Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2014 21:56 - ГОРУБЛЯНСКИ МЕТАМОРФОЗИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4883 Коментари: 10 Гласове:
14

Последна промяна: 03.04.2014 21:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

    Въведение:
   Днес бях на вилата. През нощта деца-ромета са разрязали оградите от мрежа на съседите ми и са тарашили по дворовете им. Няма нищо откраднато, но пътят им преминава от парцел в парцел, през разрязаните мрежи. Всички сме в страх, защото това са разузнавачки, а след тях ще дойдат екипи с техника. Докога, питам аз за нуждите на престъпността ще се ползват деца, които според НК до 18 години не знаят какво правят и не носят наказателна отговорност? Докато имат нужда управниците ни от ромски гласове ли? Затова ли не се променя НК?

    

                 ГОРУБЛЯНСКИ  МЕТАМОРФОЗИ

 

    Село Горубляне, Софийско, не принадлежеше към известните села с удобни транспортни връзки, няма и красива околност, разположено е на площ като тепсия и поради това генпланът на София го бе набелязал да го преобрази по стандартния соцмодел като построи върху площта му ж. к. комплекс от типа на Младост-ите и на квартала Цариградско шосе, известен с прякора квартал Пазарджик.  Блоците от ж. к. Младост- 4 трябваше да настъпят  постепенно да настъпят към селото, на териоторията му да се построят и заводи. Законът тогава разрешаваше да стане това – идват гавази от Общината и разпореждат да се махаш от къщата с двора си, защото ще се строи блок. Получаваш обаче апартамент в него, а ако къщата е много голяма – два. Настъплението към Горубляне напредваше – построиха блоци в нивите на селото, построи се експериментален квартал с малки блоци, чиито апартаменти тикой не искаше да купи – те бяха символ на глупостта. В центъра на селото направиха не високи панелни блоци като тези в Троян. Соцреализъм.

    Селото обаче си имаше някакъв стил на новите сгради – арабски – защото там бяха работили хора, баха спечелили пари и донесли проектите за къщите, които си построиха Имаше и няколко много големи къщи, недопустимо големи за соца. Днес те изглеждат като  шушки в сравнение с ромбароците в Костинброд, гр. Левски, Горна Оряховица, с. Ветово и др. населени места.

    Демокрацията, колкото и да е извратена тя у нас, внесе някакво успокоение у хората в селото, защото никой вече не можеше вече да им вземе имотите, изключвам нотариалните измамници и мафията от Общините, които по заплатените данъци следят кои имоти остават без стопани и ги заграбват. Който можа в Горубляне си построи къща, цените на имотите се вдигнаха и станаха високи както тези в скъпото село Волуяк, Софийско. По времето на строителния бум крадците от прехода към демокрация вложиха парите си в строителство, защото там не се изискват документи за произход на парите и се построиха доста нови и големи сгради, предимно магазини по централната улица на Горубляне. Един проблем обече висеше със страшна сила над селото – канализацията, която за почти хоризонталния терен на селото бе доста трудна за изпълнение и бяха необходими много пари. Които са пътували през Грубляне при дъжд да си припомнят какво нещо се газеше с колите по пътя в близост до някогашния ресторант „Кораба”. Общината намери пари, съоръжението бе построено. Помийните ями изгубиха значението си, водата в кладенците започва да се изчиства.

   Но две нови беди надвиснаха над Горуляне – една малка, пазарът за употребявани автомобили и една голяма, напливът на ромове в селото. Днес той е достигнал до степен, за която хората казват: Направо ни превзеха! Как се стигна до този проблем на горубци?

