Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2018 08:45 - Записки по българските въпроси - май 2018
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 475 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Месечен преглед по реда на надзора.

1 май – Международен ден на труда

През годините на социализма в България имаше четири официални манифестации годишно - на 1 май, 24 май, 9 септември и 7 ноември. Задължителни, разбира се. (За пред децата на „нервните“ „деденца“ от онова време максимумът компромис, който мога да направя, е да уточня: „препоръчително задължителни“.) Най скоротечна съдба имаха манифестациите на 7 ноември, Деня на Октомврийската революция в СССР и 9 септември, Деня на Свободата в социалистическата ни родина. Още от следващата година след 10 ноември 1989 тези „всенародни манифестации“ бяха прекратени. Да попитам „нервните“: Защо, ако те не са били задължителни за победилия народ?

Малко по-милостива, но също толкова безутешна съдба, имаше манифестацията на 1 май. Денят на трудещите се, както се наричаше този празник, се предаде съвсем, след като българският пролетариат върна окончателно предишните си „капиталистически окови“. Особено след като България стана член на ЕС - затова е твърдението „окончателно“. Разбирате, нали, и защо поставих „капиталистическите окови“ в кавички. Защото само привържениците на левите идеи правят разлика между труда при капитализма и труда при комунизма. Иначе в днешния Свят различието във видовете труд се определя само от развитието на технологиите. Никой не пита някакъв Пут- или Чен-ин. Отворете си очите, о, герои на труда.

През годините всенародното честване на 1 май от грандиозните манифестации преди 1989-та, премина през стохилядни шествия по улиците на големите градове в страната (където БСП имаше по-големи окръжни организации), за да се стопи до 15-те хиляди празнуващи по улиците на София тази година.

Няма да споря за бройката със недоволни социалисти, които не четат собствените си издания, а мечтаят със затворени очи, уши и души. Но ще отбележа три новости в тазгодишното честване на Празника на Труда:

-           За първи път шествието на БСП не започва или свършва пред Братската могила в Парка на Свободата (която се свързва със Съветската армия освободителка и партизаните). Тази година то започна от паметника на Незнайния войн на метри от „Александър Невски“ (който се свързва с всичките български жертви, не само с партизанските), извървя километъра до сградата на Министерския Съвет, където под прозорците на Бойко Борисов (а не на Румен Радев), беше основният ораторски патос на лидерката Нинова (виж по-надолу), за да свърне след това надясно и повърви още 400 метра до площада пред Народния театър „Иван Вазов“, където група "Сигнал" даде старт на „Празника на свободното слово и свободните медии“!!! (Знаете ли защо са кавичките? – Защото празникът всъщност беше традиционното за всяка година честване на в.“Дума“ и левия печат. А трите удивителни се отнасят за участието на групата „Сигнал“ в това мероприятие. Не просто „стари муцуни“, а мухлясващо стари.)

-           За първи път шествията на двата главни трудови синдиката КНСБ и КТ “Подкрепа“ не се присъединиха, не се сляха, с шествието на БСП. Нещо повече: шествие организира само „Подкрепата“ на Димитър Манолов (заместил “синия” Константин Тренчев, помните ли го), докато КНСБ на Пламен Димитров (заместил през ръка Кръстьо Петков, последен председател на социалистическия профсъюз БПС и първи председател на новия демократичен КНСБ) се ограничи само с организиране на информационна кампания пред НДК, където всеки можеше да получи безплатна консултация по трудови проблеми. А, там и имаше изложба на тримата „прасешки“ карикатуристи от вестниците „Сега“ и „Дума“ Христо Комарницки, Иван Кутузов и Чавдар Николов (Прасешки, защото те сами нарекоха така своя вестник „Прас“. Впрочем какво стана с него, закриха ли го?)

