Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2018 15:31 - РАЗМИСЛИ С ХОРХЕ И СЛЕД НЕГО
Автор: inel379 Категория: Други   
Прочетен: 5010 Коментари: 19 Гласове:
26

Последна промяна: 23.03.2018 07:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  

                        РАЗМИСЛИ С ХОРХЕ И СЛЕД НЕГО
                 
                    
image
    
   Може би трябваше да напиша този пост много, много по-рано.

   Когато се срещнах с Хорхе Букай.

   Но ако и вие искате да се срещнете с него, не е нужно да пресичате океана. Той го направи заради мен, заради нас, заради себе си и заради другите. Защото винаги е бил нещотърсач и винаги е знаел, че навсякъде има много като него.

   Срещата със сродна душа е преживяване.

   Тя може да е кратка, но да продължи дълго, след като е приключила. Духовният поглед на терапевта и авторът на „Нека ти разкажа” и „Приказки за размисъл” е дълбок и достига до места, за които ключ  трудно се открива, но те не са табу, защото когато сме готови „да обичаме с отворени очи”, свободата е нашият избор да го направим. Отговаряйки си на трите въпроса /Кой съм, Каква е целта ми и С кого ще вървя към нея/, ние сме в началото на пътя. Но ако вече сме го сторили, яснотата на вътрешния поглед е важна, за да продължим със съзнанието, че той край няма, но това е, което искаме да правим, за да усещаме смисъла на живота си и да вярваме, че обичта към него ни води към истини от значение за нас и за другите.

   Мисълта, че си щастлив и можеш да бъдеш полезен на още много хора като тебе, носи удовлетворение несравнимо с никое друго. Нали сме същества социални и въпреки вътрешната си самота понякога, крепи ни чувството за заедност. Заедност не само с близките по рождение, но и със сродните по дух. Защото не само ние търсим, не само ние искаме, не само ние сме на пътя...И други преди нас са били там. Векове наред. Епохи. И сега са там. И ще бъдат, прескачайки всякакви пространствени измерения, за да ни доближат до мъдростта, до доброто, до смисъла. До знака „щастие и радост”, който е всичко, до което копнеем да достигнем и да почувстваме с цялото си същество.

   Щастливият човек е емпатиен, има алтруистичен дух с потенциал, който непрекъснато се разширява и обогатява. Той не крие знака за себе си, а се старае да го покаже на други. Ако може на всички...:)

   Така и Хорхе Букай ни води към знака, посочвайки ни стъпките, по които да минем.Това няма да са неговите стъпки, а нашите собствени, защото мъдростта не се учи. Тя се предава чрез преживяването в творбата, която авторът с обич ни разказва. За да се почувстваме свободни. Да осъзнаем, че можем да избираме какво да правим и как да го направим. Да извоюваме това свое право и дори да не си помисляме, че можем да си позволим да го отнемем на някого. Този избор не е въпрос на физическа сила, а на вътрешна нагласа. „Окованият слон” не познава себе си. Не знае силата си и затова се подчинява на нещо, от което само с едно рязко  движение може да се освободи и да заживее според закона за естественото съществуване в природата. Този закон изисква да бъдем щастливи и ни показва пътя към свободата, за да осъществим мечтата си.Най-красивата и смислена мечта на човечеството. Да се обичаме с отворени очи, защото любовта ни прави красиви и добротоворни. Тя ни ощастливява. Превръща човека в човек. Кара го да диша, да рисува, да композира, да пише, да работи, да танцува, да търси, да открива...Тогава всички фибри на тялото излъчват енергия във върхови мощности и се случват невероятни неща. Топлината на дума, обгрижването, погалването...възпитават добри хора – да не лъжат, да не мамят, да са работливи.

   Да. Любовта е небесната синева, която ни повдига, привлича ни към себе си и ни прави уникални.
                              
image  

Тя не спира да ни мотивира за нещотърсачество. А фактите от живия живот ни презареждат за добротоворство. Защото смисълът на живота е в ученето и в силата на резонанса от него. 
                           
image                             

                            
   Оздравяването на тялото и духа чрез любовта и знанието ни активира да направим нещо смислено и за другите хора. Светът е заедност. Човечеството е заедност. Вселената е заедност в търсенето на една обща хармония и там всичко намира своето точно място, защото случайности няма. Промените са въпрос на време.

