Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2014 00:14 - ИМА ЛИ ВАКЪФСКИ ИМОТИ В БЪЛГАРИЯ ?
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3210 Коментари: 6 Гласове:
13

Последна промяна: 21.02.2014 00:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

      ВАКЪФИ  В  БЪЛГАРИЯ – ИМА  ЛИ  ТАКОВА  НЕЩО  ВЪОБЩЕ?

    Освен по другите казуси, с които близките на ДПС съдии запроституирват след последните избори и после биват издигани в йерархията, сега се  появи и нов – вакъф. Това понятие не е съвсем ясно на повечето хора какво представлява то. Продажните съдии – проститути, които връщат сега на турците джамиите се оправдават, че работат по документи, макар в чл. 4 на ГПК да е предвидено и различно съдопроизводство. Истината е, че тези джамии в центровете на градовете след „реституирането“ им ще бъдат продадени от мюфтийсвото на определени лица по за 1 лв. със задълженията за тока и тази схема, която ограби строеното от хората десетки години сега се заподмята отново. Бардакът е попроменен, но пък гювендиите са същите, а също и пезевенците им – агентите на Центъра в ДПС. Които нямат нищо общо с турците в България, а със Службите на Турция и подземния свят на България.

    А сега – по същество:

   Аз съм любител краевед и съм чел доста за Родопите. Използвам случая да препоръчам големия българин, отец Константин Канев, с когото се познавахме дълги години. Той описва и вакъфите.

     Вакъфите са имоти, подарени от вярващите в аллаха турци на муфтийството. С доходите от тези имоти мюфтийството има пари за разходите по службите в джамиите, обучението, строежа на нови джамии и религиозни училища – мечити, мектеби и медресета /начално, средно и висше духовно училище/. Само това определение е достатъчно за да бъдат отнети всички вакъфи на мюфтийствата в България, защото вакъфските имоти са отнети насила от българите християни и не влизат в определението за вакъф въобще – подарък на мюфтийството от турци. Това са си български земи, ще спомена само два имота. Същото важи и за джамиите, построени на наша земя без наше съгласие, след като нашите манастири са изгорени от турските завоеватели. С камъните от нашите храмове са построени джамиите, които съдиите проститути „връщат“ на турците. Това е видно и за дамията в Карлово, която има колони от наш храм.Какъв ли мутрешник ще се пръкне в центъра на Карлово ако имотът наистина бъде „върнат“ на мюфтийството! Я хотел, я офис сграда. Построена с откраднатите по времето на инфлацията пари.

    Ако това запроституирване с т. н. вакъфски имоти набере инерция, поне 10% от територията на България директно става част от Турция. Давам пример с Имаретя, известен още като Имаретдере до с. Момчиловци. Това е нещо огромно, то е поне 1000 кв. км. Днес  се нарича Хайдушки поляни. Тук са били гледани от българи хиляди овце, собственост на мюфтийството, а през зимата са били отвеждани по Беломорието. Не само от овцете е печелело мюфтийството - в този район има още много богатства, напр. гори. За да си пасат българите овцете в Имаретя са плащали данък. И това ли ще поискат хаирсузите на България от ДПС, ще уважат ли иска им такива като Цацаров, Токушев, Данчо Ментата и др? Още един вакъф ще посоча, който по площ е малко по-малък,а районът е доста беден – вакъфът около с. Биволяне. Там тия с рязаните карабини направиха медресе. В блога си имам снимки на зидовете на медресето, в което са вградени камъни не само от римските пътища наоколо, но и от тракийските култови паметници. Наблизо е скалният феномен Харманкая, а покрай медресето преминава най-широкият римски път в Балгария, 4 метра.

    Надявам се така съвсем накратко да успях да обясня какво е това вакъф и има ли такива в България. Ако имахме не продажен главен прокурор, а мислещ за страната си, той щеше да изиска да се перазгледа статута на тези области, които Турция иска сега да присъедини към себе си, макар да няма с тях обща граница, но това той няма да стори, защото такъв иск е точка 2, а точка 1 е иск за забрана на незаконната партия ДПС. Те това няма да му разреши никога най-доверенията човек на Догана, който като оди тук и там, взема със себе си за тежест и главния прокурор. А двамата като тежест – това със сигурност им помага, когато заедно оказват натиск върху вътрешен министър или върху когото ги е сезирал Доган.

