Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2014 03:21 - „БЕЛИЯТ МЕРЦЕДЕС”
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4083 Коментари: 4 Гласове:
18

Последна промяна: 25.08.2014 03:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                 „БЕЛИЯТ  МЕРЦЕДЕС”

 

    Едни от най-наглите престъпници, рожба на “демокрацията” са тези, които секат горите. Те унищожават природната среда за години напред, отнемайки я дори от поколенията. Аз окачествявам тази дейност като геноцид срещу природата, респ. хората. Унищожаването на горите, което носи огромни печалби на дърварските мафии е най-съществената причина за промяната на климата на земята като цяло. Днес сечта на горите е така всеобхватна,както изкореняването на билката жълт кантарион преди двадесетина години, която се изкупуваше на много високи цени заради търсенето й в Европа. В Сливенския Балкан тази билка изчезна, а по други места тя още не може да се възстанови. Това екопрестъпление – изкореняването на билката от циганите -  все пак засягаше определен растителен вид, докато сега изсичането на горите от мутрите засяга пряко или косвено всички хора не само в нашата страна. Нашите букови гори бяха с най голяма площ в сравнение с другите страни на Европа, те са символ на страната ни. Днес унищоването им от мутрите е пред финализиране. С това изчезват и много животински видове, които обитават тази гора, пресъхването на водоизточниците от нея пък принудиха много животни да напуснат територята си. Не може природата да не ни отвърне някак на това посегателство срещу равновесието в нея.

   Дървен материал се търси по целия свят, като най-големият консуматор на дръвен материал в света са САЩ. Там хората живеят предимно в къщи и тези къщи се правят в частта над земята изцяло от дърво. Чрез модерни технологии къщите се хидроизолират, топлоизолират. Отвън те се правят да изглеждат според проекта – дворци, замъци, мутробароци, с десетки римски колони, къщи в стила на страната, от която е дошъл заселника в Америка. Всичкото това е от дърво – дъски, греди, талашити. Дървото тук / в момента съм в Лос Анжелес/ идва от Африка, от Латинска Америка, от Русия. Изсичането на горите в Африка и Южна Америка обаче променя глобално климата на земята - вместо да бъде изпарявана влагата от падналите тропически дъждове, тя отива в реките да причинява наводнения.

    По време на втория банков обир в България, кодиран от обирджиите като строителен бум се изсякоха много гори предимно за дървен материал. За горене обаче горите се секат непрестанно и тази сеч става все по-безогледна, защото за дървата за горене има сигурен пазар, подобно на този на тока и бензина. Най-изгодно за мутрите е те да изнасят метровиците в Гърция. Най-скъпи са дъбовите дърва, които се добиват предимно от Странджа,  Източни Родопи и Източнна Стара планина – гората-символ на Източния Балкан над с. Славянци почти изчезна. Малко по-ниска цена имат буковите дърва. Буковите гори се унищожават предимно за дървен материал, който мутрите бичат тук и там и изнасят в Гърция. Там той се препродава и поема по света, защото това е едно от дърветата с най-ценна дървесина. Австрийците имат традиции в работата с буков мматериал. Най-големият дървар, царо, сечеше бялата мура под Мусала, бичеше я в Петрич и тя също отиваше в Гърция. Гърците купуват за амбалаж дори смърч, който се ползва само за хартия. Смърчът се нарязва по метода на цепенето на листове фурнир, но с малко по-голяма дебелина и лентите се нарязват по размер. За да не се изметнат тези дъски веднага от тях се сковават щайги и касети за селското им стопанство за еднократна употреба. Колко наши смърчови гори отидоха заради тези щайги на гърците. И колко дървени бизнесмени се нагушиха от унищожаването на нашите алпийски гори.

