Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2012 14:40 - КРАСАВИЦИТЕ НА ДРЕВНОСТТА. ЧЕТВЪРТА ЧАСТ
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 31117 Коментари: 11 Гласове:
11

Последна промяна: 28.04.2012 23:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  КРАСАВИЦИТЕ НА ДРЕВНА ЕЛАДА

- БОГИНИ И ХЕТЕРИ.



image
АФРОДИТА (ВЕНЕРА)

Древните гърци ценели пропорциите и хармонията. По тяхно мнение жената трябвало да бъде стройна, но не твърде слаба, със закръглени рамене.  Своите представи за идеална женска красота те въплъщавали в статуите на богините си - Нике, Артемида и най-веча - Афродита.

БОГИНИТЕ


image
Трите харити (грации)

Понятието «харизма» (гр. charisma - божествен дар, благодат, милост) води своето начало от древногръцката митология — означава да привлича към себе си внимание. А харитите или грациите, са древногръцки богини на красотата и изяществото, вечни спътнички на Афродита. Имената им били Аглая, Талия и Ефросина. 
       

   АФРОДИТА ( "родена от морската пяна") била  богинята на любовта и красотата. На нейната любовна власт се подчинявали и богове и хора. На нея са били посветени най-много статуи. Но безспорно най-голяма слава имала статуята на Праксител Афродита Книдска.

                                            
Римско копие на статуята.
image      image


     В основата на идеала за красота на древните елини лежи единството, хармонията между духа и тялото. Художниците открили и оставили след себе си мярката за прекрасното - така наречените канони и модули. Еталон за красиво тяло станала скулптурата на Афродита (Венера). Тази красота имала  цифрови измерения: ръст 164 см, гръдна обиколка 86 см, талия - 69 см, бедра - 93 см.
                                                                       
    Венера Милоска,  древна статуя на  Афродита, изваяна от Александрос, скулптор от Антиохия  около 150 г. пр. Хр., намерена на егейския остров Мелос 1820 г., Лувър, Париж

image
      

   Древният мит за
ябълката на раздора разказва за това, как олимпийските богове провели своеобразен конкурс за красота. Претендентки за първото място били трите великолепни богини - Хера, Атина и Афродита.
    
image
  Парис  отсъжда коя от трите богини е най-красивата - Афродита, Хера или Атина. Според мита, решението му  довело до избухването на Троянската война.

    image image image
    
Афродита                         Хера                     Атина                      
image image

                  Артемида                             Нике                                                                          
      
ХEТЕРИТЕ

Древните елини обогатили човешката цивилизаци със съвършено нови възгледи за света и обществото. Гърците изобретили демокрацията и  историята завинаги ще помни името на първия велики демократ - държавникът Перикъл. Много често заедно с него се споменава и неговата жена, знаменитата хетера Аспазия. Това е малко странно. Ако се вгледаме в историята на древна Гърция, ще открием явен дефицит на реални женски имена. В  паметта веднага изплуват  имената на хетерите Аспазия, Таис, Сафо – приятелки на  велики оратори, пълководци и философи. Макар  атинското общество да е било най -демократичното за своето време,  демокрацията реално била само за мъжете. Атинските жени се възпитавали като продължителки на рода и толкова. След омъжването си те оставала в женската половина на дома, в гинекея, без да общуват с други мъже.
Но гърците първи разбрали какво изтънчено наслаждение доставя общуването  с умна, фина и внимателна жена. И въвели в социалната структура на държавата институцията на хетерите.
image
Обучаване на бъдеща хетера, рисунка върху амфора, IV в.пр.н.е, Държавен музей, Берлин

За целта подбирали момичета с музикални и танцови дарби, обучавали ги в специални школи при храма на Афродита. Обучението включвало пеене, свирене на музикални инструменти, литература, гимнастика, овладяване изкуството за общуване с мъжете. Хетерата изобщо не била длъжна да се отдава за пари, за снемането на сексуалното напрежение съществували много други начини. Основното и предназначение било да повдигне и поддържа духа на мъжа в най-сложните моменти от неговия живот.  На нея и плащали за умението да развлича, за завладяващото умение да общува, да утешава, да танцува и пее прекрасно. С нея мъжете усъвършенствали  своя ораторски дар, демонстрирали дълбочината и остротата на ума си.
В хетерите се влюбвали безпаметно, понякога дори слагали край на живота си. Не било срамно един мъж да се ожени за хетера, но малцина се решавали на това, защото съжителството с една такава ярка и талантлива жена задължавало много и не било по силите на всеки. Трябвало да бъдеш Перикъл, за де не се боиш от това. Съвременниците с учудване отбелязват, че всяка сутрин на излизане от дома, той целувал жена си. За онези времена това било истинска сенцзация.


