Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2014 19:31 - ЗА ДЕБАТИТЕ ПО АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Бизнес   
Прочетен: 891 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 03.12.2014 19:42


                                       БЮДЖЕТЪТ

                         

                          Бюджетът! Бюджетът!

                          Нещастний бюджет!

                          Това е предметът

                          на дневният ред.

                                   По всички кафета

                                   по цяла пиаца

                                   гърмат за бюджета,

                                   за празната каца.

                          Камарата даже

                          стерсна се ужасно

                          и да го докаже

                          вика гръмогласно:

                                       милиони цели

                                       отишле на вятър

                                     А някои зели

                                     да искат театър!

                          Дори Г...ч клети

                          в голяма тревога

                          издигна ръцете

                          отчаян към бога,

                                      и в ужас извиква:

                                     „Ах, каса, горкана!

                                      От моята тиква

                                      по-празна остана!”

 

                                                         Иван Вазов,1881 г.

 

 

 

       ЗА  ДЕБАТИТЕ ПО АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА

 

   За първи път в актуализацията на бюджета макар и непряко вземам участие и аз. Идеята ми е от преди пет години, непрекъснато я повтарям, но при сегашния ни парламент тя се превръща в реалност. Това показва, че преди да вземат важни държавни решения депутираните от това НС първо отварят блога ми и го четат, за да са по-готови за дебатите в парламента. Аз отдавна им твърдя, че когато започват да разсъждават по даден казус трябва първо да ме попитват правилно ли разсъждават и ако потвърдя, чак тогава да продължават, за да не сторват глупости.

    Ето и предложението ми, което цели опазване на горите и което бюджетната комисия подкрепя с финансова инжекция от 101000000 лв. при настоящата актуализация. Така се спасяват от мутросеч голяма част от горите ни.

     Колко дървесина се сече незаконно всяка година отдавна е ясно - тя е оповестявана пред всички медии – 2000000 куб. м. широколистна гора, предимно бук, следва дъб и на трето место е габъра. Известен и районът, където тези гори се секат най-много и той е между четирите точки – Курило, вр. Ком, Лютирод, Мургаш и пак Курило. Площта на този район е около 4000 кв. км. и там е станало нещо страшно. Аз имам най-пълни наблюдения за това системно извършващо се престъпление.  Известни са и тези, които секат горите, но никой от 1989 г. до сега не може да ги спре. Те са известни не само като личности, известни са и базите им, където държат техниката си – булдозери, високопроходими автомобили, кранове за големите трупи, работниците, които наемат, но никой нищо не може да им строи, проплака по медиите един висш държавник. Известни са и местата, където се претоварват дървата от малките високопроходими камиони на тирове и почти всичките отпътуват за Гърция. Никой обаче не може да направи нищо срещу това – горските полицаи, полицейските управления, общините, Министерството на горите, МОСВ, Министерският съвет, съдебната власт, проплака втори държавник. Аз пък знам защо - защото тези престъпници имат чадър от парламента и веднага давам пример – продажбите на горите на района над с. Добърчин от Емил Иванов на Доган.

  Винаги обаче има решение и този път решението го измислих аз, а парламентът най-после ми кандиса. Решението е пазарно, защото днес пазарът е най-важното нещо на света – развива хората интелектуално, регулира цените, издита най-интелигентните и красивии на високии постове – той всичко прави сам. Пресметнах, че годишната печалба на мутрите, които не се и крият от двата млн. куб. м. дърва е 120000000 лв. Това е базата, на която могат да се водят преговори между комисията по финанси в парламента и мутрите-секачи и да се постигне консенус между тях в полза на природата. Мутрите обаче трябваше да регистрират по квоти отсичената от тях дървесина всяка година, като аз им предложих метода на кехаите преди 200 години. Преди да обединят овцете си в големи стада овчарите издоявали овцете си и относителната тежест на това мляко в общия млеконадой е бил основанието овчарят да получава същия процент масло, сирене и др. Изпитана работа. След като запознах депутатите с тази моя идея те я приеха като разумна - 120000000 лв. от хората, които са най-бедни, но пак от държавата отиват в джобовете на мутрите, като за целта се изсичат 2000000 куб. м. дърва или хиляди декари гора. Ако на мутрите се предложи да им се подари тази сума без да секат горите, така горите ще бъдат опазени. Всички признават, че мутросекачите нищо не може да ги спре, но забравят за пазара. Това мое предложение влезе в основата на работата на финансово-бюджетната комисия в парламента, която се изпроцедира по следния сценарий:

   Викнаха мутрите, те не се и крият. Идеята ми, която бе разработена в детайли бе разгледана с тях и се постигна предваритеелна договореност, насрочи се нова среща. На нея те представиха данни за добива на дървесина за всяка отделна мутра, който да има съответната тежест когато се стигне до отпускане на средства от бюджета и как той де се разпредели за тях ако спрат да секат горите. Тъй като те изказаха становище, че ще причинят загуби на персонала си, с който „работят” /б. м. секачите и цепачите/ вместо 12000000 те поискаха 150, което видният финансист-ченчаджия от Бургас, известен като Данчо Ментата не прие. Ашколсун на този финансист, така преметна мутрите, че хем ги излъга, хем драго им стана. Ултиматумът им да получат 150000000 лв, или не по-малко от 100 като компенсация от държавата заради загубата на бизнеса си, Данчо закова на 101 и така той и мутрите си стиснаха ръцета, а аз – доволен. Горите вече няма да се секат от незаконните секачи /б. м. мутрите с чадър от парламента/. За банка , от която мутрите да теглят обещетенията си Данчо предложи дъщерната банка на КТБ, Виктория.

   Това не всеки може да го измисли. Вместо всяка година ной-бедните хора в България да снасят 120000000 лв, в пунктовете на мутросекачите, сега тези пари ще се дават на мутрите от бюджета като компенсация за щетите, които те понасят и то по-малко – 101 млн, вместо 150, колкото си посакаха.

  Човек като става по-голям поумнява, но много рядко по-глупавите от него се вслушват в мъдостите му. Аз, станал вече много голям, усещам в себе си този процес, но и се безпокоя, защото той протича при мен много бързо, като по екпонента. Темповете вече са такива, че се плаша - ако така продължавам до къде ще стигна. Ето и втори пример, където дадох акъл:

   Моя позната туристка и съпруга й станаха по на 40 г, в превъзходно репродуктивно състояние са, но не могат да имат един от друг деца. Жената е супер, яйчниците й работят като моторетки, съпругът й наподобява руски меринос Използвах един дълъг похот по пръскалата на Централен Балкан и дадох акъл на жената, как да излезат от тази ситуация. Това бе преди две години. Тя ме послуша, макар идеята ми доста да я притесни, но пък  резултатите са отлични.  По цял ден с мъжа си играят с детето си, карат се ако при единия то прекарва повече време. Само че какво я подучих няма да кажа, защото за такъв акъл се заплаща.

   Мисля обаче, че за горите го измислих добре. И обезщетение за засегнатите предвидих, доста добро.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sande - ББ да те вземе за първи съветник, предлагам аз ...
08.12.2014 15:40
Може и таен.

Иначе е опасно от интриганти и завистчии.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12268238
Постинги: 4565
Коментари: 10792
Гласове: 18367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930