-           Маршрутът на шествието на КТ “Подкрепа” бе проектиран така, че да не се засече в никакъв случай с шествието на БСП. Започна се от пл.”Св.Неделя” нагоре по “Витошка”, мина покрай пилоните на НДК, където се спря да разгледа изложбата на прасешките карикатуристи, за да заседне на 9-часов рок-концерт пред музея “Земята и хората” зад хотел Хилтън на метри от гарнизонното стрелбище, където е бил разстрелян Никола Вапцаров. На сцената излязоха известни български рок банди и изпълнители, сред които “Спринт”, “Атлас”, “Синдикатът”, Васко Кръпката, “Медикус”, “Rock Session”, “Хоризонт”, “Дисонанс”, “Буги Барабата”, “Ша-Ша”, “Георги Денков и приятели”, “Ритъм Бойс”, Милена, “Блус Трафик”. Защо концертът беше наречен “Рок за труда” така и не ми стана ясно.

Какво каза водачката на опозицията Корнелия Нинова на 1 май 2018г. под прозорците на Министерския Съвет:

-           „Нека да пуснем прожектора, както призова президентът Радев, и да осветим тъмните места, да осветим истинското лице на управлението - пропито от кражби и корупция.“ (Това са точните думи на президента Радев, тук Корнелия не лъже. Обаче нататък си измисля чисти лъжи.) - „Прожекторите вече светнаха, но отвън. Докладът на Държавния департамент на САЩ Ви каза, г-н Борисов, че цялото Ви управление е пропито от корупция. Най-авторитетните европейски институция Ви казаха, че България е най-бедната и най-корумпираната държава, управлявана 8 години от г-н Бойко Методиев Борисов.“

-           „Нека от днес тази светлина да тръгне по цялата страна, за да се види истината, да дадем сили и смелост на народа си. Защото 1,5 милиона живеят под прага за бедност, 400 000 - под прага на минималната заплата, 4 милиона българи са с под средната заплата, но 400 си увеличаваме заплатите на няколко месеца.“ (Няма да споря с тази лъжкиня. Оставям това на президента на КНСБ Пламен Димитров, който каза при представянето на Годишния доклад за резултатите от колективно договаряне на работните заплати през 2017 г. и очакванията за 2018 година, цитирам, „Според данните на експертите от КНСБ през 2017 година средната работна заплата се е увеличила с 11,8 на сто и е достигнала 1060 лв., което спрямо 2016 г. е ръст със 115 лв.)

-           „Бойко Борисов и правителството му отвориха война на всичко и на всички, на президента Радев. Отвориха война на опозицията, която изпратиха в Сибир от парламентарната трибуна. Но най-важното е, че отвориха война на вас, като оставиха хората с увреждания на патерици пред Народното събрание. Но ние сме тук да ви кажем: Оставка! Отивайте си - Борисов, правителството, управлението, заедно със задкулисието и онези в тъмното отзад, които ви дърпат конците.(Отбелязвам, че „онези в тъмното отзад, които дърпат конците на правителството на Борисов“ според Нинова, са от ЕС, САЩ и НАТО, а не от РФ и световното комунистическо движение. Иначе след нейните думи не би прозвучал „Интернационала“, което се случи на този ден на това място. Продължавам да отбелязвам, че според „автентичните“ десни, Борисов „играе“ с Путин и БСП и затова те искат да го махат. Ама да се уточнят бе, кой ляв, кой десен! И къде е президентът Радев.)

Продължавам да отбелязвам. Не знам дали обърнахте внимание на ниновите думи „Отворихте война на опозицията, която изпратиха в Сибир от парламентарната трибуна.“ Това не е вярно за управляващите днес. Но е вярно за БКП, майката на БСП, която, майката!, преди 74 години направи „почти същото“ с опозицията, говоря за подготовката на т.нар. „народен съд“. „Почти същото“, защото имаше две съществени разлики. Първата – че не на думи, а на дело забра цялата опозиция направо от парламентарната зала (края на септември 1944). И втората – изпрати опозицията не в Сибир, а само в една обща яма в Софийските гробища (началото на февруари 1945)   

Не било вярно ли? Кое? – Това, че комунистите така постъпват винаги със своите опоненти или това, че днешните им наследници социалистите били други, нови?!

