Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2013 16:24 - НЕСПРАВЕДЛИВИТЕ "ДОГОВОРИ" СЛЕД ПСВ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4185 Коментари: 13 Гласове:
11

Последна промяна: 27.11.2013 21:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

            НЕСПРАВЕДЛИВИТЕ  „ДОГОВОРИ”  СЛЕД  КРАЯ  НА     

           ПЪРВАТА   СВЕТОВНА  ВОЙНА   ПРИЧИНИХА  РАЗРУХА  В     

                    ЦЕЛИЯ  СВЯТ, КОЯТО  ПРОДЪЛЖАВА  И   ДНЕС

      

     Днес е 27. ноември, денят, в който България преди 94 години е принудена да подпише позорния за нея Ньойски „договор”. По силата на него тя като участник към страната на лошите в ПСВ трябва да плати големи репарации на победителите и да се отнемат 10000 кв. км. от територията й, за да придадени към Тройното кралство /Словения, Хърватия и Сърбия/, към Македония, Гърция и Турция. В тези територии остава целокупното българско население, което макар и намаляло драстично продължава да живее там и сега. Поради тази унизителна за нас дата, която сегашното ни кукленото ни правителство, турнато да провежда полотиката на кукловодите си едва ли ще спомене, аз помествам това свое писание в блога си в раздела „Лични дневници”. Отдавна държавниците ни са доказали, че не се интересуват от сънародниците ни в чужбина, но ние, българите, няма да забравим роднините си по света, жертва на интересите на т. н. Велики сили или принудени поради заплахи да напуснат родината си както чипровци през 1688 г.

 

     Какви бяха предпоставките да започне войната в началото на ХХ век  в Европа, кои се възползваха от атентата на Гаврило Принчип, и защо тази война от конфликт между две държави се превърна в европейска и световна – истината за нея все още с лъжи се обясняват. За финансирането на Англия и Франция в края на войната, което доведе до победата им официално нищо не се споменава. Споменаваше го само Хитлер преди да дойде на власт, който считаше отговорни за него еврейски банки. Те според него обърнаха хода на ПСВ, поради което Германия остана на страната на губещите и подписа унизителни за нея „договори”, с които бе наказана с отнемане на нейни територии и репарации. Холокостът бе започнат от Хитлер като отмъщение към евреите за краха на Германия във войната. Този казус сега се подминава със забележката, че това са налудничави мисли на Хитлер.

    ПСВ е една от най-жестоките войни в историята на човечеството. Всички мъже в определените като годни да воюват възрастови граници са били мобилизирани и са били изпратени по фронтовете независимо могат ли да бъдат войници, някакви ценни хора ли са, които могат да допринесат нещо повече ако не са на бойното поле. Цялата промишленост на страните, участващи в конфликта е работила предимно за фронта. Стигайки до положение когато страните не могат да се победят поради изравнените си сили, войната навлиза в най-жестоката си фаза, окопната. Войниците стоят по окопите целогодишно, напред не могат да се придвижат, назад не им дават. По време на тази война е използван отровен газ хлор, който поразява очите, кожата и задушава. В действие влизат и огнепръскачките, които хвърлят върху войниците горяща течност. Да изгорят живи по окопите. Много бързо са се променяли и военните тактики. Замислени и много бързо са били произвеждани нови оръжия, които да променят хода на военните действия. Тежката картечница се превръща в смърт за пехотата, отоворът срещу нея е светкавичен - танкът. Следват други бронирани и верижни машини, които се придвижват извън пътищата. Оръдията стават все по-далекобойни и снарядите – все по-усъвършенствани – за убиване на войниците чрез осколки, експлоадирайки преди да паднат на здемята, други са с фугасно действие, за да се забият дълбоко в земята или укрепена точка преди да избухнат и да причинят по-големи щети. Появява се и оръдие, което унищожава танковете. Измислени са били и куршуми за стрелковите оръжия, снабдени с взривно вещество, които избухват при достигане на целта – миниатюрни снряди. Такъв куршум откъсва ръката на най-големия по онова време пианист Витгенщайн. Появява се и противопехотната мина, която тогава е можела само да осакати войниците, откъсвайки им крак, но също и по-големи мини за поставяне под релси на влакове предимно върху ж. п. мостовете. Човешката подлолст е била безгранична и е била насочена към унижожаване на отделните войници, защото тогава още не са били разработени съвършенните оръжия, използвани по време на ВСВ, способни да избиват по много хора наведнаж..

    За да се разработят тези оръжия, да се произвеждат и доставят на фронта са били необходими много пари и Англия и Франция по-успешно се справят с набавянето им. Англия има много колонии, Франция – по-малко, но и двете страни са били финансирани от еврейски банки, докато Германия разчита само на себе си и губи войната.

    ПСВ завършва след продължителни военни действия, които разрушават в голяма степен сътвореното от хората преди тази война. Разрушенията са причинени от преминаването на военните действия през определени градове, провинци и са доста по-незначителни от тези, които бяха причинени през ВСВ, когато основната разрушителна сила бе авиацията.

    Победителите в ПСВ класифицираха себе си като добрите в тази война, а победените като лошите. За възстановяване на разрушенията в страните на добрите чрез подписване на следвоеннтие договори лошите поемаха основната част от разходите на добрите за възстановяването на страните им. Репарации са се заплащали, изнасяли са се години хранителни стоки без да се заплащат, живи животни, машини, елементи за строеж на повредени мостове, ж. п. пътища. Аз съм виждал част от договора ни със Сърбия, където е описано точно колко коне трябва да им дадем, колко крави, магарета, овце. И селскостопанска техника като ръчни колички, железни плугове, веячки, инструменти като брадви, кирки, коси, железни вили и др. Посочени са точно бройки за всичките видове.

   Но и това не достигна на добрите. Освен тези неща те промениха границиите на държавите, отнемайки теротории от една държава, придавайки ги към друга ведно с целокупното им население.  Това бе вече нетърпимо и то доведе четвърт век след края на ПСВ да започне Втора, за да бъде премахната тази несправедливост. Унгария в резултат на „договор” загуби 70% от територията си, която бе придадена към Румъния, Сърбия и др. страни. Германия се  раздели с областите със смесено население, двуезичните – Саар, Елзас и Лотарнигия. Австрия подписа „договор”, че се отказва от Тирол. България се „договори” да даде 6000 кв. км. планинска територия с животновъдите в нея на Тройното кралство – Словения, Хърватия и Сърбия. Само че това Тройно кралство се разпадна и вместо да ни бъде върната тази територия, тя до днес остава в Сърбия под името Западни покрайнини, което е абсолютно незаконно. Територия от нашата се „договорихме” да дадем на Гърция при прохода Промахон – Сенгелската планина, Границата с Турция бе преместена от билото на планината Странджа по река Резовска дълбоко в наша територия. Ние . лошите. Турците, които ни владяха 500 години са добрите. Добри са и антгличаните, които чрез колониите крадяха половината свят, а при военни действия убиха поета ни Димчо Дебелянов. Много сме лоши сспоред тези Велики сили, или по точно Велики рекетьори.

