репарационен контрол, САЩ с този план на практика въ- вежда система за наблюдение върху репарационните плащания на Германия и установява ръко¬водна роля в нея.
Управляващите среди в Гер¬мания през 20-те години на ХХв. продължават да търсят начин за преосмисляне на плана "Дауес". Това се случва през 1929 г., кога¬то създадена от Лигата на наци¬ите комисия предава въпроса за репарационните задължения на Германия на специален комитет от експерти, намиращ се в Па¬риж. Той се оглавява отново от представител на американската банка "Дж.П.Морган "- О.Йънг/ един от авторите и на плана "Дауес"/.
Планът"Йънг"
Същевременно в Хага се про¬вежда европейска конференция по репарациите. По този въпрос са привлечени в началото на 1930г. делегации на Австрия, Ун¬гария, България - държави, кои¬то съгласно Версайската систе¬ма от мирни договори дължат парични обезщетения за вреди¬те, причинени по време на война- та/1915-1918г./
На 20 януари 1930 г.-е постиг¬нато съгласие между участници¬те в конференцията за следното: Общият размер репарации, кой¬то Германия трябва да заплати, възлиза на 113,9 милиарда злат¬ни марки, като той трябва да се изплати в течение на 37 години с ежегодна вноска в размер на око¬ло 2 млрд. зл. м. към САЩ. Взе¬мането на репарации се пред¬вижда единствено от държавния германски бюджет и постъпле¬нията на германските държавни железници. Под влиянието на САЩ се създава "Банка за меж¬дународни разплащания" под контрола на американското пра¬вителство, която трябва да кон¬тролира репарационните пото¬ци от Германия към САЩ.
След 1929 г. и Голямата деп¬ресия, правителството на аме¬риканския президент Х. Хувър излиза с предложение за една го¬дина да се установи мораториум върху всички платежни потоци по международни правителстве¬ни договори, заеми и репарации. Мораториумът влиза в сила на 15.07.1931 г., което слага край на функционирането на плана "Йънг". Той е отменен през 1932 г. на Лозанската конференция - Швейцария.
По този начин двата плана "Дауес" и "Йънг" на САЩ,, кои¬то някои съвременни американ¬ски историографи разглеждат като "косвена помощ за Герма¬ния" от страна на САЩ по повод наложените репарации към нея след Първата световна война, на практика обозначават междуна¬родноправното начало на поста¬вяне под американски контрол на политическата независимост на германската държава. Нещо по¬вече - германските репарации,
изплащани в златни марки на САЩ от днешна гледна точка мо¬же да се разглеждат като "сред¬ство за смекчаване на последи¬ците от Голямата депресия за са¬мите американските граждани". Въпросът, "кой плаща?" запазва автономността си и в наши дни...
За Германия обаче двата пла¬на имат единствено негативна стойност - те влошават жизнено¬то равнище на германския гражданин от една страна; от друга след проведените 8 /осем/ плебисцита/ от Лигата на наци¬ите, създадена съгласно Вер¬сайската система от мирни дого¬вори, Германия си възвръща ед¬ва 5 области.
За съжаление Отечеството ни не получава право от Лигата на нациите да проведе плебисцит нито във Вардарска Македония, нито в Беломорска Тракия, нито в Северна Добруджа и т.н.
Какво да се прави - колкото и грубо да звучи, диктатът на инте¬ресите е имал значение и преди 93-години, както и днес...

http://bulgariamakedonia.net/index.php?br=45&stat=633


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182318
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031