Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
14.07.2019 10:01 - Детският ГУЛаг – невиждано престъпление на СССР
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 1717 Коментари: 12 Гласове:
6

Последна промяна: 14.07.2019 11:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Историята трябва да се помни!

Беше специален, детски ГУЛаг*.

imageВзето от блога на Асен Генов

Няма по-голяма подлост от войната на властта с дечицата, използвайки цялата мощ на репресивния апарат. Позовавайки се на указанията на Политбюро на ЦК, лично на Ленин и Сталин, болшевиките създадоха особена система „наказателно детство“. Тази система разполагаше с детски концлагери и колонии, мобилни приемно-разпределителни пунктове и специални детски домове и ясли.

Децата трябваше да забравят кои са, откъде са родом и къде са родителите им.

Това беше специален, детски ГУЛаг…

Ако се обърнем към най-първите имена и фамилии в детския регистър с разстрелите, то трябва да започнем с царската фамилия, с разстрела на Николай II и семейството му в Екатеринбург. Този разстрел бе организиран от правителството на Ленин. След това то организира милиони други разстрели.

През 1919 в Петроград разстреляха роднини на офицерите от 86-ти пехотен полк, преминал на страната на Белите. Сред тях и деца.

През май 1920 вестниците писаха за разстрела на четири момичета на 3 до 7 годинки в Елисаветград, заедно със една старица, майката на един от офицерите.

Град Архангелск, в който чекистите разстрелвали 12-16 годишни деца, бил наречен „Градът на мъртвите“…

Не може да има прошка за това, което е запечатано в оперативната заповед на Ежов с №00486 от 15 август 1937, относно „Операция за репресиране на жени и деца, изменници на Родината“.

Прилагам някои от разпоредбите на този чудовищен документ (запазвайки стилистиката му):

Подготовка на операцията. Тя започва с щателна проверка на всяко семейство, небелязано за репресия. Събират се допълнителни компрометиращи материали. След това, на тяхно основание се съставя: А) Обща справка за семейството… Б) Отделна кратка справка на социално опасните и способни за антисъветска дейност деца над 15г възраст; В) поименни списъци на деца до 15г отделно предучилищна и училищна възраст.

Справките се разглеждат от Наркомите по вътрешните работи в републиките и от началниците на НКВД** в районите и областите. Последните: А) дават санкции за арест и обиск на жените изменници на родината; Б) определят мероприятията по отношение на децата на арестуваните.

image

Извършване на арести и обиски. На арест подлежат жените, намиращи се в юридически или фактически брак с осъдения към момента на неговия арест. На арест подлежат също така и жени, намиращи се в състояние на развод към момента на неговия арест, но съпричастни към контрареволюционната дейност, но не съобщили за това на органите на властта. След извършване на ареста и обиска арестуваните жени на осъдените се конвоират до затвора. Едновременно, в порядък, описан по-долу, се извозват и децата.

Ред за оформяне на делата. На всяка арестувана и на всяко социално опасно дете над 15 годишна възраст се завежда следствено дело. Те се насочват за разгреждане на Специално съвещание на НКВД на СССР.

image

Разглеждане на делата и наказателни мерки. Специалното съвещание разглежда делата на жените изменници на родината и техните деца, по-големи от 15 годишна възраст, които се явяват социално опасни и способни на антисъветски действия. Социално опасните деца на осъдените, в зависимост от възрастта, степента на опасност и възможността за изправяне, подлежат на заключване в лагери или трудово-изправителни колонии към НКВД, или въдворяване в детски домове с особен режим на Наркомпросовете*** на републиките.

Ред за привеждане на присъдите в изпълнение. Осъдените социално опасни деца се насочват в лагери, изправително-трудови колонии на НКВД или в домове с особен режим на Наркомпросовете на републиките.

(б. пр. По-конкретно, част от децата (1-ва и 2-ра група) са били пращани в ГУЛаг на НКВД, а друга част (3 група) са пращани в Административно-стопанските управления на НДВД на СССР.)

image

Настаняване на децата на осъдените. Всички деца, останали сираци след осъждането, да се разместват: А) деца във възраст 1-1.5 до 3 навършени години в детски домове и ясни на Наркомздравовете**** на републиките в пунктове за живеене на осъдените; Б) децата, на възраст от 3 до 15 години — в детски домове на Наркомпросовете на другите републики, райони и области (според установената дислокация) и извън Москва, Ленинград, Киев, Тбилиси, Минск, приморските и граничните градове. За децата над 15г въпросът да се решава индивидуално.