   Това отнемане на територии от една държава и придаването им към друга допринесе за омраза в регионите на съседните държави. Идеологът на това отнемане на територии бе Англия, която преди това извърши подобни диеяния в Близкия, Средния и Далечния Изток, причинявайки проблеми между държавите, които остават до днес и дори има случай на поделена между съседните държави цяла държава – Кюрдистан. Освен разделение и омразата, която насадиха предимно англичаните между страните, даде се път на нещо много по-страшно. В Западна Европа бе култивиран вируса на Маркс, който проникнат в някоя държава може да я унищожи без да се води с нея война. Този вирус бе нацръкан в Русия, която тъкми бе усвоила доста от културата и технологията на Европа и се оформяше като бъдещ конкурент  на европейските държавии. Вирусът на Маркс намери почва в Русия, но едва ли и Маркс е предполагал, че той ще се рпазпространи по целия свят. Внедреният малко преди края на ПСВ вирус в Русия от европейците бе запазен, за да дава своите отровни плодове срущу Русия и в бъдеще.

    Втората бомба, която заложиха „добрите” бе предоставянето на мегдан на ислямската държава Турция да стане велика сила. Това бе необходиимо за тях, защото Турция и Русия са врагове и конкуренти и чрез намеса във взаимоотношенията им те могат да бъдат манипулирани, да се намесват в политиката им. На Турция дадоха територията на голямаа част от Гърция по Източна Егея, основната част от Кюрдистан, от Армения, от нас.

   Другото нещо, което не реши ПСВ бе премахването на колониализма. Англия имаше колонии по целия свят, от които ограбваше природните ресурси на страните, труда на хората. След оттеглянето на англичаните в тези бивши колониално държави останаха развалини и конфликти. Докато след оттеглянето на французите от колониите им имаше положени основи за един по-съвременен живот, хората бяха разбрали, че да родят портокаловите дървета, градините трябва да се подържат и че без труд нищо не става.

    Започването на следваща война бе въпрос на време - когато „лошите” станат готови да я запоочнат за да премахнат несправедливите договори на добрите. Тя бе неизбежна поради тази причина и през 1939 г. започна.

   Много проблеми имаха европейците, които не можеха да се решат без война срещу Англия и Франция. Въпреки различията на страните в Европа, тя по онова време бе доста по-влиятелна за света отколокото днес, когато пред очите ни в резултат на договорите след ВСВ се превръща в боклук. САЩ тогава като икономическа сила още не бяха достигнали Европа. Тази война трябваше да премахне на първо място несправедливите договори след ПСВ, но също така тгрябваше да разпредели ресурсите към Европа, да премахне вируса на Маркс от Русия, да постави Англия и Франция на мястото, което те заслужават - в рамките на Европа, а не като ограбващи ресурсите на света, да въвъде ред в Европа и да постави основите на Съединените европейски щати /СЕЩ/, които да се противопоставят успешно на пазарната и неинтелигентна система на САЩ. Тази идея бе възприета и от Япония, която се стремеше към същото в Далечния Изток – и там нов ред, но начело с нея, както с Германия в Европа. Включването на Япония, желаеща да се превърне в първата сила на Изтока и заплахата срещу САЩ, ако Европа се обедини, превърна втората война в Европа във ВСВ. Защото евроопейците щяха да променят целия световен ред ако войната бе преминала според замисъла. А САЩ днес щяха да бъдат въздух под налягане.

    Кои ще спечелят тази война е въпросът, поставян многократно докато тя се е водила. Счита се за най-верен отговорът на Чърчил: Парите!!! Които тогава са били в САЩ.

   Въпросът, на който аз сам си отговарям толкоз годиини след прикючването на войната – кой спечели войната? – за мен има еднозначен отговор – мафията отвъд океана. Без намесата на тази мафия войната щеше да има друг край. Европа щеше да разреши голяма част от проблемите си, в нея щеше да бъде установен ред, не мога да кажа дали е щял да бъде спрлаведлив. А Англия днес нямаше да може да продължава да ограбва света с банките си от Ситито, с концесии и другите съвременни форми на грабеж от развиващите се като нас страни.

    ПСВ бе ужасно жестока спрямо войващте на фронта. ВСВ бе планирана от мафията да се водии така, че да има максимално много разрушения, защото така ще има нужда от много заеми от банките. Банките набързо изчезнаха от Европа и се преместиха с капиталите си в САЩ, там отидоха парите на света. Поради този план едни войски навлизаха в чужди територии, после отстъпваха, като на тяхна територия на свой ред навлизаха чужди войски и рушаха. То това бе и целта на войната, да се  азруши Евпора максимално. Давам пример с Дрезден, който никой не може да обясни защо бе разрушен. Заповедта е от Чърчил, изпълнител е генерал Харис.

    Крят хна войната не реши нито един от проблемиите на Европа, напротив, задълбочи ги. Войната раздели Европа на два враждебни лагера, в който бяха събрани страни, които не се понасят органически, напр. руснаци и поляци. Посредник в този спор можеше да бъде само САЩ. Несправедливите договори от ПСВ, заради които започна Втората останаха. Вирусът на Маркс в Русия не само не бе отстранен, но и насърчен да се развива още. Според официалрни данни на Русия по време на войната руснаците са дали 20 милиона жертви, избитите от Сталин по лагерите са 32 милиона. Да ги нарека не убити, а поразени от вируса на Маркс. Този врус проникна и у нас. Но преди това ооткъснатите от България наши територии поне по време на войната ни бяха върнати. България се превърна в общо отечество за всички нейни граждани. Само 4 години продължи това обединение българско.  После стана страшното, сред като бяхме придадени къв сферата на заразената с вируса на Маркс Русия. Този период считам за най-трагичния в историята на България, защото вирусът порази българското село, прогони селяните у градо, разруши вековните навици на хората да работят със земята и живоотните, вяраата им, ценностната им система. Новото поколение прогонените от селата родиха между панелните стени. Израстнало между тях, поколението е некачестгвено, защото е откъснато от природата, земята, животните, не притежава ценности поради манипулациите върху него. Ако едно поколение не може да работи и поради това не се и размножава, няма творчество, инвенция, а набляга на търговията и далаверата, това е краят на държавата. 

   Каква щеше да бъде България ако нямаше националиизация и одържавяване - не споменавам дугите щуротии, като затриването на интелегинцията по всякакви начини - може да се види нагледно ако днес някой посети българите в Западните покрайнини. Там национализация нямаше, хората още се трудят над земята си и живеят по селата.

