Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2013 23:44 - ИЗВЪН ЕРЕПЕТАТА...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2730 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 25.02.2013 08:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      

                                ИЗВЪН  ЕРЕПЕТАТА....

 

       Два постинга вече написах на тази тема. Ако някой ги е чел сигурно е узнал и мнението ми като човек, работил 28 години към Енергетиката – там има мафия и тя е по-силна от правителството! Май правителството обаче не бе съвсем наясно с мощта й. Отклониха торпедото, наречено „АЕЦ Белене”, но то сега отново се насочва към нас. Казаха и още нещо еретично, че ще отнемат лиценз на енергомафиоти – твърде много им се насъбра. И стана така, че не на чехските мафиоти  те отнеха лиценза, а енергомафията отне лиценза на правителството. С надеждата да дойде друго, което да ги слушка. За да няма нов кръг на прилагания сега сценарий, или още по-жесток.

    За големите далавери в енергетикаата няма да пиша, защото са известни. Те не са свързани само с руската енергийна мафия, от която сме зависими чрез вноса на суровини: нефт, газ, въглища, ядрено гориво, но също и с депонирането на отработеното ядрено гориво. Нещата така са наглАсени, че без руснаците централата ни в Козлодуй спира по два начина – ако не я захранят с ново гориво или ако не я почистят от вече отработеното от нея.  

      Енергетиката е международна мафия, чиито пипала достигат чак до Америка, макар и в Западна Европа тя да има два центъра – единият е във Франция, която е една от ведущите страни в света по ядрена енергетика и която е търсена да строи такива централи. Другият център е Англия, която се е специализирала чрез подкупни свои агенти да проституира на енергийни теми в корумпираните държави чрез консултантски услуги на банкери, барбаоценки преди строеж на големи енергийни обекти и др. начини. Процент от „възнагражденията” за техните мафиоти отиват в разни офшорни банки на Сгадските острови, на Липарските острови, на Пантелерийските острови по сметките на проджаните им сътрудници. Тия номера на грабеж на страните, където падна социализЪма англичаните започнаха с Максуел, комуто тук „сътрудничеше” Илия Павлов. Но се получи нещо неочаквано: Максуел падна от яхтата си в морето и стана храна на рибките, синовете му нямаше кой повече да ги пази и заради ограбен пенсионен фонд в Англия доживяват дните си в затвора, а Илия Павлов – неговата е ясна. Не му стигна, че на Бургаското пристанище заваля дъжд и му разми един кораб със захар от Куба – каква загуба! – а някой взе, че и го гръмна...

    Преди да се спра на ползата и вредата от проекта „Белене”, ще посоча най-опасните моменти за нашата енергетика:

 

1.     Преносните линии са в окаяно положение!

    Пръстенът с линиите 220 и 400 кV се крепи на магия! Колкото по-надолу се върви като напрежение – 110, 20 и 10 кV, толкова по-зле е положението. То са счупени изолатори, то са ръждясали стълбове с изкрадени за скрап болтове. Тези линии все някога ще започнат да падат и с енергетиката ще се получи нещо подобно на организъм, чиято аорта се е спукала. Причината за това състояние на преносната мрежа са далаверите в НЕК, поради които парите за тези дейности се крадат.

    Забележка: Същата схема върви и в БДЖ относно ремонта на пътната инфрастуктира – далавери, кражби /пардон, източване/, ж. п. пътя става все по-скапан, влаковете пътуват все по-бавно.

