Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2013 17:07 - СЪСТОЯНИЕТО НА ЕНЕРГЕТИКАТА НИ – БОЛЬШОЙ ТЕАТР
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4507 Коментари: 2 Гласове:
17

Последна промяна: 13.04.2013 11:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                  На Г/н Sande:

   СЪСТОЯНИЕТО НА ЕНЕРГЕТИКАТА НИ –  БОЛЬШОЙ ТЕАТР

 

    Като служител в продължение на 28 години в Енергетиката съм възмутен от това, което извършиха с нея след Десетото. Това бе грабеж, който с договори бе скрепен и ще продължава още много години. Новоизлюпените нови енергийни играчи знаят,че енергетикага е най-важното нещо за една страна – едно нейно кихване ще причини на икономиката на страната пневмония и ще докара живота на хората до колапс.

   Започвам с НЕК:

   Как работи НЕК виждаме всички. Като турист много добре знам състоянието на електропроводите. Стълбовете им не са боядисвани от 1989 г. до сега с малки изключения и са нападнати от корозията от кОрен до вЪрха. Това е особено опасно за стълбовете 400 кV, които са със специална конструкция - леки, на обтяжки. Колкото по-надолу се върви като ниво на напрежението, толкова по-силна е атаката на корозията срещу стълбовете. А при металните на 20 кV, наричани Же Ре-та, там положението е катастрофално. За тях виновни са електроразпределителните предприятия, на които Шулева ни подхвърли да ни ограбват. Вероятно срещу процент за нея? Ужасно е и положението с изолаторите. Те са по 20 броя на стълбовете 400 кV, по 11 бр. на стълбовете 220 кV и 7 бр. на стълбовете 110 кV. Голяма част от изолаторите се спукани или останали без периферия, което концентрира напрежението върху съседните два и може да се получи пробив в целия гирлянд.  Така преносната линия вече работи на магия. Освен корозията, стълбовете ги атакуват и ромовете – за джелезо за скрап. Виждал съм частично разглобени стълбове за 20 кV, от които са снети опорни винкели за скрап. Така те стърчат на магия - една буря или обледеняване и паданнето им е сигурно.

    Всички виждаме във фактурите си частта от сметките за пренос на ел.енергия, те не са малки. Тази висока такса пречи и на износа на енергия, защото оскъпява енергията и съседните страни се ориентират към други доставчици, по-малки мошеници. Постъпления в НЕК има, но средства за подържане на енергопреносните линии – не!. И не само по това перо. Изводът, който и примат може да си направи е, че тези средства се крадат. Но кражбите са подсъдими, поради което се прилагат сложни схеми на източвания, каквито Иван Костов направи с БГА, с Кремиковци.  Източват се не само бурета и други съдове с течности, източва се общинати, държавата, НЕК - всичко! Има разработени схеми за всички набелязани цели. Как не можах и аз да източа нещо, или някой? За целта се сключват /напр./ договори с фирми от обръчите им, които трябва да свършат нещо, но не го свършват, а сумите за работата се превеждат. Е, „отчитат” се, вероятно фирмите на работодателите си. Привеждам пример с Никито Василев, който реши да строи нова Ж. П. гара. Сключи договор за проектиране на стойност 5000000 лева с фирма изпълнител, плати за работата, но веднага се брактиса от проекта Половината е било за него, казват а цялата работа – уйдурма, отказали се да стрОят гара. По модела на Никито НЕК сключва договори за производство на ел.енергия, които не са изгодни за държавата. Тук възможните схеми за източване са много. Ето една: Фащат един висш служител и му казват: Сключваш договор с нас, държавата ти се ощетява със 100000000 лв., но един от тях е за теб. Откажеш ли – изфърляме те и тургаме на твоето место друг. А може договорът да е и дългосрочен, примерно за 25 години, гарантиран от държавата. Крадците на банковите ни сметки по времето на Беров днес  се представят за американци. Те правят ТЕЦ, който не е нужен на страната, като сключват и договор с НЕК – държавата трябва да изкупува толкова ток, колкото е мощността на ТЕЦ-а, а ако не – да плаща разликата, дори да не е призведен и киловатчас. За десетки години напред.Има такъв ТЕЦ в Мариците.

