Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2018 18:58 - ЧАКАМ ТРИМАТА ГОЛЕМИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Изкуство   
Прочетен: 4448 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 28.11.2018 19:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

 

 

 

                      На Кушел и на Блекпредатор за поучение,

                      на тримата Големи – за слава!                        

 

                         ТРИМАТА  ГОЛЕМИ  ПРИСТИГАТ

 

   Аз освен от планини, разбирам и от музика. Това ми бе необходимо в годините, когато завеждах Катедра „Култура” в Центъра. Там изнасях лекции на бъдещите оперативни работници, които подготвяхме да заемат важни постове в областта на културата на братските страни. Писна ми да ходя по дивотии, по махали и места, където има диви зверове. Човек има нужда от досег с културни хора, а те в последните месеци на година припкат към нас, на тяхната си култура да ни учат. Които нямат информация ги сезирам, че в България скоро ще се изявят тримата Големи - най-Големите не само на Балканите, но и на света. На 14. 12. г. г. академия в Зала „Армеец” ше има световната звезда Миле Китич, на 21. 12. т. г. пак там академия на изкуството си ще изнесе Шабан Шаулич, и той на висотата на Милойко от Босна. Третата изява ще бъде на 23. 02. в Зала 1 на НДК, която има 4000 стола и възможност да побере още 2000 правостоящи.  Там ще бъде академията на третия Голям, Мирослав Илич. Възможна обаче е промяна, ако не се събере публиката – билетите вече са разпродадени, тези в лощата също, те са по 300 лв. – академията му ще бъде на Стадион „Васил Левски” или пред катедралата „Св. Ал. Невски”, за което има разрешение от патриарх Неофит.

       Годината 2018 бе богата на културни събития, като първото от тях бе академията на четвъртия Голям в областта на културата, който тази година имаше две академии у нас, диригентът Валерий Гергиев. И той на свърхвисокото ниво на тези трима Големи от Сърбия. Той повлече крак, както казваме. Мисля, че открехването на вратата на нашата култура както за сръбската, която заедно с плЕскавиците завладява умовете и сърцата на хората, така и за руската, която, катализирана от обичта на народа ни към Русия и кърмчията му, притежаващ най-съвършените оръжия на света, е уникално за възхода на култрата ниу която сле тези академии ще тръгне експоненциално нагоре, но ще придобие  иедин по-комплексен характер. Ще дам ппимер със себе си за комплектност – мога ли да ям сръбска скара /б. м. плЕскавици/ и да не слушам някой от тЕЯ тричата Големи. Гладен ще стоя докато хвана сръбска станция или намеря запис.

   Светът се променя, променя се и световъзприемането на хората. До скоро за трима големи се считаха други едни певци Павароти, Карерас, Доминго. Аз, от позицията си на професор културовед от Центъра считам, че новите трима Големи – Милойко, Шабана и Миро са толкова по-велики от тях, че се чувствам неудобно /когато те ми отварят постингите/  да  установят, че ги сравнявам с тях. Тенорите бяха фундаментът, от който отскочиха във висините тези тримата културоразпространители на тяхната култура, която залива страната ни достигайки най-високите и най-светли върхове на културата на Балканите, която светът приема, търси и иска. Народът ни също няма да се съгласи с мен, да ги сравнявам с Тримата големи, както нарекоха някога пискливите тенори.  Как да обясня на човек от народа, че сръбската чалга и плЕскавицата не са най-великото нещо, до което е достигнал светът, след като и  аз това го не помислювам.

 

     Започвам с Големия извън Троицата, защото той предхожда изявите им, грузинеца Валерий Гергиев. Той наистина е много изключителен, ще посоча само няколко върхови момента от музикалната му кариера:

 

-         През 2008 г. дирижиира концерт в Цхинвали по случай

приключилата агресия на Грузия срещу Русия в Северна Осетия и Абхазия, като произнася и слово, в което посочва виновните за войната – грузинците.