   Някой беше казал, че няма по-труден път от лесния, което не пречи да се опитваме да направим трудния път приятен, водени от любовта. Тя е незаменим гид, а ние целокупно сме й подвалстни и затова не сме способни на груби грешки. Нали все пак тестването на истината става само в среда на съпротивление. :)

   Чрез уникалното в природата, в човека, в изкуството, в науката...достигаме до моменти, в които времето сякаш спира. Така осъзнаваме  колко от тях сме пропилели или пропуснали, но и щастието от усещането, че сме осмислили живота си, за да провидим колко той е прекрасен.
                       
image

    И да продължим. Да търсим. Да откриваме. Да ощастливяваме  Себе си и другите. За да се радваме на красотата от поредицата мигове отминали и предстоящи. Нали затова сме родени.

   Музика в душите да звучи!
 
Pachelbel - Forest Garden /Албум/
Благодаря ти, Avangardi! :)

      

 

 

 

 






Гласувай:
26


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - Абстрахирайки се от самия Хорхе ...
18.03.2018 16:25
Абстрахирайки се от самия Хорхе Букай, защото много автори през много векове са писали за това, искам да споделя чувството си за сродността на Пламъците-близнаци., защото бях прекрасно и емоционално-разбъркана от твоето:
"Щастливият човек е емпатиен, има алтруистичен дух с потенциал, който непрекъснато се разширява и обогатява. Той не крие знака за себе си, а се старае да го покаже на други. Ако може на всички...:)" и за собствените стъпки.

Единяването, отведено до сродната душа, се случва когато двете половини на хармоничното Цяло, са се срещнали и са напълно готови за Съвършената Любов, когато са достигнали до най-високото духовно осъществяване и са готови да се слеят, запазвайки и обичайки своята индивидуална природа. Срещнали се, двете души са в пълен резонанс, те трептят с обща честота, в преплетените им спирали тече хармоничната енергия на космоса, обзети са от висотата на едно неземно щастие и взаимност във всяко усещане за себе си и света.
Душите-близнаци, които са се открили са най-ценните за човечеството хора. Много от тях са движели историята, а други са оставали анонимни, но всички са имали своя мисия на тази земя.
Историята на планетата помни доста души-близнаци... Клара и Робърт Шуман, Кен Уилбър и Трея, Елизабет Барет и Робърт Браунинг, Мария и Пиер Кюри, Елоиза и Абелар, Хариет Тейлър и Джон Стюарт Мил, Петрарка и Лаура, Лилиан Стейсън и Карл Сандбърг, Майката и Шри Ауробиндо, Шива и Шакти...
Единението идва когато душите-близнаци са готови за общата си Хармония и сливане на всички нива.. През останалото време живеем в сродни духовни групи.
И... както казва Айванхов "Душите-близнаци се оцелостяват единствено една чрез друга. И душата на никое друго човешко същество не е в състояние да ги окръгли, защото Единението е плод само на свързването на изначално разделените половинки." на Общата душа-близнак.


цитирай
2. avangardi - Наричат го "Маестро на щастието", "Учител за живота".
18.03.2018 16:25
Основно задължение на човека е да бъде себе си и да обича себе си - и едва тогава той ще приеме другите такива каквито са, и ще може да ги обича истински. — из интервю по Нова ТВ през 2010 г.
Музика в душите да звучи!
https://www.youtube/watch?v=jjWMeSoNOzs
Прекрасна вечер ти желая!
цитирай
3. inel379 - Wonder - Благодаря ти за осмисления отклик, скъпа Wonder!
18.03.2018 19:02
Любовта е божествения вдъхновител
на красивото и доброто в човешката природа.
Тя подтиква и стимулира към търсене
на съвършенството във всичко.
Тя засилва стремежа към високата духовност,
която е крачка напред и в полет.
Колко много дължим на нея и великите умове,
оплодили я чрез постиженията си
в различните области на живота.
Благодарение на тях нашата цивилизация
се развива и усъвършенства.
Човекът е уникален сам по себе си
и ако разширява своя кръгозор,
като не престава да учи целенасочено,
ще съумее да бъде полезен,
без илюзията за перфектност.
Това е заложено в природата му.
Изпълнени с красота пролетни дни ти желая!:)
цитирай
4. inel379 - avangardi - Благодаря ти, Avangardi!
18.03.2018 19:22
Абсолютно съм съгласна!:)
Вдъхновен учител можеш да бъдеш,
само ако обичаш това, което правиш.
Ако се чувстваш щастлив,
след като си вложил усилия
в изграждането на своя собствен духовен дом,
удовлетворението е естествен резултат от търсенията ти.
Това е според изискванията на природата ни
и продължава през целия живот.
Нали трудът ни преобразява най-истински
и търсим радостта от него.