 

    Грабежът продължава и надолу. Той бе замислен още по времето на Валяка / Бакърджиев/, пробута го в парламента зависимият от мафията Близнаков, реализира го зависимата от КГБ Шулева. Годишно около 3 млрд. лв. от тази далавера се източват към Чехия, Германия, Австрия, а бизнесът им се охранява от ДКЕВР. Някому още по-нагоре обаче със сигурност ЕРП-тата се „отчитат”. Защото грабежът над хората продължава. Ако тези 3 мрд. лв. оставаха в страната и се влагаха за профилактика и разширяване на енергийната ни мрежа, нямаше положението на мрежите СН и НН да е толкова тежко, а също и на трафопостовете. Всички съоръжения от това ниво на напрежение са обект на атаки и се считат от ромовете за заложена им хранилка. А за да функционира тази хранилка има междинно звено, което неотлъчно пази държавата – търговията със скрап. Затварянето на тези пунктове ще спре битовия терор над хората и енергосъоръженията, но това така и не става. Вероятната причина е, че скрапът се изнася за закъсалата за суровини Стара Европаа. Която ни  се пише приятел...

   За АЕЦ-а вече писах. Състоянието на енергийния баланс на странаата подсказва кому е нужна нова такава централа и чии джобове на енергийни мафиоти ще напълни. А такива с напълнени джобове има доста по света. Сега разкриха сметки на крадците на едро на стойност около 25 трилиона долара. Ориентирали са се по разните острови да си кътат откраднатото...

    За допълнително влошаване на положението на енергетиката след Десетото се появиха и нови моменти – производството на „зелена” енергия и т. н. свободен пазар на енергията, който развързва ръцете на енергийните играчи. В опит да се откачат от зависимостта от енергодоставчика в някаква степен - бащицата /Путин/ и арабите - в Европа има програма, която дава преференции за производстнвото на този тип енергия. Само че тези преференци в Италия ги гепна мафията, същото стана и у нас. Направени бяха неизгодни договори с НЕК, като в тях има два момента. Първият е кои ще произвеждат този тип енергия? Най-големият производител на ток от фотосоларни батерии е Цветелина Бориславова, която си е продала дела в банката си е е започнала тази бизнес по Видинско, а най-големият производител на ток от вятър е депутатът Курмбашев. Цветелина си е ползвала парите от банката да започне бизнес, но въпросът с Корумбашев е, кому служи той за бушон. Никой го не пита. Успоредно с тези две производства се появи и трето, така наречените минивецове /МВЕЦ/ или както хората ги нарекоха мутровецове. Има нужда от такива, но много от тях бяха направени така, че съсипаха природна среда, а в случай, че се изведат от експлоатация, те остават собственост на мутрата, която ги стопанисва сега.  В райски кътчета на Балкана има такива вецове, напр. по долините на реките, извиращи от вр. Копрен, от вр. Мартиновата чука. Където с право природата може да се окачстви като девствена. Тия минивецоове опозирахаа девственотта й. И секнаха живота в рекичките.   И друг въпрос възниква, кой строи минивецовете. Това не е ясно, но пък светлина върху процеса фърлят тези, дето ги откриват – все от минисър-председател нагоре. Твърди се, че минивецовете са на мутри, твърди се също така, че мутрите са бушоните, а собствениците са други - тези, които окрадоха страната. За тях Цацаров е риба цаца – те са над него.

    А сега за баланса на енергията – тема с която при борба между биринджикрадците в енергетиката кой повече да крадне, се запроституирва понякога по медиите и то от хора, които не са специалисти.

    Енергия се произвежда, но тя не може да се складира – каквото се произведе, това трябва да се потреби, с много малки изключения - ПАВЕЦ. Едни от производствените звена могат да променят много бавно колиичеството на произведената ел. енергия, като преходният процес е няколко дни. Други пък могат също бавно да изменят количеството, но в рамките на ден. Трудно нещо е да се усили или загаси огъня в пещите на ТЕЦ. За един генератор от 50 мвтч. се изгарят на час около 50 тона въглища. Най-бавно променя мощността си АЕЦ и тя трябва да работи в постоянен режим. По-бързо променят мощностите си ТЕЦ-овете с въглища, още по-бързо – тези на газ и най-бързо – ВЕЦ-овете. Има възможност докато този процес трае да се акумулира енергия от централите тип ПАВЕЦ, но те са много малък процент от мощността на енергията в страната и капацитетът им е ограничен.

    Всичко изглежда просто, но икономическите интереси на отделните звена в този процес в момента клатят енергетиката. Зависимостта е проста – голяма част от централите работят на въглища. Ако се повиши цената на тока, това повишава цената на ъглищата, те пък повишават цената на тока и мошениците се надлъгват и надлъгват за сметка та погребитеблите на ток, а пътят на ценната му е един – нагоре! Това важи и за газа и за ядреното гориво. В това уравние обаче навлязоха нови неизвестни – „американските” ТЕЦ-ове, които произвеждат най-скъпия ток и който трябва да се изкупи според договора им с НЕК или плати дори непроизведен и второто неизвестно – производителите на „зелен” ток, в който е включена и енергията от когенереция от големи предприятия. Тук договорите са подобни на тези с „американския” ТЕЦ. Не на всеки бе дадена възможноста да први фотосоларни или ветроови централи, или пък мутровецове, а на тази, които имат връзките да си обвържат договорите и да направят хората техни заложници за десетки години наппред.