-         Дирижира концерта при откриването и закриването на Зимните

олимпийски игри в Сочи, наречени Игрите на Путин,

-         На 6. 02. 2014 г. се регистрира като доверено лице на Путин,

-         През 2016 г. заема прогресивна тражданска позиция, от пиедестала

на която изразява радостта си от връщането на Крим към Русия, благодарение на Путин,

-         През 2016 г. дирижира концерт в освободения от народа на Сирия

гр. Палмира. Тук трябвше да се състои още едни концерт на Военния ансамбъл на Русия, но ТУ-то падна в Черното море при излитането си от града с двореца на Путин и Алина Кабаева.

-         Два концеерта продиижира Валерий в София, на първия бях и аз,

за да представя веща оценка за качествата му в Центъра. На концерта бяха само най-големите интелектуалници на България, цитирам най-първия от тях, президентът ни. Той бе така възхитен от изкуството на този голям диригент, че му взеха интервю. От силното вълнение не се разбираше какво говори президента, той правеше само звуци, което е обяснимо. Не омаловажавам изявата му, ако някои се опита да направи сравнение, че и други телесни отверстия на хората и жените понякога правят звуци. При среща с голямото изкуство става така – или хората губят Ума и дума или вместо да кажат нещо, което прави смисъъл, те правят змуци. Туй с нашия президент имаше и продължение. Валерчо получи държавна награда от президентството, а вероятно на тази среща е била подговена и академията на полковник Гундяев, който също посети президента, но не със задача да разпространява тук руската култура, а с друга, която генералът скри, нямал зарис от срещата!?!

    Такава блестяща музикална кариеа на голям музисант имат много малко хора на изкуството. Просто ми е неудолно да го славня с Караян, Клаудио Абадо, с Бърнсейн… Като образован любител музикант изтъквам и още едно качество на Валерчо - той дирижира с пръсти, като с палеца и показалеца на дясната си ръка държи една стругована клечка за зъби, която ползва като диригентска палка, а сигналите към оркестрантите дава с пръсти. Затова той има прякора Мърдопръстника. Голема работа е Валерчо, тургам го на нивото на тримата Големи сърби, върху които сега пренасям мислите си:

 

    Започвам с Шабана, един титан на култуурата на ХХ и ХХІ век. Той е чист циганин, но е приел мюсюлмнската вяра и е обрязан.  Няма да казвам този  път, че на обрязаните гландиса загрубява, ставав твърд като нокът и те са хиперсексуални. Ще се спра обаче на достиженията му в музикаата, в която той проправи магистрала за Направлението, ивестно сред най-културните среди като Сръбска циганска музика. Тя няма нищо общо с циганската музика, срещу която тук протестират хората не защото циганите я пускат много силно, а защото музиката на нашите цигани просто не е хубава. На Шабана музиката е комбинация от сръбската и циганската и то такава, че се харесва и от циганите и от сърбите.

    Шабанът обича футбола и още нещо, много важно - той сам пише текста и музиката на песните си, които вече достигат 3000, почти колкото на един друг Голям, Йосиф Кобзон, любимец на Путин. За сравнение ще приведа Шуберт, с неговите скромни 600 песни, далеч-далеч по-непопулярни  на Балканите от тези на Шабана. Заради този негов универсален гений Шабанът е наричан от сръбския народ Кралят. Той пее с почти всички сръбски цигански певачици като Факрет /Лепа Брена/, Стоя, Гюза, Гоца, Гуна, Дара, Злата, Неда. Една от тези певачици, най-добрата, но няма да цитирам името й, толкоз силикон е нацръкала в устните си, че може да „свирне” партньора си от половин метър. Туй никоя друга го неможе!!!