   Демокрацзията отпищи свободното преселение на ромовете, които след изчерпване на суровините за скрап и за горене от селата трайно осядат в гета покрай градовете. По-удобно място за осядане на ромове от околностите на Горубляне аз не познавам. Прииждащите тук предимно от Видинско ромове, но и от други места, се настаниха в още пет гета покрай старото, наречено „Пречиствателна станция Панчарево”. Изоставени сгради за самонастаняване като Военното поделение на стената на яз. Панчалево, регентските вили, къщи от Детския град – всичко това се насели с ромове. Горубляне предлага магазин /за бира/ и банкомат /за помощите/ и две градинки, където ромовете прекарват целия ден през лятото. Задължения с работа - такова нещо няма, те са на помощи, които им се зареждат в банкомата. Препълнените градинки на Горубляне с ромове, ужасните викове, замърсяването, миризмата – това прогони горубци от мястото им за почивка и разходка на децата им. Може ли едно бебе да го изведе майката в този дзверилник? Вече писах, че тук преминава автобусна линия № 1, наричана „Циганския рейс”, която по цял ден развозва ромовете – като им писне да кесят в гранкита на Горубляне, отиват на минералните извори на Панчалево, където ромките перат по цял ден и се плацикат или пък на плажа. През зимата рейсът ги отвозва до Карфура срещу Окръжна болница на топло. А вечерта предлага богата жътва. Над селото са вилните зони Косана, Градище, Беликата, това са хиляди къщи със скрап в тях, с джици и други потреби. Аз съм посещаван три пъти до сега от нещотърсачи. Откраднаха ми нещо много дскъпо, огромен тюмбелек за крава, подарък от Николай Хайтов с 250 годишна история на известния род Порязови. Отиде тази реликва за скрап, защото е от мед…

   Как ако се наложи да си избираш район за гето, да не избереш място за него около Горубляне?

   Ромовото нашествие в Горубляне променя неговия лик. Кой би седнал да си почине в грдаинките на Горубляне, заобиколен от дебелите ромове, пиещи от двулитрови бутилки бира, играещи на клечки,на  кибрити, на зарове, на карти и др, от викащите от люлките деца, от закачащите се по-големи деца,у които навлизат в разплодна възраст, от пушещите и пиещи по цял ден кафе ромки, които се падвикват на индийски език, с вмъкнати в него български думи. Оплаквания от горубци за набези по домовете им няма, но извършените кражби на имущество на Общината е очевидно. Най-голямата поразия ромовете нанесоха на канализацията на Горубляне. Въпреки забраната да пътуват тук каруци, те не само че пътуват, но и селото е пълно с тях. Имат си катун на Околовръстното до крайните къщи на Горубляне. Не го наричат гето, а катун, защото гетото може да бъде и съборено. И какво правят блуждаещите с каруците си ромове по село Горубляне? Пътува ромът, но вижда на една шахта чугунена скара, която тежи 20 кг. и в скпаропунктовете върви за 10 лв. към които влиза един лв. премия. В момента цената на джелезото е 0,45 лв./кг, а на джиците – 8 лв. Премията от 1 лв. за скарите се дава, защото се търсят от правещите барбекюта. Разбирам ги ромовете. Пътуват блуждаещи ромове с каруците, виждат един капак на скара – това са десет лева, оставени му на пътя. Как да ги не прибЕре, като след него идва друг ром с каруцата си и ще ги прибЕре той. Откритата вече шахта се покрива от службите към Общината с бетонен капак, който се чупи и парчетата падат в шахтата, тя зейва отново и хората я запълват с парчета от счупени тротоарни плочи, строителни отпадъци и др. И така постепенно се стигна до положението с канализацията на селото преди да бъде построено това голямо инженерно съоръжение. Днес то е задръстено от към уличните шахти и приема оттока само на каналите от къщите. За да се отстрани този проблем е необходимо разкопаване на шахтите, но и на улицата до мястото, където те са задръстени с тротоарни плочи и др. предмети, изграждане на нови шахти. И каква е гаранцията, че отново заредени с чугунени скари, те няма да бъдт счетени за новозаредена хранилка на крадците на метали за скрап. Такъв един ремонт на канализацията на Горубляне, който е наложителен ще причини ужасно неудобство на пътуващите през Горубляне и ще струва на Общината почти толкова, колкото бе изразходвано за канализацията в сегашния й вид.

