Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2018 14:29 - Мнението на светския елит у нас за протеста на родителите на деца с увраждания, който цели приемането на антидискриминационен закон
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 878 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Съвсем случайно узнах, от статия на днес.бг, че имаме вече едно публично мнение (макар и вече изтрито, уви) на личност от светския елит у нас, по темата за палатковия лагер на родителите на деца с увреждания в центъра на столицата. https://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/06/20/sistemata-ni-e-ubila-slaveia-sirakova-i-slovesnata-i-poliuciia.379885. Г-ца Славея Сиракова, която, обективно, си е светска личност отвсякъде, дори и при липсата на други такива(е, днес.бг ,може да знаем, че тя е известна само със селфитата си и известните си родители, но все пак, е известна с нещо, нали; не е неизвестна баба -  хейтърка от Люлин или Мусагеница, примерно?)). 
Аз лично, не мога да си позволя като коментатора от днес.бг да коментирам, дето дамата (Славея) била в Слънчев бряг, правела си селфита там и пр., защото това изобщо мислим, че не касае нейното мнение, което е важно. 
Анализирайки началото на нейния постинг, който гласи, че "Системата няма как да убие нещо или някой, поради простата причина, че всеки един от нас изгражда своя собствена система" показва, че младата дама всъщност, не е наясно за коя точно система става въпрос  - "майките" (ех, Теодора Димова, ех), не стоят там с черните си тениски, защото са затормозени от моралната система на обществото ни (то тях вече ги е отхвърлило), те стоят там, защото искат системата на общественото осигуряване да им даде дължимото. Морална система - осигурителна система, съществена разлика, макар че има дискусионни прилики). Г-ца Сиракова, по-надолу, като всеки редови гражданин у нас, но не и като светска дама, която наистина би трябвало да принадлежи към някаква благотворителна организация, каквото и да означава това, обявява, дето, "Работата ми е свързана с хора, с техните нужди, но и с тяхното безхаберие и безотговорност!"Така е, аз тук се съгласявам с нея. Обществената работа в България, когато не е санкционирана от съответния законов и морален контрол, може да бъде пълен кошмар, ако човек се взре в нея, ама наистина). По-нататък виждам едно изречение, което ме обърка, дето "Исторята (коя история по-точно, тази на известните личности - Наполеон, Навуходоносор, кой)) познава десетки случаи на родители създали потомство и на такива, които са го изоставили"(?)("Майките" не са си изоставили потомството, точно затова се чувстват неглижирани, имаше в предишни техни протести и такива плакати - значи, ние не сме изоставили децата си, обърнете ни внимание, ама явно вече ножът е до кокъла, и си искат хората само закона?). 
"Сувременната медицина дава възможност да видиш какво ти предстои, да вземеш най-доброто решение преди всичко за себе си и детето, което носиш в утробата си!"За жалост, колеги, тук виждам непознаване на проблема за заболяванията на много от децата, които са пред парламента, най-обикновена липса на интерес и може би малко гнусливост, която отдавам на сепарираността на обществото, но отново непростими за светска дама, която ходи по различни предавания, да разяснява своите познания по съвременна медицина и др. ДЦП се открива в по-късен етап, понякога, в развитието на детето, някои от "болните" дечица се раждат здрави, други ослепяват в кувьози, трети претърпяват удар от съученик с ножче или камък в окото, някои си падат на главите, други ги газят коли. Генетиката напредва, но и тя не може да отгатне заболяванията на всички деца, уви, значи, не може да важи принципът - щом генетиката напредва, значи всичко е познаваемо)). Искрено се надявам, г-ца Сиракова да има добър лекар, който да й разясни тези неща, преди да роди, защото лекарите у нас не казват всичко, те познават "системата"). 
Колко хубаво става, "Когато си решила да раждаш, очевидно си решила да ставаш и майка" - последното изречение, така ми напомни един постинг, който четох вчера във Фейсбук, за уродливото майчинство, и за уродливата социално - морална позиция в обществото на майките у нас)). Същото това общество, г-це Сиракова, в което всяка трета жена е бита или търпи друг вид насилие, а домашното насилие не е криминално престъпление. 