    За да има напрежение и разделение в Европа и бъде поставена на колене Западна Европа, на СССР бе разррешено да развива ядрена програма, като и до днес не е ясно как американските планове за ядрено оръжие попаднаха там. Убиха с ток набедена еврейска двойка, но истината няма да се узнае. Аз считам, че и това е дело на мафията. Последвалото взаимно въоръжаване в Европа, нуждата да бъде пазена Западна Европа от САЩ, за да не отнесе ядрен съветски удар, това е донесло печалби на америкнските концерни, които не могат да се пресметнат. За сметка на европейците.

   Мафията стори и друга беда на Европа. Чрез планът Маршал в Европа бе внедрена „демокрация, която разреши да се основават тук мултиетнически държави или Европа да се напълни с араби, негри и цигани, които да живеят от помощи. Това е тежко бреме за Европа и е пречка да се развива икономически успешно, конкурирайки ефективно САЩ.

   По отношение на вируса на Маркс – той достигна чак Коря, където причини война, същото направи и в Китай, Виетнам, та и в Латинска Америика. Да да съществува днешната икономика според американските апологети трябва да се произвежда много, да има ръст на производството, а природните ресурси са ограничени, те просто ще свършат. Защо трябваше да се създаде този мастодонт Китай? Той е здраво свързан  с останалия свят, защото, ако не проде стооките си, там загиват и трябва да се съобразява с това. Този факт е пример, че за да е добре светът, първо САЩ трябва да са добре. Ако са зле чрез международното си платежно средство, долара, те прехвърлят тежестите си на другите държави.  Защо трабваше да се превърнат в такива производители страни като Индия, Корея и др? Кому бе необходиима тази силна държава Турция, която има все по-нарастващи, дава акъли дори на ЕС.

   ВСВ не допринесе нищо за да бъдат решени или ограничени тези проблеми. Тя отвори възможност за второ велико преселение,при което културните народи биват атакувани и изместваани по държавиите им от примати. Вече има и държави, които остават само като географски понятия пооради подменения етнос. За жалост и ние вървим натам. Защо бе превърната американската валута в международно пратежно средство? Те напълниха целя свят с хартийки, с хартийки участват във войните. Ако рекат да си ги изтеглят от обращение и да си отпечатат нови ще рухнат фалшивите основи на светоовната иикономика. Защото сега всеки си мисли, че има активи на американските банки, а той нищо няма.

    Диктатурата ни пазеше до някъде от тези процеси, но диктатурата също е измислена от мафията. Тя трябва да доведе до качествени изменения у хората, които да са готови след години да приемат друга лъжа. Днес имаме повече свобода, но и никаква полза от нея. От тази свобода се възползват лошите, неверниците, мошенииците, мафиотите. Този процес навлезе у нас с пълна сила и се изразява в корупция и измами на всички нива. Дори и най-глупавите хора, жертва на телефонни измамници са убедени, че в страната корупцията е на всички нива и когато измамниците се опитват да вземат от тях пари за подкуп, те дават. Защото виждат, че полицаите са свързани с крадците, че съдебната система пази разбойниците, че даваните ни за прпимер успели бизнесмени вече не пребличат на хора, а на хомоноииди или на дялани с брадва.

    Тежко е наследството от несправедливите договори след ПСВ, то остава на въоръжение в идеологията на мафията и днес. Същата тази мафия, която яхна ВСВ и я спечели. От това загуби Европа, която вече не е същата, тя бледа сянка на САЩ. Внедрената от Плана Маршал система не може да се промени, мисля, че не може и да се подобри. Напомням за думите на Кадафито малко преди да го гръмнат, че до 50 години Европа ще бъде ислямизирана без война, от приплода на арабите там. А изповядващите ислям в Евпора не са малко. В Германия официално пребивават 10 млн. турци, които работят там, голяма част от тях са германски граждани. Много турци има и в останалите страни на Европа. Освен тях там пребивават много емигранти, някои са получили гражданство за държавите, в които пребивават и са придобили статут на социални емигранти. От Румъния най-вече, но и от нас, към Европа се запътват нашите цигани с мечтата, да получават помощите си не от България, а от ЕС. Тече второ велико преселение от Азия и Африка към Европа и европейците не могат повече да се правят, че такова нещо е нормално. Този процес обхваща и нашата страна. По телевизията явяват разни курвове, които твърдят, че от так нататък така щяло да бъде, това било естествен процес. За тези, които ограбват потенциалните емигрантии – да, но за живущите около Халите и по градовете с общежития за чужденци – не!

   Това са част от резултатите от несправедливите договори след ПСВ. Най-важният от тях е, че Европа отива към смъртта си. От люлка на световната култура, днес там се пръкват пазарни боклуци. Малко силна е думата, но тя ми дойде на ума като видях един немски специалист на сложна машина с жена си, селянка от Протопопинци, която бе по-интелигентна от него. Чуждите заплашват да задушат. Не виждайки перспектива за един нормален живот, отговорът на европейците е слаба или почти никаква раждаемост. Всичко това важи в пълна степен и за нас.

 

   Ще завърша това доста тъжно писание с нещо по-весело:

   Попитали Радио Ереван какви са резултатите от ВСВ. То отговорило:

   - Евреите станаха войници, германците търговци, а българите – нация техническа.

  

     Едно прездложение:
     По време на митинга на Местана слещу насилието и в защита на любовта прозвуча  химнът на ЕС, по текст от Одата на радостта "Прегърнете се милиони",  който Бетховен включва в Деветата си симфония. Местанът и Станишката са прегръщаа, целиваа, прощаваа си. След този акт считам Химна на ЕС за неподходящ и за нов химн предлагам музика от едно друго произведение от Шопен. Няма нужда да пеят хорове, да ги дирижира някой. Така е по-скромно - само с един инструмент. Но от него прозвучава всичко. И как не - Шопен е истински европеец -  майка полякиня, баща французин. Шопен бяга от Полша да не го окошарят руснаците, които за пореден път навлизат в Полша.
 

   


image


image

image


imageimage

image


image



image 




Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - Благодаря
27.11.2013 17:47
АБСОЛЮТНО!