 

2.     Ремонтната дейност на ТЕЦ-овете и ВЕЦ-овете е занемарена и се извършва като тази по далекопроводите и ж. п. пътя. Светът е различен, но лошите хора, диктаторите, мафиотите – те навсякъде са едни и същи. Да се ремонтира една ТЕЦ е много скъпо и трудно. Още по-трудно е да се ремонтира ВЕЦ, към която принадлежи и хидросъоръжение, включващо язовирна стена, изтичало, напорни тръби и съоръжения в централата. Тук графикът трябва да се спазва абсолютно. Аз съм казвал, че най-великите ни хидростроежи са каскадите Белмекен и Батак. Като специалист твърдя, че те не се подържат и че е възможно да стане авария. Който не ми вярва нека се поразходи около езерото Белмекан, преминавайки върху язовирната му стена. Тя отвсякъде е протекла както мома на 16 години. При 2100 м. н. в. и големите колебания на температурите тук разрушителните процеси са много бързи. Вероятно парите за ремонта и са „усвоени” от някоя фирма, дала исканите й комисионни или пък  освен аз, никой друг не знае, че стената тече. Едно от двете е, трето нема!

 

3.     Енергията се пренася по електропроводите с напрежения 400 и 220 кV, трансформира се в разпределителните подстанции на ниво 110 кV и постъпва в понизителните подстанции 110/20/10/ кV, а от тях - в трафопостовете. Подръжката на съоръженията след отвеждане на енергията към съоръженията средно напрежение /СН/ също е занемарена, като ударението пада върху опазването на трафопостовете и линиите средно напрежение /СН/ от ромграбежи. След трафопостовете енергията ниско напрежение /НН/ отива до различни касети, блокове, къщи. Ромовете, специализирани за работа с мрежи СН „работят” в две направления. Едните имат техника за сваляне на проводниците от стълбовете /бригадите Краденжицен/, а други – да извлачват от колекторите кабели /бригадите Гепенкабелн/

Собствеността на подстанциите е на НЕК и те ги подържат точно толкова, колкото и преносните линии. Собственици на мрежите СН, трафопоостовети и мрежите НН са концесионерите, които не ги подържат добре, защото договорите са така направени, че те имат интерес от влошаването на техническото им състояние. То води до повишаване на загубите в мрежата, но тези загуби пък водят до нова, по-висока цена на тока и по-големи техни заплати. Ще се спра в следващата точка на още един метод на чехските мошеници, който може да бъде приоритет само най-наглите, най-отвратителните безсрамни крадци. В ЧЕЗ по този раздел имат доста помощници – юристите им и пезевенците им българи фирмаджии, с които те „работят”.

 

4.     За да скрият доходите си мошениците от ЧЕЗ правят нещо като ликвидация на предприятието и прехвърлят дейността му на т. н. външни фирми. Към предприятието те оставят само такива дейности, от които могат да печелят и да крият печалбите си. Този метод бе внедрен в България от първия концесионер на Софийска вода, Кевин Стърлинг. Навсякъде англичаниите са първи по грабеж и другите се учат от тях. Ето и схемата на грабежа, като за опростен пример прилагам класическа схема на измама, прилагана от Общината на София. Схемата е идентична и за водните и за електрическите мафиоти и май дойде от Европа. Ето същността й:

Ще има търг в Общината за тротоарни плочки или капаци на шахти. Идват фирмаджии, но всичко е уредено предварително между продажния общинар и един от фирмаджите. Точно той предлага най-ниската цена, привидно Общината печели. Плочките му обаче са боклук. За да се осигури общинара срещу тази шашма, с която той е запознат,  включват в договора клауза – гаранция за определен срок. Комисионната е пребогата. Но...Месеци след поставяне на плочките те стават на пепел. Общинарят се опазва срещу атаката, че е измамен, показвайки договора. И почва да търси фирмаджията, но името на фирмата е променено и тя не носи пасивите на старата. Собственикът е същият, дейността – същата. Следна нов договор, нови комисионни, софиянци плащат с данъците си. Юридически всичко е пърфъкт. Грабежът /източването?/ продължава.