  Аз съм писал в блога си за много сечи, напр. за изсечената букова гора в резерватите Амбарица и Зелениковец. Мен не ме пускат на туризъм, защото там е вододайна зона, а пускат секачите с камионите си, предвождани от мутри в скъпи джипове, които навлизат там за да унищожават вододайната зона. Такъв абсурд има само у нас - законът се насочен срещу мен, подмятайки ми пенис, че мога да отровя водата за Ловеч. А тези, които ще осушат изворите на река Осъм законът ги не лови. Да ти е драго да им е… майкята! Описал съм в блога си много умишлени горски пожари, които да послужат като повод за сечи, качвал съм в блога си снимки с тези ужаси, описвал съм стотици унищожени гори. Последната бе тази над с. Оселна, до сега несечена букова гора, символът на планината Ржана. Трупите се претоварват на тирове и заминават за Гърция. Не може никой да не знае за това престъпление или да не му осигурява чадар. Там се работи и през нощта. Значи и катаджиите знаят, но си траят. И на митничалите някой е казал нещо…

    Секаческият „бизнес” е незаконен. Той ограбва природната среда и трайно я руши, водейки я към промяна и унищожение. Над него според мен има разпънат чадър от висотата на парламента. Парламентът ни аз уподобявам на изнесена извън черепната кутия на задкулсието съставка, която реализира намисленото в черепната кутия. От там ли се разпъва чадърът над мафията, която унищожава горите в страната, въпрос отправям към компетентнтите органи, понимаю прокуратура.  Този престъпен „бизнес” освен с парламента не може да не е свързан и с министерството на горите, общините, съдът, полицията, транспортни фирми, списъкът е дълъг. С властимащите „бизнесмените” рЕдат сечта на горите ни, иначе все някоя инстанция щеше да я забрани. Ще дам пример със Своге, където в основата на унищожаването на горите в региона хората спрягат подставеното лице на ДПС, бившият кмет на независимата от София-област община Своге, Емил Иванов.

   Добре познавам Софийския Балкан и частта от Централния Балкан, която спада към независимата община Своге. Писал съм за село Добърчин, чиито гори са закупени от някакъв шофьор на таксита, сириецът Ашраф. Общината в Своге продава, а съдът узаконява продажбата на този бушон на Догана землището на Добърчин, което се състои от три махали и много гори, включени в Натура 2008 – това е карасавицата Понор планина -  макар там хората да имат нотариални актове за имоти в рамките на селата, по ливадите и горите, а някои да живеят и по къщите си. Това хората на ДПС направиха докато са на власт в случай, че ДПС падне от власт. Така сечта гавазите на ДПС ще продължат но вече като собственици на горите. ДПС явно е над закона, щом може да уреди такава „сделка”. Твърди се, че най-вече заради тази сделка, заради сечта в Общината и заменките на гори тук за парцели на морето, от които са се възползвали хора на ДПС, Емил Иванов е бил турнат за депутат. Така той придобива имунетет докато мине давностният срок и му се размине. В момента той отнова е турнат от ДПС на висок пост,  обастен управител на София-област. Ако се приеме за истина твърдението на един американски професор, че човешкият мозък е около 2% от общото му тегло, ще се окаже, че само Делян Пеевски е по-умен от Емил Иванов, макар вторият да го бие убедително по вместимост на корема си.

   Тази престъпна дейност – сечта на горите - се съпровожда със строеж на пътища по планината за сметка на общините – уж подобряване на инфраструктурата, а по същество за ползването им  от мутродърводобивниците. Така Балканът стана проходим за престъпниците, които обират напр. Ботевградско и влачат ямата в Своге или обатно. Тези пътища, които са основа на престъпния бизнес, свързан с крадене на животни, на желязо, на покъщнина и др. са нещо като офшорки, защото тук няма закони и кой да ги съблюдава. Крадеш от Враца, мъкнеш през Балкана в Елисейна, защото имаш такава инфраструктурна опция, пътища на престъпността. Редът в тези офшорки съблюдават престъпниците – крадне ли един крадец в района на друг, отговорът е съкрушителен, от гръмване нагоре.