    Има една разкошна, никога несечена букова гора под х. Рай, наречена Рогачевата. За да бъде тя опазена от сеч кметът на Калофер я подарява на цар Борис и номерът минава – гората си стои до днес. Това се знае от всички хора, но основание да си поиска царо-менте връщането и на тази гора и да я изсече както рилската бяла мура може да бъде признато само ако има налице определени предпоставки – да има съдии, които да кажат да, така е, над нас е само Господ. Точно това правят днес съдиите, зависими от ДПС и които могат по линията на ВАС да ощетят ужасяващо страната ни и да я преориентират към Турция. Дано разумът и съпротивата на хората срещу тази безумна тенденция вземе връх. Колкото по-скоро сега управляващите се махнат и тия простащини с ДПС-то престанат, толкова по-добре ще бъде за България.

   






Гласувай:
13



1. alexs - Защо номера с вакъвски имоти не м...
25.02.2014 21:30
Защо номера с вакъвски имоти не минава в Гърция или Сърбия! За това сме си виновни ние българите че си търпим продажни управници и съдии
цитирай
2. planinitenabulgaria - Защото в Гърция и Сърбия няма агенти на мафията,
25.02.2014 21:36
alexs написа:
Защо номера с вакъвски имоти не минава в Гърция или Сърбия! За това сме си виновни ние българите че си търпим продажни управници и съдии

инфилтрирани в полотическите партии. Дали начело на техния КС или пък на Главната прокуратура имат началници от квотата на незаконна партия, каквато е у нас ДПС?
цитирай
3. tota - Коста позволявам си да направя някои допълнения:
27.02.2014 19:23
И аз си позволявам да допълня за налагането на османската военно - ленна система и нейните характеристики:1) Налагане на османската военно-ленна система
Налагането на османската военно-ленна система е продължителен процес.Завоевателите не само унищожават завареното,но и запазват цели институции и стопански механизми.
Основни принципи на феодалната система:
1.По своята същност османската система се оказва сложна симбиоза между две начала. - нормите на исляма и държавно-стопанските норми на поробителя и постиженията на балканската стопанска система.
Основната характеристика на системата е, че цялата земя е на империята, още държавна / мирийска/ земя, и с нея се разпорежда султанът.Той раздава земята на спахиите, участващи във войните,като по служебно или условно държане ленно държане/ на земята.
Държавата се явява един-единствен феодал, който преотстъпва на част от своите поданици част от фиска(постъленията в държавата).Това са хората от господстващата прослойка. Спахилъците напомнят на византийската прония (раздаване на земя на военните)
2.Чрез изграждането и налагането на спахийската система укрепва централизмът на военната система в земеделието.
В зависимост от доходите, които спахиите получават, спахилъците се делят на три категории:
-тимари / до 20 хил. акчета/
-зиамети / до 50 хил. акчета/
-хасове / до 100 хил. акчета/
Спахиите са представители на военното съсловие и са задължени да изпълняват определени изисквания при повикване във войската. Към тях се отнася и част от аристокрацията на покорените народи.
*Тази земя в групата на условното земеделие не може да бъде наследена.Изключение има само тогава, ако член от семейството продължи тези задължения към войската.

Недостатъци на условното земевладение:-спахията не е пълен собственик на земята; той владее само част от нейните приходи по силата на своето положение.

Безусловно земевладение-то се разделя между две групи хора от населението и са друга феодална форма на владеене на земята:
-мюлкове и вакъфи.
Поземелените владения с пълна собственост върху земята .
Принадлежат на членове на султанското семейство, висши военачалници и висши държавни чиновници.
Притежавали са пълен стопански, административен и съдебен имунитет.

Османската военна-ленна система се характеризира:

-липса на частна собственост върху земята, с изключения на мюлковете и вакъфите.
-не се налагат специфичните при класическия тип феодална система крепостни отношения.Селяните не са собственост на спахията, а рая на султана.
-основният икономически въпрос за собствеността на земята е главната причина за изоставането на Ориента.
Строгата централизация на собствеността и регламентацията на правата и задълженията осигуряват безотказно функциониране на военно – ленната система през първите няколко века от османското господство на Балканите. С течение на времето, с военните поражения на империята и стихването на териториалната експанзия настъпват промени в системата мерие. Така спахилъкат започва да запада.
Различия между военно-ленната система и западноевропейския феодализъм