Предлагам го линквайки вдвегрупи към вибокс7!
цитирай
2. mt46 - Поздрав, Коста!... А какви са причините за ПСВ? - http://www.kaminata.net/prichini-i-povod-za-parvata-svetovna-voyna-t41247.html
27.11.2013 18:06
I. ПРИЧИНИ ЗА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.
Очакваната общоеропейска война, за която всички се готвили дълго време, избухнала. Това било колосално, небивало сблъскване между два съюза от най-могъщи държави в Европа. От Наполеоново време такова нещастие не било настъпвало. Немската раса изцяло започнала борба със славянския свят, с романските и англосаксонските народи.
Великата война имала далечни и близки причини. Далечни причини били онези, които имали корени още в миналите столетия, преди повече от сто години, а близките причини били тия, които изникнали през последните десетилетия.
1. Колониални и стопански причини. През XIX век имало голямо надпреварване между западноевропейските държави за завладяване на земи в Азия, Африка и островите. Те бързали да настанят там свои кантори и стоварища, лакомо заграбвали от невъоръжените местни жители земите и ги превръщали в свои колонии. Начело на това колониално движение била Англия, като най-силна морска държава. Чрез многобройните си колонии по цялото земно кълбо Англия си осигурила обширни пазари за предметите на своите индустрии, както и огромни природни богатства за своя сложен и скъп държавен и стопански живот. Тя владеела вече океаните и пространствата, и макар че е остров, не се бояла нито от глад, нито от опасност от задушаване, защото имала къде да изнася както излишното си население, така и излишните си стоки.
Франция, която загубила много през Наполеоново време, през XIX столетие завладяла много земи на остров Мадагаскар, Централна Африка, Алжир, Индокитай и по-късно в Мароко. С тези земи и със старите запазени колонии тя също си осигурила своето икономическо и индустриално бъдеще.
За да се онагледи как станало разграбването на колонии през XIX век ще използваме следната таблица:

1800 г. – колонии в кв. км. 1900 г. – колонии в кв. км.
Испания 3 937 000 Англия 26 724 000
Англия 3 558 000 Франция 10 904 000
Португалия 3 427 000 Германия 2 576 000
Франция 1 683 000 Белгия 2 340 000
Холандия 796 000 Португалия 2 093 000
Холандия 1 988 000
Испания 194 000


Тази таблица показва нагледно какъв преврат станал в придобиването на колониални земи. Испания загубила почти всичките си колонии в полза на Англия и Франция.
Германия, като нова държава, единствено нямала достатъчно колонии. Отначало тя задоволявала своите потребности с присъединяването на околни земи: Шлезвиг-Холщайн, Силезия, част от Полша, Рейнските германски държави и т. н. Когато закръглила по този начин своите владения със съседни земи, тогава тя обърнала поглед към извъневропейските останали още незаети земи и бързо се впуснала в широка колониална политика. Тук тя се срещнала с Англия и Франция. Там, където германските кораби се опитвали да спрат и забият кол по бреговете, англичани и французи казвали: “Стой! Тези брегове влизат в нашия запазен периметър”. Независимо от това Германия успяла да обсеби в Африка, Азия и другаде около 2.5 млн. кв. км. земи, които станали основа на нейните колониални домогвания.
В устрема си в тази посока Германия вървяла брутално и рисковано. Тя влязла в конфликт с Франция за Мароко и още в 1906 г. щяла да избухне война, ако европейският парламент в испанския град Алхесирас не решил въпроса в полза на Франция, която възнаградила Германия със свои колонии в средна Африка. От друга страна, английските търговци и индустриалци постоянно се оплаквали, че от ден на ден германската стока и германското насилие изместват или поне чувствително стеснявали британските стоки и пазари. Какви размери е придобила германската търговия се вижда от следните цифри:

Година Внос Износ Всичко в милиарди

1852 - - 1 300
1875 - - 6 000
1880 5 786 4 158 6 000
1903 7 955 6 598 14 453
1910 10 000 12 000 22 000