Хубава вечер ти желая!:)
цитирай
5. vesever - Моята философия и начин на живот ...
18.03.2018 20:03
Моята философия и начин на живот също са такива. Независимо от трудните и тежки моменти, търся винаги позитивното и не оставям негативното да ме сломи. Въпреки, че съм минала през много тежки неща, в един момент осъзнах, че всичко е малко и преходно, а голямото и ценното е вдъхновението и любовта и добротата, с която можем да променим света и да го направим поне малко по-добър, по-ведър и любящ.
Поздрави, Инелка!
цитирай
6. inel379 - vesever - :)
18.03.2018 23:53
Ти си един разкрепостен дух,
стремящ се към красивото
във всичките му форми и измерения.
Винаги избираш светлината за свой ориентир
и не позволяваш да те отклонят от нея.
Природата е твой пристан.
С нея презареждаш любовта си към живота
и вярата си в доброто.
Цветна си винаги
и това е прекрасно!
Духът ти се рее високо!
Благодаря ти да отзива, Vesever!
Вдъхновени пролетни дни ти желая!:)
цитирай
7. batogo - !!!:))) Благодаря ти за това чудесно послание, Инел379!
19.03.2018 12:06
Дарено ни е Свише най-благородното, благодатно и неотменно право – правото на избор. Ако не го практикуваме в живота си, все едно не живеем. Но ако успеем да изберем и да познаем в дълбочина истинската си, светла и мъдра същност, която да ни изведе на добрия път и да ни помогне да добро-творим в полза на Цялото и на себе си, животът се превръща в безкрайна благодат.
Светли, творчески дни!
цитирай
8. inel379 - batogo - И аз ти благодаря сърдечно за светлината в коментара!:)
19.03.2018 15:23
Дарени сме наистина с благо Свише
и няма как това да се опише,
но правим изборите свои
с ум и сърце,когато сме готови.
Любовта е мъдра сила - вдъхновение
и е нашето спасение.
Свежи пролетни усмивки за теб!:)))
цитирай
9. stela50 - Добро и светло... красиво и стоплящо...
19.03.2018 15:41
... "Да. Любовта е небесната синева, която ни повдига,
привлича ни към себе си и ни прави уникални."...
Благодаря, Инел !
цитирай
10. inel379 - stela50 - И аз ти благодаря за твоята деликатна нежност, Stela!
19.03.2018 19:21
Любовта - светла, ефирна, свободолюбива,
дълбока, щедра, безмерно щастлива,
на своите криле ни носи,
готова да решава вселенските въпроси...
Смела е, морето й е до колене,
когато с добротворство се заеме.
Красива, саможертвена и жива,
като небесен еликсир опива.
На нейният огнен ентусиазъм и воля за добро,
човечеството дължи всички свои велики достижения.
Докосването й прави наистина всеки човек уникален!
Цветни пролетни емоции за теб!
И много усмивки!:)))
цитирай
11. inel379 - avangardi - Благодаря ти за музикалния поздрав!:)
20.03.2018 13:58
Не успях да го видя веднага,
но го изслушах днес с наслада!
Разкош за душата!
Такава хармония между природа и музика!
Безкрайно спокойствие и радост чиста!
Още веднъж много, много ти благодаря, мила!
Усмихнат пролетен ден!:)
цитирай
12. donchevav - Мисля, че това, на което ни учи Бу...
21.03.2018 16:40
Мисля, че това, на което ни учи Букай, е нещо естествено и напълно в природата на човека - с него се раждаме. И е толкова лесно да го покажем - просто трябва да обичаме - себе си, другите, природата, земята, всички същества на планетата. Да живеем с удоволствие, с наслада от живота и да не се страхуваме да го показваме - толкова е заразително! Наистина е просто! Ако гримасничим и говорим с гняв и истеризиращ глас - ще получим насреща си свадливи физиономии и злобни крясъци. Ако се усмихнем и сърдечно благодарим - ще бъдам възнаградени най-малко с усмивка. Закон за огледалното отражение:)))
Чудесен текст си сътворила, Инел! Четох няколко пъти! Напълно споделям!
Музика в душите да звучи!
Прегръдка, приятелко!
Честита пролет!
цитирай
13. inel379 - donchevav - Да,точно така е.
21.03.2018 23:29
Човекът е част от природата.
В нея всичко е естествено и красиво.
Затова тя е съвършена.
Нереално е да мислим, че и ние можем да бъдем.
Бог ни е създал по свой образ и подобие,
но с идеята за незавършеност,
сякаш за да даде възможност
на всеки човек да е различен.
Една творческа провокация
с изумителен резултат -
цветен, изненадващ, разнообразен.:)
Родени с любов и закърмени с нея,
търсим продължението й упорито,
с отдаденост искрена,
с готовност да рискуваме, докато я открием.
Тогава сме истински щастливи.
В нас се оглежда красивото и доброто,
и ние се оглеждаме в него.
И се отваряме за неща, което оплождат.
Затова не спираме да търсим, да откриваме,
да се променяме.
Защото искаме обичта да е навсякъде.
В нас, около нас и далече от нас,
но истинска и жива, търсеща и творяща.
Всеки има шанс, но трябва да се потруди.
Ако се потрудим заедно,
резултатът ще е вълшебен.:)
Много ти благодаря за коментара, мила!
За отношението още повече!
Чувам песента на чичопея!
Цветни и вълнуващи пролетни дни ти желая!
С много усмивки!:)))
цитирай
14. bven - Не е случайно....че точно днес имам добър сигнал!
23.03.2018 15:50
Благо-даря за красотата 3 в 1 и да е Любов и Светлина за всичко и всички!
цитирай
15. inel379 - bven - Няма нищо случайно тук и сега!:)
23.03.2018 18:31
Прекрасно пожелание, Bven!
Твоята сетивност ме развълнува!
Тази истина разбира всеки,
щом за нея е готов,
защото любовта е светлина,
а светлината е любов!
В тях красотата се оглежда
като в небесно огледало!
Природа и човек едно са
и сякаш времето е спряло...
Музика не спира да звучи...
Усмихнат поздрав за теб!:)
цитирай
16. barin - Интересно ми беше да го прочета, ...
13.04.2018 17:38
Интересно ми беше да го прочета, inel379. Харесват ми коментарите, които поставяш- в стихотворна форма.
Поздрави!
цитирай
17. inel379 - barin - Сърдечно благодаря!:)
14.04.2018 11:22
И аз да те чета обичам,
ти все си изненадващо различен.
Разнообразието има
особено приятен вкус,
когато е осмислено.
Обогатява, просветлява,
разбулва тайни ненаучени.
Врати отваря, които реолно
никога не са били заключени.
Прекрасно усещане!
Усмихнат поздрав за теб!:)
цитирай
18. lexparsy - Благодаря искрено за този постинг и ...
21.04.2018 01:00
Благодаря искрено за този постинг и за коментарите...
Прочетох точно когато имах нужда, да си върна вярата в духа на живите хора ...