   Сега за един реален образ на дървар, с прякор Белия Мерцедес. Така бива наричан той по Свогенско заради двата си бели Мерцедаса, които притежавал, бели, тип кубче. Едининят по-къс и много проходим, другият – луксозен. Регистрирани били в два окръга. Твърди се, че в единия пътувала охраната му. Този човек сечал навсякъде по Свогенския балкан и имал страхотна организация на бизнеса си. Секат дървата, претоварват се от неговите високопроходими коли на тирове и веднага заминават за Гърция. Една от базите с техника на Белия Мерцедес била в началото на село Батулия, където държал високопроходими коли-трупчийки и камиони, покрити с брезент, техника за правене на пътища по горите и по малко дърва, които да показва на проверяващите, негови хора естествено. Претоварването на смъкнатото от планината на тирове ставало близо до моста на р. Батулийска в уширение на пътя за Огоя, където тировете се извъртали. Натоварените тирове веднага отпътували за Гърция. Твърди се, че Белият Мерцедес бил човек на Емил Иванов, но се позванавал и с кмет на Батулия с име Славейко. Имал връзки в Свогенския съд, нотариат, в Горското, в Общианата, в полицията, в министерството – навсякъде. Гори за сеч си осигурявал и по линията на отстъпено право на сеч в чужди гори от бабички с реституирани такива. Давал по 50 лв. на декар, уреждал в Своге светкавично документите и започвал. Може да има някъде в планината един декар гора някой си, но до тази гора се прави път, изсичат се още стотина декара при пробиването на пътя. Сечта е така жестоко извършена, че има местности, където нямам морални сили да премина отново. Правя сравнение по ужас, равно на това в Катинската гора със стореното на вековната дъбова /не церова, дъбова/ гора в изворната област на р. Градечница. Там имаше дъбове с диаметър почти метър по на 500-1000 години. Местността трябваше да бъде обявена за резерват – такива дъбови гори има много рядко. Вместо това гавази на Емил Иванов изсякоха до крак тази гора. Сечището сега е оплетено от къпини, шипки, коприва и тръни и достъп до него е невъзможен дори за свините, които хрупаха дъбови желъди там. Река Градечница намали дебита си, пашите на селяните по Редина бяха отнети.

    Без всякакво съмнение за мен убитият дървен бизнесмен от Ботевград е гръмнат заради спор за територии за сеч или нарушаване на споразумение за границите на тези територии. Ботевградските гори граничат със Свогенските. Посочвам само един път, който в постингите си окачествих като път на престъпността, от Литаково до Лескова махала и после по билото на планината до с. Лесков дол. Това е гръбнакът на пътя на престъпниците, свързващ Своге с Ботевград. Разклоненията от него до временни сечища са на брой колкото ребрата на риба, но най жестоко е сечено в местността Разделената вода.  Вековната гора под Чукава също отиде, отиде и гората по билото над Лескова махала– вековните единични и на малки групи буки, на места с оброци. Като символ на тази  жестокост върху един неоткраднат още железен кол от зимната маркировка аз поставих череп на кон. Границите между горите, които мутрите вече припознават като свои не е възможно да не са предизвиквали  спорове между дърводобивните бизнесмени от съседните райони или пък – не дай Боже! – ако са били нарушени. Не само с Община Своге граничи дърводобивния район на гръмнатия дървен „бизнесмен”, няма да посочвам другите. Но прокуратурата трябва да привика на разпит и тях и да ползва повода за да им повдигне обвинения за незаконна сеч заедно с тези, които им осигуряват чадър. В този бизнес има много пари и прошка е възможна колкото Дженовезе да прости на Тото Риньо, ако го окраде или обратното. Ще има труп подобно при спор за незаконен внос на наркотици, цигари, алкохол, за трафик на проститутки.