   Трябва ли да се ппроизвежда „зелен” ток? Да, трябва. Но защо вместо този ток да бъде в полза на хората, от него се нагушват мутрите, да ги нарека бушоните на истинките собственици на централите, които са известни толкова, колкото собствениците на молове и карфури. Това бе сторено у нас. В Италия се опитват да окошарят „зелените” мошеници, зад които стои мафията, у нас никой нищо не проговорва за собствениците и за тези от НЕК, които сключиха договорите с тях на принципа – държавата губи сто, един от тях е за теб. Ако работят на пълна мощност тези „зелени” производители ще се икономисват невъзставими енергоносители като въглища и др. но системата на управление на енергетиката е такава, че нивото й е не като от 1948 г. а 3000 години преди маймуните. Проблемът е, че производителите на въглища за Мариците, за Бобов дол и др. ще трябва да бъдат съкратени. Просто производството на енергията ни е много, но заради скъпия пренос, причинен от източвачите от НЕК не можем да я продаваме и тя си остава за нас. Промените в минус при производството на ел. енергия обаче са необратими за енергетиката и така тя ще продължи да запада в резултат на това неразумно нейно управление.

   Енергетика – мутри, крадци, източвачи, лобисти – банда от мошеници и ето и антирешението им: ще ограничават производството на АЕЦ и на „зелена” енергия заради ТЕЦ-овете на въглища. В кръчмата на Требич съм чувал изразено недоволство чрез следния израз: Да ти е драго да им е... майкята!

    Има в човешката история и други  такива решения в името на народа. В Китай по време на Великата пролетарска културна революция за да има работа за всички, хората при строенето на язовирите носеха пръстта в плетени от пръчки кошници, а не се ползваше механизация. Храната на трима души се раздаваше на 5.

   Точно по този начин като управление се процедира и у нас. Но ние привнесохме нов елемент: от този процес се пръкнаха много олигарси и енергийни бизнесмени, които всички знаем, но обвинения срещу тях не се повдигат. Ако някой помияр докарат до съда, той си плаща и излиза от там кристално чист, като спрайт. Или дори по-чист, като Вальо Топлото.

    Някалко думи за начините, по които се произвежда „зелена” енергия. Фотосоларите призвеждат постоянен ток, зависим от слънчевото греене. Чрез полупрововдици мощността му се преобразува в променлив ток с честота 50 херца, напрежението се повишава в трафопост до 20 кV и се подава на електроразпределителната мрежа. Този зелен ток е с лоша синусоидална форма на полувълните, има много хармоници, влошава косинус фи на мрежата, но това е най-малкият му проблем. Слънчевата енергия е преобразувана в електрична.

   Подобен е и процесът с вятърните генератори. Те произвеждат при задвижване на пропелера им постоянен ток, който също от електронни преобразуватели, работещи в много широки граници се превръща в променлив и изминава пътя към разпределителната мрежа както от фотосаларите.

   Малките вецове работат както големите. Те произвеждат директно променлив ток, като той може да се подааде дори на мрежите НН и да подпомага захранването на дадено населено място, а при излишък ТП може да върне енергия в мрежата СН.

    Като човек, работил дооста дълго в енергетикага, ще изкажа и своето мнение за бъдещето й.

    Хората, работили дълго време в съдебната система, упознали и зъбките й, казват: Никой не може да промени съдебната система!

    Хората, работили дълго време в енергетиката казват, ако все още работят: Тук всичко  разпределено! 

     Ако вече не работят, казват: Там всичко е разпределено.

     Което казано директно и за двете системи означава:

     Надежда всяка вие тука оставете!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

     Заглавието на поредното ми писание не е случайно. Точно така се рЕдят работите и на Большой театр. Това е една от най престижните културни институции в света. Направиха му ремонт, но организацията на ремонта е била според спецификата на Русия. Държава Русия вече няма. За известно време имаше олигархия, сега има олигарси с бащица – Путин. Каквото и да се прави вече в Русия, парите трябва да дойдат от олигарсите, а на тях хич не им се дава, макар богатствата на тази ограмна страна да станаха собственост само но стотина олигарха. Те с назлън дадоха пари за ремонта на Большой театр, вероятно и го спонсорират, защото въпреки малките заплати за артисти и останалия персонаал, нуждите от средства са много големи. Ама стана провал: взеха, че заляха един от най-добрите балетисти в света с киселина, обезообразиха го, почти не вижда. Ужас! Това е било в резултат на вътрешни вражда в балета и в театъра като цяло, но работите след нападението се разсмърдяха и стигнаха чак до башицата.