 

АСПАЗИЯ (V в. пр. н. е.).

Умна, красива и образована – тази изключителна жена не само покорявала, но и подчинявала първите мъже в държавата. В нея били влюбени скулпторът Фидий и управникът на Атина Перикъл. От нейния ум се възхищавал самият Сократ
.

    imageimage

    Перикъл не само се влюбил в нея, но и я направил своя съпруга.Тя успяла да замени мнозината му съветници, съставяйки речите за публичните изяви на Перикъл, помагайки му да вземе важни политически решения, съпровождайки го дори и във военните походи. Това бил безпрецедентен случай за цялата история на Древна Елада, когато философи и политици следвали съветите на една жена.

 

       ФРИНА (IV век пр.н.е.)
   
не блестяла нито с остър ум, нито с участие в политическия живот. Тя имала само своята красота. Но каква красота...

  image

   Имала и знаменити поклонници - и политици, и хора на изкуството, в това число големите творци Апелес и Праксител. Великият скулптор се влюбил в нея от пръв поглед и я помолил да му позира за прочутата по-късно статуя на Афродита Книдска. А художникът Апелес бил вдъхновен от Фрина за картината “Афродита, излизаща от морето“  (Афродита Анадиомена).
    Наклеветена от отхвърлен обожател тя била изправена пред съда.
 

image

   Съдиите били настроени крайно сурово към нея и делото клоняло към лош изход. Тогава защитникът  Хиперид дръпнал дрехата на Фрина и я разголил. Поразени от красотата и, съдиите отсъдили, че в такова съвършено тяло не може да се крие несъвършена душа и хетерата била оправдана.
  След смъртта на Фрина Праксител отлял златна статуя на своята муза и я поставил в храма на Артемида Ефеска.

АТИНЯНКАТА ТАИС ( IV век пр.н.е )


image
   Тя била не само красива, но и смела и храбра като истинска амазонка, била дръзка и щедра, и  необикновено умна. Весела, горда, дяволита,  тя блестяла като звезда на небосклона, затъмнявайки всички останали хетери, по думите на нейни съвременници. За това достоен за нея можел да бъде най-добрия от добрите и най-могъщия човек – самият Александър Македонски.
image         image  Таис подпалва двореца в Персеполис.
   Таис съпровождала Великия Александър даже и във военните походи. Веднъж, когато заедно със свитата си, пълководецът празнувал поредната победа над персите в царския дворец в Персеполис, именно Таис предложила да отмъстят на "варварите" като изгорят двореца на Кскеркс. След смъртата на Александър станала жена на египетския цар Птолемей I Сотер.

  САФО ( "божествената " )
image
 
   Най-прочутата поетеса на древността  живяла на о. Лесбос около VІІ-VІ в. пр.н.е. Като жена, Сафо се откроявала не толкова с красота, колкото с рядкото обаяние на един блестяш, изтънчен ум, с поетичен талант и елагантни маниери. Нежното сърце и удивително чувствителната душа се съчетавали хармонично с малкия ръст и крехката фигура. Писала е лирическа поезия, изпълнявана в съпровод на лира, с музика, която сама е създавала. Стиховете й са се носели от уста на уста, била е известна и почитана още приживе, а след смъртта й името й се превръща в легенда.
                                     Сафо - фрска от Помпей,I век

 

 image 
   Тя пишела за любовта, за дружбата, за враждите между жените, за човешката красота и красотата на природата, за своята малка дъщеря Клеида. Тя първа успяла да отрази в стихове вътрешния живот, чувствата и усещанията, душевните терзания на измъчваната от ревност или любов жена.

 

Да, стиховете на Сафо са изпълнени със страст, любов и любуване на красотата, но нали и целия живот на древните гърци бил наситен с любов и преклонение пред нея. 



По материали от:

http://www.liveinternet.ru/
http://www.ezoterik.info/daoin/library/geteri.htm
 http://historic.ru/news/item/f00/s14/n0001474/index.shtml

 


 







Гласувай:
11



1. malchaniaotnadejda7 - :) Здравей, Krysy! Много интересен постинг, благодаря ти!
28.04.2012 15:05
"Не било срамно един мъж да се ожени за хетера, но малцина се решавали на това, защото съжителството с една такава ярка и талантлива жена задължавало много и не било по силите на всеки. Трябвало да бъдеш Перикъл, за де не се боиш от това. Съвременниците с учудване отбелязват, че всяка сутрин на излизане от дома, той целувал жена си. За онези времена това било истинска сенцзация."