За тази огромна търговия и за нейния прогресивен растеж трябвали пазари и купувачи. Един английски консул съобщава от Азия: “За десет месеца през моят район преминават 29 германски агенти срещу четирима английски представители. В Китай всяка германска търговска къща има най-малко един агент, който говори китайски, а безброй германски агенти сноват из цялата страна да изучават законите, вкуса, нравите на жителите; подкопават нашите пазари и изместват нашите произведения. Още малко и ние ще изгубим цялата си клиентела по тези страни”.
По този колониален път се влошили отношенията между Германия, от една страна и Англия и Франция, от друга. Това водело до неминуем конфликт. За своя защита и сигурност пред общата опасност Англия и Франция се сближили помежду си, направили си големи колониални отстъпки в Египет и Мароко и се споразумели да се борят съвместно срещу германския натиск.
Предвижданата борба накарала противниците силно да се въоръжават. Германия така засилила своите въоръжения, че по суша надминала всички европейски държави. Тя надминала Франция по море и се впуснала, ако не да надмине, то поне да настигне Англия. Това още повече стреснало англичаните. Затова те решили да построят за всеки нов германски военен кораб два английски. Въоръжението се отразило върху държавния и икономически живот на народите. Русия предложила да се спре разорителното за държавите въоръжаване, учреден бил и международен съд в Хага. Германия не приела главните условия и всичко останало както преди; нищо не спряло неудържимия стремеж към военно надмощие. Парламентите в Германия и Англия започнали да се противопоставят на огромните разходи и не искали да отпускат лесно милиарди. Англия заявила, че каквито и да бъдат разходите нямало да допусне Германия да я догони по море, защото в такъв случай не само колониите й, а и самата митрополия би била застрашена. Англия предложила следното: би се съгласила да намали строенето на дреднаути и други военни параходи, ако Германия приеме за 10 нови английски парахода да построява 6 германски, т. е. отношението на флотата по брой на параходите да бъде 10 към 6 .
Германия не приела това и трескавото строене продължило. Според изработените военни програми Германия трябвало да завърши своите главни морски и сухопътни въоръжения през 1915 година, когато Англия, Франция и Русия трябвало да продължат до 1917 г.
Германия бързала да надмине всички, защото трябвало да разрешава в най-близко бъдеще един голям въпрос – да си осигури турската област Месопотамия, която искала да колонизира.
Германия имала голямо влияние в Цариград. Сам германският император Вилхелм ходил в Цариград за преустройството на турската войска.
Германия можела да отиде в Азиатска Турция по два пътя: първият бил по море – през Атлантическия океан и Средиземно море; вторият – по суша, с помощта на Австро-Унгария през Балканския полуостров до Цариград и оттам в Мала Азия.
Кой от тези два пътя бил по-лесен и по-безопасен? По първия път Германия срещала страшните флотилии на Англия и Франция. По втория път – през Балканския полуостров – срещала Русия, която се насочвала към Цариград и Дарданелите.
На останалите държави ще се спрем накратко. Италия нямала колонии. Опитала се в Абисиния, но там била бита от абисинците. През 1911 г. тя обсебила Триполитания, остров Родос и малките острови около него / 12 на брой / и хвърлила око на Адалия в Мала Азия. Единствено Австро-Унгария не се стремяла към колонии. Целта и била да разпростре стопанската си мощ на Балканския полуостров, след което задълго още нямала да има нужда от колонии. Русия също не се интересувала от колонии, понеже предостатъчно се била разширила в Азия / Сибир, Туркестан, Бухара, Кавказ и т. н. /.
2. Международни причини. Тези причини се крият в отношенията между държавите в континента. Знае се, че между Германия и Франция има смъртна вражда от 1871 г., когато Германия отнела от Франция областите Елзас и Лотарингия. Оттогава французите бленували за отмъщение, за да си върнат изгубените провинции и да вземат пак първенствата в Европа по своята култура. По същата причина не били добри отношенията на Германия с Дания и Белгия, които съчувствали на Франция.
2. Расови причини. В началото на XIX век в борбата срещу Наполеон се събудило националното чувство на германците. Немците искали да се съберат в една голяма немска държава с един господар. Италианците се стремели към същото. След дълъг период на агитации и проповеди най-сетне тези народи прибягнали до бунтове, до революции, защото само чрез тези средства те можели да постигнат своите национални стремежи. Славяните, като видели как немци и италианци искат и се бият за национално единство, как възпяват добродетелите и славното минало на своите народи, също така издигнали глас за народна свобода и народно единство.
Накратка казано:
Англия не се борела за народно единство, защото нямало на земното кълбо англичанин, който да е подчинен на друга държава. Англия се стрлемяла към материални интереси, за морско надмощие, за индустриални пазари и цзивилизация.
Франция се борела да си вземе от Германия Елзас и Лотарингия, с които постигала националното си единство.
Германия искала да обедини всички немци, където и да живеят /в Австро-Унгария, Дания, Холандия, Русия/ и да образува един здрав и непобедим конфедеративен немски съюз /пангерманизъм/, на който единият край да е в Хамбург, другият в Триест.
Австро-Унгария се борела да задържи подчинените си народи и да се преустрои във федеративна държава със силен славянски елемент. При това тя се движела към Солун.
Италия искала да присъедини италианците от Трентино, Триест, Истрия и Далмация.
Румъния искала своите бесарабски румънци от Русия, трансилванските от Унгария и буковинци от Австро-Унгария
България искала македонските българи, за които дала толкова жертви във войната си с Турция.
Сърбия след Македония искала да присъедини сърбите във Войводино, Банат, Босна, Херцеговина и Далмация; тя се борела да добие първенство над хърватите и словенците.
Гърция жадувала да събере всички гърци в едно елинско царство със столица Цариград.
Русия насърчавала славяните /чехоморавци, словаци, хървати и сърби/ в борбата им срещу Австро-Унгария и подкрепяла България в борбата й срещу Турция. Русия желаела Австро-Унгария да се разпадне, да се разложи и тогава всички славянски народи, които били под австрийска власт, да минат под руска хегемония.
Изложената картина на държавите и народите в Еропа показвала на всекиго, че положението било несигурно. Европа клокочела от недоволство, към което се прибавяла и непримиримата борба между труда и капитала, между пролетариата и спекулацията.
Безсилие на миролюбието. Такива били отношенията на държавите и настроенията на народите в навечерието на войната. Тази война била предвиждана и отдавна очаквана. Съюзите трескаво се готвели за нея. Правели се опити за разбирателство. Един богат американец на име Карнеги дал 3 милиона златни франка, за да построи Дворец на мира в Хага. В този дворец дипломатите се събирали на съвет два пъти и се мъчели да избегнат войната, като разрешават споровете си по мирен път. Там участвала и България чрез своя първи делегат д-р Данев, а по-късно д-р Станчов.
В редицата на далечни и световни причини, които водели към конфликти и спорове в Средна Европа, всичко се развивало по такъв начин, че непременно трябвало да се стигне до военно сблъскване. Умните хора отдавна предвиждали кървавия потоп, в който щяло да се удави човечеството. Образували се ред дружества, създали се специални миролюбиви организации, които имали за цел да предпазят народите от грозящата ги опасност. Сега нещата не били нито за австралийски или африкански диваци, нито за негри и червенокожи, нито за Афганистан и Персия, нито за Китай и Япония.
Кървавият Марс искал главите на най-просветените, на най-напредналите и най-богатите европейски народи. Нима тия народи, които имат толкова философи, толкова политици, толкова поети и гениални артисти, които побеждават с техника водните стихии и небесните висоти, които пробиват планините, които изпращат мислите и чувствата си не вече по поща, телефон и телеграф, а направо с електрически вълни през небесните пространства, трябвало да се хванат с железните си ръце гуша за гуша, за да утолят своята алчност, своите апетити, своите честолюбия? Не могло ли да се намери човешко, културно средство, което да разрешава всички възникнали помежду им спорове, искания и нужди на еволюцията с взаимни отстъпки, взаимни спогодби и съгласия? Но народите не били дораснали до тая висота.
Дворецът на мира, построен от Карнеги в Хага, печално стърчал, обливан от морските вълни. Всевъзможните пацифистични мъжки и дамски общества, цялата социалдемократична организация с милионите работници, които отричали войната не като филантропи, а като пролетарии и братя, не се вдигнали, не събрали работниците нито в една държава, нито в един град да направят митинги, да изявят протест срещу войната. Всички проповеди и благопожелания на пацифистите /миротворците/ замлъкнали като с нож прерязани. Нещо повече. Социалисти с гордост постъпвали доброволци във войската да се бият за своето отечество. Във Франция социалистите пратили двама министри в кабинета, за да изразят чрез това своята солидарност. А видни немски философи, поети и писатели в колективно изложение – “до всички цивилизовани народи” поддържали тезата, че Германия не предизвиквала войната, а воювала за немската култура и че войната не познавала милост. В отговор на това изложение професорите във Франция и Англия издали апел, в който нарекли германския милитаризъм “враг на цивилизацията”, защото следвал груба империалистическа политика, т. е. потъпквал правата на другите народи. В името на свободата и независимостта на всички малка народи, в името на цивилизацията този враг трябвало да бъде унищожен.

цитирай
3. mt46 - /продължение/ http://www.kaminata.net/prichini-i-povod-za-parvata-svetovna-voyna-t41247.html
27.11.2013 18:08