    Всички световни сцени княт Шабана, записи на албумите му

продавани в милонен тираж по целия свят.  Голяма работа е Шабанът, той е вклад в световната култура. На сцената той никога не излиза с танцьорки, защото центъра на вниманието остава той.  Най-великата песен на Шабана е „Био съм пиянац”. Тя е издадена  в милиони копия по света. Може да са минали вече и милиард…

 

    Вторият Голям е още един циганин, но този път от Босна,Милойко с

псевдоним Миле Китич, скъсал с всичко циганско, насърбизиран 100%. Той изнася акадееми по целия свят, където е така канен, че няма възможност да посети всичките големи сцени по света. Той пее по стадионите, защото залите не могат да поберат публиката. Освен като певец, тй е известен и като най-красивия мъж на света, след като пебеди преди 5 години на финалния конкурс в Щатите „Най-красивият мъж на света”. Ако предишния певец има прякор Краля, този има прякор Чукбагера заради хиперпотентността му, една от причините, жените да посещават академиите му. Твърди с, че когато Милойко обладавал жена, звуците в хотела, идващи от стаята му и разпространяващи си по цялата конструкция на сградата наподобявали работата на хидварличен чук, който вп момента разбива бетон.

     Най-известната песен на Милойко, която всеки интелигентен

човек трябва да познава е „Пие ми се!”. Тази песен е единствената с негов текст, а песента има награда за песен с най-смислен текст.

    Милойко пее винаги с танцьорка на сцената, като се е ориентирал към германките.  Последна му танцьорка, Зюси Аршлох казва за него:

-         Er fickt wie eine Motorsege!

    Друга особеност на Милойко е, че пее винаги сам, макар да му е предлагано да пее в терцет с други цигани или сърби или пък в смесен квартет с два женски и два мъжки гласа. Причината е, че той не може да намери артисти на неговвото ниво, сръбско-цигански чалгаджии.

  

    Последният от тримата Големи е Мирослав Илич. Да не пропусна, че Гергиев, Шабана, Милойко и Миро са връстници, на един акъл и еднакво духовно извисени.

    Миро е истински интернационалист – освен че пее сръбски цигански песни, най-страховитите, той прави страхотни транкрипции на песни от чужди страни. Дъщерята на един наш сляп певец, мисля, че е на 13 години, пусна клип с песента „Ръгай Боризе, ръгай, ръгай, че ме изеде тая пущина!!!”  Такава транскрипция на песента направи Миро, че песента разцъфтя. Друго транскрипция на наша песен, „Заклал Тудорчо макя си” също се появи като транскрипция на Миро. Две песни от фестивала в Гуча, донесени от Русия също се появиха в Ю-туб. Едната е „Я меня ебать хочу!”, а другата  е закачливата съветска дископесенка „Парень девушу ебеть, хочеть познакомиться”. Как променя звученето на песните този Голям! Оставам с убеждението, че той поема песента и казва на автора й:

-         Не така, ето как е трябвало да я напишеш!

 

 Миро също пее сам, но подържа контакт с всички Голем в Сърбия, аз посочих само трима от тях. Нека въведа още няколко имена – Миролюб Войнович, Шемса Сулякович /срахотна според моята оценка на музикант, има поне по две кила на цица!/ Саша Матич, Кощана Курович, носеща обувки с токове 21 см.  Сръбските чалгаджии, разнасящи културата на Сърбия по света са към милион, ако трябва да съм прецизен. Миро, далеч-далеч зад възможносите като мъж на Милойко, колкото и жени да е обладавал е моногамен. Тръгне ли с една – само с нея. Последната му приятелка е една съдържателка на много печеливш бардак в Пале, това е сторицата на Сръблска Босна с артистичен псевдоним Пича Каоямич. Интересен превод на името й  е направила руската говорителка на МИД по време на фестивал в Гуча,  „В ее пизду пропала бы конница Чапаева”.

   

    А сега за хонорарите на Големите:

    Макар и от най-Големите, тЕЯ тримата не са най-богати в бизнеса. Един неголям, с прякор Челиста на Путин, Сергей Ральдугин за пет минути свирня пред Путин в Кремъл получава заплащане от два и половина милиарда долара. Това е рекорд за книгата на Гинес. Другият също много богат, за който извадих данни от Архива на Центъра е Йосиф Кобзон. В недвижими имоти само в и около Москва той има вложени над 3 милиарда долара. Опитах да извадя информация какво има в банките по Врджинските и Галапогоските острови, но системата ме изхърли.