Кърмачетата, заедно с осъдените майки да се пращат в лагери, откъдето, след навършване на 1-1.5г да се предават в детски домове и ясли на Наркомздравовете на републиките. В такива случаи, ако роднините (не репресируеми) пожелаят да вземат сираците на пълна своя издръжка, това да не се възпрепятства.

image

Подготовка за прием и разпределение на деца. Във всеки град, в който се провежда операцията, специално се оборудват приемо-разпределителни пунктове, в които да се доставят децата веднага след ареста на майките им и откъдето децата ще бъдат направлявани след това по детските домове…

За кой ли път препрочитам тази заповед и всеки път изпадам в недоумение: не е ли фалшификат всичко това? Уви, така е било. За периода до 4 август 1938 от репресирани родители са били иззети 17,355 деца и са били планирани за изземане още 5000. На 21 март 1939 Берия съобщава на Молотов, че в изправително-трудовите лагери с майките се намират 4500 деца на възраст за ясли, които предлага да бъдат отнети от майките и занапред да се придържат към подобна практика. Тогава започват да приписват нови имена и фамилии на децата.

Един от поводите за поредното ожесточаване на криминалното законодателство спрямо деца става писмото на Ворошилов от 19 март 1935, адресирано до Сталин, Молотов и Калинин. Девет годишно дете напада с нож сина на заместника на градския прокурор на Москва, Кобленц. Ворошилов изразява недоумение защо „такива мерзавци“ да не бъдат разстрелвани?..

image

Откликвайки на молбата за разстрел на „подобни мерзавци“, на 7 април 1935, Централният изпълнителен комитет и Съвета на народните комисари на СССР издават постановление „За мерките за борба с престъпността сред непълнолетните“. В него се казва: „…непълнолетните, започвайки от 12 годишна възраст, да се изправят пред наказателен съд, прилагайки всички мерки на углавното наказание“. Във връзка с това, по места възниква въпроса за възможността, да се прилага спрямо деца висши форми на наказания. Разяснение на Политбюро от 20 април 1935 потвърждава, че към групата на мерките на криминалните наказания се отнася и висшата мярка (разстрел).

image

 

През май 1941 НКВД издава разпореждане за създаване на агентурно-осведомителена мрежа в трудовите колонии с подрастващи. Резиденти трябва да са членове на Всеросийската компартия (болшевики) ВКП(б).

Ярък пример за фалшификация на обвинения срещу непълнолетни е делото на 16 годишния Юрий Каменев, разстрелян с присъда на Военната колегия от 30 януари 1938. Без каквито и да било доказателства за вина Военната колегия в присъдата указва:

„Каменев, намирайки се под идейното влияние на своя баща — врагът на народа Л. Б. Каменев, усвоява терористичните идеи на антисъветските, троцкистки организации; бидейки озлобен от репресиите, приложени спрямо баща му, като към враг на народа, Юрий Каменев изразява сред съученици терористични намерения по отношение на ръководители на ВКП(б) и Съветската власт“…

В годините на отечествената война хитлеристите са гонили децата в една страна — в Германия, а сталинистите в друга — с Средна Азия, Казахстан, на Изток. В далечните краища са заминавали децата на германци, чеченци, калмики, ингуши, карачевци, естонци, латиши и литовци. През април 1945 в Казахстан, Киргизия и Узбекистан са се озовали 34,700 деца-карачаевци, по-млади от 16г. В Узбекистан са закарани 46,000 деца от Грузия. За първите години на живот в новите места смъртността сред преселниците е достигала до 27% годишно. Основно, това са били деца…

Преминах прага — деца. Огромно количество деца под 6г. В малки грейчици, в малки ватени панталонки. И номерца. На гърба и на гърдите. Като при затворниците. Това бяха номерата на техните майки. Те бяха свикнали да виждат само жени около себе си, но бяха чували, че има бащи, мъже. И ето ги, дотичаха при мен, вдигат глъчка: „Тате, татенце…“ Най-страшно е, когато децата са с номера. А на бараките пише: „Благодарим на другаря Сталин за щастливото детство“…

image

Из спомените на поета Давид Кугултинов.

Из книгата на Александър Яковлев „Здрач“. Източник: тук и тук. Попадайки на този текст в Интернет, реших, че е важно да го има преведен на български. Контекстът на събитията в Европа, по света и в частност, в България са подходящи да си припомним още един път за една от най-съществените причини обществото ни да се намира в сегашното състояние — липсата на ясна историческа оценка за комунистическото минало и последиците върху днешна България от това, че не премина през ефективна декомунизация (лустрация). Текстът е красноречив аргумент срещу това, че „красивият комунистически идеал“ е бил опорочен. Не. Идеологически режимът не се различава от тези, които го наложиха с терор, кръв и убийства. Масови и безмилостни. Видимо от текста, дори над деца. Затова реших, че е важно да преведа тези редове.