II. ПОВОД ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА ВОЙНАТА.
Убийството на ерхерцог Фердинанд. Как се запалила искрата на световния пожар? Той можел да избухне още през 1912 или 1913 година, докато траела Балканската война /или в спора за Албания, за Шкодра през Междусъюзническата война/, но известни велики сили се въздържали и така кръвопролитието се отложило с една година.
Но все пак ножа опрял до кокала. Сърбите, разширени, задоволени от лесното заграбване на Македония и разгромяването на България, се опиянили безгранично. Народното им самочувствие се издигнало допълнително. Те си въобразили, че са непобедими и след съсипването на България могат да сломят и Австро-Унгария. И чиновници, и офицери, и народ, и политици били обзети от една пламенна идея – разгромяване на Австро-Унгария и присъединяване на всички сърби и хървати /от Банат, Босна, Херцеговина, Далмация и Хърватско/ към тяхната държава. Пред техните очи блеснала сръбска велика държава с 12 – 15 милиона население. Такова високо народно самомнение разпалва мозъците на патриоти от всякакъв вид. Ексцентричните и екзалтираните индивиди при такава народна психика винаги изпъкват. Те дават повод на събитията и изиграват ролята на малкото камъче под препълнената кола.
През лятото на 1914 г. Австро-Унгария правела военни маневри в Босна, между другото и за да покаже на сърбите, че е готова да действува със сила. За тия маневри бил пристигнал престолонаследникът Франц Фердинанд.
За да ускорят сбъдването на така мечтаната от всички сърби велика държава, двама нетърпеливи младежи – Принчип и Габринович, родом от Босна, разпалени от сръбските патриотични лиги и съюзи в Белград, снабдени от военни с бомби и револвери се промъкнали в Сараево и когато престолонаследникът Франц Фердинанд пътувал с автомобила си по улицата, те го изпреварили и стреляли по него / 15/28 юли /. Паднали убити престолонаследникът и съпругата му. Австро-Унгария била ударена в сърцето. Заловени и разследвани, убийците признали, че въодушевени от Белград, убили Франц Фердинанд, за да изпълнят своя патриотичен дълг, защото вярвали, че след това Австро-Унгария ще отслабне, ще се разчлени и идеалите на сърбите ще се сбъднат. А Фердинанд имал специални планове за реформиране на Австро-Унгария и ако бил ги реализирал, идеалът на сърбите може би нямало да се осъществи.
Сръбският народ в своето патриотично-шовинистично опиянение чрез Принчип и Габринович поднесе и хвърли бомбите и куршумите срещу Австро-Унгария. Такива примери в историята има много. Когато един народ е обхванат от някаква съблазнителна идея, голяма активност за изпълнението й проявяват първо неврастениците, ексцентриците, дори неуравновесените индивиди. След техните инцидентни постъпки тръгват вече сериозните умове и масите.
Австро-Унгария не могла да преглътне този сръбски удар. След погребението на ерхерцога и ерхерцогинята, славянка по народност, Австро-Унгария подала до Сърбия на 10/23 юли нота ултиматум за срок от 48 часа със следните искания: Първо. Сърбия да се откаже от всяка мисъл за агитация и присъединяване на австро-унгарски земи ; това да се обяви на офицерите и всички чиновници чрез специално окръжно, написано от самата Австро-Унгария, и напечатано в сръбски държавен вестник; Второ. Да се уволнят и дадат под съд офицерите и чиновниците, които са улеснили и подбуждали убийците; Трето. Да се унищожат всички учебници в които пишело, че в Австро-Унгария има сръбски земи, които трябвало да се освободят; Четвърто. Да се възбуди следствие против всички заподозрени сърби по убийството и при разследването да присъстват австрийски следователи и Пето. Да се допускат винаги австрийски войски в Сърбия, когато има нещо заплашително за съседната монархия.
Тези искания Сърбия не приела, защото накърнявали нейния суверенитет. Княз Александър телеграфирал на руския цар, че Сърбия загива, ако Русия не помогне. Насърчена и подкрепена от Русия, Сърбия не удовлетворила Австро-Унгария. На 12 юли в 6 часа австрийският дипломатически агент напуснал Белград и на 14 юли Австро-Унгария обявила война на Сърбия.
Русия веднага след това започнала тайно да мобилизира войските си и поискала от Германия да спре Австро-Унгария и последната да не воюва със Сърбия. Германия обещала да бъде посредник, Англия и Франция пожелали конфликта да се разреши по мирен път. Готовата за война Германия, разчитайки на по-слабата подготовка на своите противници, отлагала посредничеството си и като научила, че Русия негласно мобилизира, й предложила в срок от 12 часа да прекрати мобилизацията. Понеже руските генерали отказали, Германия веднага / на 19 юли/1 август / обявила война в защита на съюзника си Австро-Унгария. Така избухнала ужасната война между Германия и Русия. Русия се хванала за оръжието, за да спаси Сърбия, а Германия да защити Австро-Унгария.
Започването на военни действия между Германия и Русия означавало общоевропейска война, защото както вече бе споменато, големите държави в Европа се делели на два противникови съюза, създадени да пазят уж мира в Европа и да поддържат равновесието. Франция като съюзник на Русия, обявила война на Германия. Малко по-късно Австро-Унгария обявила война на Русия. Оставали Англия и Италия. В борбата си с Франция Германия поискала от Белгия да превози войски през територията й при условие, че ще запази нейната независимост и ще заплати всички вреди, които биха станали при преминаването. Белгия отказала, защото била в съюз и се намирала под гаранцията и защитата на Франция и Англия. Тогава Германия решила със сила да мине през Белгия и нарушила нейния суверенитет. Англия взела повод от това, че се нарушават договорите и обявила война на Германия. Пред света Англия декларирала, че военните й действия са за защита на малките народи. По този начин от запад срещу Германия застанали Англия, Франция и Белгия. Черна Гора се солидаризирала със Сърбия и обявила война на Австро-Унгария. Така от изток срещу Германия и Австро-Унгария се изправили три славянски държави: Русия, Сърбия и Черна Гора.
Останалите държави в Европа, както и Италия, обявили неутралитет. Италия не се включила да помага на съюзниците си, като се придържала към това, че съюзът е отбранителен, а не нападателен и в започната война Германия и Австро-Унгария обявяват войната, а не обратното.
На Балканския полуостров неутралитет обявили: България, Румъния, Гърция и Турция. Тези държави били принудени да крият чувствата си и да се преструват на мирни, макар че всяка от тях клокочела от недоволство и би желала да се намеси, ако това не било опасно за нея.
Илияна Милева Стратиева
цитирай
4. mt46 - Според мен по-трагичен за България е Берлинският договор, за който вина има и Германия... http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%8
27.11.2013 18:32
Берлинският договор е международен договор, подписан на 1 / 13 юли 1878 г. в Берлин. Урежда промените в положението на Османската империя след Руско-турската война (1877-1878). Заключителен документ на започналия на 1 / 13 юни 1878 г. Берлински конгрес.

Състои се от 64 члена. Унищожава разпоредбите на Санстефанския мирен договор от 3 март 1878 г. между Русия и Османската империя. Санстефанският договор между Русия и Султана предвижда да се възстанови Българската държава на широка етническа територия. Дава и теоретична независимост под протекцията на Русия и намаляването на европейска Турция до тясна ивица територия. Великите сили не позволява това да се случи. Целта е да не се позволи на Русия да разшири сферата си на влияние до Средиземно море. Великобритания, Австро-Унгария и Германия се намесват и свикват Берлинския конгрес. Възстановяват голяма част от Османската империя и остават малки, слаби буферни държави на Балканския полуостров.

В резултат, в последвалите години стотици хиляди губят живота си в преследване на погребани национални въжделения в балканските войни или биват прокудени от родните си места, а в годините до пълно освобождение, милиони живеят под терора и произвола на Османската империя.

Берлинският договор става основа не само за международното положение на Балканите през следващите три десетилетия, а и стои в основата на повечето политически и човешки проблеми на Балканите и до ден днешен. Балканите се превръщат във възел от международни противоречия. Някои негови клаузи са променени още при Съединението на Княжество България с Източна Румелия ( 6 септември 1885 ). Част от системата, установена с договора, е напълно разрушена на 22 септември 1908 г., когато България обявява независимостта, а Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина, покрай благоприятно условие възникнало в Османската империя, където е налице Младотурската революция.

