Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2016 01:08 - Откъснатите бойни крила на България
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 3835 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 18.05.2016 01:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

  Откъснатите бойни крила на България image

…за съдбата на изоставените военни летища в България.

На 10 ноември 1989 година в Народна Република България настъпват политически промени. Една от тях е военната ни мощ, признак на гордост десетилетия наред. До този момент България притежава една от най-силните армии на Балканския полуостров. Съгласно Варшавския договор, страната ни е трябвало да удържи противниците ни 5 денонощия, докато съюзниците изпратят войските си на наша територия. До 1989 година България разполага с 2200 танка, 4000 бойни бронирани машини, 1450 артилерийски системи и 120 бойни и спомагателни кораба. Ракетите ни са едно от първите унищожени оръжия при влизането ни в НАТО, защото представляват заплаха за всички съседки в радиус от 400 километра. Имали сме и силна авиация с над 230 бойни самолета и над 40 бойни вертолета!Имали сме… Днес разполагаме с едва 6 бойни самолета и 6 бойни вертолета. След закриването на военните ни летища започва масовото унищожаване на военния ни въздушен флот. Много от самолетите, все още годни за експлоатация, са нарязани за скрап. Минимална част от тях за запазени за монументи, но се намират в окаяно състояние поради вандалски набези.

image

Малцина от младите хора днес знаят, че преди доста години, когато фотографията била само черно-бяла, България е имала заводи за самолети. Малцина от посещавалите автомобилни гонки на летище Божурище знаят, че точно това е домът на Българската бойна авиация и че именно там е било поставено началото на славните времена за авиацията ни. Днес, няколко поколения по-късно, от летище Божурище не е останал и спомен. На негово място има индустриален парк. Хангарите, в които са се произвеждали уникални български самолети, днес вече съществуват само на черно-бели снимки.

image

До 1989 година страната ни има над 30 военни и военновремеви летища. Едни от най-големите летища на Балканите са наши. След настъпването на промените и започването на преговорите за влизане на страната ни в НАТО, военните обекти постепенно започват да намаляват и да се изоставят. Това е съдбата и на всички военни летища без действащите и днес АБ Граф Игнатиево, АБ Безмер и Враждебна (Летище София). Военното летище в Балчик, макар и предоставено на гражданската авиация, за няколко дни в годината посреща бойните ни самолети за учения. Авиобаза Равнец, някогашният дом на най-модерните ни изтребители МИГ-29, е безвъзвратно унищожена. Такава е съдбата и на всички останали изоставени военни летища.

image

Днес всички любители на авиацията и тези, които са били част от нея в най-славните й времена, тайно се надяват, че един ден отново ще имаме силна и модерна за времето си бойна авиация. Дано, ама надали…

Автор на текста: Пламен Стефанов
Снимки: Архив „Криле“, архив „Изоставено в България“, Огнян Стефанов, Пламен Стефанов и Димо Вичев

podmosta.bg


България, която загубихме

Българският военно-промишлен комплекс

Води началото си веднага след Освобождението. Софийският военен арсенал, основан в 1896 г., в 1924 г. е превърнат в Държавна военна фабрика. Непосредствено след Първата световна война победената, териториално ограбена и икономически катастрофирала България, намерила сили да построи нови военни заводи и арсенали в Казанлък, Ловеч, Сопот, Карлово за производство на снаряжение, военна екипировка, взривни материали, оръжие, дори на учебни самолети.

Тогава е зародена и първата ни индустриална интелигенция. Генерал майор проф. Симеон Ванков е с международна известност. Следват го Стефан Белов, К. Никифоров, Гочо Гочев, ген. Владимир Вазов, първият български оръжеен конструктор Димитър Рафаилов. Сред тях и оръжейникът, по-късно станал голям български оперен артист, Стефан Македонски. През 30-те години се появява ново поколение оръжейници, между които е и самолетният конструктор проф. инж. Цветан Лазаров.


Тези заводи и опитът на специалистите влизат в основата на военно-промишления комплекс след Втората световна война.

За 3 десетилетия той постигна огромно развитие. Мощностите му се увеличиха стократно, създадени бяха нови продукти и технологии както в традиционните оръжейни направления, така и в съвременни области: бронетанкова техника, специална електроника, оптико електроника, телекомуникации, телеуправление, радиолокация, УКВ радиостанции, специално приборостроене, лазерни технологии, металокерамика и твърди сплави, точно леене, хидравлика, пневматика, лагерно производство. Израснаха мощна научна база и специалисти в института НИТИ, Казанлък и в основните заводи.

Красноречив е примерът с бронетанковото производство.

Завод “Бета” бе построен само за две години. Покритите му площи са над 120 декара. Има уникално оборудване: 4000 и 2500-тонни преси, гилотина за рязане на ламарина с ширина до 3200 мм и дебелина до 25 мм, линии за газово и лазерно обрязване на метални листове, камери за обемно отгряване на танкови корпуси, кантователи, прибори за контрол на изпитателни стендове и полигони. Произвеждаше бронетранспортьори в много модификации: универсални, амфибии, спасителни, санитарни, специално защитени срещу газове и радиация, самоходни установки, танкове с оръдия 122 мм, снабдени с наша радио- и оптикоелектроника.