* ГУЛаг – Главное управление лагерей – Главно управление на лагерите
** НКВД – Народный комиссариат внутренних дел – народен комисариат на вътрешните работи
*** Наркомпрос – народен комисариат по просветата
**** Наркомздрав – Народен комисариат по здравеопазването
imageimage




Гласувай:
6



1. serengeti - Ако имаше първа, щях да напомпя тоз ...
14.07.2019 10:49
Ако имаше първа, щях да напомпя тоз постинг, защото трябваше да стои най горе, за да се види истината за съветския фашизъм.
цитирай
2. veshter - Мерси, но според мен няма нужда от първа. Така е по-добре.
14.07.2019 11:07
serengeti написа:
Ако имаше първа, щях да напомпя тоз постинг, защото трябваше да стои най горе, за да се види истината за съветския фашизъм.


Който има очи да прочете и ум да разбере няма нужда от първа.
цитирай
3. vencivaleri1951 - ,,Медалът винаги има две страни,,
14.07.2019 11:46
Коментарът ми не е да противоречи на автора, а по скоро да допълни.
След войни, революции остават десетки и стотици хиляди сираци. Не малка част от тях пълни сираци. Оцеляването им поединично е много рисково. Детските колонии, възпитателните учреждения и прочие са били винаги и под контрола на репресивните органи. Така е било, а и на много места и е. В България също е така, макар у нас да не са били толкова сериозни проблемите ,като в САщ, Русия и прочие
На мен ми е бил декан ,,детдомовец,, Бил е в детска банда, контролирана от възрастни и и използвани от тях, поради по лекия за деца съдебен състав. Той не е бил дете на противници на властта , а на загинали родители при катастрофа. Бяга от роднините които го поемат и става член на детска банда която е оцелявала от престъпления-обири главно, но на някои големите срещу пари са поръчвали убийства. Заради зачестилите убийства свалят смъртните присъди до 15 години.Впрочем тази граница не е изключение. В България до 44та година границата е същата съгл ЗЗД.
В САЩ и до днес в някои щати тази граница е опция при жестоки. Престъпления. В СССР са обхванати почти милион деца в подобни учреждения, в много по малка степен има ги и днес. Това са колонии на деца в риск и извършили вече престъпления. Системата не е идеална, но какво става с тези деца, ако се оставят на улицата-попълват криминогенното съсловие , а в колониите или ТВУ Тата много от тях се възползват от шанса си да се образоват и получат достойна професия.
цитирай
4. veshter - Просто не мога да повярвам какво е това старание всячески да се омаловажат престъпленията на комунистите и да им се придаде някаква по-човешка форма.
14.07.2019 12:14
vencivaleri1951 написа:
Коментарът ми не е да противоречи на автора, а по скоро да допълни.
След войни, революции остават десетки и стотици хиляди сираци. Не малка част от тях пълни сираци. Оцеляването им поединично е много рисково. Детските колонии, възпитателните учреждения и прочие са били винаги и под контрола на репресивните органи. Така е било, а и на много места и е. В България също е така, макар у нас да не са били толкова сериозни проблемите ,като в САщ, Русия и прочие
На мен ми е бил декан ,,детдомовец,, Бил е в детска банда, контролирана от възрастни и и използвани от тях, поради по лекия за деца съдебен състав. Той не е бил дете на противници на властта , а на загинали родители при катастрофа. Бяга от роднините които го поемат и става член на детска банда която е оцелявала от престъпления-обири главно, но на някои големите срещу пари са поръчвали убийства. Заради зачестилите убийства свалят смъртните присъди до 15 години.Впрочем тази граница не е изключение. В България до 44та година границата е същата съгл ЗЗД.
В САЩ и до днес в някои щати тази граница е опция при жестоки. Престъпления. В СССР са обхванати почти милион деца в подобни учреждения, в много по малка степен има ги и днес. Това са колонии на деца в риск и извършили вече престъпления. Системата не е идеална, но какво става с тези деца, ако се оставят на улицата-попълват криминогенното съсловие , а в колониите или ТВУ Тата много от тях се възползват от шанса си да се образоват и получат достойна професия.