   Точно това направиха на времето водните мафиоти /Кевин/ от Софийска вода, същото направиха и ЧЕЗ по-късно. По същество това е ликвидация на предприятието Електроснабдяване, което те купиха. Непрекъснато се въртят фирми, непрекъснато им се снемат комисионни, стойността им не може да се узнае от тези, на които се отчитат, за да не ги изгонят от България, работа не се върши. Но покровителите им вече не им вярват, защото чехите ги изиграха. И стана това, което днес придобива нови измерения, гневът на хората поради грабежа на ЧЕЗ и сие се насочва от мекеретата на политиците в друга посока. Разрухата в ерепетата обаче може да стане още по-страшна ако чехите бъдат изгонени. Ще спомена само един техен ход, който те могат да предприемат за отмъщение – да свалят електромерите на ромовете от стълбовете, да откарат стълбовете за скрап и да се приберат в Чехия. След това тук ще настане катастрофа с космически за страната измерения. Казвам го като човек, запознат с този проблем и опитите той да бъде овладян. Това, че ромовете не могат да манипулират електромера си е като трън в очите им. Лидерите им искат да се възползват от сегашните протести, като изискат от монополиста да се свалят отново електромерите им, да станат достъпни за манипулиране и те да крадат както преди. Кои пак се ориентираха първи със стратегия още повече да крадат? Чехите могат да разиграят тази карта, те са си собствениците все още.

    А сега съвсем кратко за АЕЦ Белене. Аз бях против този АЕЦ на референдума не защото не трябва на страната, а защото това ще бъде набутване в България на разработка от 1990 г. -  с много нисък КПД, несигурна в работа, енергоемка, нещо като втори МК Кремиковци. И защото ще ни спрат блока от ЕС. Преди 1990 г. руснаците правеха лошо ел. оборудване, защото всичките средства на държавата отиваха за военното им производство. Останалато се наричаше ширпотреба. Решенията какво да се произвежда и как се вземаха от политбюро на КПСС. Цитирам едно от тях: Да се ппремахне неудобната издатина на пода на Москвичите като се направи автомобил с предно предаване и наименованието на колата да бъде Алеко. Ненормалници...

    След 1990 г. руснаците продължиха да произвеждат отново боклуци. Преди причина за това бяха нуждите на военното производство, а след падане на Берлинската стена причината да няма  внедряване на никакви нови технологии са олигарсите, бившите фактори в КГБ, които си разделиха Русия. Давам пример с олигарха Лебедев, комуто Елцин подари пътническите самолетит. Фърчаха, фърчаха тия самолети, Лебедев прибираше печалбата, не ги подържаше и те взеха да падат. Той да прибира печалбите ли ги е взел или да се бърка да ги ремонтира? Има застрахователи, да плащат за жертвите. Затова и оборудването на Атомстрой не е мръднало от 1990 г. защото е подарено на друг олигарх и то все ще си стои на тогавашното ниво, а ще бъде и произведеното ще бъде със снижено качество. Ако от Русия трябва да се внесат или купят балетисти, музиканти, певци и др. може, но да се върже човек с Русия по такъв ужасен начин не става. На какво разчита обаче Русия, която – освен аз – си знае хала. На връзките от преди, на хората си тук от КГБ и нашите от ДС. И на тези, които точно тези служби ги държат и въртят. И се получава точно това, което общинарят прави с фирмаджията. Но плочки е едно, друго е такова скъпо съоръжение, АЕЦ. Царо е уредил, но не довършил сделката, Станшиката се е уплашила от размера, а като е видял за какво нещо става въпрос бать Боко се е брактисал от такава заробваща страната сделка. И го разкараха.

   В тази мафия обаче има много скрити играчи и на тях разчитат руснаците във временното правителство. Има една Курнелия Нинова, Параванката е силен енергиен играч, Догана – също, Р. Овч, Никита Шашмашидзе, в потенциален играч с мощ може да се превърне и Плевнялиев, който е осъществявал на времето служебни сношения с еврейката от Велинград Лидия Шулева, която подари ерепетата /срещу комисионни?/ на чехи и др. Залогът за руснаците е много голям, а комисионната за този, дето ще подпише договора от наша страна ще е огромна.