Я, чуйте какви ги говорят (засега само говорене, щото иначе деденцата лъскат пищовите за „бой последен е този“) днешните социалисти. Подчертаното е от мен – да не се разсейвате.

-           Стоян Мирчев (депутат в сегашното 44-то НС от БСП, внук на Стоян Михайлов, секретар на ЦК на БКП 1978-1988, и син на Михаил Мирчев, депутат от предишното НС от същата група и кандидат за кмет на София от БСП в последните местни избори): „Ще застанем под прозорците на Борисов и той трябва да ни чуе, че повече така не може! Промяната идва с нас! Нека Бойко види това множество и да знае, че ще го отвеем. И повече няма да позволим да вземе власт от българския народ!“ – казано под прозорците на МС на тазгодишното първомайско шествие на БСП.

-           Марин Тачков (блогър от БЛОГ.БГ, който в профила си е посочил друго име – Марин Йорданов), постинг от 30 април 2018, наречен „Ден на труда“:Кажете, висши демократи! -Не славите труда, нали? Какво сте вие без народа - отруден, беден, уморен?...Не се гнусете, плутократи! Все пак е празник на труда. И със мотики и лопати бих искал да ви наградя...

(Защо се занимавам с този сравнително безобиден червенушко, сравнен със Стоян Мирчев? Защото аз съм убеден, че Mt-то е писал за „мотики и лопати“, виждайки ги не като опаковани с червена панделка за подарък, а като стоварвани върху главите на гнусните плутократи. Ето едно чисто психологическо доказателство. Виновните за нещо – от невинните деца до закоравелите убийци, винаги се стремят да отдалечат подозрението от себе си в посока ОБРАТНА на истината. Ще ви цитирам три от общо четири коментара на приятели на Ташков от Русе под въпросния постинг:  

Leonleonovpom2: Мотики и лопати-за демократи?! Много ще ги затрудниш приятелю! Надценяваш умствените им способности! Няма да спят цяла нощ от мисли, каква далавера има в тях, че да спечелят от нея!“

Katan: “И със мотики и лопати бих искал да ви наградя..." Не си давай париците на вятъра за тези плутократи, Маринче! Лично на тях няма да им влязат в употреба. Най-много да ни ги стоварят по главите...“

А Donchevav трогателно се прави на неразбрала: „Честит празник, Марине! Хубави стихове! Поздравления!“)

-           Поздравления от мен (иронизирам) за другото подразделение на Инвестора – телевизия BulgariaOnAir. На 1 май 2018г. тя излъчи следното (в предаването „Директно“)Ех, по бай Тошово време какви празници имаше… Соц ли е да се празнува 1 май? Много млади хора ще чуят за Найда Манчева за пръв път. Други обаче асоциират името й с герой на социалистическия труд. Историята на тъкачката-многомашинничка започва от село Цръклевци. "Малкият Париж", чиито улици днес са празни, някога е бил изпълнен с живот. Днес в селото има 25 души, а в града няма действащо училище, защото деца не се раждат. Колко от тях помнят коя е Найда Манчева и раждат ли се още такива жени?
(Кой пита пак какво лошо виждам пък сега? Ами, поне три неща. Лъжата, че с.Цръклевци бил „малкият Париж“, внушението, че само при социализма са се раждали истински жени и премълчаването, че Найда Манчева е починала в 2016 година, когато се навършиха точно 30 години от онази радиоактивна чернобилска манифестация на 1 май 1986-та.)

 6 май – Денят на храбростта

Иначе казано – Гергьовден. На този ден свети Георги убил змея и понеже това било голяма храброст, неговият ден се чества като Ден на храбростта. Знаете ли, че този ден е почти връстник на Българската армия – той е учреден на 9 януари 1880 г. от княз Батемберг, а тази година се навършват 140 години от създаването на армията ни. Не знаехте, нали? Че как ще знаете?! Това да не е 1-ви май.