Въпреки всички усилия, идеите на Берлинския договор съпътстват политиката относно Балканите и до днес.
цитирай
5. planinitenabulgaria - На мт46:
27.11.2013 21:31
Идвам от сбирка на Кръг "СЛОВО", където по този казус има много добре запознати преподаватели, не допускани до преподавателски места в Университета. А по македонския казус какви лектори има, цитирам само Иван Николов.
Като малък народ винаги сме били жертва на т. н. Велики сили, но за да откъснат българско население ведно с териториите от нас според Ньойския "договор" виновни са най-големите блоклуци на света, англичаните. Все в името на техните интереси. Те по същество сега са щат на САЩ. Те са и в основата на основаването на САЩ. Окрадоха ресурсите на колониите си, ограбиха труда на половината хора по земята, а ние сме лошите и трябва да бъдем наказани.
Вината да не бъдат върнати нашите територии от Сърбия до сега е и на нашите държавници, които във всяко следващо правителство са по-глупави от предшествениците им. Да видим ще спомене ли някоя медия /на Пеевски или на друг от същото котило/ за днешния ден, който е позор за страната ни, символ на наглостта на тези, които са тук концесионери, които искат да ни изкупят земята.
цитирай
6. germantiger - Към Марин mt46
28.11.2013 01:23
От мен
На берлинския конгрес Бисмарк играе за България, макар и без да го прави за конекрадците отвъд Дунав не заслужаващи живота на нито един померански гренадир (както грозно се е изразил):
ПРЕЗ НОЩА НАХЛУЗИЛ ПРУСКИЯ СИ ОСТРОВЪРХ ШЛЕМ-ПИКЕЛХАУБЕ, ТОЙ БЛЪСКА ПО ВРАТАТА КЪДЕТО Е ОТСЕДНАЛА ТУРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ, ОКОЛО ПОЛУНОЩ... ЗАПЛАШВА ГИ, ИГРАЕ ГО ПОБЕСНЯЛ И ГРЪМОГЛАСНО ЗАПЛАШВА ТУРЦИТЕ ДА ПРИЕМАТ ПОРЕДНИЯ РУСКИ КОМПРОМИС! (до този момент русия отстъпва пред натиска на англия и франция в полза на турция). НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН ТУРЦИТЕ ПРИЕМАТ, А АКО НЕ БЯХА БЪЛГАРИЯ ВЕРОЯТНО БИ БИЛА ОЩЕ ПО-МАЛКА СЛЕД 1878 Г.

От bolg: Всъщност още в англо-руското споразумение от 30 май 1878г., сключено преди свикването на Берлинския конгрес, за княжество България се е предвиждало да заема територията между Дунав и Стара планина, Софийският санджак е на юг от Стара планнина и е трябвало да остане в Румелия. Бисмарк е посъветвал Шувалов да се позове на труда на Хохщетер, според който Ихтиманските възвишения и планините южно и югозападно от София имат еднакъв скален състав с този на Балкана и са част от него. Затова Софийския санджак трябвало да се числи към земите между Дунав и Стара планина. Това си звучи направо нелепо, не знам и дали наистина е съществувал този геолог Хохщетер и ако е реална личност, дали изобщо се е занимавал със скалния строеж на българските планини, но все пак, колкото и странно да звуяи, този довод постига целта си пред англичаните (headbang) И добре, че е станало така.
цитирай
7. tribun - Берлинския конгрес през 1878 го...
28.11.2013 09:20
Берлинския конгрес през 1878 година проведен непосредствено след освобождението на България и проведен с цел да ревизира Сан Стефанския мирен договор.Ето и позицията на Англия изказана от външния министър Лорд Роберт Гаскойн-Сесил, трети маркиз на Солсбъри
,,Допускането до крайбрежието на Егейско море на една нова морска сила не може да бъде посрещнато без остро чувство на съжаление от силите съседни на Средиземноморието.Ако България вместо да се простира от Егейско море до Охридското езеро,бъде ограничена на юг до линията на Балкана, а другата част от провинцията остане под властта на султана,тези опасности ще бъдат чувствително смекчени.”Всички знаем какво е решението на Берлинския конгрес. ,,Репарациите които България трябва да изплати на съюзниците според Ньойския договор, са в размер на 2,25 милиарда златни франка. Те трябва да се изплащат на шестмесечни вноски на Репарационната комисия, създадена с Версайския договор, която от своя страна ги преразпределя между съюзниците. Първото плащане трябва да бъде направено на 1 юли 1920 година, а последното — на 1 януари 1958 година. През първите две години лихвата върху репарациите е 2%, а през следващите години - 5%.
цитирай
8. planinitenabulgaria - Май само блогърите и Кръг "Слово" напомниха за този позорен "договор".
28.11.2013 10:08
Народните избранници имат сега друга грижа - да ги пази от недоволството на хората жив клеон /от полицаи/ около парламента. А докато полицаите пазят избранниците каква жътва пада за каналджите, престъпниците, чиито печеливш бизнес ще привлече нова паплач в този бранш, за продавачите на необмитени стоки, за бракониерите.
Отново нямаме държава. Този проблем със Западните покрайниини въобще не се поставя, а какво остава той да се реши. Българите там казват, че "наказателната" граница е за 100 годиини и после отново ще бъдат присъединени към България. Не вярвам товаа да се случи, защото хората там са много бедни, от тях няма какво да се открадне и няма да си ги поискаме. Ще се повтори историята с Тъмрашкатаа република, основана, защото България не я иска - много са бедни и няма да могат да си плащат данъците.
цитирай
9. mt46 - http://www.bnews.bg/article-6465
28.11.2013 12:11
"... На конгреса в Берлин,

германският канцлер Бисмарк посреща колегите си от Русия, Австро-Унгария, Великобритания, Франция, Италия и Турция, и се обявява за "честен посредник" между всички тях. На конгреса най-ожесточените полемики не са за границите на България, а за времетраенето на руската окупация.

Както заявява откровено Бисмарк на турските делегати: "Ако вие си въобразявате, че конгресът се е събрал заради Турция, дълбоко се заблуждавате. Сан Стефанският договор би си останал такъв, както бе изработен, ако не засягаше някои въпроси, които интересуват Европа."