Но все пак, г-ца Сиракова явно е борбен човек, защото тя заявява, че "Когато "системата те убива", търсиш начин не само да оцелееш, но и да живееш пълноценно за същото това дете, което си родила". Така е, именно заради това родителите на тези деца, са сега пред парламента, за да си извоюват права и "начини" да живеят пълноценно, иначе не могат да живеят така. 
"Идва един момент обаче, в който се сблъскваш със собствените си недостатъци, посредственост и егоизъм"(аз лично, бих поправила на "чувство за посредственост", но, това е моя поправка)). Така е, много е трудно всеки ден да се грижиш за дете, което не може да говори като другите, не може да се движи, но пък може да ака, да пишка, има някакъв шанс да възвърне силата на мускулите на някой от краката си, колкото да те рита, докато му преобуваш памперса. Неминуемо, човек започва да мисли, след като е бил ритнат навярно няколко пъти така, особено една майка, която знае, че няма други изход от това положение, че тя е егоист. Но, пък, хората на улицата рядко й казват, че е "посредствена", те просто си отминават, това е възпитаното поведение у нас, г-це Сиракова, тц, тц. Такива неща не се казват, затова и пиарът ви е изтрил поста. "В този момент естествено посредствената ти природа е готова да обвини всичко и всеки и да си проправи път..."
"Истината е, че от такива "майки" ми се повръща!", ай, ай, а аз една година се мъчих навремето, като учителка, да повтарям на шестокласници, че е гадно да кажеш на някого, че му се повръща... 
"Или изоставяте децата си (виждам го всеки път, когато ходя в домовете, които се нуждаят от подкрепа), но сега го видях, заради цялата ви патардия!" Това изречение, за жалост, носи отново мисълта за тоталната липса на информация, от която страда авторката му. Става ни ясно, че тя ходи в домове (но не е казала в кои, за жалост, а това е необходимо, предвид нейния статус на светска дама, която популяризира благотворителни каузи?), но някакси възприема това по детски, като вид задължение, тя не разбира защо има деца в домовете, но тия "майки" са на площада пред парламента, за жалост, тя и не иска да види децата в количките до тях. Това се дължи, на нейната слаба подготовка по основната тема на нейния пост - какво всъщност искат тия хора там, защо вдигат "патърдия". Вдигат патърдия, защото искат промяна в законовата система, да. 
"След като сте решили да давате живот, ще се научите да намирате максимално полезен начин да сте преди всичко добри родители!"Ах, тия добри родители, колеги... Е, вчера, един добър родител, до миналата седмица считан за такъв, официално, и почти неофициално, смля от бой "майката на детето си" в град Айтос, защото мислел, въпреки, че бил пиян и дрогиран, дето майката трябва да сменя памперса на детето!, а детето все пак оцеля, и е хубаво, че не е с ДЦП, знаете ли колко е хубаво... 
Не зная какво мислят за това това родителите на г-ца Сиракова, за това, дето всички са длъжни да бъдат "добри родители")). 
В замяна на длъжността на родителите, обаче, мнението  на светската дама завършва с това, че "Държавата и хората не са ви длъжни, но всеки проявява човечност, заради моментите ви на безчовечност!". Леле, колеги, разликите между светския елит на България и всички останали, нима са станали толкова големи, че вече има и разлики в понятията за "човечност" и "безчовечност", аз отказвам да повярвам това! Просто смятам, че някой не се е държал човечно към младата госпожица него ден, не й е харесал селфито, било й е горещо и всичко това е избило в един пост, който умните хора край нея, и достатъчно "човечни", са изтрили веднага). 
Но въпросът си остава, колеги. Това ли е "човечното" отношение (или "безчовечното") такова на българския светски елит към палатковия лагер в центъра на София? Все пак, в този елит има и дами, които са поживели повече от г-ца Сиракова, имат деца, някои от тях имат навярно и репродуктивни проблеми, и проблеми с децата си, от всякакво естество, много от тях развиват благотворителна дейност, кои скрито, кои явно, по различни причини, могат да изразяват ясно и аргументирано мнението си, затова и задавам този въпрос? 

 








Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651200
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031