Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2009 02:32 - Тракийските градове с окончанието дева
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 8063 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 30.04.2010 11:34


Траките имали две наименования за град - дева и брия. Дева често варирало от племенното произношение на дава и дори дива. Двете имена на градове, очевидно са се различавали по значение и са оформяли смисъла на два типа градско устройство. Тук ние предполаагаме, че брия е малък град или голям град без крепостни ограждения, докато дева е град с по-големи размери и ограден в крепост. Твърде възможно с името брия да се означават само крайбрежните морски градове, заради спецификата в наименованието бриос - морски вятър.
Така достигаме до още по-ясното отдиференциран на радовете - дева е сухоземен град,  като например Пулпудева, Буридава, Суцидава, Акидава, а брия е крайбрежен град като Месембрия. С името дева има още градове като Петродава, Зиридава, Зиснудева, Кумудева,Брегедава, Сагадава, Аргидава, Капидава, Скаидава, Гиридава.
Интерес представлява и населеното място с наименованието пара със значението на малко селище до размерите и на неголям град, като например Бесапара, Скаптопара, Субзупара, Друзопара.
Името диза се прибавяло към тези населени места, които са представлявали охраняеми селища или крепости като например Буртудиза, Остудиза, Тиродиза, Тарподиза. Имената на населените места диза и брия се срещат приемуществено югоизточната част на Балканския полуостров по посока на Босфора.
Друг тип населено място вероятно придобило значението за град е от аналоията на град Виза, която вероятно на тракийски е Биза. Тя дава името и на Константинопол, известен още като Бизантион. Всъщност името е Бизия. Известен е в непосредствена близост до Бизантион и градът Бизанте. Друг град със съдържанието виза или по-точно биза е град Урдубиза- Урдувиза, в лицето на днешен Китен. От изселници от този град произлиза и селото Визица, Странджанско. Гърцизацията на името "урдубиза" е довело до трайното навлизане на "в" в името Визица по-късно.
Някои се опитват да намерят семантичната основа на Биза, като я определят на двустранен. Това със сигулност не може да бъде определено. В този район са изразени сходни тенденции на преименуване на града според друг град аналог. Така например Одесос - наистина древно гръко-тракийско име дава основа в образуването на сложното име на град Салмидесос - от Салмоксис, през наставка и за обединение и Одесос. Същото явление се получава, когато главния град на племето Тини и център на тракийската култура, известен още като последната столица на тракийските царе - Бизия, служи за образуването на цяла плеяда от селища, съдържащи неговия корен. Тази плеяда е образувана от Бизоне или още гръцкия вариант на името Визоне,  Бизанте, Бизантион, селото Визица и града Урдубиза-Урдувиза.
Налице е и тракийската аналогия между дом и град проявена в наименоването на тракийски градове с името дама, което значи дом. Аналогията е съвсем точна. Такива са градовете Ускудама, Садама. Така например семантичният превод на името Ускудама, античното име на Адрианопол и Одрин, означава "Дом на водата", "Град на водата". 
Може с право да ни интересуват различията и особеностите на тракийските градове, тъй като те са най-старите в Европа поселения и от тях започва историята на цивилизована Европа. 
В съвремието на Балканите съществууват малко градове запазили тракийското окончание -дева: това са град Дева в Румъния и град Пловдивъ.
Автор на анализа: Д.Георгиев-Даков
image
image




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14430346
Постинги: 5334
Коментари: 10421
Гласове: 19316
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031