   Това е само една от цената, която допусналите ромовете в Горубляне ще трябва да платят. А незаконните сметища с хилядите тонове боклуци около Горубляне, изсечените гори, окрадените вили и къщи с непостоянно присъствие в тях?

   Сега ще поместя снимки от централната улица на Горубляне. Тя е отражение на положението, което днес цари в с. Горубляне, Софийско. Коментар към случилото му се е излишен.





image

Автобусната спирка в центъра на с. Горубляне. От другата
страна на улицата е градинката, възлюбена от ромовете от гетата около Горубляне.
В абсолютния център някой е изчезнал скарите на шахтите. Полицията я няма тук.

image

         По главната улица на Горубляне, където са направени и другите снимки.
         Суровината усвоена на 50%.

image

Ако не крадяха ромовете скарите, нямаше да поставят скари тип антивандал, боклуци.

image

                                          Суровината усвоена на 100%!

image



image

                        Този флаг сезирва водачите да не рипнат в ямата.

image

                              Едната скара не излиза и не излиза. !0 лв. вътре!

image



image

Ако автомобил или тир се засили към шахтата,синджирът го спира да не се потроши.

image

                                        Изцяло запълнена шахта.

image

Централната улица на с. Горубляне след запълване на шахтите с парчета тухли и др.

image

      Целият фотограф се не вижда на тази снимка, само част от обувката му.

image



image



image

                             Ако клонът и лентата ги няма - лошо...

image

                           Касетата сезирва водачите за опастност.

image

                                   Някой е натоварил в каруцата си 20 лв.

image

Тези отпадъци в шахтата могат да се извадят ако тя се разруши и построи отново.

image



image



image

С тези опции по главната улица на селото при оставяне на автомобила, той си стои.

image

                   Заложените 10 лв. на гравната улица на селото са усвоени!

image



image

              Ураааааааааааааааааа! И двете скари излезнаа!

image

 Урааааааааааааа! Неусвоен капак! Това са 50 кила по 45 стотинки...

image

Неразрастващо се боклучище. От тук нататък боклуците падат в реката и тя ги отнася.

image

Да почистим София за един ден. Ето едно незаконно сметищ...от 1989 г. до сега.

image

                          Ручейчето Косана след боклучището...

image

Нещо като боклукопотоците от Факултето към ж. п. линията. Ама същото!

image

Това прилича на пътека, но не е. По нея ромовете свличат
откраднатите от гората дървета.

image

Това бе кладенец Самонастанилите си във вилата ромове го запълниха с боклуци, но за тази цел той дсе оказа недостатъчен. За отрицателно време се напълни, дагуебъ...


image

Пред мен ромът с моторна резачка отряза дървото. Интересното е, че дървото е липа, а ромовете не режат липа, върба и бреза, защото не горят. С парите от енергийните помощи те си купиха моторни резачки и сега цялата гора е тяхна. Така хем ползват "енергийните" пари за други неща, хем си кръцват дръвца без дори да се притесняват, че щи ги гепне полицията.  Трябва да има нещо.

image



image

Къде е полицията, би попитал някой. Работят, както това момиче-полицайка от Паспортното. Вижда се, че е спряла колата си на разчертан участък, че е затворила пътя на пешеходците, идващи от "Поп Богомил" за да пресекат "Мария Луиза". И така ще е докато трае работния й ден. След като полицията, която трябва да следи да се спазва закона, а самата тя не го спазва, то възниква друг въпрос: Имаме ли държава? Ами да. Вижте село Горубляне, Софийско. 

На долната снимка:
С 5% намалИаме битовата престъпност и още ще я намАлим до края на мандата ни!

image




Гласувай:
14



1. mt46 - А
02.04.2014 22:24
защо местната власт /община, кмет/ не си върши работата?... Аз ли да дойда да им оправям дупките?...
цитирай
2. planinitenabulgaria - Защото вероятно ромовете имат чадър:
02.04.2014 22:55
mt46 написа:
защо местната власт /община, кмет/ не си върши работата?... Аз ли да дойда да им оправям дупките?...