Дописвам… засрамен…
Като прочетох заглавието на постинга бях почти сигурен че имаш предвид Хорхе Борхес, който съм чел и припомням… Благодаря ти че припомни за Хорхе Букай, веднага си го качих от chitanka защото установих че го нямам (а имам 18 ГБ електронни книги). Интересно че и двамата са живели в един и същ град но с 50 г. разлика в рождението си :-)
И знаеш ли на какво посегнах? :-) на приказките му, защото ако искаш да видиш духа на един човек, потърси детския му :-)
цитирай
19. inel379 - lexparsy - И аз благодаря за посещението и добрите думи!:)
21.04.2018 14:55
Всички имаме моменти такива,
в които сякаш губим здравата опора,
просто защото сме човеци живи
и по пътя си изпитваме умора.
Въпроси си задаваме за разминавания,
за очаквания и разочарования.
И търсим сила в свойта вяра,
с поглед упорито впит в душата,
където си мъждука светлината,
захранвана от любовта позната.
Минавайки през болката, укрепваме крилата
и отказваме обезличаване, отдадени на красотата.

Осмисленото общуване ни сродява с другите,
които също търсят доброто
и се опитват да бъдат част от него.
Това е съществено за човешката ни природа,
а човекознанието е процес безкраен.
Хубави пролетни емоции желая
с мигове, извисяващи духа!:)

Докато съм писала коментара си
е дошло и допълнението ти.:)
Приказките му наистина са прекрасни!
С лекота намират място в сърцата ни.
Общуване с простота и шепи мъдрост в нея.
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: inel379
Категория: Други
Прочетен: 757840
Постинги: 59
Коментари: 1081
Гласове: 29317
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031