За първи път виждам Аспазия!:) Колкото до Фрина, винаги съм мислила, че има нещо вярно - физическият облик на човек, е огледало на духовния. Нали казват, че някои хора остаряват като катедрали...:) Да, така е, ако имат катедрален дух. Прекрасен постинг! Поздрави и радостен ден!:)
цитирай
2. mt46 - Поздрав
28.04.2012 17:08
за интересния постинг!... :)
цитирай
3. goran - :) :) :)
29.04.2012 17:39
Афродита на Ботичели, наистина е невероятна - непознавам някой, които да не се възхищава на тази картина :)

За Атинянката Тайс има написан много любопитен роман от Иван Ефремов

Сигурно в романа почти няма исторически истини, но книгата наистина си струва да бъде прочетена :)

http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2008/06/18/za-knigata-atiniankata-tais-avtor-ivan-efremov.203442
цитирай
4. krysy - Благодаря!
30.04.2012 09:13
mt46 написа:
за интересния постинг!... :)

цитирай
5. krysy - На едно мнение сме.
30.04.2012 09:16
goran написа:
Афродита на Ботичели, наистина е невероятна - непознавам някой, които да не се възхищава на тази картина :)

За Атинянката Тайс има написан много любопитен роман от Иван Ефремов

Сигурно в романа почти няма исторически истини, но книгата наистина си струва да бъде прочетена :)

http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2008/06/18/za-knigata-atiniankata-tais-avtor-ivan-efremov.203442

И за "Раждането на Венера" на Ботичели, и за книгата на Иван Ефремов. Чела съм я много пъти и вероятно ще я чета още.
цитирай
6. krysy - "Не било срамно един мъж да се ...
30.04.2012 09:31
malchaniaotnadejda7 написа:
"Не било срамно един мъж да се ожени за хетера, но малцина се решавали на това, защото съжителството с една такава ярка и талантлива жена задължавало много и не било по силите на всеки. Трябвало да бъдеш Перикъл, за де не се боиш от това. Съвременниците с учудване отбелязват, че всяка сутрин на излизане от дома, той целувал жена си. За онези времена това било истинска сенцзация."

За първи път виждам Аспазия!:) Колкото до Фрина, винаги съм мислила, че има нещо вярно - физическият облик на човек, е огледало на духовния. Нали казват, че някои хора остаряват като катедрали...:) Да, така е, ако имат катедрален дух. Прекрасен постинг! Поздрави и радостен ден!:)

Тук може да се прочете нещо повече за Аспазия - http://prometey-spb.su/svetochi/1/perikl_i_aspaziya.html и за Фрина - http://arttower.ru/forum/index.php?showtopic=19260
цитирай
7. malchaniaotnadejda7 - :) Благодаря ти, Калина!
30.04.2012 23:32
Непременно ще погледна. Сърдечни поздрави и хубава вечер!:)
цитирай
8. анонимен - buy viagra 552 3478
17.10.2012 05:35
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#7934>generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#5608>buy generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#6668 generic viagra
цитирай
9. анонимен - payday loans online 785 11838
17.10.2012 05:47
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#2389>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#207>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#4917 payday loans online
цитирай
10. анонимен - интернет магазин женской одежды китай
18.10.2012 14:40
Привет!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://elektrocxema.ru/user/besealutleBuh/>купить мужскую футболку </a> распродажа через интернет <a href=http://www.photo-shop.lt/user/mymnutemype/>одежда почтой украина </a> интернет магазин одежды fred perry <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>платья короткие цены </a> интернет магазин одежды для маленьких ... Хороших Вам покупок!
-====-
<a href=http://buy-kamagra.blog.hr/>Buy Generic Kamagra Online </a> - Kamagra Jelly info :.Kamagra online shop UK .:<a href=http://discounted-kamagra.blog.hr/>Generic online Kamagra without a prescription overnight shipping </a> - canadian Kamagra rx
цитирай
11. анонимен - levitra online 13207
20.10.2012 09:01
<a href=http://orderlevitrahere.com/#ukqmo>levitra online</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#tmnrg >buy generic levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#jayel levitra 10 mg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2299959
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5363
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031