    От тримата Големи най-богат е Милойко, заради академиите си в Америка. Има къща не по-голяма от тази на Луна в Костинброд, апартамент на 240 км. м. в престижен квартал на Белград. Шабанът каквото получи всичко пропилява.  Доста богат в недвиживи имоти е Миро.

    Едно последно уточнение:

    Двата блогера, на които посвещавам постинга определих не аз, а културната програма на Центъра, на която се упражнявахме в База на Центъра „Тиквешко езеро” в Македония. Там сега проследяваме едно друга игра между циганина Виктор Орбан и бившия президент на Макодония. Мотивите на програмата са, че по-подходящи по интелект за културата на Сърбите в България от тях нема. Машинно са им дадени по 33 точки по единадесетобалната система на Центъра. Нека слушат, нека знаят, така като и аз знам много за сръбската циганска музика и се вдъхновявам в ежедневието си от нея, а когато ям сръбска скара ме връхлита мечи глад.

    Автор на  постинга,

    Херр Доктор Товарищ костЯ

    Послепис: Прилатам една песен, която като я чуя ми се припива, та две не видим.

    

     







Гласувай:
6



1. germantiger - ! единия голям
28.11.2018 20:51
ШАБАН ШАУЛИЧ ПОЗДРАВЯВА ЦЕЦА И ИБРЯМА

квинт есенция на балканската простотия
цитирай
2. planinitenabulgaria - Това не е музика за всички,
28.11.2018 21:13
germantiger написа:
ШАБАН ШАУЛИЧ ПОЗДРАВЯВА ЦЕЦА И ИБРЯМА

квинт есенция на балканската простотия


тя е за президента ни, за Блекю и Кушело. Това на шега, но има нещо много сериозно:
Чрез тази простащина - чалгата и сръбската скара, сърбите печелят тук привърженици, опростачмените - по същество електоратът на Нинова/Радев. Опростачването - то става нещо много опасно, наричат го популизъм. Има кибергибридници на Путин нетови опростачватели, към тях има други - опростачени, които се гордеят с този факт. Причините са унищожването на ценностната система на българите след изземването на на имотите им и напускане на родниите им места. Този процес доведе до всички злини, на които сме свидетели днес. Вместо народ, обединен в един етнос и с една вяра, ние се превърнахме в субпродукт на пазара, с мозъци, нагънати като корема на Делян Пеевски след работен обяд. И кои останаха с неразрушена ценностна система от нас - българите в Запаадните покрайнини и турците в България. Пред тях нито опрастачватели, подмяташи различни пениси вървят, нито опростачени. Защото честният човек, дори в мъгляв стремеж знае кой е пътят към доброто. Това го е казал Гьоте.
А опростачването - то върви успешно в Италия, донякъде в Полша, Австрия и Испания, сега пробива и във Франция. Опростачените са най-голямата опастност за бъдещето на ЕС и за страните, в които те преобладават. Кой е очаквал, че опростачените ще застанат начело на Италия. Едно от оръжията за опростачване у нас е сръбсата циганса музика, която наричаме чалга в комбинация със сръбската скара. Има ли град вече в България, без сръбска скара? А посещенията на биринджичалгаджиите от Сърбия стават все по чести.
Жестоко е...
цитирай
3. radostinalassa - Ти си голем гадник
29.11.2018 22:11
И големо дърво. Големо неприятно дърво.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Коментарът Ви е обиден за мен, защото аз не съм дърво,
29.11.2018 22:53
radostinalassa написа:
И големо дърво. Големо неприятно дърво.


а един нормален човек в размножителна възраст, обичащ изкуството.
Предполагам, че ме критикувате, защото съм посочил твърде малко от Големите, които заедно със сръбската скара ни обогатяват духовно. В областта на този тип култура аз имам много голяма гросмайсторска сила. Ако потвърдите това, ще допълня постинга си с поне още 10 от Големите сръбско-цигански певачи и певачици. В момента най-търсен като изпълнител е Ибрямът.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12187073
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031