Хайде да допълня. През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, обявявайки го само за „Ден на пастира“. Традицията за честването на Деня на храбростта е възстановена чак на 27 януари 1993 г. Обърнахте внимание, нали? Чак в 1993 година!

(Леле-е-е... Ако комунистите надделеят в борбата със социалистите, ще наблюдавам със задоволство как ще хвърчи главата, до кръста, на президента Румен Радев, заради това че в този ден, правейки се на Обединител, разрешава на разни попове да освещават знамена на Българската Народна армия! Основанието ми за такова вероятно събитие е онзи стар виц за лъва, който първо къса топките на мъжкаря, пък после ги брои дали са две.)

9 май – Денят на Победата

Уточнявам, че надолу става въпрос именно за Деня на Победата (Берлин, 9 май 1945, в който само  Хитлеристка Германия подписва СВОЯ акт на капитулация. Иначе официалния край на Втората Световна Война е на 2 септември 1945-та, когато и Япония признава своето поражение във войната), а не за Денят на Европейския Съюз, който отбелязва създаването на предшественика на ЕС – Европейската общност за въглища и стомана, 9 май 1950 година. 

-           И още едно уточнение. В Европа денят на капитулацията на Германия се чества на 8 май, а не на 9 май. Защото подписването на документа става в Берлин в късните часове на 8 май, когато денят 9 май още не е настъпил. А това, че в Москва, която е три часови пояси преди Берлин, било вече 9 май, какво значение има? Ще отговоря веднага. И друг път съм го писал, последният път преди 20-тина дни - Комунистите умират да дублират демократични имена на хора, организации и събития за своите „мероприятия“. Надявайки се така да получават легитимност, обърквайки нещата. Какво да кажа? Тъпи номера за немислещи избиратели. Ами, отива им. И на комунистическите идеали, и на избирателите. После викат „Ох“. Ох, я!

-           Всеки има право да празнува. Но не и палачът, след като е екзекутирал Бащата! При това, принуждавайки Децата, да му принасят на масата, славословейки го, него, убиеца на баща им. Това е най-голямото възможно престъпление. Не написах „човешко“, защото ТАКЪВ не може да бъде наречен човек.

Ще се поясня. Във военните действия руснаците имат 20 милиона жертви. Така учехме в учебниците по онова комунистическо време. После, когато историята стана наистина История, самите руснаци признаха за общо 40-50 милиона жертви в годините около, преди и след, войната. Приписаха ги всичките на Сталин и само 8 години след войната, в 1953-та, го убиха неговите хора, съучастниците му в политическите убийства. За да не проговори и ги натопи. После „препродадоха имота“ още веднъж „на трети добросъвестен купувач“, говоря за Хрушчов и неговите хора. Последваха Горбачов и Елцин. СССР стана РФ. Или Русия, както гальовно я наричат днешните българските измекяри на Путин. Именно за последния, Путин, ми е думата. Докато измрат всички руснаци, които помнят Сталиновите убийства (вкл. и разстреляните в гръб решили да се предадат на врага, вършено от сталиновите blackpredator-и) престъпленията, макар и скривани от виновниците, бяха разбираемо „човешки“. Обаче ИЗВЕДНЪЖ, ЧАК в 2012 година!, се появи „безсмъртният полк“ -

обществена акция, която се провежда в Русия, напоследък и в някои други държави, вкл. и България! В Деня на Победата9 май – участниците в акцията преминават по улиците на градовете с ордените и портретите на своите предци, които са участвали във Великата Отечествена война. Предвождани от самия Путин, новият Сталин! Неописуема подигравка с жертвите!

Имам въпрос: По какво Путин е различен от Ким Чен-ун, който също ПРИНУЖДАВА децата на жертвите да му се усмихват и ръкопляскат? Иначе ги чака буквално убийствен труд с раздадените като награда мотики и лопати на разните му Mt-та.