цитирай
5. radostinalassa - 4. veshter
14.07.2019 12:34
Според теб излиза, че комунисти е имало и в США и Англия. Става дума за техните колонии, напр . Индия, където те са оставили да измрат милиони индийци и децата им от глад. Да не твърдиш, че това е хуманно? И днес в емиграционните лагери в США условията са нечовешки, но Тръмп твърди, че той не ти е канил. Американски хумор.
Навсякъде по света има изроди.
цитирай
6. vencivaleri1951 - Авторе,
14.07.2019 13:43
Защо не четете или не вниквате в написаното. Аз съм живял в Русия, знам за лагерите, нещо повече работил съм в студентска бригада на съседен обект на който работеха лагерници. 80% от лагерите са бившите ,,царски,, каторги.
Детските колонии не са лагери! Там се получават задължително образование и професия. Не малък % от питомниците се връщат в,,подземния свят,, , но голяма част скъсват с този свят. Аз споменах, че деканът ми е бил в такава колония.
За основател на този тип заведения се счита Макаренко. Сред неговите възпитаници има академици, всякаква научно техническа интелигенция, артисти,военни, много учители. Прочетете книгата му,, Педагогическа поема,, и вижте за какво иде реч Практиката на този успял възпитател и педагог не е отречена никъде, а много от нея се ползва посъвместно. Той например протестира и пише писмо до Сталин за извращенията срещу деца на противници на режима на което Сталин отговаря със станалото култово източените,, Синът за баща си не отговаря,, Макаренко и до днес се изучава в педагогиката като водещ практик и теоритик в тази материя.
Янките например я възприемат изцяло , защото при тях детската престъпност и детските банди и днес са голям проблем. Днес разбира се има паралелни добри практики , като приемни семейства, защитени домове, но те решават проблеми в малките страни. В големите държави основната част от безпризорните се поема от детските възпитателни домове на Макаренко.
цитирай
7. radostinalassa - Някои си мислят, че Сталин е бил навсякъде из Русия
14.07.2019 13:49
По места престъпления са вършили местните евреи, за което честно признава Гордън. Тяхната жестокост е вродена и нищо не може да се направи срещу нея.
Истина е , че масоните са завзели властта в Русия през 1917 година и са използвали евреите , за да унищожат генетичното ядро на русите.
цитирай
8. veshter - Това къде го прочете? Да не би да е в историята за десети клас на проф.Искра Баева?
14.07.2019 17:05
radostinalassa написа:
По места престъпления са вършили местните евреи, за което честно признава Гордън. Тяхната жестокост е вродена и нищо не може да се направи срещу нея.
Истина е , че масоните са завзели властта в Русия през 1917 година и са използвали евреите , за да унищожат генетичното ядро на русите.

цитирай
9. veshter - Нищо не споменавате за разстрелите на деца. Може би това е част от нормалния живот в тези лагери, които не са концлагери?
14.07.2019 17:06
vencivaleri1951 написа:
Защо не четете или не вниквате в написаното. Аз съм живял в Русия, знам за лагерите, нещо повече работил съм в студентска бригада на съседен обект на който работеха лагерници. 80% от лагерите са бившите ,,царски,, каторги.
Детските колонии не са лагери! Там се получават задължително образование и професия. Не малък % от питомниците се връщат в,,подземния свят,, , но голяма част скъсват с този свят. Аз споменах, че деканът ми е бил в такава колония.
За основател на този тип заведения се счита Макаренко. Сред неговите възпитаници има академици, всякаква научно техническа интелигенция, артисти,военни, много учители. Прочетете книгата му,, Педагогическа поема,, и вижте за какво иде реч Практиката на този успял възпитател и педагог не е отречена никъде, а много от нея се ползва посъвместно. Той например протестира и пише писмо до Сталин за извращенията срещу деца на противници на режима на което Сталин отговаря със станалото култово източените,, Синът за баща си не отговаря,, Макаренко и до днес се изучава в педагогиката като водещ практик и теоритик в тази материя.
Янките например я възприемат изцяло , защото при тях детската престъпност и детските банди и днес са голям проблем. Днес разбира се има паралелни добри практики , като приемни семейства, защитени домове, но те решават проблеми в малките страни. В големите държави основната част от безпризорните се поема от детските възпитателни домове на Макаренко.

цитирай
10. radostinalassa - 8. veshter
14.07.2019 18:21
Пускала съм филм на евреина Гордън, който усвоява грантове. Но той си призна за зверствата на евреите. Липсва му ушна висулка мисля. А за масонския преврат това си е ясно.
цитирай
11. veshter - бабе, пусни филм за разстрелите на деца от сталинските сатрапи.
14.07.2019 22:37
radostinalassa написа:
Пускала съм филм на евреина Гордън, който усвоява грантове. Но той си призна за зверствата на евреите. Липсва му ушна висулка мисля. А за масонския преврат това си е ясно.

цитирай
12. radostinalassa - Много си прозд
20.07.2019 19:14
До ВСВ Сталин не е имал такава власт , каквато му приписваш. Да си плащат греховете евреите в правителството и по места. А твоето невежество граничи с дебилизъм.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 491725
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2356
Архив