Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2018 21:51 - Пафос
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2128 Коментари: 4 Гласове:
19

Последна промяна: 04.11.2018 20:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Пафос (на гръцки: Πάφος) е родно място на богинята на любовта Афродита според митологията на древните елини. Намира се на югозападното крайбрежие на остров Кипър. Бил е столица на острова през гръко – римската епоха. Още от 1980 старият град на Пафос е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Това е музей на открито, който от 1962 е археологически парк. В 2017 град Пафос е избран заедно с Орхус, Дания за Европейска столица на културата. 

Той е тясно свързан с гръцката митология. Според нея градът е бил основан от Пафос, дъщеря на Афродита и Пигмалион. Кипърците проявяват завидна предприемчивост, показвайки на туристите малко заливче край града като Залив на Афродита или мястото, където Афродита се родила от морската пяна. Тук е и Скалата на Афродита. В Пафос има още места, свързани с името на богинята: Баните на Афродита, обител на Афродита в село Куклия и Фонтанът на любовта. Още в ХІІ век пр. н. е. край Пафос бил изграден Храм на Афродита. През І век от н. е. Апостол Павел проповядвал Божието слово в града.

Историята на Пафос е неразделна част от историята на остров Кипър, която е много богата и изпълнена с доста превратности. Първи заселници около 1050 пр. н. е. са микенците. След тях идват финикийците. Впоследствие се заселват асирийци, египтяни и перси. Последни пристигат гърците. През 58 пр. н. е. островът станал част от Римската империя, а след 395 от Източната Римска Империя (Византия). На 1 юни 1191 кръстоносците от Третия кръстоносен поход, водени от Крал Ричард Лъвското сърце, превзели Кипър и в 1192 създали Кипърското кралство. В 1489 остров Кипър станал владение на Венецианската република. През 1570 – 1571 той бил завоюван от турците. От 1878 Кипър de facto е част от Британската империя при номинален суверенитет на Османската империя, а след Първата световна война и de jure. От 1 октомври 1960 Кипър е независима държава. През 1974 стават трагични събития: превратът на гръцката военна хунта и последвалия турски десант и окупация. Те довеждат на разделянето на острова на гръцка и турска част, което продължава и до днес. Днес Република Кипър е член на НАТО и Европейския съюз. Севернокипърската турска република е призната само от Турция.

Днес археологическият парк в Пафос е сред главните туристически забележителности на Кипър. Античният театър (одеон), изграден от варовик, се използва като сцена за музикални прояви. Недалеч от него са руините от храма на Бога на лечението Асклепий. Най-почитана християнска светиня е църквата Св. Соломон, в която има катакомби. Християнските базилики в Пафос са ранновизантийски. Близо до Кораловия залив са разположени Гробниците на царете. Всъщност представляват резиденция на династия Птолемеи от Египет. Колоните и стените са изградени в дорийски стил, богато украсени с фрески. Баните на Пафос от Османския период се намират в района на стария пазар. Куполната сграда има 33 помещения и след реставрация се използва като културен център. Средновековният замък е разположен на морския бряг и в 1935 е обявен за значим паметник. В парка могат да се видят още много добре запазени мозайки, както и домовете на Дионисий, Тезей, Еон и Орфей, замъка Саранта Колонес, Асклепиона и агората.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image



Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. shtaparov - Идеята, че Богинята на любовта е ...
04.08.2018 04:58
Идеята,че Богинята на любовта е родена на остров не е гръцка- тя е общосредиземноморска и е много по-древна от гърците като народ. Ако конкретния остров е точно Кипър,значи името му не е гръцко а Българско. Ако пък името е гръцко,значи Афродита не е родена там а на друго място,а нейната памет и слава се почитали на всички възможни острови,на които можел да живее човек.
цитирай
2. laval - Гърците са успели
04.08.2018 07:45
да наложат митологията като гръцка, в това число и мита, че Кипър е Островът на Афродита.
цитирай
3. kvg55 - laval,
04.08.2018 15:08
Афродита е наричана още Киприда. А кога гърците са открили острова и са го включили в митологията си не е ясно. Но митологията им е фантастична.
цитирай
4. laval - Безспорно гръцката митология
04.08.2018 16:15
е впечатляваща, но поне в частта си за Дионисий и Орфей е заимствана от траките.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100541
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961