Моят отговор: По нищо! Именно затова онези, които защитават под сурдинка или направо с рупор Ким и Северната му Корея, се обиждат смъртно, ако някой нормален каже нещо лошо за Путин и неговата Русия. Именно за това са и готови да  убиват.

Ето ги. Пресни-пресни. От моята менажерия БЛОГ.БГ: (Кога ли ще напиша един постинг в който да посоча срещу името на всяко такова „птиче“ кога и къде се е „изакало“ върху нечия демократична глава. Нещо като Индекс, нещо като Регистър на Имената.)

-           Elinora – 09.05 08:17 – „Честит Ден на победата, Европа!“ и  коментара на Kuschel - 09.05 10:16 – „Честит празник и на нас, които отървахме фашисткия ботуш.“

-           Pando – 09.05 11:24 – „SPASIBO I PRIVET!“

-           Rustam – 09.05 17:42 – „Честит празник, мила приятелко!“

-           Merlin68 – 09.05 17:07 – „Европа днес празнува день рождения. Но аз ще вдигна тост за тези милиони съветски войници които оставиха костите си из Европа, за да могат днес евро-ейците да празнуват рождения си ден.“

-           Radostinalassa – 09.05 16.06 – „Никой не може да победи руският народ. Може да е още колония на САЩ, но не могат да му пробутат джендърската си идеология, просто защото русите не са джендъри като западняците и не се напикават като видят техен самолет.

-           Theeconomist - 09.05 19:27„Мы полсвета прошагали, если надо - повторим!“

-           пак Radostinalassa, един ден по-късно – 10.05. 15:20 – „theeconomist, когато попитали Сталин, защо да не завладеем цяла Европа , той отговорил: Няма да можем да ги изхраним.“

(Зашеметяващи глупости, не намирате ли.)

-           Vencivaleri1951 – 09.05 18:52 – „През май видяхме два парада-на 6 ти у нас и днес в Москва Първият го видях, а по добре да не го бях виждал, от руския видях репортажи и ми стана още по болно. И не заради физически и морално остаряла техника. Болно ми беше като гледах как преминават рутинно, примирено, бездушно група хора които бе трябвало да са елитни войскови подразделения. Мен дъртия, отписан от резерва някогашен "фазан" тръпки ме побиваха от музикалния съпровод, а долу минаваха в някакъв ред сякаш зомбита. Въоръжение можем един ден да купим, може да ни дадът, но хора откъде??? Видяхте ли стойката, настроението, блясъка в погледите на онези в Москва и видяхте ли нашите каква жалка картинка бяха-хора обслужващи обоза. Какъв член на военен съюз сме-пародия на участник сме в НАТО.“

-           Kvg55 – 14.05 07:04 – „От десетилетия, още от времето на Съветския съюз се предлага едно и също – открит диалог, конструктивно и равноправно партньорство, мир за планетата. Наглосаксите не чуват. Защо? Ама де ги ушите и главите на Дончо, Микрончо и зМей-ка? Казано по народному – завряни са им в задниците. Не чуват, не виждат и не мислят, защото ги тресе алчност, завист, омраза и злоба, защото са зависими от олигархията и не понасят самостоятелната политика на Путин, каквато те не могат да провеждат.“

-           Leonleonovpom2 – 18.05 21:16 – „Един колега  в коментар, свързан с ЕС нарече французите пръдльовци !? Не е ласкателно, но от друга страна... кои си печелят правото да се наричат така - французите или англичаните?  Лично аз смятам, че на французите повече подхожда-пикльовци“

Търсих да намеря какво е казал Leonleonovporn2 за следващите цитирани (пикльовци – аз), не намерих.