   Оказва се, че олигарсите са давали, но и си искат. Вероятно и те като американците с ТЕЦ-овете си имат договор с директора на Большой театър, да ползlат балерините като проститутки и да бъдат те при заявка изпращани при олигарсите. Говори се, че е имало списък с балерините при директора на театъра с въведени техните лични данни – дните, през които са неразположени и др. подробности. В зависимост от заявката – за танцуване, за изшибване или за специални поръчки - е бил извършван подборът им от компютъра. Никоя няма право да каже, не! Защото театърът просто увисва от към помощи. Заради нея!

   Какво унижение за балерините на Большой театр, които редом с тези на Кралския балет от Лондон – където 90% са рускини, са най-добрите в света.

   Липсва информация дали балетистиите са обслужвали олигархките, но сигурно това не е възможно, защото почти всичките от тях...харесват мъже.

    Традицията е доста стара. Някога Сталин ходел на оперни представления и много рядко на театрални. След представлението си поръчвал на КГБ певицата от някоя роля и те му я докарвали. От вратата Сталин я награбвал и се чувало само:  Ама как така, другарю Сталин? След наколко минути певицата била иизхвърляна от стаята му и той разпореждал да я върнат от където са я взели. Имало е обаче една певица, която Сталин колкото пъти виждал на представление, толкоз пъти след това тя трябвало да го посещава. Забравих й името, тя е известна. При смъртта си от инсулт Сталин се сетил за нея и разпорежда на секретария си да напише Заповед веднага да я убият. Тогава за първи път секретарят му го излъгал и не пише такава Заповед. Но проблемите на певицата не свършили със смъртта на Сталин. Хрушчо я привикал в канцелап;рията си, нахокъл я, нарекъл я женщина блантая, която деморализира операта и не може да остане повече там. Интернирал я да работи като певица в читалище в Чукотка и всеки ден да се разписва в милицията, че не е наапуснала столицата на републиката.                                                                                И бащицата днес /Путин/ който си е неосталинист "работи" като него. Но като по-прост вместо на певици "скача" на спортистки. Гимнастичката Алина Кабева на два пъти дава приплод от него. Но пък той я уреди първо да работи като депутирана в парламента му, после с дворец в Сочи. Такъв й бил късмето. Я да бе попаднала на друг олигарх, напр. Любо Пъпката. Докато й "скача" щеше да й окраде обици, пръстени, каквото има по чантата. И щеше да е до там. А бащицата по всички линии си е бащица...

   И у нас е имало подобни неща, но не така страшни. Били са поръчвани певици, инструменталистки и др. артистки по разните резиденции, напр. в Карамуш. Познавам такива. Откарвали са ги с луксозни коли и ги настанявали в луксозни стаи. По някое време ги извеждали да се изяват пред масите на най-първите с развеселените им от пиенето физиономии, както изкарват в цирка мечките. После са били канени на масата с тях до сред нощите, където е имало „от птиче мляко”. На другия ден преди откарванеето им обратно с луксозните коли са се разписвали за хонорар от 5 лв. До изшибване, както са давали заявки руските олигарси, не само не се е стигало, но не е ставало и дума.

  Та такива работи с нашата Енергетика. Като олигарсите постъпват с балерините от Большой тетр, така постъпват нашите енергийни олигарси с държавата ни...                                                                                                                                                                                                                                                                                                        image


 

    

 

 



Гласувай:
17



1. sande - Четиво за президенти, премиери, министри и кандидати за депутати...
08.04.2013 10:47
И за всички, които ще кажат: Това не се отнася за мен!

Добре е да се знаят работите. Макар, че от знаене боли глава.

Това е като диагнозата за болния. Добре е да си знае диагнозата и по-малко да писка.

И да знае, че няма да умре. Само ще се мъчи.

Както преди теб е казал Георги Марков в "Задочни репортажи от България":

Тука е така!

Благодаря за посвещението и просвещението!
цитирай
2. planinitenabulgaria - На Sande/
08.04.2013 22:20
Дойде ми нова идея и допълних кодата, на финала поставих и снимка. Да е по-весело, защото темата е доста болезнена.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190139
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031