2)Селското стопанство на българите
Българските селяни притежавали безусловно владение на земя в чертите на селището или в непосредствена близост.Това били дворните места, градините и лозята.Селянинът бил владелец на земята, но не и собственик. Експлоатацията се извършвала чрез данъците, изплащани на спахията и централната власт(над 25 данъка).Освен данъци,плащали и такси.Плащали се и данъци на гръцката църква (до 1870 г.).
Рентата била разпространена в три форми:
-отработъчна
-натурална
-парична
Спахиите предпочитали паричната, а централната власт-останалите две форми.
цитирай
4. tota - Не им ли е стигнало и това, че след ...
27.02.2014 19:25
Не им ли е стигнало и това, че след Освобождението понасяме и режима на капитулациите, та искат още. Всичко платено и преплатено на собствената ни земя и народа ни. "След Освобождението на България Берлинският договор 1878 регламентира оставането в сила на Режима на капитулациите. за Княжество България и Източна Румелия. Според него в Княжеството и Областта продължават да действат всички договори, сключени от Османската империя преди Руско-турската война 1877–1878. Режима на капитулациите пречи за нормалното политическо и икономическо развитие на страната ни, поради което българските правителства си поставят за задача да го премахнат. Важна стъпка в тази насока са сключените от Княжество България през 1889–1890 търговски договори с редица европейски държави. След провъзгласяването на независимостта на България 1908 е отхвърлена васалната и обвързаност със султана. Независимо от това по-голямата част от Великите сили се противопоставят на отмяната на чл. 8. и 20. от Берлинския договор, които регламентират капитулационните и задължения. През 1911–1912 България успява да сключи консулски и съдебни конвенции с европейските държави. Едва по време на Първата световна война 1914–1918 България успява изцяло да отхвърли Режима на капитулациите."
цитирай
5. tota - Не само купуваме отново земите си ...
27.02.2014 19:26
Не само купуваме отново земите си след Освобождението, но и заплащаме всичко построено на земите ни. Нямат право на никакви претенции за имоти и за каквото и да било. Всичко е уредено през 1908 година с обявяването на Независимостта и създалата се сложна обстановка. За да бъде признато от големите държави и от Турция правителството на Александър Малинов тръгва по пътя на компромиса. Съгласява се да плати на Турция 82 милиона лева обезщетение - при условие незабавно признаване на независимостта. Претенциите на Портата са много големи. Създава се критична ситуация в която се намесва Русия. Тя предлага на Турция да бъде компенсирана чрез следната финансова комбинация: Русия да поеме изплащането на исканите от Турция 125 млн. лева откуп за българската независимост, като приспадне тази сума от турския дълг по контрибуциите о Освободителната война 1877/78 г. А България се задължава да заплати на Русия 82 млн . лева, като плащането се извърши със заем от Руската държавна банка.Тази успешна финансова операция разчиства пътя за признаването на независимостта. Парирани са и опитите на Австро - Унгария и Германия да попречат за операцията. Турция признава независимостта ни на 9 януари 1909 година.Следва признаване и от Великите сили. И така въобще нямат право на каквито и да е претенции към имоти и каквото и да е. Въпросът е приключен на 9 януари 1909 година. Не мога да си обясня защо спят нашите управници.
цитирай
6. planinitenabulgaria - Не спят нашите управници, но всички следващи са по-тъпи, по това ги избират!!!!
27.02.2014 21:13
Давам пример с Орешарски при откриването на паметника на Апосола на свободата в Цариброд. Сърбите за да ни скарат с част от сънародниците ни измислиха македонския етнос, промиха им мозъците до степен, да се мислят за най-великите на света и да не виждаг, че албанците ще ги асимилилат скоро. Сърбите имат подобен проект и за шопски етнос, който обитава Софийско и Пернишко. Ще пиша и за турлашкия им проект, който пък обитавал Белоградчишко. И сръбският министър-председател се обръща към нашия с въпрос, на български ли да си говорят, на срълски ли или на шопски. Нашият изобщо не разбира, че това е част от предизборната му агитация, опит за налагане на сръбската теза, че в Западните покрайнини няма българи, а шопи. Сърбите дори издадоха сръбско-шопски и бълтарско-шопски речник, сигурно ще издадат и турлашки. Един кон ако бе министър-председател в момента, по-полезен щеше да е за България. Бях по Бовско, където е бил едно лято Вазов и се прибрах с впечатлението, че България се срутва пред очите ми. И никой не вижда какво става...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190617
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031