    По професия съм инженер и ценя работата на руските инженери. Те могат повече, но това са им били разрешените тавани. Един пример давам с електричката им ЭП 25, защото влаковете са ми хоби.  Тя като разработка е върхът, но си остава на ниво 1970 г. Представлява един електровоз, разхвърлян на части под четирите вагона. Управлението на електродвигателите е полупроводниково, само това й е модерното. Има маслен трансформатор, допълнителните съоръжения издават невъобразим шум, диодите консумират много голям ток. И от този отлично конструиран влак се е получило нещо, което е сигурно и се подържа лесно, но пък то изразходва ел.енергия три пъти повече от един електровоз Шкода. Това означава, че ако един влак от 1000 тона консумира определено количество ел. енергия за 100 км. то за същото разстояние 300 тонната електричка ще изразходва дори повече, макар да е три пъти по-лека от композцията. А един влак-стрела – Сименс изразходва пет пъти по-малко електроенергия от електричката, защото може да „връща” енергия в мрежата при спиране или спускане по наклон. Руснаците ни натискат сега да не си купим Сименска, а електричка.

Това сравнение е удачно за качеството на тяхната АЕЦ и една френска или канадска.

    Ще завърша постинга си с една снимка, която показва как ромовете като няма как да крадат ток пак са на хранилка към енергетиката. Тези са от типа Гепенкабелн. Прилагат много сложна технология: влизат в кабелните простори и шахти, извлачват кабели, насичат ги с брадва за да могат да ги превозат с скаруците си, правят клада в някой парк за да изгорят ненужното от тях, а суровината отнасят в Отпадъци. На снимката от софийския парк Разсадника се вижда един етап от подготовката на кабела за извличане на суровината от него. Чувал съм, че това било забранено...

     




image

     Софийският парк "Разсадника". За неспециалистите по тази дейност пояснявам, че това са кабели, извлечени от кабелни шахти или простори. Те се насичат, изолацията им се изгаря в някоя тревна площ на парка и суровината от тях - мед или алуминий - се носи в пункт за търговия с черни и цветни метали. Тази дейност е циклична. Аз наблюдавах един такъв обект и установих, че той се всичко там се повтаря на 28 дни. След открадването на кабелите ЧЕЗ тегли нови, прави муфи, защото хората не могат да стоят без ток. Като се заредят колекторите с кабели, те отново се изваждат и се прекарват през огън за пречистване....от изолацията им. 



Гласувай:
8



1. mt46 - Поздрав, Коста!
25.02.2013 00:34
Готов си за министър на енергетиката...
цитирай
2. tota - Коста,
25.02.2013 08:15
И какво става след това?
цитирай
3. syrmaepon - Преди време гледах едно руско фи...
25.02.2013 08:23
Преди време гледах едно руско филмче,в което се разказваше,че ремонтния завод за самолети на СССР останал в Казахстан и сега им струва много скъпо да правят ремонти.Във филмчето показваха как резервни части на самолет се продават на улицита на битпазар
цитирай
4. planinitenabulgaria - След това:
25.02.2013 09:07
tota написа:
И какво става след това?

Каквото и правителство да дойде, то пак ще е подвластно на мафията, иначе няма да дойде. А енергомафията - тя е толкова силна и с такива лостове за натиск и разрушаване, че нищо не може да я прекърше. Чрез този сектор ние се превръщаме в колониална, в бананова държава.
Аз не виждам нищо добро за нас през идващите години. Виновни са големите държави, които подтискат малките и ги ограбват, но и ние самите. Държавата ни е несправедлива - тя си е олигархия като Русия. Там олигарсите са ясни, тук те се прикриват зад бушони, но принадлежат към стотина фамилии. И умело кукловодят държавата вече 23 години. Вече нямам надежда, че това нещо може да се промени...
цитирай
5. sekirata - ВСИЧКО НА НОВО, НА ЧИСТО!
25.02.2013 13:16
ИНАЧЕ СЕ ВЪРТИМ В ОМАГЬОСАН КРЪГ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184494
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031