ДПС-то, главния прокурор, съдебната система, грижат се за ромгласовете. Тия, дето ни управляват сега са избрани с техния вот. Всичко се знае - къде са стоянките на крадците, дали са от Видин или от Монтана, схемите за разузнаване и кражби. Аз три пътии ставам жертва на тях. Кой допусна това да не работи цял един етнос, по цяла нощ да краде и да получава помощи ако ражда.
От местната власт зависят делата където има феодали - в Дупница Братята, в Перник - Федята и т. н. Всички други са кукли на конци.
цитирай
3. sande - България - затънала в блатото като каруцата на Андрешко ...
03.04.2014 11:26
Блато, кал ... Накъде води пътя? Пита се Елин Пелин. Наникъде, освен в същата кал.

Така си отговаря големия писател. Метафора на народния живот.

А ние в 21 век се лутаме като слънчасали.

От турско-комунистическата власт нищо не може да се очаква. На хаоса тя разчита за да живее.

Ще ги видим българите как ще гласуват скоро. Или предпочитат статутквото. Да си джапат в калта.
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Жалка картина. Напоследък тези ...
03.04.2014 18:24
Жалка картина. Напоследък тези капаци на шахтите ги правят от епроксидна смола, за да не ги крадат, но те лесно се чупят и резултата е съшия. Поздрави за постинга.
цитирай
5. bojo12345 - Днес показаха пловдивското Столипиново!
03.04.2014 21:22
По телевизията не е нищо особено , обикновена гледка , но ако имаш възможност да видиш на живо...шапката ти ще падне.Тая паплач само някай нов Х...р ще може да я оправи!
цитирай
6. planinitenabulgaria - Кметът на Пловдив веднага трябва да подаде оставка!!!!!!!!!!!!
03.04.2014 21:45
bojo12345 написа:
По телевизията не е нищо особено , обикновена гледка , но ако имаш възможност да видиш на живо...шапката ти ще падне.Тая паплач само някай нов Х...р ще може да я оправи!



Защо Общината не почиства шахтите на асансьорите, а е оставила да се запълни тази шахта с блоклуци пет етажа по вертикала? Не е причинен пожарът от хвърлена цигара, а от самозапалване от образувал се газ метан.
Кметът е за опрашване! Ако пламнат и другите боклуци в Столипиново, Шекермехала %
цитирай
7. planinitenabulgaria - Кметът на Пловдив веднага трябва да подаде оставка!!!!!!!!!!!!
03.04.2014 21:45
bojo12345 написа:
По телевизията не е нищо особено , обикновена гледка , но ако имаш възможност да видиш на живо...шапката ти ще падне.Тая паплач само някай нов Х...р ще може да я оправи!



Защо Общината не почиства шахтите на асансьорите, а е оставила да се запълни тази шахта с блоклуци пет етажа по вертикала? Не е причинен пожарът от хвърлена цигара, а от самозапалване от образувал се газ метан.
Кметът е за опрашване! Ако пламнат и другите боклуци в Столипиново, Шекермехала и в центъра па Пловдив, Аджисанмахала, какво ще кажат за нас в Европа. Ето къде трябва да бъдат насочени усилията на пловдивчани при почиствавнето на България за един ден. В тези три квартала. Пожелавам им да ги светнат!
цитирай
8. born - Този на най-долната снимка съм го ...
04.04.2014 10:24
Този на най-долната снимка съм го виждал преди. Сега е избаран, но съм го виждал да краде към вилите Горнобански. Мъкнеше джилязо , алумин и бакър.
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Циганската баня в Панчерево и моите приключения в нея.
06.04.2014 19:44
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/07/24/kak-otkrih-lechebnite-saloni-na-nuga-best-bylgariia.982424
цитирай
10. bojo12345 - Сега си спомних .....
14.04.2014 15:24
Преди много години един мангал си беше качил коня в апартамента си на втория етаж !!!
В блока ги бяха настанили приди около две седмици и ето за добичето луксозен яхър:))))))))))))))(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12187417
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031