Още по показателен и коментарът на канцлера за българските интереси: "Когато решихме да свикаме конгреса през 1878 г., ние съвсем нямахме предвид интересите на България, а се ръководехме изключително от нашите интереси. За Германия няма абсолютно никакво значение дали България ще е малка или голяма. Дори в границите си от Сан Стефано тя не би представлявало никакво неудобство за нас".
Разбирам, че сте германофили... Но ако мислите, че на Германия й е пукало за нас, се заблуждавате, според мен... Естествено е Германия и България да бъдат наказани, защото губят ПСВ... Алчността за повече земи /територии/ не е похвална, а пагубна... Жалко за жертвите!...
цитирай
10. planinitenabulgaria - Ще напиша изказването на един адвокат, който е честен човек:
28.11.2013 14:54
"Крайно време е Европа да разбере, че повече не може да се крепи на статуквото след ПСВ!"
В краткото си изказване той изтъкна, че нашият териториален проблем за отнетите ни територии, който с някои от съседните ни страни не може да се реши вече, защото след почти 100 години всичко е различно, важи в същата сила за Европа. Ненавистта към тези договори трови отношенията в европейските държави вече четвърт век. Давам за пример Унгария, на която като "лоша" отнемат 70% от територията.
Мафията яхна ВСВ, спечели я, наложи днешният ред, който няма ценностна система и катурна целия свят. Аз доста приличам на германците, но пък съм и почитател на руската култура. Не хората искаме противопоставяне между народите, това е разработка на мафията, за да печели от противопоставянето. Ще дам пример от музиката:
В цялото си творчество Шостакович се опитва /и успява!/ да докаже, че и в следващия век може отново да има един Брамс.
Относно изказването на адвоката изказвам и свое:
Дебелогъзите евробюрократи са много по-тъпи от нас. Докато те да извряскат, емигрантите ще им го натряскат...
цитирай
11. planinitenabulgaria - Не естествено Бълтгария и Германия да бъдат наказвани,
28.11.2013 15:03
mt46 написа:
"... На конгреса в Берлин,

германският канцлер Бисмарк посреща колегите си от Русия, Австро-Унгария, Великобритания, Франция, Италия и Турция, и се обявява за "честен посредник" между всички тях. На конгреса най-ожесточените полемики не са за границите на България, а за времетраенето на руската окупация.

Както заявява откровено Бисмарк на турските делегати: "Ако вие си въобразявате, че конгресът се е събрал заради Турция, дълбоко се заблуждавате. Сан Стефанският договор би си останал такъв, както бе изработен, ако не засягаше някои въпроси, които интересуват Европа."

Още по показателен и коментарът на канцлера за българските интереси: "Когато решихме да свикаме конгреса през 1878 г., ние съвсем нямахме предвид интересите на България, а се ръководехме изключително от нашите интереси. За Германия няма абсолютно никакво значение дали България ще е малка или голяма. Дори в границите си от Сан Стефано тя не би представлявало никакво неудобство за нас".
Разбирам, че сте германофили... Но ако мислите, че на Германия й е пукало за нас, се заблуждавате, според мен... Естествено е Германия и България да бъдат наказани, защото губят ПСВ... Алчността за повече земи /територии/ не е похвална, а пагубна... Жалко за жертвите!...


защото от атентата на Гаврило Принчип се възползваха тези, които искаха да нямат за съперници Германия от една страна и Австро-Унгария от друга. Убиха престолонаследника на Австрия, Австрия не можеше да не предприеме военни мерки срещу босненците и тлеещата дълго време война започна. Тогава бяха силни англичаните и тя не реши нищо, дори задълбочи проблемите на Европа. Не виждам вина от наша страна за участието ни в тази война, за да бъдем наказвани. Да ни е питал някой искате ли да участвате във войната или не? Такава е съдбата на малките народи. Глемите гледат да ги присъединят към тях, да изгонат или подменят етноса им и да се разпрострат и върху техните територии. Или така да направят, че да оставят възможности за конфлкти.
цитирай
12. germantiger - ...
28.11.2013 19:38
9. mt46 - http://www.bnews.bg/article-6465
12:11
"... На конгреса в Берлин,

германският канцлер Бисмарк посреща колегите си от Русия, Австро-Унгария, Великобритания, Франция, Италия и Турция, и се обявява за "честен посредник" между всички тях. На конгреса най-ожесточените полемики не са за границите на България, а за времетраенето на руската окупация.

Както заявява откровено Бисмарк на турските делегати: "Ако вие си въобразявате, че конгресът се е събрал заради Турция, дълбоко се заблуждавате. Сан Стефанският договор би си останал такъв, както бе изработен, ако не засягаше някои въпроси, които интересуват Европа."

Още по показателен и коментарът на канцлера за българските интереси: "Когато решихме да свикаме конгреса през 1878 г., ние съвсем нямахме предвид интересите на България, а се ръководехме изключително от нашите интереси. За Германия няма абсолютно никакво значение дали България ще е малка или голяма. Дори в границите си от Сан Стефано тя не би представлявало никакво неудобство за нас".
Разбирам, че сте германофили... Но ако мислите, че на Германия й е пукало за нас, се заблуждавате, според мен... Естествено е Германия и България да бъдат наказани, защото губят ПСВ... Алчността за повече земи /територии/ не е похвална, а пагубна... Жалко за жертвите!...

...

НЕ ИДЕ РЕЧ ЗА ПУКАНЕ И ОБИЧ СЛАВЯНСКА

ИДЕ РЕЧ ЗА ИСТИНА

Ти Марине написа и внуши с коментара си преди ден, че Германия "ти" е виновна за Берлинския конгрес - понеже явно не знаеш - ти споменах - ГРЕШИШ И ТИ ПОСОЧИХ ЗАЩО.

А ти искаш любов, "пукане", разбиране в политиката ли?!
??? !!!

???

!!!

Иде реч не за "влИбеност", а за интерес и историческата истина е, че ЗА БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС ГЕРМАНИЯ НЕ Е ВИНОВНА ПРЕД БЪЛГАРИЯ В МЯРАТА НА ВИНА НА АНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ, ТУРЦИЯ РАЗБИРА СЕ.

Така по-понятен ли съм (с русизъм те питам).

А ЖЕЛАЕШ ЛИ ДА ОТОВРИМ ДУМА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ВИНИ ПРЕД ГЕРМАНИЯ?!

Нещо повече съм от германофил - германец по сърце и половин произход съм.
цитирай
13. germantiger - Просто и ясно Марине
28.11.2013 19:42
За Берлиснкия конгрес сгреши преди ден

Инфото и коментара ти от днес НЕ потвърждава тезата ти от вчера

Инфото и коментара ти от днес доказва моята правота вкл.от днес, а именно:

ПОЛИТИКАТА НЕ Е РАЗБИРАНЕ, ЛЮБОВ И "ПУКАНЕ" - ТЯ Е ИНТЕРЕС.

ГЕРМАНИЯ НЯМА ВИНАТА НА АНГЛИЯ,ФРАНЦИЯ И ТУРЦИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ В БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС

ГЕРМАНИЯ И БИСМАРК ИГРАЯТ НЕУТРАЛНИ С ЕДНА ИДЕЯ/АКЦЕНТ В ПРОРУСКА И СЛЕДОВАТЕЛНО ПРОБЪЛГАРСКА ПОЗИЦИЯ И ИНТЕРЕС.

Това е друже от мен!

Уважавам твоето мнение, но не го споделям.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12186977
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031