   Във връзка с гръмнатия дървен бизнесмен прокуратурата сега има повод да предприеме разследване, по което ще напредне бързо и може да постигне позитивен резултат – спиране на сечта по Свогенско и разплитане на мафиотската схема на сечта на горите там. Дали обаче ще се захване прокуратурата с това зависи и от Незаобиколимия за нея  и полицията фактор, Успелият на 33, Делян Пеевски от ДПС, избран с гласовете на Столипиново и близък на главния прокурор. Зависи и от политическите сили, защото прокуратурата е избрана от тях, а сегашната – от ДПС. Още една пречка да не се развърти по случая прокуратурата ще изтъкна - гавази на ДПС секат горите на Своге. Но ветровете по върховете се много силни и променят посоката си. До личността на Белия Мерцедес, който унищожава горите на Своге може да се достигне чрез лицата и институиите, които са работили с него, а най-прекият път до него е сегашният областен управител на София –област. Не може той да не знае кой е този дървен бизнесмен. После ще се разследват магистратите, нотариусите, полицията, която му пуска тировете. Поводът за прокурорска проверка може да прерастне в следстевни действия за разкриване на дейността на този унищожител на свогенските гори като го разпитат уж за убийството на съседа му, също  дървен бизнесмен. Във връзка с тази проверка прокурорите могат да му поискат документите по сечта на горите, извършена от него и така чрез изпълнителя на тази сеч ще стегнат примката около врата на тези, които изсякоха голяма част от горите на Своге. По този начин за кратко или за по-дълго време унищожението на горите там ще бъде отложено. Отменено – не ми се вярва. Компетентните органи са отново на ход. Така е по Конституция, те отговарят за всички беди в стрната. Този път обаче ходът им може да бъде странтегически, а не поради цугцванг. Ако прокуратурата има възможност да хване горските бандити, които унищожават горите и не ги хваща, като оставя унижщожаването на природната среда да продължава, защо тогава напразно яде хляба на държавата, питам аз компетентните органи /понимаю прокуратура/.




Гласувай:
18



1. bgman13 - Престъплението срещу българската ...
25.08.2014 06:57
Престъплението срещу българската гора не се изчерпва само с мутрите. И държавата си я щави съвсем законно. Един горски, ми вика "Не "като за последно", а "за последно" ". Унищожиха дървопреработвателната промишленост, която докато я имаше, се сечеше по-малко, но се изкарваше повече, защото печалбата не е у тоя, дето има гора, а у тоя дето има дървопреработване. Въпреки, че всъщност истинското богатство е гората. Но ние гледаме на нея, като на даденост. И тая даденост, която е на всички е заграбена от най-бруталната и алчна паплач, дето може да съществува на света.
Понеже акъл й не пречи, тия се разкарват сега с мерцедеси - и бели и пембени, и демонстират просперитет. Ако ги дочуеш някъде, как разсъждават, те ще ти кажат, че много работят и даже са фактор, дето осигурява работа и др. на останалите. - Айде нема нужда, да сечат и моята гора, за да си карат мерцедесите, без които не само могат, но имат и неотложна нужда от по-малко возене и повече ходене, за да свалят шкембетата. И най-вече нема нужда такива простаци безумни, да се разхождат като тузове, вместо да им се даде една лопата и да обслужват някой багер.
Но мисълта ми е за това, че преди се отоплявахме доста и на ел енергия а сега това организирано от престъпната държавна власт унищожение на гората е свързано и с утрепването на АЕЦ. И трябва да ти стане ясно, за каква мащабна организация става въпрос. Тези които са я измислили и я реализират, знаят, как да пресекат престъпността и конкретно незаконното сечене на горат. Ама проблемът е че не искат. Та затова няма никакъв смисъл да им обясняваш, как да изловят мутрите-дървари.
цитирай
2. sande - Хораааааа, не кърдисвайте гората! Лошо ще ви стигне!
25.08.2014 09:46
Това е от разказа на Николай Хайтов "Горски дух".

Прав е Лъчезар от Берковица. И точен, и красноречив.

Заради безумна алчонст бе разстрелян "почтения човек" напоследък с петте куршума в гърба. Да се готви средващият!

Гората ще си отмъсти! И поединично, и на всички заедно! Тя е вечна и безсмъртна и няма да се остави на милостта на тези безбожници с мерцедеси и шкембета.

Поздрави, Коста! Бий камбаната българино! Тя бие за сите! И за глухите даже ...
И за мъртвите.
цитирай
3. mt46 - Поздрав!...
25.08.2014 10:18
Унищожаването на природата с цел печалба е характерно за цивилизацията и за капитализма... Нивите се тровят с разни химикали, за да се произведе повече продукция... Добивът на шистов газ също нарушава природното равновесие...
цитирай
4. planinitenabulgaria - Още един блогър е писал по тази тема:
25.08.2014 21:21
http://budha2.blog.bg/drugi/2014/08/25/korenite-na-dyrjavna-sigurnost-oplitat-bylgarskite-gori.1291953#last_comment
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12189421
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031