Военно-промишленият комплекс бе изграждан, развиван и ръководен от няколко поколения високо квалифицирани специалисти. През 50-те години сред тях бяха инж. Марий Иванов, инж. Пеню Кирацов, ген. инж. Август Кабакчиев, инж. Лозанов, инж. Пантю Карапантев, инж. Богословов, инж. Точев, инж. Христо Минков, инж. Цветанов, ген. инж. Георги Ямаков, ген. инж. Борис Тодоров, ген. инж. Даиков. Последваха ги инж. Тончо Чакъров, ген. инж. Васил Василев, ген. инж. Кошинов, инж. Васил Тюркеджиев, ген. инж. Стайков, ген. инж. Александър Александров, инж. Климент Вучев, инж Илия Гунчев, д-р инж. Стефан Дамянов, проф. инж. Евгени Гиндев, ген. инж. Тодор Дончев, инж. Стоян Тодоров, инж. Иван Дамянов, ген. инж. Иван Колев.

Военно-промишлената ни продукция беше под 0,1% от световното специално производство. Въпреки този малък дял комплексът осигуряваше от експорт годишен валутен доход на България над 1 милиард щ. д., създаваше работа на 100 000 души, спираше внос и задоволяваше основните нужди на армията. Това показва както неговата ефективност, така и причините за отдавнашните опити на чуждите сили да ни изключат от тази сфера.

Пред 1943-1944 г. англо-американската авиация бомбардира наши военни заводи. След войната ги възстановихме за година-две. Много по-успешни от бомбените удари се оказаха днешните действия на собствените ни управници. Усърдни слуги на чуждестранни господари, те обявиха военната ни промишленост като престъпна, изоставиха традиционни пазари, затвориха десетки заводи, разгониха специалистите, уволниха хиляди работещи и вече подготвят пълното закриване на комплекса. Тези невежи хора дори нямат представа какво рушат!

Военно-промишленото производство не е обикновено. То е синтез от науки, нови технологии, висока производствена култура, ред и дисциплина. Успехите му бяха ярък показател за нивото на националния ни индустриален интелект! Разбиването му ще покаже интелектуалната нищета на управниците ни!

Оптимизъм и надежда буди колективът на Института по металознание “Акад. Ангел Балевски” към Българската академия на науките. Под ръководството на акад. Янко Арсов и на чл. кор. проф. Стефан Воденичаров при трудни условия творят нови продукти и показват възможностите на българския индустриален гений....

image
Асен Йорданов (18961967) е български изобретател, инженер и авиатор със световна известност. Йорданов е смятан за основател на авиоинженерството в България и има съществени приноси в развитието на американската авиация. " Йорданов залив " на Земя Греъм в Антарктика е наименуван на Асен Йорданов.
Деветдесет на сто от познанията си по авиация щатските летци дължат на г-н Джорданоф —пише видният американски авиоспециалист Д.Х. Ърл. Почти всички от стоте хиляди наши летци в Америка притежават неговите книги и те се четат като Библията. Досега е ненадминат. Той е пръв в това отношение. Тренингът по неговите думи ни донесе значителни успехи по време на
Втората световна война... Хората от ВВС се кълнат в книгите на Джорданоф. Те се издават в милионен тираж, а са антикварна ценност. Невъзможно е да си представим съвременната авиация, без тя да е използвала като най-привлекателно и същевременно най-ефикасно методично средство книжнината на българина - изтъква г-н Ърл.
didanov.blog.bg/history/2014/10/29/golemite-bylgari-inj-asen-iordanov-syzdateliat-na-vyzdushnat.1309083



didanov.blog.bg/history/2016/02/09/koi-i-kak-unishtojava-bylgarskata-armiia.1428551
кой и как унищожава българската армия?

didanov.blog.bg/politika/2015/02/27/bylgarska-narodna-armiia-unishtojenie-na-raketnite-ni-komple.1341758
Българска Народна Армия: Унищожение на ракетните ни комплекси 1




Гласувай:
4



1. apostapostoloff - Така значи-
18.05.2016 05:44
" ...военната ни мощ, признак на гордост десетилетия наред. До този момент България притежава една от най-силните армии на Балканския полуостров..."

Тази "велика" армия не можа да спечели НИТО ЕДНА война и само пърдеше по баирите. Чудесно е, че тази "армия" беше най- сетне разпусната, заличена, унищожена!
цитирай
2. didanov - заради такива "велики" ГНИДИ
18.05.2016 07:59
Като теб губим войни без да сме загубили една битка! Що не закрият американската армия като губи война след война а? Сега ни остава наистина само да пърдим по баирите или в блогбгто ...кой ще ни защитава от руската агресия, я бързо се обади на НАТО да си направят още десетина бази, безплатно!
цитирай
3. alchemist - И туй!
18.05.2016 08:02
https://www.facebook/save.bg.aviationhistory/photos/a.277160728976005.104255.277149782310433/277161928975885/?type=3&theater
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
18.05.2016 23:11
От древни времена Българският войник е известен със силата си
В по- нови времена генерал Липранди, командир на Българския корпус, воювал за освобождението на Гърция, казва ,че Българите като войници нямат равни поне на Балканите
Бисмарк нарича Българите прусаци на Балканите
Германски инженери, изградили Одринската крепост на въпрос, превземаема ли е и от кого, казали, че само прусаци могат да я завладеят и то след продължителна обсада Българите я завладяват за броени дни и учудват всички военни по света
Да, войните ги губим на маса, не на бойното поле!
цитирай
5. didanov - здравей Иване
19.05.2016 00:21
благодаря за включването - наистина българския воин е доказал многократно силата и смелостта си, за разлика от българския политик и тази ни слабост продължава да ни пречи и спира развитието ни и да заемем достойно за уважение място сред другите народи. лека вечер.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2908301
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?