-           4udovi6teto – 09.05 15:52 – „Нато с Русия никога няма да се справи, защото си няма Безсмъртен полк.“

-           Varg1 – 09.05 09:28 - 09.05 09:28 – „ГЕРБ СИ ОТИВА! Иванчева изпреварва Фандъкова, ако изборите са днес. Оказва се, че ако изборите са днес, арестуваната кметица на Младост Десислава Иванчева, ще получи на 1 тур 38% от гласовете. А действащата кметица Фандъкова ще вземе 32%. На балотажа Иванчева ще победи с 60:40% (приблизително както победи и в Младост). Изследването е направено 3 пъти, именно заради шока от първоначалните резултати. Елитът е в паника, доста министри и депутати усилено разпродават имоти и прехвърлят пари в офшорки в чужбина.“

-           Chavdar01 - 14.05 00:13 – „ЗА ГЕРБ НЯМАМ КАКВО ДА КАЖА ЗАЩОТО ЛАЙНАТА ВИНАГИ СМЪРДЯТ!!!“

...

24 май Денят на ...

Денят на какво? – Напишете в Гугъл сигурното „24 май Денят на Кирил и Методий“ и ще получите в отговор „Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост“! Моля? Последно българите какви сме и какви ни се падат славяните? Къде са тук траките? А руснаците, които използват българо-славянската азбука, какви ни се падат? Защо Путин уточнява, че езика им е дошъл от „македонските земи“? Това значи ли, че съществува държава Македония? Откога – преди или след България, преди или след Русия?...

Мога да задавам подобни сродни въпроси до утре. Ама само ще ви объркам повече. -            Знаете ли, че на националния ни празник 24 май, ако излетим от София в посока Москва, докато кацнем в днешна Русия, там вече ще е отпаднала „българската просвета и култура“ – Пак ще е празник, ама само „24 май – празник на славянската писменост“.

-           Знаете ли че, „първите известни сведения за честването на празника в България са открити в арменска летопис от 1813 година, където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 в град Шумен“.

(А знаете ли, че това, което е в кавички, го пише в сайта trud.bg. Но не мога да го обявя за цитат, защото този х-м, сайт, е забранил копирането на всякакви материали от него. Иначе е демократичен – можете да го четете. Прилича на това да ви поканят на гости, да ви нагостят богато и пребогато, но след това да ви затворят в тоалетната и докато не изхвърлите всичко погълнато, оставате там. Красиво, нали?! Ами, да ви дам имената на ТЕЗИ красавци: Ясен Люцканов, управляващ главните редактори Петьо Блъсков и неговия син Петьо П.Блъсков, Христо Кьосев, управляващ редакторите Пламен Енчев, Благовест Бенишев, Павлина Живкова, Георги Бойков ... Владимир Памуков, Боян Бойчев. До един, даже пропуснатите след многоточието, са известни „демократи“ още от времето на първите конкурси „Баба на годината“ – бабата на Петьо Блъсков, бабата на Андрей и Владимир Райчеви, бабата на Венци Валери... а бе, бабината им трънкина.)

Иначе, ако ме попитате с какво аз свързвам празника на светите братя Кирил и Методий, отговорът ми е еднозначен - най-напред с химна им, написан като стихотворение от учителя по френски език в Русенската мъжка гимназия Стоян Михайловски (15 май 1892, стар стил) и облечен в музика от учителя по музика в ловешкото училище Панайот Пипков (11 май 1901, стар стил).

А това, че с идването на тоталитарната власт (9 септември 1944, нов стил) у нас, в песента са сменени някои редове, премахнати са цели куплети, в които се споменава за Бога и апостолите, научих чак след като беше вече разрешено да се копира и публикува, т.е. след падането на тоталитарната власт (10 ноември 1989, нов стил).

Позволете да завърша с 31 май

когато се празнува Световния ден на блондинките. Какво да ви кажа по този повод? – изпитвам смесени чувства. „Русо гладно нЕма“ – справка например Гала от Нова телевизия. Или пък „Ваша Юлия от Невърленд“. Какъв ли е цветът на косите на Кортана?

Или на „народния будител Проф. Юлиян Вучков – последната надежда за оживяване на България и превръщане на българското население в НАРОД“ – без майтап: цитирам съвсем точно блогъра Iliaganchev, който написа това на 30.04.2018 година в 22:35 часа.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872311
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031